Как Селото Попадна В Града...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Admin » Пон Яну 14, 2008 8:27 pm

Наистина този разказ казва някои верни неща, но за мен това си е грубо обобщение. Сред десетките хора, които познавам, има всякакви и отвсякъде и "проблемни" индивиди има както от извън София, така и от столицата. В този смисъл се присъединявам към мненията, че възпитанието е доста по-важно от произхода, бих добавил и интелектът, разбира се.

Тъй като проблемът с пренаселването и "оселяняването" на София се обсъжда къде ли не и как ли не, ще си позволя да предложа още една гл.т. (не претендирам да е уникална или нещо подобно ;):
В почти всички случаи подобни разкази хвърлят упрека към "селяндурите", които прииждали на тълпи към столицата и т.н. Ами... може и еретично да прозвучи, ама... нормално е. И на мен не ми харесва тази тенденция, и на мен ми е неприятно да срещам под път и над път хора, които не бих искал да срещам изобщо, ама такива хора има. И освен че ги има, е съвсем нормално те да търсят по-добър живот - така, както си го разбират.
Според мен истинският "виновник" за това положение не са селяндурите, както казах, те правят най-естественото за всеки човек. Въпросът е защо "отговорните фактори" са допуснали да се случи това - за мен причините за това положение се крият в недалновидната политика и цял куп "упражнения" върху обществото през един доооста дълъг период от време (десетилетия), а пък през "годините на прехода" особено ясно изразени. С други думи, почти никой не е направил почти нищо, за да стане така, че столицата да не е по-доброто място за "масата" хора, а родното място и възможностите, които то дава, да са достатъчно привлекателни.
Съзнавам също така, че проблемът е характерен и за други "модерни" общества, урбанизацията е процес, който е разпространен в почти всички развити и развиващи се държави (доколкото съм запознат), но все пак у нас мащабите май наистина са много сериозни. Или пък не са, но се усещат така, защото отново почти нищо не се прави (по една или друга причина) последиците да бъдат смекчени.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот agent_Jekov » Пон Яну 14, 2008 8:39 pm

:agree: :agree:

На мен не ми пречат самите селяни/провинциалисти а тарапаната, която стана в София заради тях.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот PtD » Пон Яну 14, 2008 9:21 pm

Quiz написа:Мда, преди 20ина години беше по-привлекателно и спокойно местенце...има една друга тема за "спомени" от недалечното минало, която е показателна... и аз навремето можех да позная по кашлицата, кой си купува вестник от бутката отсреща-не, не живея на първия етаж-просто беше адски тихо и спокойно.

:nono: Нещо ти изневерява паметта... Освен ако не си си живяла свряна в някое крайно кварталче.

И преди 20 години си беше пак лудница, пак висяха хората по вратите на автобусите, пак се тъпчеха като добитък... Само че хората бяха 2 пъти по-малко, а колите - 10 пъти по-малко... Иначе си е същата кочина.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Quiz » Пон Яну 14, 2008 10:16 pm

Въобще не ми изневерява паметта!
Говоря за "пъпа" на София и не ми се е налагало да ходя където и да е с градски транспорт (затова и навалицата в него ми убягва),
всичко, дет се вика, ми беше под носа :)
Предполагам, че и част от съфорумците (TOYAGA, kagami, Admin и други) живеещи в същия "квартал" могат да го потвърдят.

А относно разказа в началото, за да не оставям грешно впечатление - не споделям всички възгледи на автора. От значение е манталитета на човек, а не произхода му. И с всичко казано дотук коментирах пренаселването на столицата, а причините оставям всеки да ги интерпретира според собствените си виждания и угода :D
Аватар
Quiz

Мнениеот bikerider » Вто Яну 15, 2008 12:03 am

outfaced написа:вероятността да се чувстваш неудовлетворен...

...е на практика нулева. Какво значи "възможност"? Кой ти я дава на село и кой в града? Някой наготово ли раздава "възможности" в града, че да търсят там "удовлетворение" хората? Действителността е малко по-друга. Обобщенията са хубаво нещо, но в случая мисля, че говориш малко наизуст. Минусите на живота на село са транспорта, комуникациите и образованието - все проблеми, които си имат решенията, стига човек да знае какво иска и как да го постигне.

Не забравяй, че тук вече се говори за два вида живеене на село - кореняк селянин и дошъл от града човек, бягащ от градския начин на живот. Двете категории хора са коренно различни и втората категория не виждам как може да се чувства неудовлетворена. А що се отнася до първата категория неудовлетворени - те обикновено не се заседяват по селата/малките градове. Точно те се коментират в тая тема. Подкрепям защитниците на теорията за манталитета - манталитета на малката затворена общност (т.нар. селски манталитет) вирее в града, вярно е. Обаче обратното не става, няма как в село/малък град да поникне манталитет на човек, живеещ в голяма отворена общност, освен ако не е роден или живял в такава. Което директно подкрепя (статистически) теорията за произхода.

За мен двата мирогледа са пределно ясно описвани и анализирани, че да дълбая натам. Факт е обаче, че отворения мироглед има доста по-широк хоризонт и това му дава т.нар. "възможности", а не географската принадлежност. Не виждам как такъв човек живеещ на село би могъл да е неудовлетворен.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Яну 15, 2008 12:22 am

Quiz написа:Въобще не ми изневерява паметта!
Говоря за "пъпа" на София и не ми се е налагало да ходя където и да е с градски транспорт (затова и навалицата в него ми убягва)

Е па баш там беше отвратително меле! Казвам ти, изневерява ти паметта. Спомняш си предимно доброто, типично по човешки. ;)
Аватар
PtD

Мнениеот Antares » Вто Яну 15, 2008 12:24 am

Селянина, дошъл да учи в най-добрия държавен университет в България, покорно моли за прошка.

Сега по-сериозно. Да, знам, гадно е. Съзнавам, че куцо, кьораво и сакато (и моя милост в това число) се е засилило да идва в София, но... какъв ни е избора?
Аз примерно, след завършването на средното, завършил съм най-елитното за времето си средно училище (ОМГ), с много добра компютърна грамотност, много добър английски не мога да си намеря работа повече от четири месеца. Като не съм подбирал... Накрая ме уредиха с връзки като оператор/администратор в интернет клуб, над 60 часа седмично, като работя като оператор, касиер, чистач, администратор и т.н. за 130 лева месечно... Това е Пловдив, един от най-големите градове в България...
Представете си селата...
И избора ми е да живея до 30 годинишен, а и повече (познавам не един и двама такива) при мама и тати, да работя за жълти стотинки които не ми позволяват да се изнеса да живея самостоятелно, с надеждата да намеря по-добра работа. Е, предпочетох да дойда в София, където поне работа се намира. Да, жизнения ми стандарт е паднал драстично, но поне аз си изкарвам парите и аз се боря с проблемите си. И ако мога - да осигурявам следването си. (Нещо, с което за сега не се справям много успешно).
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bikerider » Вто Яну 15, 2008 12:38 am

Всъщност проблемите на София не се коренят в това колко хора има и откъде са те. Проблемите са другаде - в самата София, в нейната инфраструктура, необновявана с десетилетия, както и в скатаването досега на всеки един кмет от реалните проблеми. И ред други причини касаещи цяла България.
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 15, 2008 8:45 am

@ Quiz

Щом лично ифрейторчиту на Форумите ти казва два пъти, че ти изневерява паметта, начи паметта ти изневерява и точка. Остави го да рупа... ;)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 15, 2008 8:53 am

...
Последна промяна TOYAGA на Вто Яну 15, 2008 9:23 am, променена общо 1 път
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Quiz » Вто Яну 15, 2008 9:20 am

:D
Аватар
Quiz

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 15, 2008 9:27 am

Antares написа:Селянина, дошъл да учи в най-добрия държавен университет в България, покорно моли за прошка.

Неграмотно написани молби не приемаме! :nono:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот agent_Jekov » Вто Яну 15, 2008 11:51 am

Quiz написа:От значение е манталитета на човек, а не произхода му.
Според мен произходът определя манталитета едно 90/100.

@bikerider :agree:

Както казва баща ми в София са изкуствено завишени заплатите. :) А положението ще става и по-зле.Казват, че регистрират по 3000 коли на ден в КАТ, което не ми се вярва, но и 300 да са...
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот outfaced » Вто Яну 15, 2008 11:55 am

agent_Jekov написа:
Quiz написа:От значение е манталитета на човек, а не произхода му.
Според мен произходът определя манталитета едно 90/100.
...

хех ... ела да видиш съседите отгоре ... 3-то поколение "граждани" !!!
няма по големи селяни в целия блок.
Макар че и други доста се опитват да ги догонят по тоя показател.
Аватар
outfaced

Мнениеот Brave » Вто Яну 15, 2008 12:07 pm

agent_Jekov написа:Както казва баща ми в София са изкуствено завишени заплатите. :)

Ъъъъ, какво? Кой? Ти наред ли си? Няма да се мяркаш около шефа ми, ей!
Brave

Мнениеот bikerider » Вто Яну 15, 2008 1:23 pm

agent_Jekov написа:Както казва баща ми в София са изкуствено завишени заплатите. :)

Мм, не съм съгласен :)
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Яну 15, 2008 1:23 pm

TOYAGA написа:Щом лично ифрейторчиту на Форумите ти казва два пъти, че ти изневерява паметта, начи паметта ти изневерява и точка. Остави го да рупа... ;)

Другарю фелдфебел, вие не бяхте ли отраснал по чужбините, дъвчейки иностранни вурсти? Мислим, дека требе да се лимитирате по онея възпоминания, а какво е било туканка да оставите на тия, дека са биле тука.
Аватар
PtD

Мнениеот outfaced » Вто Яну 15, 2008 1:37 pm

те и цените са изкуствено завишени, спокойно :D

и пак се намира кой да ги плаща
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот tanya » Вто Яну 15, 2008 1:53 pm

Според мен големият проблем е, че всичко е централизирано в София - имам предвид институциите. Нашата фирма имаше дилема дали да изпрати човек за постоянно в София или да си търсим представителство там. Щеше да ни излезе по-евтино някой да е постоянно там, отколкото да пътува всяка седмица. Трябва ли ти някакво разрешително е необходимо да търчиш по министерства, агенции и всякакви други. Не напразно на всички големи фирми в града администрацията им се премести в София. Уж има Интернет и т.н. ама пак трябва да се виси на нечия врата - лично.
Мъжът ми работи във фирма за производство на радиоуправляеми авиомодели. Техните дистрибутори в Словения и Австрия, са в малки селца, които дори не са близо до столиците. Специално този в Австрия върти много голям бизнес и ако му се налага сблъсък с институции го осъществява чрез нета. През останалото време си пуска самолети по зелените поляни. Само, че за съжаление тук така не става.
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот agent_Jekov » Вто Яну 15, 2008 2:17 pm

tanya написа:Само, че за съжаление тук така не става.
А защо?
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот tanya » Вто Яну 15, 2008 2:31 pm

Не става, защото за почти всичко трябва да тичаш до София. Ще дам съвсем прост пример. За внос на апаратурите за управление на авиомоделите се иска специално разрешително. Водят се стоки за двойна употреба (демек имали и военно предназначение. Нищо, че досега взривовете на коли са с GSM-и, а не с апаратури). Същите тези апаратури в другите страни се продават в обикновени мегазини и може да си ги купи всеки. Това е един прост пример. Друг такъв - фирмата работи с карбон - той също се води продукт с двойно предназначение и при всеки нов внос трябва и ново разрешение. Всички тези документи могат да се получават само лично. Добре, че си имат свой човек в София, който има и съответните връзки в министерствата, та нещата да вървят малко по-бързо.
Мисълта ми е, че царува едно тичане по институции, което не помага, а спъва бизнеса. И според мен с това се спомага и за все по-голямата концентрация на човешка маса в столицата.
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот bikerider » Вто Яну 15, 2008 2:38 pm

agent_Jekov написа:
tanya написа:Само, че за съжаление тук така не става.
А защо?

Защото го иска недостатъчен брой хора.
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Вто Яну 15, 2008 2:48 pm

Според мен много хора го искат, но не могат/не искат да се организират и да си улеснят сами положението правейки нещо по въпроса.От което съдя, че ги устройва това положение. :agree:
ПС:Има купища знайни и незнайни сдружения, организации, съюзи, профсъюзи и тн. ако някой ги притисне може и да свършат нещо, не да са живи само на хартия.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот outfaced » Вто Яну 15, 2008 2:51 pm

няма комуникации и опростени процедури
това е основата без която не може

има ли хубав път и читав нет/телефон и начин онлайн да си уреждаш нещата и на Мусала можеш фабрика да отвориш.
При нас обаче е трагедия ... 5та година 4 огромни завода работят и плащат милиони данъци на общината и държавата, а наяма кой да асфалтира 500м път от магистралата до тях !
Нета прекъсва по няколко пъти на ден. Тока също. ... Постоянно се ядем с общината за смешни неща.
С две думи, няма условия ... още по зле даже, карат те да се чувстваш като натрапник. Малоумна история :crazy:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот agent_Jekov » Вто Яну 15, 2008 3:03 pm

outfaced написа:а наяма кой да асфалтира 500м път от магистралата до тях !
Асфалтирайте си го сами тогава или се обадете на Господари на ефира. :rofl: Моля те не изкарвай собствениците на заводите света вода ненапита а общината враг.И двете страни са достатъчно корумпирани и оплетени така, че вината си е и ваша.И по-точно на работниците, тия, които най-пряко са ущетени и усещат неудобствата и без които заводът на практика не функционира.Помисли за това.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот outfaced » Вто Яну 15, 2008 3:08 pm

да не изпадаме в подробности, но в случая не си прав ... говорим за чужди инвеститори на зелено, които наливат маса пари и то не в София и въпрдки това се държат с тях като някакви досадници.
И да не кажа, че е именно защото те не са съгласни и не разбират българската система с бутането на пари под масата. Иначе да си имахме пътя отдавна.

Не е работа на хората и фирмите да строят пътища и инфраструктура. Затова се плащат данъци на общината и държавата ... или поне аз така го разбирам и така работи в белите страни.
Последна промяна outfaced на Вто Яну 15, 2008 3:25 pm, променена общо 1 път
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот agent_Jekov » Вто Яну 15, 2008 3:19 pm

Да не са като тая голяма част "чужди" инвеститори, които след проверки се оказаха наши в основата си. :) Ако пък наистина са чужди значи ще трябва да се научат да плащат под масата и то повече за да вървят нещата.Ако не ги устройва или си заминават или остават, а потърпевшите стте вие и в двата случая.Тука е БГ, няма 6 5.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот did » Вто Яну 15, 2008 3:24 pm

агенте, противоречиш си (както обикновено).

а по темата:

селото отиде в малкия град по същия начин, по който хората от малкия град отиват в столицата, което става точно както хората от българската столица се спасяват из други, по-нормални държави...

всяка системка, оставена на спокойствие, се стреми към равновесие, при което "потенциалът" навсякъде е еднакъв. Болцман даже е доказал каква е връзката между локалната плътност на индивиди в дадена точка и енергията, която трябва да изразходваш, за да се домъкнеш от безкрайност в тая точка и да останеш там въпреки температурата (смущения разни). Евалла на Болцман!

ако на някого това не му харесва, да иде да живее в друга вселена, където нашенските универсални закони не вАжат.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот agent_Jekov » Вто Яну 15, 2008 3:34 pm

did написа:агенте, противоречиш си (както обикновено).
Такъв съм си.

всяка системка, оставена на спокойствие, се стреми към равновесие, при което "потенциалът" навсякъде е еднакъв.
Кажи го на селяните, за тях потенциалът е само в София.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот did » Вто Яну 15, 2008 3:48 pm

agent_Jekov написа:
всяка системка, оставена на спокойствие, се стреми към равновесие, при което "потенциалът" навсякъде е еднакъв.
Кажи го на селяните, за тях потенциалът е само в София.

е именно де. затова и те напират към София, с което увеличават населението там и с това намаляват потенциала на града ( $\mu = -k_B T ln(\rho)$), докато той се изравни с потенциала на тяхното село. има ли разлика, ще има и поток. тва е положението.

това е същата сила, която кара водните молекулки да се изпаряват от течността (докато не наситят парата), която кара един камък, оставен на високо, да пада под въздействието на потенциалното гравитационно поле на земята...

все закони, от които няма как да се избяга.

така или иначе накрая потенциалът на софия и потенциалът на селата ще се изравни. въпросът е на какво ниво :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

ПредишнаСледваща

Назад към Други