Alpina, по-миналата зима карах с Wormdrive. Гумата е много мека и тънка и се разпадна до пролетта. Не беше стабилна на лед, а в снега затъваше и боксуваше.
rarekin, благодаря за съветите! Ще ги имам предвид при избора на зимните си гуми.
Въз основа на опита ми през последните 3-4 зими с колело в града, съм напълно съгласен с теб по точки 1,3 и 4. Единствено по 2-ра точка имам известни съмнения, свързани най-вече с карането по заледен път или заледени снежни коловози от автомобилните гуми - рядко чистят по-малките квартални улици от снега и докато изляза на почистена улица ми се налага да карам по тях. Попадал съм както на гладки като стъкло заледени участъци - например от теч или локва, разнесена от автомобилите, така и на грапави и наклонени ледени участъци. Това са най-вече споменатите по-горе коловози - през деня са кишави, но рано сутрин са заледени. Има ги и на недобре изчистени улици - карам най-вдясно, а там често има заледени остатъци от снега. Разбитите и неравни улици също стават трудно проходими при заледяване.
Някои от тези проблеми може да се избегнат с по-прецизно избиране на маршрута, но това не винаги е възможно, особено при често променящите се зимни условия. Най-опасното ми падане беше миналата зима - сух студ (няма сняг, мъгла и лед по пътя), температури под нулата (около -5-10С). Карам си по обичайния маршрут с ниска скорост. След един завой (без добра видимост) се оказах на гладък като огледало участък от пътя, който се беше получил от спукан водопровод през нощта! След 10-15м пътят излизаше на по-натоварено шосе, а аз не можех нито да завия, нито да спра достатъчно бързо. Бързо прецених ситуацията и реших, че е най-добре да падна преди да стигна кръстовището - за мой късмет зад мен не идваха коли, а тази срещу мен завиваше бавно и внимателно (ледът беше разнесен на десетки метри по пътя). Леко стискане на спирачките, колелото излетя встрани от мен, а аз по задник се попързалях 5-6 метра надолу по леда. Всичко се размина без последствия, но си беше чист късмет!!! Ледът беше толкова хлъзгав, че след това едва успях да се изправя!
На неравни и наклонени участъци също се кара трудно, защото се налага да се съобразяваш с наклона и посоката на коловоза или на ледената бабуна пред теб. С обикновени гуми не можеш да предприемеш никаква по-рязка маневра или промяна на скоростта, защото на мига ще се озовеш на земята. Не съм много сигурен, че дори и гума от много мек каучук би имала достатъчно добро сцепление в подобни ситуации и затова се бях насочил към вариантите с шипове.
Иска ми се да чуя повече мнения и впечатления от "първа ръка" за поведението им в подобни ситуации (или на предложените от теб гуми от мек каучук), че цените им не са от най-ниските и ще е жалко, ако не ми свършат работа.
Накратко - трябват ми
зимни гуми за града. Искам да са достатъчно стабилни във всяка ситуация, която може да ми предложат софийските улици до пролетта. Ще се карат в киша, сняг и кал, по лед и сух асфалт. Трябва да ги има по нашите магазини и цената на комплекта да не е "астрономическа" (примерно до 100-120лв

).
Admin, предлагам ти да отделиш последните няколко мнения в нова тема, че доста се отклоних(ме) от смисъла на тази. Благодаря!