безкамерни

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Мнениеот bikerider » Сря Юли 04, 2007 9:31 pm

Сапунената вода е задължителна - явява се смазка, за да "щракне" хубаво гумата. Компресора е задължителен, ако си с едностенна гума или с кевларена нишка в канта. Ако си с двустенна гума или с телена жица в канта, може и с голяма ръчна помпа (floorpump).
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Чет Юли 05, 2007 12:06 pm

http://dnevnik.bg/show/?storyid=356029

:D

Ох, топла вода!
ох, кеф!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Fenixxx » Чет Юли 05, 2007 12:25 pm

Аз като абсолютно невеж понеже имам роднина в немско който скоро ще си се прибира и каза че там продават вътрешни гуми с тая течност вътре направо та да питам на колко време се налага да се сменя течността? Монтажа е просто да сменя нормалната вътрешна гума (с която съм в момента) с тая с бозата нали?
Аватар
Fenixxx

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Чет Юли 05, 2007 12:42 pm

Да, но тези вътрешни гуми доколкото съм в час помагат само срещу трънчета, не и срещу snakebite.
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Юли 05, 2007 12:45 pm

bikerider написа:Да, но тези вътрешни гуми доколкото съм в час помагат само срещу трънчета, не и срещу snakebite.

Аха. Освен това тежат колкото една лека външна.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 05, 2007 12:48 pm

Fenixxx написа:Аз като абсолютно невеж понеже имам роднина в немско който скоро ще си се прибира и каза че там продават вътрешни гуми с тая течност вътре направо та да питам на колко време се налага да се сменя течността? Монтажа е просто да сменя нормалната вътрешна гума (с която съм в момента) с тая с бозата нали?
http://www.biketiresdirect.com/productdetail.asp?p=SLSST
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Fenixxx » Чет Юли 05, 2007 12:53 pm

само на колко време се сменя пропуснахте да кажете :agree:
Аватар
Fenixxx

Мнениеот did » Чет Юли 05, 2007 12:56 pm

Fenixxx написа:само на колко време се сменя пропуснахте да кажете :agree:

нищо не се сменя бре! слагаш и караш!

Освен това няма нужда да ти ги носят отнякъде. Продават се и в България и не са скъпи. Ако това, че са 300 грама ти се струва маловажно, отиваш в някой вело-магазин и за 5-6 лева си ги купуваш, монтираш и караш.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Fenixxx » Чет Юли 05, 2007 12:58 pm

мии не е маловажно...незнам някой казваше че сменял бозата на незнам сиколко месеца (май около 6 бяха) че се втвърдявала ама не помня в коя тема беше май някъде в чзв ама немога да гонамеря сега та за това питам :beer:
Аватар
Fenixxx

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 05, 2007 12:59 pm

did написа:
Fenixxx написа:само на колко време се сменя пропуснахте да кажете :agree:

нищо не се сменя бре! слагаш и караш!

Освен това няма нужда да ти ги носят отнякъде. Продават се и в България и не са скъпи. Ако това, че са 300 грама ти се струва маловажно, отиваш в някой вело-магазин и за 5-6 лева си ги купуваш, монтираш и караш.
По съвет на did се сдобих с моите още миналата година и до сега само припомпвам по малко от време на време.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Чет Юли 05, 2007 12:59 pm

Fenixxx написа:мии не е маловажно...незнам някой казваше че сменял бозата на незнам сиколко месеца (май около 6 бяха) че се втвърдявала ама не помня в коя тема беше май някъде в чзв ама немога да гонамеря сега та за това питам :beer:

само дето тоя някой не говори за вътрешни гуми, пълни фабрично с боза, а за едни други работи.

NovemberCharlie написа:По съвет на did се сдобих с моите още миналата година и до сега само припомпвам по малко от време на време.

В момента не бих ти дал такъв съвет.
Последна промяна did на Чет Юли 05, 2007 1:01 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Fenixxx » Чет Юли 05, 2007 1:01 pm

без вътрешни изобщо да ама има разлика в течността така ли? мерси
Аватар
Fenixxx

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 05, 2007 1:03 pm

did написа:В момента не бих ти дал такъв съвет.
Ееех пустите грамове :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Чет Юли 05, 2007 1:09 pm

Fenixxx написа:без вътрешни изобщо да ама има разлика в течността така ли? мерси

Има. Вътрешните гуми не са с течност, а с няква пастообразна смеска, намазана отвътре равномерно. Което ги прави тежки и зле запушващи големи дупки (> трънче).

Другото с течността е далеч по-добро решение, но наистина се налага доливане по простата причина, че е течност и изсъхва след време.
Има и един друг момент с бозата във вътрешни гуми - обикновено те са талкирани отвътре и частиците се овалват с талка и се прецаква ефекта. Затова аз когато правех такива неща миех предварително талка отвътре доколкото мога през вентила.
Но се отказах и минах на тюблес.

А снощи ми се наложи да си спомня защо трябва да се долива редовно :D

@NC: абе аз не си падам weight weenie, ама от колелата гледам да спестя всеки грам. Дзверо ускорява като побъркан надолу заради пустите грамове :D
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юли 05, 2007 1:14 pm

bikerider написа:@NC: абе аз не си падам weight weenie, ама от колелата гледам да спестя всеки грам. Дзверо ускорява като побъркан надолу заради пустите грамове :D
Ти...абе след като вчера видях ония малките сини неща на спирачките на Баншито мога само да кажа :bowdown: :bowdown: :bowdown: :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Чет Юли 05, 2007 1:52 pm

:D :hbang2: :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот screamBoy » Вто Дек 25, 2007 12:40 am

днес (вече вчера) сътворих една рационализация ... нали нормално една 20" вътрешна се сцепва и се слага върху бандажа, е понеже PtD ми разказа за оригиналните такива неща на Стан (широки колкото бандаж но с вентил, гледах в нета) и след изследване на къде колко боза се е насъбрала на сегашната система, а именно по ръба на външната леко отвън има 1-2мм слой стигнах до заключението, че тази широкоприлагана схема има дефекта външната да не захапва в шината, съответно нали там има профил и той не се уплътнява от шината (защото 'вътрешната' пречи) нито от самата вътрешна, та изрязах вътрешната като бандаж
който вече е правил безкамерни ще ме разбере
хванах си бутилката с пенлива вода, тубичката с боза, колелото (всичко измито) и айе на бензиностанцията
първите 5мин гумата грам не мърдаше, въртях, натисках, потупвах - ниенте файда
сипах вода направо вътре в гумата малко, исках да е отстрани но си влезе и вътре - явно поизлязоха разни боклуци и не се уплътни, но поне докато надуваше и гумата се пораздуваше ... но не задържаше грам
реших че да карам на вътрешна е много зле и ще направя последен опит и я напълних с боза без да се е наместила само на вода
след около минута надуване хвана и почна да се помпа
изпускаше от доста места, дори от една цепка в шината, но за няма и 5мин се запуши всичко, после познатите действия (кютек)

поуката мили деца, е че е възможно и без да залепне само на вода да стане
и че не е нужно да се реже вътрешната после по ръба а може да се изреже като бандаж предварително - един вид възможно е и това; дори на вентила я изрязах още по-навътре за да може външната да хлътне добре до долу
остава практиката да покаже как е по-различно това решение

защото просто полудявам всеки път като чукна шината и да трябва да вися 15-20мин и да помпам докато се запуши (веднъж месечно)
в петъка толкова адски зверски ми писна, че накрая спадна съвсем и после разбира се не можеше да се надуе (и с компресор)
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот PtD » Вто Дек 25, 2007 1:01 am

С оригиналните ленти наблюдавам и друг интересен ефект - гумата залепва за лентата и образуват една затворена система, дори едва се вади външната, толкова здраво залепват едно за друго. Това навежда на мисълта, че бандажът е от някакъв по-специален материал (то и на пипане е такъв, по-мек и порест), така че да се "лепи" от бозата.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Дек 25, 2007 2:18 am

@ScreamBoy: не зная защо имаш такъв проблем като удариш капла, аз съм успявал да се прибера с яко подбита капла без да изпуска гумата.

Второто, относно изолацията - да, може и само с вода, но след два дена гумата ще е на мекица :)
Лично моята рецепта е да осигуря максимално плътно прилепваща лента отдолу на външната гума. Отдолу, а не отстрани при борда на каплата.

@PtD: Ако всичко е ок, боза не би трябвало да минава под лентата. Поне така е при мен, защото колкото пъти съм махал лентата, никога не съм откривал боза отдолу. Относно дали е полезно бандажа да залепва за лентата не зная, може би наистина има резон да я фиксира, ако е по-тясна от конкретната шина. При мен поне обаче такава нужда не се е появила още и затова карам на лейкопласт и изолирбанд.
Аватар
bikerider

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Дек 25, 2007 9:21 am

малък offtopic: велосипедни гуми регенерират ли се?
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот screamBoy » Вто Дек 25, 2007 10:33 am

точно отдолу ми минава боза, между вътрешната и под ръба на външната и затова явно изпускат толкова лесно, това искам да избегна занапред

иначе за водата - нали първо се прави с вода за да улегне гумата, след това се спада и се пълни с боза
та като не стане с вода е много вероятно да не стане и с боза, при мен стана

а оригиналните бандажи .. има и на други фирми но $_$
а от къде цял комплект ? баси не намерих по-евтино от около 120 лв а това е много много и още не ми се дават толкова
направо от notubes ли ?? че там нещо не открих цени
Аватар
screamBoy

Мнениеот Ozzie » Вто Дек 25, 2007 12:46 pm

screamBoy написа:иначе за водата - нали първо се прави с вода за да улегне гумата, след това се спада и се пълни с боза
Ми аз винаги направо сипвам бозата във вътрешната и така помпя. И все забравям да взема сапунената вода, като ида на компресора. Но винаги се е получавало да се напомпи гумата. Понякога по- лесно, понякога не чак толкова. Последния път задържа въздух като я натиснах точно срещу вентила.
Абе всеки път различно. Важното е, че като си упорит, става! :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот C_Mo » Вто Дек 25, 2007 12:49 pm

Ако отворите и снадката на шината са достатъчно добре уплътнени не е проблем с малко боза да се уплътни външната директно за шината. Монтажи и демонтажи след това са в пъти по-удобни. Преди да подкарам истинска tubeless шина си поиграх с AlexRims SupraBH - без външната да стъпва на бандажа с гума за спускане се помпаше с под 100мл боза и държеше стабилно.

"Направи си сам" системата все пак си е мазало.

... от лятото карам с Mavic EX 823 UST - с нормални DH външни гуми и 50мл боза уплътнява веднага. Ако си поиграеш да изгладиш оребряването на борда на външната има възможност да се напомпа и без боза. А най-големия кеф е като слагаш UST гума - монтираш, помпаш и отиваш да караш. И когато ти се налага да сменяш гуми не се замисляш колко боза ще изхарчиш покрай смяната на гуми за един ден каране в кал...

Цената може да е малко стряскаща - но в дългосрочен план си струва.
Аватар
C_Mo

Мнениеот did » Вто Дек 25, 2007 12:50 pm

screamBoy написа:а от къде цял комплект ? баси не намерих по-евтино от около 120 лв а това е много много и още не ми се дават толкова

http://bike-components.de/catalog/MTB/T ... ebcbc6419d
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот jivkonik » Вто Дек 25, 2007 1:14 pm

vladimir.dzhuvinov написа:малък offtopic: велосипедни гуми регенерират ли се?

:offtopic: Не, виж ТАЗИ тема. Общо взето нищо не помогна за моя случай и я изхвърлих.
Аватар
jivkonik

Мнениеот imbecile » Вто Дек 25, 2007 1:55 pm

screamBoy написа:....
а от къде цял комплект ? баси не намерих по-евтино от около 120 лв а това е много много и още не ми се дават толкова

Виж тук
Най-евтината услуга за доставка е с EMS=39$ :agree:
Ако търсиш конкретно Stan's Tubeless System - ако не нацелиш някаква промоция, едва ли ще намериш нещо под 100$. Моят комплект пътува в момента към БГ за 77$ total - на промоция от ТУК
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Вто Дек 25, 2007 2:04 pm

Мерси за инфото :agree:

Момчета, като незапознат с безкамерните, и четейки вашите премеждия с напомпването на тези гуми, струва ли си да се кара с такива?
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Harka » Вто Дек 25, 2007 2:08 pm

Въпрос на приоритети.
Аватар
Harka

Мнениеот bikerider » Вто Дек 25, 2007 4:38 pm

@Harka: :agree:

@vladimir.dzhuvinov: Никога не съм имал проблеми с напомпването на DH гума или с уплътняването.

@screamboy: Това е често срещан ефект при по-тясни и по-високи шини. препоръчвам ти да си направиш троен бандаж за да вдигнеш лентата нагоре. Ще познаеш че е читаво, ако малко трудно монтираш гумата. Лично при мен и моите шини този вариант заспа и никога не ми е правил проблеми. Правил съм го и със самоделни ленти от 20" гума и отново нещата заспаха.
Аватар
bikerider

Мнениеот screamBoy » Сря Дек 26, 2007 12:16 am

хора, данкез за всичките тия неща !
Аватар
screamBoy

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик