Тъй като проблемът с пренаселването и "оселяняването" на София се обсъжда къде ли не и как ли не, ще си позволя да предложа още една гл.т. (не претендирам да е уникална или нещо подобно

В почти всички случаи подобни разкази хвърлят упрека към "селяндурите", които прииждали на тълпи към столицата и т.н. Ами... може и еретично да прозвучи, ама... нормално е. И на мен не ми харесва тази тенденция, и на мен ми е неприятно да срещам под път и над път хора, които не бих искал да срещам изобщо, ама такива хора има. И освен че ги има, е съвсем нормално те да търсят по-добър живот - така, както си го разбират.
Според мен истинският "виновник" за това положение не са селяндурите, както казах, те правят най-естественото за всеки човек. Въпросът е защо "отговорните фактори" са допуснали да се случи това - за мен причините за това положение се крият в недалновидната политика и цял куп "упражнения" върху обществото през един доооста дълъг период от време (десетилетия), а пък през "годините на прехода" особено ясно изразени. С други думи, почти никой не е направил почти нищо, за да стане така, че столицата да не е по-доброто място за "масата" хора, а родното място и възможностите, които то дава, да са достатъчно привлекателни.
Съзнавам също така, че проблемът е характерен и за други "модерни" общества, урбанизацията е процес, който е разпространен в почти всички развити и развиващи се държави (доколкото съм запознат), но все пак у нас мащабите май наистина са много сериозни. Или пък не са, но се усещат така, защото отново почти нищо не се прави (по една или друга причина) последиците да бъдат смекчени.