Проблем с един болт

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с един болт

Мнениеот DESTROYERxXx » Пет Ное 02, 2007 1:54 pm

Става дума за болта на вилката (този който излиза горе от лапата). Та преди няколко дни ми се изкриви курмилото и реших да го стегна яко. Стегнах го и след 10 секунди капачката на лапата изхвърча. Казах си е*ал съм мамата ше карам без нея и завих болта още навътре. Като се прибрах реших все пак да сложа капачката и тръгнах да отвивам болта, но една шайба отдолу се въри заедно с него и изобщо не се отвива. Дайте някаква идея какво да го правя тоя болт че ме дразни яко.
DESTROYERxXx

Рейтинг: 1143

Мнениеот brokicho » Пет Ное 02, 2007 6:46 pm

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=29121
Погледни тази тема може да ти свърши работа
brokicho

Рейтинг: 1735

Мнениеот Genata » Пон Ное 12, 2007 8:11 pm

Как така е изхвърчала капачката? При претягане на този болт се прецаква пеперудката .А луфт не се ли появи в чашките като кара без капачка? :dunno:
Genata

Рейтинг: 1200

Мнениеот SpoileR » Чет Ное 22, 2007 11:40 am

Genata написа:А луфт не се ли появи в чашките като кара без капачка? :dunno:

Ако е стегната като хората лапата за стержена, не е задължително да се появи луфт. :agree:

И въпреки това, без капачка не си е работа...

И на мене не ми е ясно как така е "отхвърщала"... :bigeyes:

Да се е сцепила и болта да се е промушил през отвора и тогава да е отхвърчала в обратна посока... :dunno:

Бая напън трябва да е било...

Пък без да се сцепи да мине болта- :crazy:

Не виждам ако е сцепена идея обратно да я слагаш... :agree:

Пък да отвиваш болта и пеперудката да се върти с него отвътре- това е нечувано :bigeyes: Трябва пеперудката да е направила канал в стержена или резбата брутално да е "спекла"... :crazy: :dunno:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот bdz43r » Чет Ное 22, 2007 11:53 am

SpoileR написа:Пък да отвиваш болта и пеперудката да се върти с него отвътре- това е нечувано :bigeyes: Трябва пеперудката да е направила канал в стержена или резбата брутално да е "спекла"... :crazy: :dunno:
Тя резбата е нарязана в една втулка, която е занитена за пеперудката. Вероятно тази втулка се върти заедно с болта.
Аз за да нямам такива проблеми (понеже на няколко пъти чета за подобни случки), смазвам болта при завиване и съм залепил с локтайт втулката за пеперудката и пеперудката за стержена (не че не са достатъчно стегнати, но поне съм спокоен).
Аватар
bdz43r

Мнениеот RAM-FR » Чет Ное 22, 2007 12:08 pm

SpoileR написа:
Genata написа:А луфт не се ли появи в чашките като кара без капачка? :dunno:

Ако е стегната като хората лапата за стержена, не е задължително да се появи луфт. :agree:

Това означава че е стягал пеперутката със затегната лапа ?!

Пробвай да избиеш пеперутката и да я смениш друг вариант няма ....
Взимаш дълга тръба, голям чук и здрави ръце. Пробвано е действа, но трябва много блъскане
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот jivkonik » Чет Ное 22, 2007 12:11 pm

Само като избиваш перерудката я бий в посока отгоре надолу (да мине през целия стрежен), и не забравяй преди това да демонтираш вилката от колелото и да подпреш короната на нещо твърдо, но да не опира с ботушите си на земята, иначе с всеки удар ще се сгъва и разгъва вилката, а перерудката няма да помръдва! ;)
Аватар
jivkonik

Мнениеот mi6o92 » Чет Ное 22, 2007 12:33 pm

А как ще демонтира вилката като болта не може да се развие ?
Страхът и болката са илюзии на ума.
Аватар
mi6o92

Рейтинг: 1096

Мнениеот ddevil » Чет Ное 22, 2007 12:35 pm

Хах..не е задължително да я изкара отдолу. Ако диаметъра на стержена на вилката намалява/стеснява в посока към короната бая зор ще види за да я изкара отдолу, а и да не говорим на какво ще направи стержена отвътре :)
При мен примерно стержена е така(както и при почти всички нови цокита сигурно де).

@DESTROYERxXx: Погледни си стержена дали е с еднакъв диаметър в двата му края(при лапата и при короната) или евентуално ако има разлика тя да е горният диаметър да е по-малък от долният(при короната). В такъв случай можеш да я избиеш пеперудката отгоре надолу. Ако е обратното не се сещам за начин, по който да изкараш пеперудката за момента. Ако вземеш да я избиваш в посока отдолу нагоре: 1-во ще видиш доста зор най-вероятно и 2-ро ще надереш брутално стержена отвътре.

Аз реших да се застраховам от такъв тип питанки като си взех едно от онези неща на Амоеба-лок он нещо си беше май. Представлява един дълъг болт, капачка/тапа и цилиндрично алуминиево тяло с резба в него, като единият му край има ръб, който опира в короната. При този тип няма никаква нужда от пеперудка и т.н., а и според мен е по-здраво/сигурно хващането и обирането.
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот jivkonik » Чет Ное 22, 2007 12:45 pm

mi6o92 написа:А как ще демонтира вилката като болта не може да се развие ?

Ами той няма капачка отгоре сега, само развива лапата, маха я и вилката излиза!? Нали си го представяш.... :^:
Иначе ако варианта със стесняващ се стрежен надолу е на лице започва бруталния вариант - разпробиване :evil: . Слагат се постепенно по-големи бургии и се почва първо с "изяждане" на болта, после онази втулка, която е монтирана в самата пеперудка, накрая самата пеперудка. Разпробива се докато на нея остане малко материал, като при чукането надолу тя ще се сгъне и деформира (поради липса на вече разпробития и изяден метал от центъра и) и ще излезе смачкана отдолу. Трябват хубави бургии с постепенно растящи размери и подходяща дължина за да стигат спокойно до пеперудката (там до където е набита сега). :agree: ;)
Бой в обратна посока би било изключително трудоемка задача - пеперудката има зъбци забити в стрежена точно пречещи да излезе нагоре.... :crap:
Аватар
jivkonik

Мнениеот did » Чет Ное 22, 2007 12:49 pm

Jivkonik, материалът на пеперудките е такъв, че много трудно ще ги разпробиеш дотолкова, че да излезнат без здраво напъване. Закалена и еластична стомана се използва там.

Не е чак толкова трудно да избиеш пеперудка нагоре, но трябва да не блъскаш по средата, а в краищата, където е заклещена в стержена. Това може да стане с тръба, която е малко по-тясна от стeржeна, например старо кормило ;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот RAM-FR » Чет Ное 22, 2007 12:55 pm

did написа:Не е чак толкова трудно да избиеш пеперудка нагоре, но трябва да не блъскаш по средата, а в краищата, където е заклещена в стержена. Това може да стане с тръба, която е малко по-тясна от стeржeна, например старо кормило ;)

RAM-FR написа:Пробвано е действа, но трябва много блъскане

на ДУРО Д беше изпуснала по същия начин фтулката с резбата и я избихме на горе със старо курмило
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот jivkonik » Чет Ное 22, 2007 1:02 pm

did написа:Jivkonik, материалът на пеперудките е такъв, че много трудно ще ги разпробиеш дотолкова, че да излезнат без здраво напъване. Закалена и еластична стомана се използва там.

Не е чак толкова трудно да избиеш пеперудка нагоре, но трябва да не блъскаш по средата, а в краищата, където е заклещена в стержена. Това може да стане с тръба, която е малко по-тясна от стeржeна, например старо кормило ;)

Опса не го знаех това за материала (ще го имам в предвид ако се наложи, дано не се налага!!!) Обаче при варианта със стесняващия се надолу стержен не знам дали няма да проблем вкарването на това "старо кормило" или друга подходяща тръба? :dunno:
Аватар
jivkonik

Мнениеот PtD » Чет Ное 22, 2007 1:13 pm

Може и с дълго длето, отвертка или друго такова нещо да се "подгънат" листенцата (пак става дума за избиване нагоре). След това пеперудката може и да е неизползваема, но все пак вилката ми се струва по-важна :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Чет Ное 22, 2007 2:39 pm

А ако наистина не може да се извади (което е абсурдно, но хора има всякакви), може просто да се зареже вътре, като се понабута малко по-надолу, за да не пречи, а над старата да се сложи нова пеперудка.

Ако и това не ви е присърце, може и така.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Ное 22, 2007 5:52 pm

PtD написа:Може и с дълго длето, отвертка или друго такова нещо да се "подгънат" листенцата

Ами обикновено е доста маане (стоманата е еластична) и не си заслужава според мен. Избиването надолу е опция. Но като цяло пеперудките са голяма фира.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Чет Ное 22, 2007 5:55 pm

bikerider написа:
PtD написа:Може и с дълго длето, отвертка или друго такова нещо да се "подгънат" листенцата

Ами обикновено е доста маане (стоманата е еластична) и не си заслужава според мен. Избиването надолу е опция. Но като цяло пеперудките са голяма фира.

С оглед на ценовия диапазон на "пеперудките" и "консумативната" им стойност съсипването им трябва да е с приоритет пред съсипването на всичко друго - стержен, инструмент, контузии на "майстора" и т.н. щети. :D
Аватар
jivkonik

Мнениеот kotka12 » Чет Ное 22, 2007 6:23 pm

bikerider написа:Но като цяло пеперудките са голяма фира.

Факт
но надали проходен болт /или както там се казва/
влиза в съображение
при масовия потребител в БГ
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Чет Ное 22, 2007 6:32 pm

Определено системата "пеперудка" идва от една друга епоха и вече е време да си ходи.
Аватар
PtD

Мнениеот jivkonik » Чет Ное 22, 2007 6:38 pm

PtD написа:Определено системата "пеперудка" идва от една друга епоха и вече е време да си ходи.

Може би си прав, но пък "проходния болт" заема едно важно отворче отдолу на стержена, в които някои от нас си монтират захвата за предния калник (една доста удобна система за захват използвана от SKS, предполагам и от други фирми). :dunno:
Аватар
jivkonik

Мнениеот PtD » Чет Ное 22, 2007 7:03 pm

Аз се замислям над следното... Реално пеперудката играе роля, докато обере луфта на лапата, нали така? След като се стегне лапата с болтовете, би трябвало да няма значение има ли пеперудка или не. Не може ли да се използва система с проходен болт само докато се затяга лапата, а след това да се махне?
Аватар
PtD

Мнениеот did » Чет Ное 22, 2007 7:06 pm

PtD написа:Аз се замислям над следното... Реално пеперудката играе роля, докато обере луфта на лапата, нали така? След като се стегне лапата с болтовете, би трябвало да няма значение има ли пеперудка или не. Не може ли да се използва система с проходен болт само докато се затяга лапата, а след това да се махне?

:agree: :rofl:

Пробвай да продаваш тая идея за 50 евро парчето. Пести се даже повече тегло, отколкото с мойта втулка :rofl:
Последна промяна did на Чет Ное 22, 2007 7:33 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот PtD » Чет Ное 22, 2007 7:31 pm

E, ако ще е с комерсиална цел, можеш да го представиш като "специален патентован инструмент за фин реглаж на кормилния луфт, японска работа!" и да прибираш на баламурниците парите :popcorn:

П.П. Името DarkTool се налага от само себе си ;)
Аватар
PtD

Мнениеот kotka12 » Чет Ное 22, 2007 9:21 pm

побързай с патента
щото бате ти Майки
/който без съмение следи форума/
ще открадне идеята
и после ще те осъди
да не караш колело за период от 25 години
в нашия край на Галактиката :D
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот brokicho » Чет Ное 22, 2007 10:20 pm

Когато аз избих пеперудката, от горе на долу, наистина ми отне доста врене и по-важното, което е, че нараних силно стержена на вилката, после сложих нова пеперудка и тя, чисто и просто излезе при стягането( не съм стягал душмански, а колкото е възможно само с къс шестограм) после я извадих, вече нагоре и се опитах да я поотворя с клещите, единственото, което ще потвърдя са думите на did наистина тя е изработена от много еластична и здрава стомана. Сега пак съм я набил, но пак се отваря луфта след първото спускане! Моят съвет е ако ти е видимо наранен стержена по-добре търси варянт с това, което предлага ddevil :
Аз реших да се застраховам от такъв тип питанки като си взех едно от онези неща на Амоеба-лок он нещо си беше май. Представлява един дълъг болт, капачка/тапа и цилиндрично алуминиево тяло с резба в него, като единият му край има ръб, който опира в короната. При този тип няма никаква нужда от пеперудка и т.н., а и според мен е по-здраво/сигурно хващането и обирането.
brokicho

Мнениеот did » Чет Ное 22, 2007 10:27 pm

brokicho написа:Когато аз избих пеперудката, от горе на долу, наистина ми отне доста врене и по-важното, което е, че нараних силно стержена на вилката, после сложих нова пеперудка и тя, чисто и просто излезе при стягането( не съм стягал душмански, а колкото е възможно само с къс шестограм)

Не те знам какво правиш, но стягането на болта, който влиза в пеперудката, е само с цел да се обере луфта в лагерите на чашките. Там НЕ СЕ СТЯГА СИЛНО! Стягат се силно само болтовете на лапата!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот brokicho » Чет Ное 22, 2007 10:42 pm

Точно това казвам, че съм стегнал, колкото да обера луфта, а не някакви хамалски изпълнения, защото все пак от това си изпатих и сега много внимавам при тази операция
brokicho

Мнениеот WrathChild » Чет Ное 22, 2007 10:53 pm

Ако помислиш добре кое колко да стягаш няма да имаш проблеми! Сега пренеси вниманието , с което извършваш тази операция , към всички останали и ще забравиш за подобни проблеми .
Sometimes the same is different but mostly it's the same.
Аватар
WrathChild

Рейтинг: 1711

Мнениеот bdz43r » Чет Ное 22, 2007 11:11 pm

brokicho написа:Сега пак съм я набил, но пак се отваря луфта след първото спускане!
Това определно не е от пеперудката, защото лапата е фиксирала хлабината в чашките, дори и да махнеш изобщо тапата. Аз от доста време си ползвам една стара пеперудка, която след избиване надолу беше заприличала на чаша от преминаването през стеснението на стержена в долния му край. Разтворих я и си я набих отново и никакви проблеми не съм имал с нея, а и на стария стержен нищо му няма (освен чертите одраскано отвътре).
Аватар
bdz43r

Мнениеот kotka12 » Пет Ное 23, 2007 8:27 am

не знам дали се явява офтопик
но аз лично освен този lock-on на
Amoeba /и той вървеше в някакъв комплект/
не съм виждал други такива по магазините в БГ :dunno:
така че още веднъж твърдя
че за масовия потребител в БГ
пеперудката си остава основен вариант
да не говорим, че повечето механици