Странните въпроси ...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Sky_Knight » Чет Ное 29, 2007 11:52 am

SpoileR написа:
Alpina написа:Ще си отговориш, когато разбереш, защо когато светиш перпендикулярно към стена с фенер има много светло петно и защо, ако е под ъгъл 30градуса, петното е по-голямо, но пък е значително по-тъмно, както и какво е това елипса и каква е орбитата на земята.

Но аз лично се съмнявам да успееш.

:D

Хммм...
Ако примерно нямаше ядро в центъра на Земята и се пробие (теоретично) тунел от единия до другия край, като се сложи предмет в центъра (идеално в центъра) на едно място ли ще седи във въздуха? :)
Или пък не е идеално в средата на където и да отиде ли ще има гравитация? И ако се пусне най-от горе да пада посока центъра, като наближи другия край и се върне, така постоянно ли ще играе нагоре-надоло? Или теоретично ще влезе в установен режим в центъра след безкрайно много време?
:popcorn:

Теоритично погледнато, нямаше да има гравитация, ако Земята нямаше ядро.... нямаше да я има и Земята... Амааа знам ли пък. Тфа твърде сложно за ограниченото ми съзнание. Въпросът обаче е:

Защо след като съм бил във Виенската сладкарница до Ректората и съм пил горещ шоколад Версай и като отидох да се изпикая миришеше зверски на.... горещ шоколад Версай :bigeyes: :bigeyes: :propell:
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот SpoileR » Чет Ное 29, 2007 12:13 pm

Sky_Knight написа:
Защо след като съм бил във Виенската сладкарница до Ректората и съм пил горещ шоколад Версай и като отидох да се изпикая миришеше зверски на.... горещ шоколад Версай :bigeyes: :bigeyes: :propell:

Имаш добър метаболизъм... ;)
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Чет Ное 29, 2007 12:52 pm

SpoileR написа:D
Ако примерно нямаше ядро в центъра на Земята и се пробие (теоретично) тунел от единия до другия край, като се сложи предмет в центъра

Ако нямаше ядро, нямаше да има и какво да привлича предметите към центъра на земята :idea:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот agent_Jekov » Чет Ное 29, 2007 1:04 pm

Защо Априлското въстание не е през Април?
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот bdz43r » Чет Ное 29, 2007 1:05 pm

PtD написа:Ако нямаше ядро, нямаше да има и какво да привлича предметите към центъра на земята :idea:
Гравитацията е свойство на всички материални тела. Един чувал с пясък също има гравитация, пък няма ядро.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Sky_Knight » Чет Ное 29, 2007 1:30 pm

bdz43r написа:
PtD написа:Ако нямаше ядро, нямаше да има и какво да привлича предметите към центъра на земята :idea:
Гравитацията е свойство на всички материални тела. Един чувал с пясък също има гравитация, пък няма ядро.

Гравитацията не е точно свойство, а резултат на свойствата на ъъъ на инерция беше нещо.... свободно падане май... и разни други неща като привличане, изкривяване на космическото време и... така де. Въпреки това, ядрото е с най-висока плътност, изградено от метали и е нормално да предположим (говорим за вътрешното ядро), че ако го няма или и нас няма да ли има или определено няма да се случи онова, дето си го мислеше Спойлер, макар, че определено ще да е забавно да се джурка човек нагоре-надолу през земята. :D ;)
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот bdz43r » Чет Ное 29, 2007 1:39 pm

Sky_Knight написа:Въпреки това, ядрото е с най-висока плътност, изградено от метали
За металите е спорен въпрос. Ядрото е течно и в него протичат разни реакции, включително електрически. По последните схващания гравитацията се получава от някакви вихри (имаше по въпроса, ама не ми се рови), но все още е свойство на всички материални тела (въпреки, че има опити да се оспори и това). Ядрото като най-прътно, със сигурност допринася, но не е единствения източник на гравитация. Както земята привлича телата, така и самите тела привличат земята. Ядрото със сигурност има жизненоважни функции, но те са основно в друго отношение (магнитно поле, поддържане на температурата в земната мантия и др.).
Аватар
bdz43r

Мнениеот PtD » Чет Ное 29, 2007 1:51 pm

bdz43r написа:

Айде сега внимателно помисли дали моето твърдение има допирна точка с твоето :idea: И после внимателно прочети какво ТОЧНО съм написал.

пораснаше пилци, наебаше квачку ;+)

П.П. А според общата теория на относителността, гравитацията се дължи на изкривявания в пространство-времевия континуум, дължащи се на масата на телата.
Аватар
PtD

Мнениеот PtD » Чет Ное 29, 2007 1:57 pm

agent_Jekov написа:Защо Априлското въстание не е през Април?

По същата причина, поради която Октомврийския преврат не е през октомври :idea: Виж по-горе.
Аватар
PtD

Мнениеот Sky_Knight » Чет Ное 29, 2007 2:01 pm

PtD написа:А според общата теория на относителността, гравитацията се дължи на изкривявания в пространство-времевия континуум, дължащи се на масата на телата.

:agree:

Ахъм. И аз това исках да кажа :D

А е вярно, че и телата привличат Земята, но поради ниската им маса (спрямо тази на планетата), скоростта, с която Земята се движи към тях е пренебрежимо малка. Въпросът е:

Съществува ли минало и можем ли по някакъв начин да му въздействаме? :^:
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот bdz43r » Чет Ное 29, 2007 2:08 pm

Имам предвид, че предметите не се привличат само от ядрото, а от цялата земя. Голямата плътност на ядрото (и съществуването му) е следствие от гравитацията, а не причина (въпреки, че с масата си допринася много).
PtD написа:П.П. А според общата теория на относителността, гравитацията се дължи на изкривявания в пространство-времевия континуум, дължащи се на масата на телата.
Това и аз съм го чувал, но нищо не ми говори (по-точно не мога да си го представя), затова се поддавам на хипотези, опитващи се да обяснят принципа на действие.
Аватар
bdz43r

Мнениеот PtD » Чет Ное 29, 2007 2:30 pm

bdz43r написа:Имам предвид, че предметите не се привличат само от ядрото, а от цялата земя. Голямата плътност на ядрото (и съществуването му) е следствие от гравитацията, а не причина (въпреки, че с масата си допринася много).

Аз много добре те разбрах и първия път. Затова си помисли... ако нямаше ядро (т.е. земята беше КУХА), нямаше да има и кой да дърпа нещата натам, нали? Тогава щяха да се привличат от мантията и нямаше да летят насам-натам около кухината на липсващото ядро.

Голямата плътност на ядрото е следствие на гравитацията, която пък е следствие на масата.
Аватар
PtD

Мнениеот bdz43r » Чет Ное 29, 2007 2:42 pm

PtD написа:ако нямаше ядро (т.е. земята беше КУХА), нямаше да има и кой да дърпа нещата натам, нали? Тогава щяха да се привличат от мантията и нямаше да летят насам-натам около кухината на липсващото ядро.
Това не мога да оспоря. Не съм съгласен само с твърдението, че ако няма ядро ще изчезне цялата земна гравитация.
Аватар
bdz43r

Мнениеот bikerider » Чет Ное 29, 2007 2:55 pm

bdz43r написа:Не съм съгласен само с твърдението, че ако няма ядро ще изчезне цялата земна гравитация.

Не видях някой да е твърдял такова нещо. PtD каза че няма да има какво да привлича телата към центъра, а не че няма да има какво да ги привлича по принцип.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Ное 29, 2007 2:55 pm

bdz43r написа:]Това не мога да оспоря. Не съм съгласен само с твърдението, че ако няма ядро ще изчезне цялата земна гравитация.

Но аз не съм изказвал такова твърдение!

@bikerider, damn, you're fast :):agree:
Аватар
PtD

Мнениеот bdz43r » Чет Ное 29, 2007 3:04 pm

Sky_Knight написа:Теоритично погледнато, нямаше да има гравитация, ако Земята нямаше ядро....
За това се бях хванал.
PtD написа:Но аз не съм изказвал такова твърдение!
Не съм го казвал (но май се разбра по друг начин).
Аватар
bdz43r

Мнениеот dudi » Чет Ное 29, 2007 4:04 pm

SpoileR написа:Защо първо виждаме светкавица, а чак след това чуваме гръм?

Отговор: Защото очите се намират преди ушите!

Абе всъщтност защото светлината е по-бърза от звука,ама щом казаваш....
dudi

Рейтинг: 1158

Мнениеот Alien » Чет Ное 29, 2007 4:28 pm

dudi написа:
SpoileR написа:Защо първо виждаме светкавица, а чак след това чуваме гръм?

Отговор: Защото очите се намират преди ушите!

Абе всъщтност защото светлината е по-бърза от звука,ама щом казаваш....

ахахахахахах ти сериозно ли? Колко по-бързо може да се движи?! ОЧЕВИДНО е, че защото очите са пред ушите, първо я виждаме, а после чуваме. ;)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот RAM-FR » Чет Ное 29, 2007 5:18 pm

Кой е най-бързия цвят, и защо ?

Пришалеца и Коте12 да си траят :)
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот Brave » Чет Ное 29, 2007 5:54 pm

Черният. ;)
Защото е отсъствие на отразена светлина (поне идеално черното), а липста на светлина е по-бърза от самата свелина... Защото така или иначе вече е пристигнала, на каквото и разстояние да е.
Brave

Мнениеот Alpina » Чет Ное 29, 2007 7:29 pm

@RAM-FR, не беше ли едно оранжево :dunno:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Yavkata » Чет Ное 29, 2007 7:59 pm

Brave написа:Черният. ;)
Защото е отсъствие на отразена светлина (поне идеално черното), а липста на светлина е по-бърза от самата свелина... Защото така или иначе вече е пристигнала, на каквото и разстояние да е.

Черното не е цвят( научно погледнато).
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот JoK3rA » Чет Ное 29, 2007 9:17 pm

Най-странните въпроси са:
Кой съм аз и кой ме е родил ?
Аватар
JoK3rA

Рейтинг: 1447

Мнениеот agent_Jekov » Чет Ное 29, 2007 9:33 pm

Защо най-краткото разстояние между точка А и точка Б не е правата линия, а е 0?
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот JoK3rA » Чет Ное 29, 2007 9:46 pm

agent_Jekov написа:Защо най-краткото разстояние между точка А и точка Б не е правата линия, а е 0?

Що пък не? Или греша ?
Аватар
JoK3rA

Рейтинг: 1447

Мнениеот Droze » Чет Ное 29, 2007 10:31 pm

Защото никога няма за стигнеш от A до Б! :):agree:
Аватар
Droze

Рейтинг: 1499

Мнениеот SpoileR » Пет Ное 30, 2007 11:55 am

@PTD Никога не съм имал предвид земята да е куха...

Просто казах да не е "ТОПЛОТО ЯДРО" там, щото като пуснеш каквото и да е, ще се разтопи и изпари :rofl: :beer:

agent_Jekov написа:Защо най-краткото разстояние между точка А и точка Б не е правата линия, а е 0?

Защото ако А и Б са на различни разстояния в пространството, ако огънеш въпросното пространство по някакъв начин, така че да се съберат на едно място, се получава нулево разстояние (или пренебрежително малко).

Прост пример от филма "Смъртоносен хоризонт" (Event Horizon- Много добър филм! :) ) :

Любимият ми цитат:
"-Скорост по голяма от светлината не можем да постигнем, тъй като теорията на относителността не го позволява.

-Така е, не можем да нарушим закона на относителността, но можем да го заобиколим...;) )"

Не може така да се обясни, най добре да се гледа филма, но все пак:

На лист хартия надраскай 2 точки на прилично разстояние една от друга.

Представи си, че листа е пространството. Сгъни го, така че точките да застанат една над друга и промуши една химикалка през тях...
После пак изправи листа.

Сега си представи, че това са огромни космически разстояния.

Ето ти чист пример за голямо разтояние преминато за кратко време, без да има нужда да се развива скорост по голяма от светлината и тн...

Огъва се пространството, минаваш и пак го връщаш в първоначалният му вид... :)

Това е тъй наречената червейна дупка (WORM HOLE). Сиреч казано по геймърски: ТЕЛЕПОРТ :D

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна SpoileR на Пет Ное 30, 2007 12:08 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
SpoileR

Мнениеот agent_Jekov » Пет Ное 30, 2007 12:06 pm

SpoileR :beer:
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Alien » Пет Ное 30, 2007 12:16 pm

Тука колко глупости се наговориха...

@agent_Jekov - в Евклидовата триизмерна геометрия най-краткото разстояние между точка А и точка Б Е правата линия. :)

@SpoileR - тоя цитат може и да ти е любим, но е пълна глупост. :) Скорост по-голяма от тази на светлината НЯМА според днешните ни разбирания. Това с "изкривяването" на пространството е възможно, само ако можеш да изкривиш нашето ТРИизмерно пространство в ЧЕТВЪРТО, за да можеш да "прескачаш" от една точка в друга директно. Изобщо, ако искаш да се "телепортираш", това може да стане "прегъвайки" собственото ти пространство в ПО-ГОРНОТО, което в нашия случай е... леко невъзможно. :) А и дори да беше, това отново НЕ е движение с по-висока скорост от тази на светлината, това е просто движение по друго направление, в друго измерение. Тия Уорм Холове са... всеки си ги интерпретира, както иска. :) То не са в сингулярностите, то не са чудесии. Глупости.

In Einstein we trust! :D Поне аз де. :)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот SpoileR » Пет Ное 30, 2007 12:24 pm

Alien написа:Това с "изкривяването" на пространството е възможно, само ако можеш да изкривиш нашето ТРИизмерно пространство в ЧЕТВЪРТО, за да можеш да "прескачаш" от една точка в друга директно. Изобщо, ако искаш да се "телепортираш", това може да стане "прегъвайки" собственото ти пространство в ПО-ГОРНОТО, което в нашия случай е... леко невъзможно. :)

Ами.... то листа хартия, ако не броим дебелината му си е двуизмерен :D

Така че реално в нашето пространство наистина няма да е 0. Ама хич няма да е 0 и нЕма как да стане...
А четвъртото измерение уж е времето....пък колко е вярно, не се знае.
:popcorn:

Някои казват, че има над 10 измерения...
Аватар
SpoileR

ПредишнаСледваща

Назад към Други