Вашите критерии за гласуване

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Вашите критерии за гласуване

Мнениеот did » Сря Ное 28, 2007 2:20 am

Понеже от преди 2 дни тук баца системата за рейтинги и виждам, че повечето хора не могат да се ориентират какво трябва да правят, за да не им спада :rofl: рейтинга, предлагам хората, които СЕГА имат право на глас, тук ясно да посочат критериите си, по които оценяват с плюс или минус мненията на другите. Постепенно и други ще получат тези свещени 1600 точки, та ще ги замоля тогава и те да си кажат тук мнението.

Моите критерии:

хм... нямам ясни критерии. менят се постоянно! в момента са такива:

Всичко зависи от това, дали дали шефът ме е ядосал.

Ако не ме е ядосал, подхождам така:

1. В бла-бла за мен всеки има право на свобода на словото. Там (ако имам право) гласувам положително за тоя, който ме е разсмял най-добре. Ако никой не ме е разсмял, просто не гласувам, независимо какви глупости са писани.

2. в другите форуми... там е по-сложно. За всеки си имам изградено ЛИЧНО мнение от десетките и стотици постове до момента и на практика никога не гласувам за конкретен пост, а за това ДОКОЛКО КОНКРЕТНИЯТ ПОСТ Е НАД ИЛИ ПОД НИВОТО на пишещия. Ако за мен някой със 100 тъпи поста е показал, че нивото му съответства на 900 точки, по моя критерий той ще получава винаги минуси, ако текущият му актив е над 900, и плюсове, ако е по-малък. След като прочета 2-3 свестни поста, може пък да реша, че нивото му не е за 900, а за 1300. Тогава просто ще вдигна летвата. Като цяло, в моята глава си има оценка на хората, формирана от досегашните им писания. Нищо не е забравено, но те МНОГО лесно могат да променят нагоре или надолу рейтинга си в моите очи. През последните 2 дни никой не е мръднал и точка надолу за мен. Хората яко драпат нагоре, което ме радва!

Е, ще ми е интересно да чуя какви са ВАШИТЕ критерии.

Сигурно тук има и по-обективни хора от мене ;)

Примери:

Знам, че MAN6, когато пише нещо в сериозен форум, дори и да звучи на майтап, то е нещо, което трябва да се каже! В тоя случай, колкото и тъпо да ми звучи изказването му, аз ще си му щракам плюсчетата, докато не си направи той 2000, щото там му е мястото според мен. Така е и с други няколко човека.

На Admin, например, въобще не му гласувам! И що да му гласувам, като той може да си влезе в админския панел и да си направи рейтинга какъвто си иска.

На NovemberCharlie му гласувам все с минус, щото така той се ядосва, почва да пише все повече и повече глупости и да си вярва, че е излъгал системата. Ако не бях аз, досега той можеше да има и 2000 точки. Обаче.. аз мразя администрацията и ще го тормозя до последно!

Повече подробности - по-късно.

Сега е вашия ред. Не е необходимо да пишете за конкретни хора, а по-скоро за водещите принципи. Това ще позволи на масата пишещи да се ориентират какво искат от тях "даскалите" и как трябва да си пишат домашните.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот screamBoy » Сря Ное 28, 2007 2:46 am

имачите право на глас колко бяха, 6 страници и половина ?

в добро настроение си, а други - не ^_^
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Alpina » Сря Ное 28, 2007 8:02 am

Аз пък съм на някакъв принцип м/у did и screamBoy.
1. Оценявам главно с "+" мненията, които дори да не са особено правилни, поне в тях си личи старание и пораждат със себе си интересна дискусия, а не излишни и глупави спорове.

2. Също така оценявам с "+" хората които смятам, че трябва да са перманентно с 2000 точки, почти независимо от постовете им. Като ако са някакави несериозни или безсмислени според мен, просто не ги оценявам, защото може би не съм в състояние да вникна в тях.

3. Почти не давам "-" освен ако за мен поста е лигавене в сериозна тема или абсолютен боклук. Но обикновенно докато видя такъв пост и той вече е овикан и някой го е опрашил преди мен. Всъщност видях един особено тъп пост, за които вече беше гласувано, което ме накара да видя всички последни постове на този потребител и да намеря друг, с който да му сваля рейтинга (естествено също заслужаващ "-", но просто пропуснат)

4. Бих оценил с "-" или "+" някой, просто на шега, когато знам, че няма да му промени положението, но това ще е супер рядко.

5. Като цяло си пазя правото за да "накажа" някого, въпреки че почти само положителни оценки давам. Но гледам да не гласувам особено често, защото не се имам за особено компетентен.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kotka12 » Сря Ное 28, 2007 8:25 am

+ давам на мнения, които са ме впечатлили с яснота по даден проблем, които са точни, ясни, не съдържат нападки срещу други членове на форума, не създават предпоставки за спорове /базмислени/. Ако са в БЛА БЛА, плюсчета получават мнения с хубав /по моите критерии хумор/, забавни.

- получават неграмотни постове, мнения, които целят само заяждане с някой, без нищо полезно. Да успееш да ме накараш да дам минус в БЛА БЛА например, трябва доста да си се постарал :D

таен едит: минус давам на Ноемврийския, щото има куче на аватара :D
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Re: Вашите критерии за галсуване

Мнениеот Kitolino » Сря Ное 28, 2007 10:20 am

did написа:2. в другите форуми... там е по-сложно. За всеки си имам изградено ЛИЧНО мнение от десетките и стотици постове до момента и на практика никога не гласувам за конкретен пост, а за това ДОКОЛКО КОНКРЕТНИЯТ ПОСТ Е НАД ИЛИ ПОД НИВОТО на пишещия. Ако за мен някой със 100 тъпи поста е показал, че нивото му съответства на 900 точки, по моя критерий той ще получава винаги минуси, ако текущият му актив е над 900, и плюсове, ако е по-малък. След като прочета 2-3 свестни поста, може пък да реша, че нивото му не е за 900, а за 1300. Тогава просто ще вдигна летвата. Като цяло, в моята глава си има оценка на хората, формирана от досегашните им писания. Нищо не е забравено, но те МНОГО лесно могат да променят нагоре или надолу рейтинга си в моите очи. През последните 2 дни никой не е мръднал и точка надолу за мен. Хората яко драпат нагоре, което ме радва!

Тази система как работи за хора с по-малък брой публикувани съобщения, или при новите членове ? Ако човек рядко пише, как може да си изградиш адекватна преценка за него, все пак доста по-лесно е да имаш изградено мнение на 1000 post-а, отколкото на 50, дори и 100.

Аз лично ако имам право на глас, бих гласувал само с минусчета на гадините, винаги когато мога, дори когато мнението им не го заслужава!
За "гадини" си имам Лична преценка :D
Изображение GSE - Геодезия, Кадастър, Вертикално планиране и други. 0877/290-235 Изображение
Аватар
Kitolino

Рейтинг: 1485

Мнениеот MpaBka ABuaTop » Сря Ное 28, 2007 10:47 am

Kitolino написа:blah-blah-blah...

Точно затова и никога няма да имаш достатъчно рейтинг, че да оценяваш другите. Целта на появата на оценяването въобще не е такава! Ти искаш да кажеш, че на човек който не ти е симпатичен - макар и да пише компетентно и правилно - ще дадеш минус, а на тъпия пост даден от човек, с когото си приятел ще дадеш плюс...
"...Soul is shit! I sold my Soul for Rock'n Roll, Beach!"
Аватар
MpaBka ABuaTop

Рейтинг: 1677

Мнениеот outfaced » Сря Ное 28, 2007 10:48 am

Аз лично ако имам право на глас, бих гласувал само с минусчета на гадините, винаги когато мога, дори когато мнението им не го заслужава!

aз си оформям тайна партия на сподвижници, и само да се докопаме до гласуване, очаквайте преварт :rofl: :D ... такаде, кво забавно ще стане само ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот SpoileR » Сря Ное 28, 2007 10:58 am

Аз пък винаги пиша 6-ци ;) (+) Или нищо не пиша... Зависи от всичко посочено до момента :rofl:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот bikerider » Сря Ное 28, 2007 11:34 am

@did:
На откровено неграмотен в техническо отношение пост казан в стил "мен ма слушайте" гласувам директно с минус.
На пост написан от човек, който явно си дава труда да мисли, директно гласувам с плюс, дори да не е издържан по моите критерии - никой не се е родил перфектен, а аз не съм Господ Бог, че да държа Истината в ръцете си.
На пост написан с цел да разсмее четящите директно пиша плюс без и да се замислям даже, дори да е в сериозен раздел.
На пост написан с цел да ядоса някого директно пиша минус.

С две думи - никога не гласувам според това кой е автора на поста. Винаги гласувам според това какво е писал. Нито един път не съм си позволил да дам минус на "несимпатичен" ми човек, въпреки че доста пъти бях много изкушен. Нито за момент не забравям, че системата беше въведена за да се намали шума, а не за водене на някви дребни битки. Най-малкото, щото който рейтингов нож вади от рейтингов нож ще страда.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Сря Ное 28, 2007 11:53 am

аз не мога да разбера какво въобще обсъждате
след като Ноемврийския има куче на аватара :dunno:
:D :D :D

Аватар
kotka12

Мнениеот Krismars » Сря Ное 28, 2007 11:54 am

Лично аз се въздържам от гласуване, ама за постове, които си струва гласувам. Такива са сравнително грамотно написани, съдържащи техническа грамотност и до някъде вежливо написани.
Аватар
Krismars

Мнениеот ddevil » Сря Ное 28, 2007 12:34 pm

@kotka12 -

За кво сте му дигнали мерника :D
Я споделете... :)

...че все пак да не сте единствените в това трудно начинание ^_^
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Мнениеот kotka12 » Сря Ное 28, 2007 12:38 pm

как за какво
ние котките
мразим псета
а той на аватара си потопорчил някакво
ааааа
няма такъв вариант
бой и гонене :D
хем му казах няколко пъти да го махне
че се засягам на етническа основа :rofl:
:beer:

Аватар
kotka12

Мнениеот Alien » Сря Ное 28, 2007 1:02 pm

ахахах ма тая тема сериозна ли е? :)

Епа я не гласувам, щото... уж си пазя гласа за някой смислен пост, ама после изчитам ПЕТТЕ теми, които ме интересуват в тоя форум, и после ме мързи да се връщам назад, за да гласувам за нещо. :)

бтв - системата е тъпа. Вече има няколко човека с по 2000 рейтинг, скоро ще станат много. Лошото е, че в доооста над 50% от случаите хората гласуват положително, тоест няма равновесие, и скоро всички ще станат с по над 1600 иииии всичко ще се срине. мухахахахах
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот outfaced » Сря Ное 28, 2007 1:25 pm

Alien написа:
бтв - системата е тъпа. Вече има няколко човека с по 2000 рейтинг, скоро ще станат много

a от друга страна няма нито един изпаднал ... което най вече май беше целта на занятието
т.е. пак сме си същите и пак същото си пишем ;)
е добре де ... спама стана малко по малко
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот jivkonik » Сря Ное 28, 2007 1:32 pm

outfaced написа:
Alien написа:
бтв - системата е тъпа. Вече има няколко човека с по 2000 рейтинг, скоро ще станат много

a от друга страна няма нито един изпаднал ... което най вече май беше целта на занятието

:nono: Не си прав!
Класирай потребителите по рейтинг в низходящ ред и като отидеш на 6-та страница ще видиш, че вече има хора, които са на границата, а някои са паднали под 1600 т (а са стартирали с 1700) и вече нямат (или скоро няма да имат) право да гласуват! А отдолу пък напират хора с постепенно растящ рейтиг (започнали от 1200 т), които скоро ще заемат техните места. Раздвижване има и в двете посоки!
Аватар
jivkonik

Мнениеот FireFoXa » Сря Ное 28, 2007 2:11 pm

Alien написа:...и скоро всички ще станат с по над 1600 иииии всичко ще се срине. мухахахахах

Рестарт? :D
Аватар
FireFoXa

Мнениеот Admin » Сря Ное 28, 2007 4:11 pm

@did
Честно да ти кажа, не вярвам някой като прочете темата, да му стане по-ясно как трябва да пише, за да отговори на толкова много и разностранни критерии :D
Освен това искаш невъзможни неща :D :D

И понеже е невъзможно да обхвана изцяло собствените си критерии, само ще маркирам няколко неща, повечето от тях са по-скоро статистика до момента, отколкото правила, по които гласувам.

Като цяло гласувам много повече с плюс, отколкото минус, но това се дължи най-вече на факта, че в последните дни мненията, покриващи критериите ми за минус, са значително по-малко.

Като цяло гласувам много повече в сериозните форуми и по-малко в несериозните. Ако ми останат гласове за Бла-бла е чудо, но и там съм гласувал, когато някой ме е разсмял искрено. Веднъж гласувах и за Majnata, щото си поиска :D

С най-голямо предимство за гласуване се ползват мненията, които ми се набиват в очите като много полезни или много вредни. Те са ми номер едно в списъка, но най-често такива мнения вече са гласувани от някой друг, освен ако нямам късмет да ги уцеля почти веднага след публикуването и да ми се намира глас по това време.

На следващ ред са останалите мнения, където следвам горе-долу следния алгоритъм: имам определено мнение за хората и за това кой заслужава според мен по-висок или по-нисък рейтинг от моментния си. На базата на това като видя мнение на човек, чиито рейтинг смятам за подценен, ако намеря мнението му за полезно, гласувам положително. Ако не е, не го гласувам. А ако го смятам за съвсем безполезно (включително някой напълно излишен офтопик), бих гласувал и с минус. Системата обаче не е реципрочна при хората, чиито рейтинг смятам за надценен - там като цяло бих гласувал с плюс почти винаги, когато видя читаво мнение, за да ги поощря, но пък при определени хора бих си запазил гласа, защото не съм сигурен, че са почнали да се стараят и затова предпочитам да подкрепя някой, за когото съм сигурен, че го прави. С минус при тези хора бих гласувал по-често, но на практика рядко се получава, защото броят гласове ми е ограничен.

Сред хората, чиито рейтинг смятам за подценен, с предимство се ползват тези, които нямат право на глас, а аз смятам, че заслужават. НО, отново повтарям, опитвам се винаги да гласувам за полезността на мненията, а не само за полезността на хората - за мен двете неща трябва да са свързани.

Що се отнася до самите критерии кое мнение смятам за полезно и кое не... много е сложно тук. Старая се да го преценявам за съобразност с правилата на форума, със собствения си мироглед и с какво ли още не. Наистина ми е невъзможно да форумлирам критериите си в това отношение. Например, дори неграмотно написано мнение може да "блесне" в очите ми, макар и много рядко. Заядливо или обидно мнение обаче много, много трудно би получило положителна оценка от мен, затова пък минусът му е почти гарантиран. И т.н., и т.н., мога да изреждам до утре, защото всеки човек и всяко мнение са различни. :) А пък когато темата е някаква по-теоретична, по-обществена, по-ценностна и т.н., е тук вече не ме питайте. :D Така или иначе рядко ми остават гласове за тези теми ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Alpina » Сря Ное 28, 2007 6:10 pm

Alien написа:Вече има няколко човека с по 2000 рейтинг, скоро ще станат много. Лошото е, че в доооста над 50% от случаите хората гласуват положително, тоест няма равновесие, и скоро всички ще станат с по над 1600 иииии всичко ще се срине. мухахахахах

За това исках да се "плаща" с рейтинг за да гласуваш, ама кой ме слуша :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Admin » Сря Ное 28, 2007 6:14 pm

Както има няколко с рейтинг 2000, така има още повече, които вече не могат да отговарят във Веломеханик.
Наблюдавайки форума в последните дни, не виждам нищо странно и в двете неща.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Alpina » Сря Ное 28, 2007 6:20 pm

Всъщност може да се погледне и така:
Тези с рейтинг 2000 вече няма какво да ги оценявам с "+", така че мига да дам гласа си за друг ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Ное 28, 2007 6:21 pm

Между другото, аз също като Alien се опасявам, че когато кръга на двехилядниците се разшири, системата ще спре да работи както се очаква.

С други думи, не се опасявам от отрицателните вотове, а от истинските положителни. В момента има достатъчна маса потребители, които да противодействат на хакване на системата чрез целенасочени отрицателни вотове, но не виждам защита срещу срив в системата когато кръга на пишещите свястни постове с висок рейтинг се разшири. А може и да не съм прав, както ми каза днес един съфорумец, щом пишат свястни постове и има рейтинг, значи може да им се има доверие. Дано да е така и да не съм прав.

Edit: една идея ми щукна сега, не съм мислил много по нея - може двехилядниците да се връщат на 1700, така би могло да се избегне създаването на привилегирован кръг и лежането на стари лаври.
Последна промяна bikerider на Сря Ное 28, 2007 6:28 pm, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Сря Ное 28, 2007 6:27 pm

bikerider написа:...щом пишат свястни постове и има рейтинг, значи може да им се има доверие...

Точно на това се надявам и аз :agree:
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Сря Ное 28, 2007 7:24 pm

jivkonik написа:
outfaced написа:
Alien написа:

:nono: Не си прав!
Класирай потребителите по рейтинг в низходящ ред и като отидеш на 6-та страница ще видиш, че вече има хора, които са на границата, а някои са паднали под 1600 т (а са стартирали с 1700) и вече нямат (или скоро няма да имат) право да гласуват! А отдолу пък напират хора с постепенно растящ рейтиг (започнали от 1200 т), които скоро ще заемат техните места. Раздвижване има и в двете посоки!

oт 4770 юзъра (идея си нямам колко са активни)
73 над 1600
18 са м/у 1200 и 1600 ... като близо до 1600 са около 6-7 човека
43 са под 1200 ... като под 1150 пак са 7-8 човека

под 1000 не видях

има 93 които са си на 1700 и явно не пишат и никой не им гласува за нищо
и 4470 които си седят на 1200

аз си вадя следните заключения ...
гласува се масово и предимно с + и то за утвърдени личности
много малко и много бавно ще стане към тези утвърдени личности да се докопа някой от "порстолюдието"
практически още никой "не го е отнесъл" ...
много са малко активните юзъри :crap:
дори и да има някакво разместване, то касае единици

т.е. ако предположим че системата работи, значи със въвеждането и само доказахме, че така или иначе златната среда е постигната и на практика тя е излишна. Другия варинат е да приемем, че нещо не е наред и механизмите трябва да имат по голямо влияние ... но това няма да го мисля, щот аз съм за първата теория ... т.е. и със и без рейтинг форума си беше и е такъв, какъвто си го направят юзърите. Сега само това е малко по регламентирано и по сложно :)
Обаче пък не съм против системата ... поне е забавно :) и я що теми и дискусии породи :popcorn:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот TOYAGA » Сря Ное 28, 2007 7:43 pm

:)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Alpina » Сря Ное 28, 2007 8:50 pm

@outfaced определено един го "отнася" много яко :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Ozzie » Сря Ное 28, 2007 9:20 pm

did написа:Re: Вашите критерии за галсуване

Аве majna да се излагаш кат' кифладжия... :D
:popcorn:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот shepo » Сря Ное 28, 2007 9:39 pm

по темата нямам конкретни критерии за гласуване
просто всичко зависи от настроението ми ;)
хареса ми някои пост и хоп+
нещо ми направи лошо впечатление и хоп-
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот Alpina » Сря Ное 28, 2007 10:31 pm

Като гледам колко много гласуваш :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот codename47 » Чет Ное 29, 2007 12:11 am

според мен би трябвало и за стари мнения да може да се гласува-примерно като гледаш ЧЗВ и ти хареса нещо-сега го видях като гледах точно там..
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Следваща

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта