SpoileR написа:Alpina написа:Ще си отговориш, когато разбереш, защо когато светиш перпендикулярно към стена с фенер има много светло петно и защо, ако е под ъгъл 30градуса, петното е по-голямо, но пък е значително по-тъмно, както и какво е това елипса и каква е орбитата на земята.
Но аз лично се съмнявам да успееш.
![]()
Хммм...
Ако примерно нямаше ядро в центъра на Земята и се пробие (теоретично) тунел от единия до другия край, като се сложи предмет в центъра (идеално в центъра) на едно място ли ще седи във въздуха?![]()
Или пък не е идеално в средата на където и да отиде ли ще има гравитация? И ако се пусне най-от горе да пада посока центъра, като наближи другия край и се върне, така постоянно ли ще играе нагоре-надоло? Или теоретично ще влезе в установен режим в центъра след безкрайно много време?
Теоритично погледнато, нямаше да има гравитация, ако Земята нямаше ядро.... нямаше да я има и Земята... Амааа знам ли пък. Тфа твърде сложно за ограниченото ми съзнание. Въпросът обаче е:
Защо след като съм бил във Виенската сладкарница до Ректората и съм пил горещ шоколад Версай и като отидох да се изпикая миришеше зверски на.... горещ шоколад Версай