Махане на боя

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Махане на боя

Мнениеот Sve3 » Пон Яну 14, 2008 8:59 pm

Поради многото и различни мнения искам и тук да попитам : Песъкоструйката отразява ли се на здравината на алуминия?
Терминаторът също...
Трябва да си сваля боята и един куп народ ми казаха, че терминаторът еб*л алуминия а друг куп народ ми каза, че пясъка съшо. Вие какво мислите? :)
Аватар
Sve3

Рейтинг: 1251

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Пон Яну 14, 2008 9:32 pm

Бих заложил на песъкоструя.Той деиства маханично, а виж терминатора по химичен път.Алуминия е метал който се окислява. Ти си реши най добре. Предполагам че някой ще ме подкрепят, но съм сигурен че ще има и превържаници и на химията.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот nikudini » Пон Яну 14, 2008 11:03 pm

Напълно съм съгласен със Silvestroff Gabrovo.
Песъкоструйката би трябвало да вреди по-малко, ако изобщо вреди. Плюс това ще то е по-лесно. Докато с терминатора освен че може да навредиш метала, ще ти отнеме много време и труд. Ти си знаеш.
Аватар
nikudini

Рейтинг: 1629

Мнениеот Kitolino » Пон Яну 14, 2008 11:48 pm

Терминаторът е по-малкото зло за мен. Като тръгнеш да сваляш боята ще забележиш, че дори с нея се справя трудно, а какво се безпокоиш за метала. С пясъко-струйка няма ли да се получат и отчетливи деруги в материала?
Изображение GSE - Геодезия, Кадастър, Вертикално планиране и други. 0877/290-235 Изображение
Аватар
Kitolino

Рейтинг: 1485

Мнениеот downhillman » Вто Яну 15, 2008 1:35 am

един познат(ретроманиак) има Вършава знае те я всички, занесе си копето момчето на песъкоструй и му се огъна покрива и вратите , верно че е старо копето ама все пак... прави си изводите ;)

Смивка-"Терминатор", "REMOVAL" и тн са 5-6лв

Песъкоструй- конкретно за моят познат му излезе 500лв за цялото купе за вилка или чарк за колелото ще е мисля че не повече от 30лв но зависи каде се отиде, ако Песъкоструйците са шуробаджанаци(както батко денис се изказа)...ясно ви е
I don't need to get alive, I'm a gamer I have lots of lives
Аватар
downhillman

Рейтинг: 1226

Мнениеот Demo 9 » Вто Яну 15, 2008 1:40 am

nikudini написа:Напълно съм съгласен със Silvestroff Gabrovo.
Песъкоструйката би трябвало да вреди по-малко, ако изобщо вреди. Плюс това ще то е по-лесно. Докато с терминатора освен че може да навредиш метала, ще ти отнеме много време и труд. Ти си знаеш.

Ти виждал ли си нещо такова изобщо :popcorn: и имаш ли идея кво ще си причиниш на рамката... е виж содата е друго нещо..
ама кво ли се занимаам.. аз му говоря той си пуска теми :popcorn:
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот WrathChild » Вто Яну 15, 2008 9:58 am

Виждал съм опесъчена alu рамка , точно след процеса и следите ми се сториха малко грубички, но не мисля , че това практически се отразява на здравината и.
Виждал съм и CrMo след същата манипулация - там щетите се изразяваха просто в матовост на повърхността.
Относно "Терминатор"-а , също не смятам , че на практика променя свойствата на алуминиевите сплави. Оставял съм едно рогче за кормило Coda в кутията с препарата за 1 денонощие, преди да го пробвам върху рамката си. Боята изчезна :) но нямаше следи от корозия по повърхността на метала. Просто леко беше потъмнял , но се излъска лесно с парцал и паста , което означава , че засегнатият слой е бил наистина тънък.
Аз лично бих предпочел химията, защото свалянето на боята може да се направи вкъщи и да се вложи старание , като за твоя рамка :) освен това е , много по-евтин вариант.

Действай смело !
Sometimes the same is different but mostly it's the same.
Аватар
WrathChild

Рейтинг: 1711

Мнениеот M1010X » Вто Яну 15, 2008 10:42 am

Песъкоструй струва под 10лв за една рамка. Свалял съм боята на няколко рамки и проблем с "деруги" няма - все пак, говорим за много ситен пясък, а не за чакъл.

Терминатор не съм ползвал, но следващия път мисля да опитам - все пак, песъкоструят действа на базата на отнемане на материал и няма гаранция, че този материал е само боята. А при определен тип рамки, при които теглото (и съответно дебелината на тръбите) е приоритет, бих се замислил дали ще пробвам на песъкоструй.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Sve3 » Вто Яну 15, 2008 10:11 pm

И все пак - песъкоструя с фин пясък уврежда здравината на рамката или не?
Тва не е жигула, че да се подбие...
Пък и вдях една рамка минала половината през гръцкото боди и другата половина през песъкоструй...разликата беше само , че с песъкоструя алуминия светва. Поне само това се забелязва с просто око... :dunno:
Аватар
Sve3

Мнениеот Krismars » Вто Яну 15, 2008 10:44 pm

Защо не опиташ варянта с шкурката и където не можеш с Терминатор, според мен пясъкоструйката вреди, все пак тези вибрации и така нататъка, влият и на метала, пък и незнаеш на какви майстори ще попаднеш, затова по-добре сам. Аз лично бих избрал шкурката, най-безопасният метод, където не става с препарат, може и да не е терминатор, обаче съм сигурен, че метода шкурка и терминатор дава добри резултати.
Аватар
Krismars

Рейтинг: 2000

Мнениеот People = Shit » Вто Яну 15, 2008 11:09 pm

Защо има по 300 хиляди теми за махане на боя
Изображение
Аватар
People = Shit

Рейтинг: 1755

Мнениеот Sve3 » Вто Яну 15, 2008 11:51 pm

Така...защо всеки идиот пише глупости без да каже отговор на простия въпрос : Вреди ли песъкоструйката на здравината на алуминия??????
Аре стига цапали темата с оибясняния как имало 500теми за махане на боя...щом съм пуснал темата, вероятно не съм намерил отговор на въпроса си...аман от професори беее... :crazy:
Аватар
Sve3

Мнениеот People = Shit » Сря Яну 16, 2008 12:52 am

Sve3 написа:щом съм пуснал темата, вероятно не съм намерил отговор на въпроса си...аман от професори беее... :crazy:

Пролича кой е идиота в случая :bowdown: успех в намирането на отговор :agree:
Изображение
Аватар
People = Shit

Рейтинг: 1755

Мнениеот WrathChild » Сря Яну 16, 2008 10:52 am

Sve3 написа:Така...защо всеки идиот пише глупости без да каже отговор на простия въпрос : Вреди ли песъкоструйката на здравината на алуминия??????
Аре стига цапали темата с оибясняния как имало 500теми за махане на боя...щом съм пуснал темата, вероятно не съм намерил отговор на въпроса си...аман от професори беее... :crazy:

След като въпросът е прост, защо не си отговориш сам ? Получи достатъчно информация... освен това, как да се разбере дали и колко вреди песъкоструйката на рамката, без да са правени лабораторни тестове за конкретната рамка?

Ето как бих обобщил всичко казано до тук, ако бях на твое място, за да съм сигурен, че ако има щети те ще са минимизирани:

Ако рамката е силно олекотена - не бих използвал песъкоструй (а фина шкурка и Терминатор за неудобните места) , а ако не е - бих използвал.
Ако вече съм решил да използвам струя с абразивни частици, бих предпочел те да са кристали сода, а не кварцов пясък.
Освен това, бих потърсил старателен майстор и бих го помолил много да внимава с леглата за чашките, резбата в муфата на централното и с другите специфични места, зависещи от конкретната рамка , особено ако е мека.

Това са изводи само от написаното в темата, не знам защо изобщо си позволи да напишеш последния си пост ?!
Sometimes the same is different but mostly it's the same.
Аватар
WrathChild

Рейтинг: 1711

Мнениеот xborox » Пет Яну 18, 2008 6:26 pm

Най-точният отговор: зависи от големината на частиците, които използва пясъкоструйката. Аз съм категоричен, че ако се използва правилно, не вреди, а напротив - спестявата ти невероятно големи усилия.
Аватар
xborox

Рейтинг: 1402

Мнениеот k0cTaHeB » Съб Яну 19, 2008 12:09 pm

Случайно видях темата,пък ми се въртят разни идеи в главата за в бъдеще. Да ви попитам как се отразява подобна пясъчна манипулация в/у шини? Конкретно за Джъмбо става въпрос.

офф: Възползвам се от темата,за да не ровя в други,поради липса на време.
Аватар
k0cTaHeB

Мнениеот RunningWild » Пон Яну 21, 2008 1:14 am

Krismars написа:Защо не опиташ варянта с шкурката и където не можеш с Терминатор...

Така... това ще бъде пълно самоубийство да мааш с шкурката - за около два-три дни може и да я свалиш :rofl: По-скоро пробвай обратното - мацаш с "Терминатор" (или нещо подобно) и където не успее да разяде боята той, почваш с ножче ;)
Сега ще ти кажа аз как си свалих боята от моята рамка:
махнах емблемата първо :D след това намацах цялата рамка с... (не си спомням какво пишеше на кутията, но беше от рода на "Терминатор"), оставих така разтворителя за около 15 мин и след това с малка шпакла почнах да махам боята. Ако боята стане на балончета, значи разтворителя си е свършил работата ;) Свалих размекнатата боя, след което с ножче изстъргах по-труднодостъпните места. Подсуших рамката от останалите следи от разтворителя. Тук-таме останаха малки следи от старата боя, които отстраних с шкурка (120). Рамката беше изцяло изчистена до алуминии (престарах се малко) :P Това беше моята процедура и се получи по-добре от очакваното. Успех! ;)
We are prisoners of our time... But we are still alive... Fight for the freedom, Fight for the right... We are RUNNING WILD!
Аватар
RunningWild

Рейтинг: 1278

Мнениеот M1010X » Пон Яну 21, 2008 6:48 pm

Свалял съм боя от рамка с шкурка и мога да те уверя, че не ми отне "поне" 2-3 дни, а доста по-малко. Най-вероятно с терминатор става по-лесно и бързо, но не преувеличавай така :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот Demo 9 » Пон Яну 21, 2008 8:19 pm

@RunningWild- с тая шкурка 120 ме уби.. не си ли малко... груб :D
пробвал съм почти всичко от описаното по-горе и най-добър резултат се постига с терминатор (или още по-добре тва на BODY) и после цялата мината с скочбрайт.. става буквално като нова :)
ако не ви се търси скочбрайт става и с водна шкурка 700-800 :popcorn:
Изображение
Аватар
Demo 9

Мнениеот xborox » Пон Яну 21, 2008 11:07 pm

Ха-ха, как със 120. Такива деруги ще направиш, че после шлайфкитът не ти мърда. Ако искаш наистина хубаво покритие, трябва да започнеш с не по-едра от 200 и да завършиш на 1200. Моят байк съм го правил дори с 2500 на финала.
На практика шкурката е аналог на пясъкоструйката - демек абразив, който сваля покритието и част (минимална) от повърхностния слой на метала. Личен съвет - не си губи времето с шкурка, а давай директно на пясъкоструйка. Лично мен ме е яд, че последния байк го правих на ръка.
Аватар
xborox

Рейтинг: 1402

Мнениеот RunningWild » Вто Яну 22, 2008 2:27 am

Абе със 120 си е перфе - да, малко е грубо (става като с ренде Вьорнер) :rofl: след това се заглажда леко с по-ситна шкурка естествено. Аз не направих зверски деруги със 120, не знам за вас. Не съм циклил на едно място, а просто свалям боята без проблеми и деруги ;) И се получи добре, даже бих казал перфектно (и даже свалих 300гр. от рамката) :rofl: :rofl: :rofl:
We are prisoners of our time... But we are still alive... Fight for the freedom, Fight for the right... We are RUNNING WILD!
Аватар
RunningWild

Рейтинг: 1278

Мнениеот dido85 » Вто Яну 22, 2008 6:52 pm

Аз лично свалих боята с една шкурка която се закача за дрелка ( плюса и е че вместо да търкаш на ръка, дрелката извършва по голямата част от упражнението ;) ). Беше P120 доколкото си спомням. На по-забутаните места, където това чудо не успя да влезе използвах "REMOVAL", който ми беше щедро предостъпен от RunningWild :beer: . След това цялата рамка беше мината с шкурка Р320 на ръка, за допълнително заглаждане. Следва: измиване с вода, подсушаване и носене до праховото боядисване...
Резултатите бяха доста добри :agree:

П.П. - дрелката дрябва задължително да е с настройка на оборотите, а оборотите при който става най-ефективно премахване на нежелания слой се избират в процеса на работа.
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот M1010X » Вто Яну 22, 2008 6:58 pm

Улиии, аз с такова приспособление съм оформял плочка алуминий с дебелина 1.5-2мм. Вярно, беше с доста едра шкурка, но като гледах как яде алуминия, не бих го ползвал за сваляне на боя :D
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот dido85 » Вто Яну 22, 2008 10:15 pm

@M1010X Май не говорим за едно и също нещо ? Аз имам нещо такова на предвим:

http://img.data.bg/i.php?show=772430&ctrl_id=6h9n0e#img

Диаметъра на тва чудо е не повече от 50мм и не ми се е случвало да гребе от алуминия. Верно че го надрасква, ама все пак е шкурка. А и както казах, ефекта беше повече от добър. (Ако бях свалил половината алуминии от рамката, изобщо нямаше да го препоръчвам) ;)
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот M1010X » Вто Яну 22, 2008 10:21 pm

Аха, аха, точно за такъв тип шкурка говоря :) Разбира се, не зная твоята колко ситна е била или пък тази, която аз ползвах, колко едра... Но точно такъв дивайс ползвах за "моделиране" на онази пластина алуминий.

П.П. Не казвам, че твоят подход е бил грешен... Повече обръщам внимание на тези, които решат да го последват, да помислят, преди да вземат първото "такова кръгло", и да подберат това с най-фината шкурка... Да не се окаже, че ще олекотят рамката ;)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот InverT_BikeR » Сря Апр 02, 2008 8:54 pm

Така имам въпрос за песъкоструйка и ще пиша тук за да не пускам нова тема :)
Наумил съм си да си направя шините и главините ели и да сложа черни спици. Шините са ми Intense mag 30 а главините ще са Formula задната 10-ка ос предната 20мм.
Въпросът ми е дали ще стане нещо на частите от песъкоструйата и може ли някой да ми каже каде има песъкоструйка в София :dunno:
Другият ми вариант е Терминатор.. кажете кое е по-добре :dunno:
Аватар
InverT_BikeR

Рейтинг: 1097

Мнениеот Demo 9 » Сря Апр 02, 2008 9:50 pm

Ба*ти всички ли ще си направите каплите бели бее :(!: преди няколко месеца като направих моите идеята беше много "тъпа" ..
както и да е.. аз пък ще направя моите светещи сега :D
Изображение
Аватар
Demo 9

Мнениеот Slay » Сря Апр 02, 2008 10:42 pm

Demo 9 написа:Ба*ти всички ли ще си направите каплите бели бее :(!:

И аз така мисля

Иначе Покахонтас главините трябва да ги разглобиш на съставни части защото , като се боядисват (прахово предполагам ) ще заминат лагерите от топлината в пеща
Аватар
Slay

Рейтинг: 1206

Мнениеот Demo 9 » Чет Апр 03, 2008 1:18 am

а избиването на лагерите хич не е лесно.. поне на ROOX главина... :evil:
от опит казвам
Изображение
Аватар
Demo 9

Мнениеот URNEST » Чет Апр 03, 2008 8:26 am

InverT_BikeR написа:Така имам въпрос за песъкоструйка и ще пиша тук за да не пускам нова тема :)
Наумил съм си да си направя шините и главините ели и да сложа черни спици. Шините са ми Intense mag 30 а главините ще са Formula задната 10-ка ос предната 20мм.

За шините добре, но за главините просто не си струва. Или си купи бели главини или не се занимавай.
Аватар
URNEST

Следваща

Назад към Веломеханик