Промени в ОУП на София и велосипедната инфраструктура!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Промени в ОУП на София и велосипедната инфраструктура!!!

Мнениеот nebe_to » Вто Яну 15, 2008 3:07 pm

Здравейте на всички.
Нещо много важно се случва пак около нас, но този път няма да си мълчим и ще вземем отношение със сигурност. Ние от Велоеволюция искаме да излезем с експертни становища за велосипедната инфраструктура в София и ако можем да вкараме нещо в промените по Общия устройствен план на София. Сега ще го изменят и зелените площи и транспортната инфраструктура ще претърпят сериозни промени. За това моля всеки, които може да ни помогне с информация. Знам за много планове за алеи на много хора, но сега е много важно да ги обединим в едно и да видим какво реално можем да предложим. Ние вече работим по въпроса. Всеки може да участва в нашите срещи и да дава идеи и предложения. Ако сега успеем да ги вкараме в плана после ще ги изискваме от общината. Велореволюцията в София вече започна, моля ви включете се, защото колкото сме повече, толкова по добре ще ни чуят. Проблем са ни особено крайните квартали и нямаме информация за Люлин, Надежда, Вазов, Дружба и други. Моля всеки, който има информация или иска да се включи да ни пише на [email protected]
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Рейтинг: 1540

Мнениеот Redhat » Вто Яну 15, 2008 3:21 pm

Успех :santa2:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Рейтинг: 2000

Благодарности

Мнениеот nebe_to » Вто Яну 15, 2008 3:28 pm

Благодаря, много ни помагаш!
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Re: Благодарности

Мнениеот did » Вто Яну 15, 2008 3:31 pm

nebe_to написа:Благодаря, много ни помагаш!

Недей така иронично. Точно пък RedHat не заслужава такова отношение.

Виж тая тема:

http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?p=327202

Успех!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Re: Благодарности

Мнениеот Redhat » Вто Яну 15, 2008 3:43 pm

nebe_to написа:Благодаря, много ни помагаш!

Добре де, първо да кажа, че не искам да се заяждам и да влизам в разни идеологични спорове.

Кои са експертите, които ще изкажат своето мнение?

От кого (общински съветник) очаквате да внесе предложението в съответната комисия в обината, която пък от своя страна да излезе с мнение, което да бъде подложено на гласуване?

От къде имате информация, че ще се променя плана и засяга ли това велосипедната инфраструктура?

Знаете ли, че решение, не предложение, за промяна на велосиедната инфраструктура съществува от приблизително една година, като срокът му за прилагане бе 2 месеца?

Знаете ли какво се случва с прилагането на това решение?

Темата ме късае силно, но както се оказа, с добро не става, така че ще се наложи да обръщеме дебелия край на гьостерицата... само да се стопли :D

Още веднъж ви пожелавам успех, дано да имате отговор на въпросите ми.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот nebe_to » Вто Яну 15, 2008 3:44 pm

Не, никаква ирония. Не искам да се меся на никой. Просто бях и реших веднага да му отговоря. Малко ми е тегаво, защото тук не става въпрос за магазини или екипировка или каквото и да е. Става въпрос за нас и това дали ще има къде да караме, дали ще ни обръщат повече внимание, дали ще ставаме повече. Аз искам след нас децата д аима къде да карат и да са много, да велосипедират все повече хора, както е навсякъде по света. Може би заради това. Простете ако съм обидил някой.
Да прочетох и си правя бележки, някой от маршрутите вече сме ги обсъждали, но ще трябва пак да ги проверим метър по метър и да правим снимки. Така трябва, за да им покажем в общината. Най-лошото е, че времето сега не позволява. Благодаря ти.
Елате на среща за обсъждане. Инфо има във форума за мероприятия.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот nebe_to » Вто Яну 15, 2008 4:03 pm

Здрасти,
отговарям един по един на въпросите, дано не пропусна някой:

1. Относно комисиите
От два месеца съм постоянно присъствие на двете комисии, от които зависи споменатото от вас решение (за него по-подробно малко по-долу). Та там ни се смеят и ни препращат в различни инстанции, но ние си дълбаем и имаме напредък. Поне ни познават вече, но и това е от полза, защото постоянно им пращаме инфо и искаме от тях решения. Поидготвяме ги за офанзивата ни. А тя няма да закъснее. Лека полека

2. Решението за 6 велолъча.
решение 321 от 19.04.2007 година на СОС внесено от Борислав Борислалов и Орлин Иванов - в момента председател на ПКУТЖП (постоянна комисия към СОС). решението е определено популиско и засяга шест посоки, наречени лъча и не е с конкретни параметри. Въпреки, че е добро, като начало то далеч не решава проблема. Да срока е два месеца. Имаме вече няколко жалби и отговор по въпроса, както и решение от 22.09.2007 година за възлагане изготвянето на проект в Софпроект София за прилагането на решение 321 от 19.04.2007. А въпросното решение е предложено от групата на Велоеволюция още преди да се създаде организацията и признавам си, когато и аз не съм бил в нея.

3. Експертни становища
да повечето от нас не са експерти и е много трудно. От няколко седмици ходя по срещи и е ужасно. пак далавери, корупция и т.н. Но сега се опитвам да ангажирам архитекти и хора, които разбират, ще има такива и на въпросните срещи, така, че ще ни е по лесно да изготвим адекватни становища. За мен е много важно и аз винаги им го казвам на тея в общината, дето не им пука грам, че сме важни ние, които караме всеки ден, защото ни екараме, дори и да не проектираме ние знаем от къде и как може да се мине. За това хората са много важни, за това и искам да се събираме и говорим. За това искам да се обедим и за това може ви благодарих така в началото.

4. Велореволюция
Тъй като нищо в тази държава не става без обществен натиск аз също много съм им набрал на общинарите. Да, протести ще има и трябва да бъдат мащабни, като в Будапеща например. е да няма да излезем 50 000 души, но ако ставаме все повече ще ни чуват повече. Това е ясно. Но всички действия трябва да вървят паралелно и заедно. натиск с документи, ПР, протести, разговори със специалисти, работа с КАТ, училища и т.н. За да има устойчивост на резултатите, а не само да предизвикваме задръствания и да си викаме. пък и да нервим и без това нервните шофьори. трябва да им покажем, че ни има и, че трябва да се съобразяват с нас най-накрая.
Както виждате много работа за кратко време, за това са ни нужни всички сили и то обединени, а не да се делим на Драг и Рам или нещо от този род. всички, които карат имат право на глас в този град и аз ще направя всичко тези гласове да се чуят където трябва.
Дано да съм отговорил адекватно на въпростите ви. Ако искате да научите повече свържете се с нас. Ще съм ви благодарен.
Бъдете здрави и се радвам, че дискутираме.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот Redhat » Вто Яну 15, 2008 4:28 pm

Идеята за решението ми беше, че въпреки съществуването му, то не е довело до нищо, няма да коментирам адекватността на самото решение. Какво остава за приемането на ново такова.

За Софпроект също няма да коментирам, та това си дъщерна фирма на Столична Община, и не само то, ами всичките Софпроекти, десетина на брой.

Виждам, че в общината се отнасят с вас подобаващо, едва ли това ще се промени в бъдеще.

За корупцията няма какво да си говорим.

За протести, ПР и всичко останало се изискват средства, от къде ще дойдат не е ясно.

Може би няма да ви се обадя, мисля че и тук можем да си чешем езиците.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот MIRO A » Вто Яну 15, 2008 4:42 pm

А една подписка към идеите ви няма ли да свърши работа. Примерно два поредни дни на НДК застават 2-ма и секи участник ще мине и ще се подпише. Друг вариянт - веломагазините, ако се навият. Мисля, че това ще покаже по - добре многобройността ни.
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот Ares » Вто Яну 15, 2008 9:25 pm

Това всичко е много хубаво и така трябва да бъде,обаче в момента сезона не ни и позволява "по-големи" изяви....Искам да кажа,че друго си е ако направим един вид протест и се събереме доста хора.Малко много ще ни чуят...Докато има шансове,а според мен те нарастват...това е времето ще покаже. :agree: :dunno:
Аватар
Ares

Рейтинг: 1202

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 15, 2008 10:03 pm

Полюциите продължават... :)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bodo » Вто Яну 15, 2008 11:54 pm

Аватар
bodo

Рейтинг: 1995

За велото и хората.

Мнениеот nebe_to » Сря Яну 16, 2008 12:32 am

Идеята за решението ми беше, че въпреки съществуването му, то не е довело до нищо, няма да коментирам адекватността на самото решение. Какво остава за приемането на ново такова.

За Софпроект също няма да коментирам, та това си дъщерна фирма на Столична Община, и не само то, ами всичките Софпроекти, десетина на брой.

Виждам, че в общината се отнасят с вас подобаващо, едва ли това ще се промени в бъдеще.

За корупцията няма какво да си говорим.

За протести, ПР и всичко останало се изискват средства, от къде ще дойдат не е ясно.

Може би няма да ви се обадя, мисля че и тук можем да си чешем езицит

Пак ще се налага обяснение:
1. Тъпо е когато велохората и велодвижението се използва от общински или други политици за ПР. За това трябва да го позволяваме по-малко. То е довело до много неща, но ще е прекалено сложно да ги изложа всичките сега тук.
2. Софпроект е дъщерна на общината, защото такъв е реда, но това за нас няма кой знае какво значение, защото трябва да ги натискаме да си вършат работата в нашата посока, без значение часна ли е фирмата или общинска и т.н.
3. В общината не се отнасят подобаващо с нас, а с всички велосипедисти в този град, вас включително. А това отношение можем да го променим отново само ние.
4. Корупцията е ясна и тя също зависи от неханието на гражданите по въпроса. Когато ни няма, администрацията започва да прави каквото си иска. Този град в момента се управлява от инвеститорите и не е за хората. Хубавото, е че има желание това да се промени. Докато ни тъпчат и си мълчим няма как да стане.
5. Средства няма много да. Акциите до сега ги организираме доброволно. ПР стратегията ния прави една мацка доброволно. Има пари за материали и се надяваме да спечелим и заработим още по някое финансиране. Най-важни са хората (звучи банално, но е така). Всеки може да помогне:
5. Идеята за подписката е супер. Отдавна искаме да я направим, но първо ще представим конкретните ни искания за велосипедната инфраструктура на София. Това е важно за да видим и колко сме.
6. На нас ни се обаждат хора, които искат да направят нещо и са способни да го направят с увереността, че всеки може да промени нещо с действията си. Когато обединим усилията си ставаме силни, логиката е проста.
Каквото и да стане, каквото и да направим всеки човек, който кара колело в този град има право да е в безопастност и да се чувства добре докато кара колелото си. Аз вярвам, че може, за щастие има и други, които вярват!
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Re: За велото и хората.

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 16, 2008 1:01 am

nebe_to написа:1. Тъпо е

:)
2. ...трябва да ги натискаме ...

:) :)
3. В общината не се отнасят подобаващо с нас...

:) :) :)
4. ...неханието ...

:D
5. ... стратегията ния прави една мацка доброволно...

:D :D
Има пари за материали...

:D :D :D
...надяваме да спечелим и заработим още по някое финансиране...

:rofl:
Това е важно за да видим колко сме.

:rofl: :rofl:
6. На нас ни се обаждат хора...

:rofl: :rofl: :rofl:

...безопастност ...

ОпасТни сте! :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот MIRO A » Сря Яну 16, 2008 9:28 am

Eх майко мила. Абе хора, защо като ви се предлага това дето го чакате, все не искате да го приемете. Нашите съфорумници са тръгнали да вършат добри дела, а вие кво? Ако не искате, не се нахвърляйте върху тези, които правят нещо добро. :(!:
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 16, 2008 9:50 am

MIRO A написа:... не се нахвърляйте върху тези, които правят нещо добро...

...надявайки се да спечелят и заработят още по някое финансиране...

Ай сиктир бе! Аман от тунеядци и опортюнисти! Като искат алеи - да зимат кирките и лопатите и да заминават да рият, а не да клечат у общината с надеждата да прилапат некоя троха от голямата софра. Пълна полюция...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Сря Яну 16, 2008 10:17 am

TOYAGA написа:Като искат алеи - да зимат кирките и лопатите и да заминават да рият

:nono: Малко е, че им давам данъци, ами ще и копам на това отгоре. Крайно време е да получим нещо различно от дупки и непочистен сняг срещу парите си!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 16, 2008 10:23 am

PtD написа:Крайно време е да получим нещо различно от дупки и непочистен сняг срещу парите си!

Чекай да получиш! Бате Гойко са го дърви... :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Сря Яну 16, 2008 10:31 am

PtD написа:Малко е, че им давам данъци... парите си!

:)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот nebe_to » Сря Яну 16, 2008 1:51 pm

Аз не искам с никой да се заяжадам нито да се карам или наставлявам. За това моля ви не приемайте нищо по-долу по този начин.
Аз не съм от София и може би скоро няма да бъда, но това не значи, че докато съм тук няма да направя всичко възможно да остане нещо след мен. В момента града е много болен и велотранспорта е едно от възможните решения.
Относно кирките и лопатите, ако знаех, че така ще помогнем отдавна да сме започнали да копаем, но ако се наложи и това ще правим.
Крайно време в тази държава, както и в този град всеки пълнолетен гражданин, особено тези, които работят и плащат данъци да осъзнае, че администрацията е поставена на мястото си за да ни служи и да ни помага. Както и да подобрява средата ни на живот. Колкото повече ги оставяме, толкова повече правят каквото си искат. И да, за мое огромно съжаление трябва да се виси там и то не всяка седмица, а всеки ден дори. За да може всички да имаме един ден повече условия.
И хайде да се свърши нещо конструктивно и смислено, а не всеки да си копаее паркове и велоалеи където му хрумне из ловните паркове.
Имаме шанс да бъдем чути и да кажем кое е по добре за нас. Защото после пак ще трябва да протестираме против цапане с жълта боя по улиците, защото това те правят в момента и го наричат велоалея.
А относно финансирането, ако вие дойдете на протест или проява или каквото и да е друго едва ли ще ви хрумне, че флаерите, палкатите, цялата организация струват пари. Или обучения по училищата, заедно с КАТ, или в общината, уоркшопи, семинари, фестивали, всичко което ни трябва за да популяризираме велотранспорта в София и България. За това трябват не само пари, но и много усилия.
За това ви моля да не сърдите на тези, които вече искат да направят нещо и работят всеки ден!
за инфо: В момента се обсъжда предложение за проект към МРРБ за финансиране на проект в партьорство с общината за велоалея. Да има покажем как се прави.
Бъдете здрави.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот kagami » Сря Яну 16, 2008 3:20 pm

@Toyaga

Toyaga както обикновено си злобен. Бих се учудила ако не беше - щях да си помислиля, че си нещо болен :crazy:

Не виждам какво ти пречи сравнително активното поведение на Велоеволюция (активно на фона на пълното бездействие на управляващите общинари). Не коментирам какви са привържениците на движението - дали са хипарливи и дали е уместно да изглеждат така. Само ще кажа, че не смятам, че трябва да се съди за хората по външния им вид.

Няма да ти повярвам ако ми кажеш, че ти харесва София в момента, такава каквато е - задръстена и неорганизирана. Мен ме е гнус от този град. Ако има велоалеи градът ще бъде по-малко лош. За да има велоалеи явно трябва да се действа активно.

Ти си активен само в жлъчното си заяждане. Ако имаш конкретни обвинения, би следвало да ги отправиш към конкретни хора и да се обосновеш. Ако нямаш нищо конкретно за казване, по-добре си замълчи и остави хората, които имат желание да действат, да действат. Но всички тук много добре знеам, че ти не можеш да не плюеш, дори и когато се заричаш повече да не пишеш във форума.
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 16, 2008 4:15 pm

Хм...

Първо искам да знам кой форумен палаш изтри поста с мнението ми. И защо?

Второ. София не е мръсна и гнусна поради липсата на велоалеи, а преди всичко и най-вече поради безобразната паплач, която приижда отвсякъде. Тази паплач няма да ползва велоалеите - тя ще паркира върху тях, ще ги кърти, ще люпи семки, ще се дрогира, ще пикае и ще сере върху тях. Просто защото е невъзпитана, недисциплинирана, мърлява и смрадлива в червата. Тва не е гражданско общество, което радее за свободи и права, това е паплач, която сее слободия, безредие и безправие. Гнусна, гладна и мързелива паплач, точеща лиги за безплатен обяд и търсеща пътя на най-малкото съпротивление към пълния търбух. Пълна отврат и полюция!

Трето. Тва тук е МТВ форум или поне така се зове. Планинското колоездене е СПОРТ, който се практикува в планина, а не по алеи.

И последно. Велоалеи в София ще има. Достатъчно за всички. Само че те няма да бъдат инициирани, финансирани и построени от паплачта, а въпреки нея.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот nebe_to » Сря Яну 16, 2008 4:26 pm

Въпреки цялата ви неприязън тази "паплач" ще продължи да приижда и да пълни града. За това трябва да има правила и повече култура на движение и всякаква бих казъл. Това също е задача за борене.
А за това дали да бъдеш граждански активен всеки сам си избира. Сайта е разбира се за планинско колоездене, но докато не сме в планината, доре, че е тя да ни спасява понякога от града, караме тук. Понякога дори доста повече. За това и тази тематика е важна. Дано поне малко да сте се замислили над това, че критиката, градивна или не, не помага особено.
А когато влеоалеите се строят въпреки нас и покрай нас се получава това, което всеки може да види около НДК.
Лошото е само, че май на "истинските" софианци не им пука особенно.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 16, 2008 4:43 pm

Ако палашът ще продължава да трие и да се крие, по-добре турнете отгоре на форумите една табела "Велополюция-BG" и лейте екопомия спокойно и на воля... Но това няма да ускори появата на велоалеи - гарантирам ви го. :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот kagami » Сря Яну 16, 2008 5:46 pm

TOYAGA написа:....турнете отгоре на форумите една табела "Велополюция-BG" и лейте екопомия спокойно и на воля... Но това няма да ускори появата на велоалеи - гарантирам ви го. :D

Ама наистина са ти много противни! Защо така? Сподели, може да убедиш някого в правотата си.

Радвам се, че мислиш, че ще има велоалеи. Как според теб ще станат реалност? Кое ще ги накара да се появят?
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот MIRO A » Сря Яну 16, 2008 5:53 pm

Хора, карайте си се на ЛС, не пълнете темата с простотий за селяндури и простаци. Ще ги има винаги, но има една такава мисъл: "обществото също учи човека (който е чувал за "Мамино детенце"). Направете нещо вместо да се вайкате тука. Не изкайте само, направете нещо по въпроса ви. ;)
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Мнениеот nebe_to » Сря Яну 16, 2008 6:24 pm

Здравейте отново,
в момента започва среща по въпроса и хората работят. Приканвам отново всички, които искат да се включат да се свържат с нас. Благодаря ви предварително.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот TOYAGA » Сря Яну 16, 2008 8:58 pm

nebe_to написа:...в момента започва среща по въпроса и хората работят...

Като се наработят, да не забравят да се угащят...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Сря Яну 16, 2008 9:45 pm

@kagami: не е единствена злобата, която ражда ирония :)
Да попитам - в парка зад Хилтън са ми скачали на бой, заради това, че карам по велоалеята, която е означена със знак и заради това, че не желая да заобикалям посраната паплач ходеща по нея. Та, какво ме грее, че там има алея? По-добре да цепя през поляната, нали? И без това карам планинско колело...
Питам и отговор не искам - джанъм, сещате ли се колко сме велосипедистите спрямо шофьорите и пешеходците? Сещате ли се колко общински паркинги и пешеходни алеи има в София? Достатъчно ли са за шофьорите и пешеходците? Кой ще се възползва от велоалеите? Велосипедистите ли? Или паплачта?

@nebe_to:
1. Извинявай, с тези упреци към "истинските софианци", че не им пука "особенно" какво точно се надяваш да постигнеш?
2. Стискам ви палци да спечелите финансиране - а как ще стоят нещата с отчетността на разходите и ще бъде ли тя публична? Искате публична подкрепа, би трябвало да дадете насреща възможност на публиката да ви контролира...
Последна промяна bikerider на Сря Яну 16, 2008 9:47 pm, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Сря Яну 16, 2008 9:46 pm

nebe_to написа:Здравейте отново,
в момента започва среща по въпроса и хората работят. Приканвам отново всички, които искат да се включат да се свържат с нас. Благодаря ви предварително.

Като за начало може да попитате общинарите какво става с направените преди години велоалеи, които вече не са такива (визирам конкретно тази на БОРИС ІІІ -ти - свалиха се велосекциите на светофарите, на алеята се нарисуваха инвални колички?!?! :dunno: ). А преди няколко месеца като гост на сутришния блок по бТВ Велизар Стоилов се изказа в подобен стил (цитирам по памет):
"Ами ние не можем да опразним БУС лентите, за да се движи градския транспорт в тях, вие ми говорите за ВЕЛОАЛЕЯ - та там колите ще минават върху колоездачите!!! Трябват ни не 150 както е в момента, а 1500 пътни полицаи всеки ден по улиците на града за да въдворяват ред!"
Според г-на е опасно да се кара велоспед в София и все още не е дошъл момента общината да налага този вид транспорт като някаква алтернатива..... :bigeyes: :bawling: :crap:

Успех в начинането!
Последна промяна jivkonik на Сря Яну 16, 2008 9:48 pm, променена общо 1 път
Аватар
jivkonik

Следваща

Назад към Общ форум