Чупят ли се вилките от студа?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот screamBoy » Чет Ное 22, 2007 7:26 pm

добре и тук идва прекрасния момент когато има микропукнатина запълнена с познайте какво ? снежинки, от тези 23 ъгловите
и така, натискаш спирачката примерно 20мин постоянно щото се движиш с 7.23км/ч, а се движиш с толкова щото колкото и да натискаш спирачката то не може по-бавно, та натискаш и снежинките стават на водица ... ся доколко е чиста няма да уточняваме, но е достатъчно чиста за да може като се качиш после на лифта водицата понеже е в микропукнатина и не изтича да си замръзне там и от микро да стане обикновена пукнатина (потому-что водата като замръзва и се увеличава като обем), след което натискайки отново спирачката пукнатината става цепка, и тъй като е точно под лапата и не се вижда много-много на третото натискане или първия по-така напън цепката става счупенооо

и така мили деца, студа макар и непряко е възможно да ви претакова ^_^

сега остава момента да уточним в кои материали с приложение в планинсковелосипедостроението е по-възможно да се появят микропукнатинииии ... и на първо място се сещам за г-н Алуминий, поне със сигурност е по-пуклив от г-жа Стомана

а кво ше кажете за карбона във вилките ?

разбира се хора които не карат и затова частите им са в идеално състояние това ама никак не им е интересно, те се осланят на формулите за това което всъщност ги интересува и се присмиват на тези дето карат задето са толкова неуки ^_^
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот outfaced » Чет Ное 22, 2007 7:35 pm

screamBoy написа:разбира се хора които не карат и затова частите им са в идеално състояние това ама никак не им е интересно, те се осланят на формулите за това което всъщност ги интересува и се присмиват на тези дето карат задето са толкова неуки ^_^

ами такова ... аз да питам все пак някой от каращите
абе счупил ли сие някой някога вилката щот е било студено :dunno:

щот то верно аман от теории
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Чет Ное 22, 2007 7:36 pm

Има една малка подробност - че алуминият и особено стоманата, не са така твърди като камъните, а проявяват афинитет към пластични и еластични деформации - къде повече, къде по-малко. Поради тази причина вярвам, че увеличението на обема на замръзналата вода няма да има такъв фатален ефект, както е да кажем при камъните или бутилките. :D
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот screamBoy » Чет Ное 22, 2007 7:43 pm

outfaced написа:ами такова ... аз да питам все пак някой от каращите

чупил съм други неща които наистина много се огъват (или поне много се напъват да се огъват) - лостчета примерно, релса на седалка

и пластмасови неща съм чупил (много) но там май с намаляване температурата и нещо се прецакват, не са като металите ... SKS калник дето лятото незнам колко въртела по камъни преживява зимата от едно задиране в снега е заминал ... 3 калника така, пак лостчета (е вече пластмасови), закопчалки по раницата, козирка на каска, части от команди

затва и така притеснено питам за карбона, да знам дали да карам смело вилката ? не успях много да я покарам в топлия сезон, но сега със сигурност е още по-неусукваща се и това как да го тълкувам, като заздравяване или като риск от нацепване/напукване ???
Аватар
screamBoy

Мнениеот did » Чет Ное 22, 2007 7:45 pm

outfaced написа:ами такова ... аз да питам все пак някой от каращите

Оооо, много хора са чупили вилки през зимата.
Ако ги питаш тях, почти винаги причината е била една - студът!
При тия, които ги чупят през лятото, сигурно причината е в топлото време.

@ScreamBoy: пусни едно търсене в гугъл за "exfoliation resistant aluminium" и преброй колко патента ще ти се появят на първите страници. После сам си прави изводите.

За пластмасите съм 100% съгласен, че губят еластичност и може да се счупят при студ. За карбон не знам, но може да се провери.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот screamBoy » Чет Ное 22, 2007 8:01 pm

най-скъпото ми алуминиево нещо е кормилото (т.е. алуминия и сплави не ме интересуват особено), така че пуснах търсене за
exfoliation resistant carbon и нощес ще анализирам, разучавам, проумявам

вярвам, че проблема ми е в незнанието какъв точно карбон има в тая мойта беборана, затова ще чета много, ще ми се подуят очичките и в събота като ида на рейса ще гоня туристите само с поглед ^_^
което си е жива далавера, дори да не схвана нищо от писанията ^_____^
Аватар
screamBoy

Мнениеот did » Чет Ное 22, 2007 8:10 pm

Всъщност, достатъчно е да си прочетеш упътването за ползване на вилката, което производителят е написал точно с тази цел. Ако там НЕ пише, че при студ става нещо лошо, значи при студ НЕ става нищо лошо или поне не става нещо, което си струва да се коментира.

С което се връщаме там, откъдето тръгнахме...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот screamBoy » Чет Ное 22, 2007 8:21 pm

ама хубаво се разходихме, нали ?
похвалих се какви неща съм трошил, разгледах сайтове със забележителни формулни пейзажи и тия три неща
поне за мен беше полезно и забавно.
Аватар
screamBoy

Мнениеот Reactor » Пон Дек 03, 2007 9:02 am

И моето скромно мнение е:

Тези вилки се произвеждат в "Бели страни от Бели хора" и ако има някакви рискове,те щяха да бъдат упоменати в съответното ръководство за експлоатация и технически харктеристики на продукта.Да вземем за пример и случката с Пакистанските ръкавици на Шимано.
Аватар
Reactor

Предишна

Назад към Веломеханик