Един бояджийски въпрос

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Един бояджийски въпрос

Мнениеот spirit » Вто Ное 27, 2007 10:39 pm

Знам ,че има много теми за "как да си пребоядисма байка" ,но след като ги изчетох и се засилих с терминатора се появи един проблем.Рамката ми е High octane ,т.е. тя има карбон .Е питането ми е пребоядисвал ли е някой карбоновата част.Притеснявам се като започна да свалям боята да не му стане нещо на карбона .Знам ли ,той карбона нали са лепила и ако използва коресилин или терминатор няма ли да се скапе?
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Re: Един бояджийски въпрос

Мнениеот did » Сря Ное 28, 2007 2:58 am

НЕ ДОКОСВАЙ КАРБОНОВАТА ЧАСТ С ТЕРМИНАТОР ИЛИ ДРУГА ПОДОБНА ПОМИЯ!!!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот screamBoy » Сря Ное 28, 2007 3:05 am

а луга ?
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот did » Сря Ное 28, 2007 3:07 am

screamBoy написа:а луга ?

Лугата не е концентриран разтвор на основа с pH над 13.00.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот spirit » Сря Ное 28, 2007 9:15 am

Добре тогава как мога да сваля боята от там.Или да ня я свалям а направо върху нея ако може ?
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Мнениеот SpoileR » Сря Ное 28, 2007 9:47 am

spirit написа:Добре тогава как мога да сваля боята от там.Или да ня я свалям а направо върху нея ако може ?

Ако я сложиш отгоре, ще падне рано или късно...
(демек РАНО...)
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Ozzie » Сря Ное 28, 2007 1:04 pm

spirit написа:Добре тогава как мога да сваля боята от там?

Шкурка?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Sp3c7r3 » Сря Ное 28, 2007 8:56 pm

Ако отдолу е карбон, свалянето с едра или дребна шкурка неминуемо повече или по-малко ще надраска карбона. Моят съвет е, ако мястото е фабрично боядисано, да изжулиш боята и/или лака с фина шкурка почти (!!!) до карбона, за да може новата боя да хване малко по-хубаво, и оттам вече да боядисаш. Ако обаче не е оригинална боята върху карбона, или просто не е достатъчно качествено боядисано, мисля, че ще е добре да изтъниш слоя боя със шкурка, и после, рискувайки драскотини по карбона да опиташ да изчегърташ боята с пластина с НЕ много остър ръб.
Има и друг начин, но НЕ ГО ОПИТВАЙ, преди да са се изказали другите от форума, защото макар и за боя, нанесена на дърво да действа отлично, на карбон не знам дали ще е изобщо ефективен, ако не е и доста вреден (пагубен) май. Начина е да нагрееш боята до подуването и на мехурчета с пистолет за горещ въздух и след това да я свалиш докато е топличка. :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот Demo 9 » Чет Ное 29, 2007 12:24 am

Защо не пробваш с водна шкурка 800-900 без да сваляш напълно боята.. просто търкаш докато се матира.
пробвано е и новата боя хваща хубаво :beer:
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот spirit » Чет Ное 29, 2007 12:25 am

Нагряването ще размекне лепилата в карбона и ще го скапе.
Като гледам единствения начин е да боядисвам върху оригиналнат боя.Или поне за сега .
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Мнениеот zero » Чет Ное 29, 2007 10:05 am

spirit написа:Нагряването ще размекне лепилата в карбона и ще го скапе.
Като гледам единствения начин е да боядисвам върху оригиналнат боя.Или поне за сега .

Ами да разбира се .Последиците от печенето след прахово боядисване на рамката за карбона няма да са приятни.Махни до алуминий на всякъде с терминатор ,а след това се позанимавай с водна шкурка 1000-1200.Толкова фина казвам,защото вече се очаква да няма боя ,а трябва да загладиш само.С около 500 водна шкурка можеш да почнеш карбона.Както казаха всички,преди мен ,но и аз ще го повторя -Не стигай до чист карбон.След като си разкачил карбона от рамката можеш да занесеш алуминиевата част на боядисване,а с карбона ще се оправиш и сам.Купуваш си спрей със цвета,който те интересува,трябва да нанесеш няколко пласта боя(пръскаш-съхне и пак така) и най отгоре ще е добре да си намериш лак ,защото само на боя да седи няма да е толкова здраво.(особено от спрей).Може и да си купиш авто боя ,но нея ще трябва да я нанасяш с ,четка+ това трябва да купиш разредител за авто боята(той си е към нея не е просто разредител) и трябва да нацелиш консистенцията-боя/разредител,за да не ти оставя следи четката.
Успех :agree: моята рамка не се получи много зле,даже си я харесвам :beer:
Аватар
zero

Рейтинг: 1563

Мнениеот xborox » Чет Ное 29, 2007 12:11 pm

Ако наистина си решил да направиш колелото добре, може да използваш прахово за металните компоненти и акрилна боя (демек да отидеш в бояджийски автосервиз за качествено покритие) за карбоновите. Със спрей не можеш да постигнеш качествен резултат, колкото и да си опитен, защото не образува облака, необходим за добро нанасяне на боята.
Единственият вариант за интервенция върху карбоновите елементи е с шкурка. Другото го забрави. Но се приготви с много търпение, защото трябва да почнеш с не по едра от 500 и да завършиш на 1200 (дори 2000 и нагоре). И не сваляй напълно оригиналното лаково покритие.
Аватар
xborox

Рейтинг: 1402

Мнениеот ko3er » Пет Ное 30, 2007 9:18 am

Извинявам се ако малко разводнявам темата ама и аз имам "един бояджийски въпрос".Мога ли с терминатор-а да махна само част от боята?То е ясно че мога,обаче искам на тази рамка да махна само оранжевото,като синьото и бежовото трябва да са абсолютно непокътнати.Има ли нещо,с което мога да отделя сигурно терминатора от синята и бежовата боя,че си ме кефи с тия лепенки,а е много сложно да правя наново трите цвята после и лепенките,при положение,че по-нататък рамката ще се сменя с нещо по-сериозно.
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Ное 30, 2007 6:13 pm

:offtopic:
Единственият начин да направиш това, използвайки "терминатор", според мен е да оставиш само голата рамка и много внимателно с изолирбанд (не с хартиено тиксо, а с изолирбанд!) да облепиш рамката така, че да остане само оранжевото, а 2-3см около него да е изолирбанд. Това лесно може да стане с 2 или 3 застъпващи се слоя изолирбанд и доста игра с ножичката. Оттам мажеш с терминатор и малко по малко махаш боята. Забърсваш, почистваш с нещо (разтворител примерно), пак забърсваш и боядисваш с каквото искаш.
Може цялата постановка да е грешна, защото не знам дали изолирбанда ще попречи на "терминатора" да се справи с боята под изолирбанда, но когато аз правих същата операция (обект на боядисването беше компресорна бутилка), проблеми нямаше.
Дано съм помогнал. Успехи! :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот ko3er » Съб Дек 01, 2007 1:26 am

Sp3c7r3 написа:Може цялата постановка да е грешна, защото не знам дали изолирбанда ще попречи на "терминатора" да се справи с боята под изолирбанда, но когато аз правих същата операция (обект на боядисването беше компресорна бутилка), проблеми нямаше.

в последните си редове според мен малко си противоречиш,но разбрах мисълта ти и стигнах до извода че нищо не ми пречи да си купя терминатор и хубав изолирбанд(3М например)или от онова сивото "американското" тиксо (забравих как му беше името) и да пробвам дали ще го разяде.Също така ми мина през акъла дали няма някакъв препарат,който да неутрализира действиено на терминатора?
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

Мнениеот Brave » Съб Дек 01, 2007 4:50 am

Тъй като "Терминатора" е силна основа, би следвало да се неутрализира с киселина.
Brave

Мнениеот Sp3c7r3 » Съб Дек 01, 2007 10:03 am

Или разтвор на киселина. :agree:
Извинявам се за кофти изразяването, толкова си мога... ;) :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот xborox » Съб Дек 01, 2007 6:59 pm

Дори и да успееш да махнеш прецизно част от боята, резултатът после определено няма да е добър. Байк, както и всичко друго де, се боядисва качествено единствено, ако е цялостно (демек без комбинация стара нова боя), лаковото покритие се нанася на еднаква основа (задължително добре подготвена) и рамката е напълно разглобена, т.е. няма никакви облепвания и т.н.
Не ти препоръчвам да се захващаш. По добре действай нацяло или въобще не почвай.
Аватар
xborox

Рейтинг: 1402

Мнениеот outfaced » Съб Дек 01, 2007 7:33 pm

ko3er написа:Извинявам се ако малко разводнявам темата ама и аз имам "един бояджийски въпрос".Мога ли с терминатор-а да махна само част от боята?То е ясно че мога,обаче искам на тази рамка да махна само оранжевото,като синьото и бежовото трябва да са абсолютно непокътнати.Има ли нещо,с което мога да отделя сигурно терминатора от синята и бежовата боя,че си ме кефи с тия лепенки,а е много сложно да правя наново трите цвята после и лепенките,при положение,че по-нататък рамката ще се сменя с нещо по-сериозно.

с каквото и да облепиш "старата" боя, разтоворителя винаги ще прояде и малко под изолирбанда/тиксото или там каквото е ...
абе с две думи ша стане пълна манджа с грозде
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Sp3c7r3 » Съб Дек 01, 2007 8:30 pm

outfaced написа:с каквото и да облепиш "старата" боя, разтоворителя винаги ще прояде и малко под изолирбанда/тиксото или там каквото е ...
абе с две думи ша стане пълна манджа с грозде

Toва исках да кажа и аз, като написах, че не съм сигурен в ефекта. Но пак повтарям - при моя опит всичко мина като по вода, ти си решаваш дали ще рискуваш. :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот zpaz » Съб Дек 01, 2007 10:47 pm

искам само да отбележа ,че ако боядисваш частично колелото(отсечено с хартиено тиксо) , новата боя ще е малко по-висока от старата и ще имаш ръб между двете. ръба се премахва само с фина водно шкурка, но тя ще матира и двете бои. другият вариянт е боядисване с преливане на цветовете , но незнам дали ще ти хареса и дали ще намериш як бояджия .
Да сме живи, щото много здрави си умряха!!!
Аватар
zpaz

Рейтинг: 1400

Мнениеот shaggy86 » Съб Дек 08, 2007 4:42 am

Не е работа,терминатора минава през всичко,пробвано е и не не става.
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Назад към Веломеханик