Някой бил ли е някога блъскан отзад?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Някой бил ли е някога блъскан отзад?

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Чет Яну 17, 2008 10:38 pm

В съседната тема се заговори за риска от удар в неочаквано отварящи се врати на спрели коли, а логичното предпазване от това е да се пази дистанция от тях. Много хора обаче, включително и аз, понякога изпитват страх ако карат по навътре в платното, да не бъдат ударени отзад от изпреварващи ги коли. Това случвало ли се е на някого?

Идеята ми е да преценя кой риск е по-голям: да се забиеш в отваряща врата, или някоя подминаваща кола да те закачи отзад/отсрани.
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Рейтинг: 2000

Мнениеот assault » Чет Яну 17, 2008 10:43 pm

аз карам така че идващите коли да са с лице към мен ;)
според мен така е най безопасно защото можеш да реагираш :beer:
Аватар
assault

Рейтинг: 1108

Мнениеот did » Чет Яну 17, 2008 10:55 pm

assault написа:аз карам така че идващите коли да са с лице към мен ;)
според мен така е най безопасно защото можеш да реагираш :beer:

:offtopic:
Беше коментирано нееднократно във форума, че така НЕ ТРЯБВА да се кара. В нарушение на правилника е и създава мнооого проблеми. Единственото изключение е, когато в тъмното нямаш отразители или светлини и буташ колелото.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 11:28 pm

assault написа:защото можеш да реагираш

или поне така си мислиш ти...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Чет Яну 17, 2008 11:30 pm

Абе... то още много неща не трябва, ама шофьорчетата си ги вършат. В определени ситуации преценявам като по-безопасно да карам точно така. Особено когато от лявата страна на пътя има улично осветление, а от дясната - не.

По темата - по лични наблюдения отворената врата е доста по-вероятно да ти се случи, отколкото някой да те бутне отзад (ако си добре обозначен, разбира се).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Re: Някой бил ли е някога блъскан отзад?

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 11:32 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Идеята ми е да преценя кой риск е по-голям: да се забиеш в отваряща врата, или някоя подминаваща кола да те закачи отзад/отсрани.

Риск има докато велосипедиста се държи като неравноправен участник в движението. Ако се държи като равноправен участник (за което трябва да има нужните умения) единствения безопасен вариант е да се движи с потока на колите и да не припарва в лентата на паркиралите автомобили. Който бърза да изпреварва отляво.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Re: Някой бил ли е някога блъскан отзад?

Мнениеот bokicha » Чет Яну 17, 2008 11:46 pm

Който бърза да изпреварва отляво.[/quote]
:agree:
Аватар
bokicha

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Чет Яну 17, 2008 11:53 pm

Просто трябва винаги да си на 6, с очите, ушите и да очакваш всичко от всякъде.На нас със велосипедите не ни е позволено да се разсейваме, тъй като при нас всичко е по болезнено, дали физическите травми или това че байка е прецакан.Чукайте на дърво да не се случва.Та по темата , не са ме удряли отзад.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот Yavkata » Пет Яну 18, 2008 6:27 am

Ударените велосипедисти отзад, най -често ги пишат по вестниците :V:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот HellBurn » Пет Яну 18, 2008 9:06 am

До сега не са ме удряли отзад, но щях да се одаря в една врата на кола. Слава богу не стана. Имах друг случей в който докато се прибирах от южния парк минавайки покрай халите един човек седеше на островчето за спирката на халите а аз се бях засилил и го видях че се чуди какво да прави и разбира се намалих (видях го още от горе) и намалих докато слезна до спирката с колелото тоя не тръгна и аз реших че няма да тръгне и си продължих. В последния момент изкочи пред мен. Нямаше как да спра защото бях само със задна спирачка и го изтрясках (не централно разбирасе ами леко настрани). След което аз станах изтупах се и дойде момента да си дигам колелото. Той мина покрай мен и ме напсува много здраво.

Не можах да прецена кой е виновен
₣®ËÉŘĭĐę
Аватар
HellBurn

Рейтинг: 1141

Мнениеот Мъро » Пет Яну 18, 2008 9:31 am

Ако си подредиш мислите може и да ти кажем кой е прав кой е прив :D
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот Alpina » Пет Яну 18, 2008 9:39 am

Когато излизам с колата, поглеждам първо надясно за пешеходци и се изнасям гледайки вече само в ляво за коли/колела/мотори... та, лошо ще стане, ако някой колоездач, реши да кара така.
За това и аз, когато съм на колелото и по изключение ми се случи да карам в насрещното и да минавам покряй някоя пряка, съм особево внимателен за такива ситуации, но по-често съм влизащ именно в същата пряка.

Да бъде ударен велосипедист отзад - според мен е доста по-вероятно да се случи това, от колкото да отворят врата пред него, защото в повечето случаи - са напълно безотговорни и ми приличат на самоубиици. Съмнява ме хората, които сме тук, да се държим така, че да ни се случи удар отзад (силно се надявам) Но много често виждам абсолютни малоумници. Вчера беше уникално просто, когато излизам от входа и гледам един, как както си кара нормално и има кола зад него, която чака удобен момент да го изпревари, той виждайки че в насрещното няма коли изведнъж кривна в средата на платното, при което колата, тръгнала да го изпреварва наби спирачки, после пак си се прибра, колата тръгва за втори опит, колоезадча минава от дясно на една дупка, викам си "аа онова е било случайно, тоя се оказа свестен" и за контра на мисълта ми, след дупката, вместо да остане близо до бордюра - земи яко в ляво... аз ако бях в колата зад него, щях да побелея. Но човека си е с ушанките, сам е на пътя...
Никога няма да си позволя да мина в по-ляво от посоката ми на движение, без да погледна назад. Дори да има шахта, ако мога да погледна - правя го, ако не - ще спра или ще я прескоча, ама такива, като вчерашния "колоездач", развалят каквито и да е опити да постигнем някакви наченки на толерантност от страна на шофьорите, защото ние, които се съобразяваме с тях и очакваме обратното сме ужасно малък % от всички движещи се с колела по пътя.

О, сетих се за още по-големия КУРиоз. Един ненормалник пресече "Т" образното кръстовище на бул. Рожен и ул Христо Слилянов, на червено в няй-лява лента, спирайки завиващите към Силянов коли :dunno: Какво искаме тогава, когато някой хора, правят така??? Извинявам се за израза "хора"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Reactor » Пет Яну 18, 2008 9:59 am

Уфффф,мен пък ме отнесоха странично/от ляво/ докато си пресичах с колелото кръстовище/Кауфланд-Младост/ по пешеходна пътека на зелен сигнал за пешеходците.Още съм в гипс по този повод.
Аватар
Reactor

Мнениеот Alpina » Пет Яну 18, 2008 10:34 am

Бързо оздравяване !!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Reactor » Пет Яну 18, 2008 10:49 am

Alpina написа:Бързо оздравяване !!!

:agree: Благодаря :)
Аватар
Reactor

Мнениеот agent_Jekov » Пет Яну 18, 2008 10:58 am

Не.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот jivkonik » Пет Яну 18, 2008 11:42 am

Колегата, с който ходехме на работа го удари отзад кола. Карал е плътно в дясно (има и огледало отляво и го ползва!) по булеварда спускащ се от Макдонладс в Младост 1 към Студенски град, само че в посока към Младост. Точно преди баира има светофар (Т образно кръстовище, към главния път се включва пряка отляво). Моя колега се движи по горната страна на "Т"-то, "жената шофьор" караща зад него в същата посока почва изпреварване отдясно на кола, престроила се за левия си завой и попада на него. Карала е на зелено, както и той, но несъоборазена дистанция и скорост водят до инцидента... човека е ОК, литнал е няколко метра и се е стоварил в някакви трънаци край пътя (добре, че там беше пусто тогава, незастроено, нямаше паркирани коли покрай пътя), велосипеда - смени цяло задно колело с главина и всичко, курмилото също (беше изкривено бая). Шоферката тръгва да бяга, таксиджии - свидетели я гонят - засечки, простотии. Връщат я на местпроизшествието насила....
Цялата случка става към 8.30 ситрунта, лятото, нито е тъмно, нито мъгливо. А аз този ден имах работа по центъра и отивах по-къно на работа с транспорта... иначе карам плътно зад него... и е щяла да ни събере и двамата, а удара ни един в друг сигурно щеше да има по-лоши последствия..... :crap: :bawling:

Карам винаги плътно в дясно, следя трафика зад мен със странично ляво огледало, не правя необмислени заобиколки на препядствия преди да погледа и преценя ситуацията зад мен.... за сега не съм имал и не съм създавал предпоставка ца инцидент, да чука на дърво! :)
Аватар
jivkonik

Мнениеот Redhat » Пет Яну 18, 2008 12:27 pm

Ето тук има едно четиво, до което мисля, че съм стигнал чрез форума. Не мога да намеря конкретната тема.

Тук пък графично е представено съотношението между различните видове грешки и инциденти, ясно се вижда на втората картинка, че грешките са 50/50 от страна на водачите и на колоездачите. На първата картинка се вижда, че инцидентите с врати са в пъти по-малко отколкото тези пичинини от сблъсък на велосипед в кола и кола във велосипед. За съжаление таблицата не показва какво е съотношението между инцидентите с отворена врата и иницидентите причинени от сблъсък отзад.

Всичко това разбира се е в контекста на конкретното изследване и едва ли е представително за нашата реалност.

Аз лично се старая да се държа като пълноправен участик в движението, разбира се, когато това е възможно. При лошо време се движа бавно и по тротоарите, за да не създавам излишни затруднения на автомобилния трафик.
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот yahutu » Пет Яну 18, 2008 2:04 pm

Пичове един път ме е удряла отваряща се врата на кола и неможах да реагирам бях се засилил и много отблизо ми дойде тоя, паднах на платното и другите коли добре че успяха да реагират и ме заобиколиха. После станах и го напсувах мощно чичото дето ме удари и той се притесни доста. Викам му "аве педерас ако ме бяха сгазили кво щеше да праиш" той мълчи такъв кво да каже човека. Поне му изкривих вратата на тоя :). Иначе имало е и случаи дето налитат на бой тия дето са те ударили или те псуват, предимно бакшиши и много се нервя на такива. Тъй че оглеждайте се и внимавайте!!!!
Flesh Bike Team :finger:
Аватар
yahutu

Рейтинг: 1089

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Яну 18, 2008 2:24 pm

Една вечер(преди години) си застава на празно кръстовище.... и свети червено.. няма коли....
И някакъв идиот зад мен ме "подбутва" след пилене на гуми, отваря прозореца и ми вика "мръдни да мина!" (докато е още червено)
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

с

Мнениеот UVEX » Пет Яну 18, 2008 3:54 pm

приятелката ми ... :rofl:
For every day you don`t train there is somebody who trains to become better than you...
Аватар
UVEX

Рейтинг: 965

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Яну 18, 2008 4:07 pm

@jivkonik
:offtopic:
Мазньо има навика да блъска отзад!!!
И от страни!
(спомняш ли си онзи път в Южния парк?)
Това е честосрещано явление, по време на прибиране от Витоша...
Редновно спира в някой от компанията на светофара при Хладилника
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот shepo » Пет Яну 18, 2008 5:23 pm

преди доста години един пенсионер ме удари под моста на влюбените защото явно беше решил в последният момент да ни продължава по бул.България а към малкото НДК :crazy: Резултата за мен беше доста хвърчане напред влачене по асфалта много рани...а на колелото рамката беше придобила интересна геометрия :D Човека слезе от колата притеснен но след като му казах че съм добре :crazy: си тръгна. Така че внимаваите :)
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот Methuselah » Пет Яну 18, 2008 5:57 pm

За щастие, до сега не ми се е случвало. Веднъж като пресичах на Орлов мост едно "тунинговано" БМВе със свален покрив и яко момченце по потник вътре за малко да ми удари задната гума странично минавайки на червено. Отпраши с мръсна газ.
Продължих си аз по бул. Евлоги Георгиев и като тръгнах да пресичам към Оборище го видях същия и пак щеше да ме удари странично, пак минавайки на червено. Наложи се да набия спирачки, за да мине, тъй като нямаше намерение да спира. Пешеходците гледаха по-странно и от мене.

Както и да е - дано на никой не му се случва.
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the human race.
-- H.G. Wells
Dirt, meet insanity.
Insanity, meet dirt.
Аватар
Methuselah

Рейтинг: 1243

Мнениеот PtD » Пет Яну 18, 2008 6:12 pm

HepBeH_XaMcTep написа:Една вечер(преди години) си застава на празно кръстовище.... и свети червено.. няма коли....
И някакъв идиот зад мен ме "подбутва" след пилене на гуми, отваря прозореца и ми вика "мръдни да мина!" (докато е още червено)

Aналогичен случай у наше село... На "Аптека" на Патриарх Евтимий некъф бакшиш ме подбутва отзад, щото чакайки светофара съм му бил заемал мястото... За негов късмет отзад имаше още няколко бакшиша :(!:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bobi124 » Съб Яну 19, 2008 11:59 am

Аз произшествия все още нямам нито отзад нито отстрани, само един път щях да отнеса един ГоУф, бях се изсилил :) и идва Т-образно кръстовище без регулиране, и както съм си на 20 метра буквално от кръстовището един пич даде газ и реши че трябва да ме мине с скорост около 40 км/ч и да набие спирачки на два метра пред мене, е спрях на 20 сантима от бронята му, ама спрях де :)
bobi124

Рейтинг: 1262

Мнениеот Sp0nG » Съб Яну 19, 2008 1:11 pm

Коли не са ме блъскали, обаче един приятел караше зад мен. Бързащ шофьор реши да ме засече за да влезе в пресечка надясно. Спирачки, ама тоя зад мене задрямал и ми се хакна в задното колело и не знам как успя, но ме шибна и с кормилото 'отзад' :(!: :nono: Болката беше малка, срама голям :nuts: То пак добре, че беше колоездач. Извода е да не се спира рязко в ситуации, които не го изискват толкова.. Колите спират по-трудно от нас, а определено не искам да се качвам по капаците :crap: Ако ми се наложи да спирам рязко, без да мога да погледна назад, свивам и настрани, така че покрай мен да може да мине евентуално кола, която не може да спре..
Ситуации бол, стига човек да е съобразителен и трезвен не би трябвало да стават инциденти :)
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот jivkonik » Съб Яну 19, 2008 2:04 pm

shepo написа:преди доста години един пенсионер ме удари под моста на влюбените защото явно беше решил в последният момент да ни продължава по бул.България а към малкото НДК :crazy: Резултата за мен беше доста хвърчане напред влачене по асфалта много рани...а на колелото рамката беше придобила интересна геометрия :D Човека слезе от колата притеснен но след като му казах че съм добре :crazy: си тръгна. Така че внимаваите :)

:nono: :nono: :nono: НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА!!! Викате си КАТ, пишат си произшествие, протокол, висчко каквото си трябва. Гражданската отговоронст на водача покрива щетите по твоето колело!!!! НЕ рядко парите, които се взимат са за цяло по-добро колело или за нови компоненти по сегашното. Търсете си правата!!!! :agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Съб Яну 19, 2008 3:21 pm

jivkonik написа: :nono: :nono: :nono: НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА!!! Викате си КАТ, пишат си произшествие, протокол, висчко каквото си трябва. Гражданската отговоронст на водача покрива щетите по твоето колело!!!! НЕ рядко парите, които се взимат са за цяло по-добро колело или за нови компоненти по сегашното. Търсете си правата!!!! :agree:

:agree: :agree: :agree:
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Reactor » Съб Яну 19, 2008 7:56 pm

vladimir.dzhuvinov написа:
jivkonik написа: :nono: :nono: :nono: НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА!!! Викате си КАТ, пишат си произшествие, протокол, висчко каквото си трябва. Гражданската отговоронст на водача покрива щетите по твоето колело!!!! НЕ рядко парите, които се взимат са за цяло по-добро колело или за нови компоненти по сегашното. Търсете си правата!!!! :agree:

:agree: :agree: :agree:

Абсолютно.Сега се сещам как жена ми удари отзад един "Форд Сиера" в Банкя.Аз за съжаление бях отцепил яко напред и разбрах едва след като тя ми се обади по GSM - a.Минаваме по улицата покрай гарата.Човека тръгнал да си излиза от паркинга на заден.Съответно се изнесъл на един метър от Таня и тя се забила без никакви шансове за спиране в задния му калник който хлътнал.За щастие,колелото и тя са невредими с изклюючение на няколко синини по краката и уплахата.Човека излязъл от колата и реакцията му била:
- Лелееее,добре че бяхте вие,че ако беше кола....... :bowdown:
Последвали извинения,съжаления,предложения за кафета,свестяващи напитки в следствие на което жената му теглила една и го пуснала да си върви.Няма да обяснавам как побеснях,че не го хванах лично и че поне КАТ не повикахме. :V:
Аватар
Reactor

Следваща

Назад към Други