Промени в ОУП на София и велосипедната инфраструктура!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Alien » Чет Яну 17, 2008 10:34 pm

bikerider написа:Чудя се защо толкова нервно приемаш всяка дума на TOYAGA като намек, че е по-добър и различен. Може би защото някъде дълбоко вярваш в това? Или щото си вярваш, че всички сме еднакви в мръсотията и неебателността? Ако е така, дали не съдиш по себе си? :)

Намерих намек само в този му пост и се опитах да го резна, като се заям. Сега съжалих, щото видях, че ми е отговорил едва ли не нормално, но след това му видях и заяждането с Админа... И всъщност аз изобщо не говорих за "мръсотията и неебателността", ами за съвсем друга насока на "различен и добър". Чети надолу:

TOYAGA написа:@ Alien

Първо. Свидетел си на голямо изключение.
Второ. "Злоба" и "възмущение" са различни категории. Не се заблуждавай от формата. Следи съдържанието.
Трето. Имам куче. Заради неговите естествени нужди веднъж годишно си купувам специални найлонови пликове-ръкавици от специален магазин в Женева, които ми стигат да събирам неговите (а покрай тях и намиращите се в удобна близост чужди) лайна в периметъра Солунска-Граф Игнатиев-6-ти септември-Хан Аспарух-Ангел Кънчев, който въпросното псе обикаля при рутинните си разходки. Скъпата събира отпадъците разделно далеч преди появата на разноцветните кофи, не си спомням някога да сме изхвърляли хартия на боклука, апартементът ни е изолиран от 16 години, а слънчевата инсталация на вилата беше местна забележителност още по времената, когато даваха "Топло" по кината. Убеден съм, че съм по-различен от другите. "По-добър" е категория, която в случая нямам право да употребявам в първо лице единствено число.

Що се отнася до мечтите, те не се правят от толкова крехка материя. Само така ти се струва. В момента...

Първо. Ок.
Второ.

TOYAGA написа:Второ. София не е мръсна и гнусна поради липсата на велоалеи, а преди всичко и най-вече поради безобразната паплач, която приижда отвсякъде. Тази паплач няма да ползва велоалеите - тя ще паркира върху тях, ще ги кърти, ще люпи семки, ще се дрогира, ще пикае и ще сере върху тях. Просто защото е невъзпитана, недисциплинирана, мърлява и смрадлива в червата. Тва не е гражданско общество, което радее за свободи и права, това е паплач, която сее слободия, безредие и безправие. Гнусна, гладна и мързелива паплач, точеща лиги за безплатен обяд и търсеща пътя на най-малкото съпротивление към пълния търбух. Пълна отврат и полюция!

Това, ще ме прощаваш, НЕ е "просто" възмущение. Това е мразене в червата, което, бтв, очевидно те променя и теб (към "по-лошо"), затова и написах, че съм разбрал откъде тази ЗЛОБА.

Трето. Всичко, което описа, е много хубаво. И? По-различен си. Да, и? Ако ти се стремиш да си по-различен, а не по-добър (което дори да не можеш да кажеш - аз мога - не си), тогава кел ти файда от тия работи, които ги правиш.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Яну 17, 2008 10:42 pm

Глупости. :nono:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 10:49 pm

Alien написа:
TOYAGA написа:Второ. София не е мръсна и гнусна поради липсата на велоалеи, а преди всичко и най-вече поради безобразната паплач, която приижда отвсякъде. Тази паплач няма да ползва велоалеите - тя ще паркира върху тях, ще ги кърти, ще люпи семки, ще се дрогира, ще пикае и ще сере върху тях. Просто защото е невъзпитана, недисциплинирана, мърлява и смрадлива в червата. Тва не е гражданско общество, което радее за свободи и права, това е паплач, която сее слободия, безредие и безправие. Гнусна, гладна и мързелива паплач, точеща лиги за безплатен обяд и търсеща пътя на най-малкото съпротивление към пълния търбух. Пълна отврат и полюция!

Това, ще ме прощаваш, НЕ е "просто" възмущение. Това е мразене в червата, което, бтв, очевидно те променя и теб (към "по-лошо"), затова и написах, че съм разбрал откъде тази ЗЛОБА.

A какво предлагаш да бъде отношението към мнозинството серящи маймуни? Възхищение? Дай идея, изложи твоята гледна точка. Или си над тия неща? :popcorn:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 10:51 pm

PtD написа:Ааа, като ги изпонагазят, ще ни изпонагазят. :popcorn:

Накъде повече от това (освен с повече глоби)? Ще дойдат да поемат институциите ли?
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Чет Яну 17, 2008 10:53 pm

bikerider написа:A какво предлагаш да бъде отношението към мнозинството серящи маймуни? Възхищение? Дай идея, изложи твоята гледна точка. Или си над тия неща? :popcorn:

ъъъ както забеляза, моята гледна точка съвпада с неговата. Но, за разлика от него, аз не смятам себе си, Админа, Хамстера и още една купчина други хора тук за серящи маймуни, заслужаващи същото отношение, като помията навън, а това е, което получаваме. Изобщо не съм коментирал друго и не съм имал предвид друго.

Едит: @Sp3c7r3 - извинявай, че ти изгубих 56 секунди, които ти отне да ми прочетеш поста.

Едит 2: бах тая рейтинг система, всички имат по 2000, няма за кого да гласувам. :D
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот PtD » Чет Яну 17, 2008 11:15 pm

bikerider написа:Накъде повече от това (освен с повече глоби)? Ще дойдат да поемат институциите ли?

You have no idea! :idea: Колониализъм ще има, въпросът е колко бързо ще дойде ;)

@Alien, плашиш ме. Сериозни постове, без "АХАХАХАХА" ? Недей, молим ти са, накъде отива светът :dunno: Иначе подкрепям мнението ти.
Последна промяна PtD на Чет Яну 17, 2008 11:17 pm, променена общо 1 път
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 11:17 pm

Alien написа:
bikerider написа:A какво предлагаш да бъде отношението към мнозинството серящи маймуни? Възхищение? Дай идея, изложи твоята гледна точка. Или си над тия неща? :popcorn:

ъъъ както забеляза, моята гледна точка съвпада с неговата. Но, за разлика от него, аз не смятам себе си, Админа, Хамстера и още една купчина други хора тук за серящи маймуни, заслужаващи същото отношение, като помията навън, а това е, което получаваме.

Всичко е въпрос на гледна точка, разбира се и всеки си има неговата, но по принцип има много видове лайна. Тука май говорим за софийските ;)

@PtD: Айде де. Къде са. Виждаш какво става с чуждите мениджъри, които могат туй-онуй и дойдат тук да ръководят. Бързичко си отиват, нали? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Alien » Чет Яну 17, 2008 11:31 pm

Да му се невиди, хората ме смятат за някакъв несериозник... аз по хубави теми винаги съм готов да споря - справка с мненията ми преди 1-2 години. :) Просто тук ми станахте безинтересни и сега споренето го практикувам там, където му е мястото, и с хората, които трябва. :))))

@байкрайдър - аха, тоест ние сме друг вид лайна и заслужаваме това отношение?
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Чет Яну 17, 2008 11:36 pm

Alien написа:@байкрайдър - аха, тоест ние сме друг вид лайна и заслужаваме това отношение?

Съвсем не. Ако за момент отделиш поглед от драгоценната си особа може и да проумееш, че любезно те моля да не цапаш темата с личните си огорчения, мрънкания и прочие. Ако се чувстваш взет не насериозно, може би трябва да се съсредоточиш върху темата. Или да спориш с хората, с които "трябва" да се спори :)
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 17, 2008 11:41 pm

@ Alien

Малък си...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Alien » Чет Яну 17, 2008 11:51 pm

А, на мен ми е ясно, че не ме взимат насериозно, ама това не ми пречи да си бръщолевя. :) Просто се опитвах да покажа на ТОЯГА, че не е толкова готин пич, за какъвто се мисли. Ма ок, очевидно пак се намесих, не където трябва. :)

@ТОЯГА - малък съм я, да знаеш само колко е хуууубаво. :)
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 17, 2008 11:56 pm

Alien написа:... малък съм я, да знаеш само колко е хуууубаво. :)

Тва успокоение си го запази за момента, в който поредната изпадне в истеричен смях :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот PtD » Пет Яну 18, 2008 12:45 am

bikerider написа:@PtD: Айде де. Къде са. Виждаш какво става с чуждите мениджъри, които могат туй-онуй и дойдат тук да ръководят. Бързичко си отиват, нали? :)

Хъм, моите наблюдения сочат по-скоро обратното - женят се тук и остават за постоянно ;)

П.П. @Модераторите, няма ли кой да изтрие офтопика от тази тема? (вкл. и това мнение)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот nebe_to » Пет Яну 18, 2008 11:55 am

Малко повече инфо за това с какво се занимава може да видите на:
http://bikevolution-bg.org/
За сега е само това, защото сайта се прави, няма пари. Ако някой може да помогне и за него е добре дошъл. Благодаря ви предварително за всичко. За информация изказването на Джевдет Чакъров е поредния политически популизъм. За сега нищо не може да се направи, ако общината сама не подаде проектно предложение, което те разбира се не смятат да направят.
Здраве
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Рейтинг: 1540

Мнениеот Harka » Пет Яну 18, 2008 12:12 pm

PtD написа:П.П. @Модераторите, няма ли кой да изтрие офтопика от тази тема? (вкл. и това мнение)

А ти къв си, бе?
Аватар
Harka

ВАЖНО, график за представянията на ОУП на София!!!

Мнениеот nebe_to » Пет Яну 18, 2008 12:35 pm

Информацията от вчера:
http://www.sofia.bg/pressecentre/press. ... 7115&nxt=0
Приканвам всеки, който се интересува да отиде на обсъжданията в съответния район. Ние ще се опитаме да бъдем на всяко, така че да не изтървем нито една част на София. Колкото повече вело настроени и за идеята хора се съберат, толкова по добре.
Пояснявам, че не става въпрос за квартали, а за райони, които включват в себе си по няколко квартала. Вижте в кой район сте и ако можете посетете представянето. Там можете да се срешнете и с нас и да обсъдим ваши предложения за всеки един квартал на София. Приканвам ви да разпространите информацията на всички заинтересовани. Моля ви, това е наистина важно. Благодаря на всички, които се интересуват и ще помогнат предварително.
Бъдете здрави и весели.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот MIRO A » Пет Яну 18, 2008 1:23 pm

То всичко хубаво, ма непълнолетните в случая някои ще ни чуе ли и въобще имаме ли право да сме там? Иначе е точното мероприятие за целта.
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Re: ВАЖНО, график за представянията на ОУП на София!!!

Мнениеот jivkonik » Пет Яну 18, 2008 3:08 pm

nebe_to написа:Информацията от вчера:
http://www.sofia.bg/pressecentre/press. ... 7115&nxt=0

Прочетохме основния документ в него БЪКЕЛ не се обелва за Вело-каквото и да било. В две от становищата някви хора настоявят нещо си свръзано с Велоалеи..... и до там...сме.
Четох някакви паркинги подземни предвидени и нови транспортни отсечки.. което незнайно кога като се построят може и евентуално нещо да позатворят центъра за коли и мооооже би някога ще пуснат в централните улици по една жълта боя с колеце и за нас! :popcorn: Мдам....
Аватар
jivkonik

Мнениеот nebe_to » Пет Яну 18, 2008 8:51 pm

Точно за това става въпрос, ние ще настояваме за цялостна план стратегя за велотранспорта. Което, според едно наше предложение още от 12.07.2007 при ремонт на улици направата на велоалеи да бъде включена, включва и това. И това го няма в плана. Трябва във всеки район да се говори и споменава за това, после ще трябва да се изготвят адекватни становища за всеки отделен район съвместно с архитекти и урбанисти. Пожелавам на всички които караме успех в тази нелека борба. Хубавото е, че вече няма връщане назад. Велоалеи ще има, но те трябва и да са направени добре и според нашите нужди. и това е много важно, за да не ги псуваме пак после. Скоро ще има и от къде да четат на български.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот mrPesh » Съб Яну 19, 2008 9:36 am

Нормативен документ по въпроса :

НАРЕДБА № 2 ОТ 29 ЮНИ 2004 Г. ЗА ПЛАНИРАНЕ И ПРОЕКТИРАНЕ НА КОМУНИКАЦИОННО-ТРАНСПОРТНИТЕ СИСТЕМИ НА УРБАНИЗИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ
ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
Обн. ДВ. бр.86 от 1 Октомври 2004г., попр. ДВ. бр.93 от 19 Октомври 2004г.

Глава втора.
ПЛАНИРАНЕ НА КОМУНИКАЦИОННО-ТРАНСПОРТНАТА СИСТЕМА

Раздел IV.
Велосипедно движение
Чл. 23. (1) Велосипедното движение се проектира като цялостна система в плана на комуникационно-транспортната система въз основа на анализи и прогнози, в които се отчитат структурата на урбанизираната територия, нейните топографски особености, както и навиците и традициите на населението.
(2) Основните и най-натоварените направления на велосипедното движение се осигуряват посредством самостоятелни велосипедни алеи, пространствено отделени от първостепенната улична мрежа.
(3) Изборът на велосипедните трасета се съобразява с насочеността на основните велосипедни потоци към централните и производствените зони, зоните за озеленяване, спорт и развлечения и към учебните заведения. При възможност и в зависимост от конкретните условия системата от велосипедни трасета се проектира непрекъсната.
(4) Навсякъде, където е целесъобразно, велосипедни трасета се предвиждат през паркове и градини като самостоятелни велосипедни алеи.
(5) Към системата на велосипедното движение се предвиждат велосипедни паркинги. Техният капацитет се определя съобразно прогнозните разчети.

Това е един от нормативите, с който трябва да бъде съобразен всеки един архитектурен проект. Ето връзка ако иска някой да го прегледа :

http://www.tourism.government.bg/files/politics/file_48_bg.doc

Проблема в нашата държава е контрола по прилагане на законите. А закони има и не са лоши.
Аватар
mrPesh

Рейтинг: 1336

Мнениеот MAN6 » Съб Яну 19, 2008 10:18 am

:agree:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот nebe_to » Нед Яну 20, 2008 11:12 am

Много полезен документ. Това според мен е много вярно. В много отношения законите, правилата и нормите са добри, но нещо все не им се спазват на хората.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот bernard_ivo » Чет Фев 07, 2008 3:46 pm

Здравейте,
Донакъде интересни съждения по темата (макар и не за планинско каране). Донякъде, защото емоционалните излияния малко умориха. Теодор от Велоеволюция (напълно ентусиастко начинание след 8 години велошествия на За Земята, което има шанс да бъде облечено във формат, който да продължи да копае и да се бори за нормална градска среда - сдружение в обществена полза) търси помощ, но трудно му се отдава да я поиска правилно - личи си, че е ентусиаст - като се фокусира става по-добре. Темата за "велоалеи" (в кавички, защото под велоалеи се разбират тези в парка) е една от многото теми за които е нужно да се дискутира и да се търсат решения, които да се прилагат и в крайна сметка да се промени София. На всички ни е ясно, че гражданско общество у нас няма, а разни наченки. Затова и гражданският натиск и контрол върху институциите трудно ще се случва. Но се правят опити, защото никой няма да дойде отвън да ни оправи. Съгласен съм, че много често нещата са популистки, непрозрачни и вредни, но как ги различваме от тези с потенциал да станат истински?!

Винаги има шанс и хубавите неща да се окепазят, но си струва да се опита :)

Аз бих попитал и TOYAGA и bikerider какво биха направили, за да променят нещата, кое смятате ще даде резултат, кое не? Нали целта е не само да се чешат езиците?! Абсолютно съм съгласен, че само с план А нищо няма да стане и мисля, че освен конретни маршрути много по важно е как да накараш общината да работи за гражданите, как да опазиш това, което евентуално ще направи общината и как сганта да се превърне в граждани?!

Поздрави
Tired of big money paving the planet!
Аватар
bernard_ivo

Рейтинг: 1280

Мнениеот bikerider » Чет Фев 07, 2008 4:17 pm

Охоо, я гледай ти, много се радвам да те видя да постваш тук :)

Иво, отдавна съм си казал мнението и то многократно - Гордиевия възел не се разплита с плетене. Не може да се започва отзад-напред с търсене на решения на конкретни проблеми в осрана среда (политическа, обществена и цялостна). Първо трябва да се оправи средата. За целта трябва да се оправят мозъците на хората. Би трябвало натам да се насочват усилията. Но не би.

Уважавам ентузисиазма, но насочен с глава срещу стената и финансиран с европари не е нищо повече от пилеене на европари. Които не са до безкрайност.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Чет Фев 07, 2008 4:33 pm

@bikerider
По принцип си прав, но нито мозъците на хората, нито средата ще се оправят от самосебе си, нали така?
В този смисъл според мен е по-добре да има велоалеи, отколкото да няма. (Това е по-скоро за отговор в анкетата, ама нищо, те са свързани темите). Защото като няма велоалеи, много хора не искат да си карат велосипедите из града - аз съм типичен пример. Мога да се оправям отлично в софийската джунгла, но не е приятно, рисковано е, гадно е и затова предпочитам да ходя пеша, да ползвам градския транспорт или колата си в определени случаи (когато си струва похабените нерви и време в трафика). Ако имаше велоалеи, дори да не са идеални, дори да се размотават разни хора по тях, според мен повече жители на столицата биха се замислили за велосипеда като вариант за придвижване, отколкото го правят сега. А като започнат да го правят, може и да си потърсят правата, ако други участници в движението ги нарушават.
Така че дори нещо да изглежда като блъскане с глава в стената, то може и да успее да добави някаква положителна краска в общата картина, която да доведе до друга положителна промяна в средата и така малко по малко...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Чет Фев 07, 2008 4:44 pm

@Admin: по принцип съм прав, но иначе не съм прав. Така излиза според теб :D

Сериозно - не вярвам в критичната маса, когато се удря с глава в бетонна стена. От това боли глава. Предпочитам къртач. Ама къртача е тежък и не мога да го държа сам. Затова и е чудесно, че има такива сдружения като "За Земята" и "Велоеволюция". Само дето викат "айде да удряме с глава в стената".

Плюс това - отново питам - казваш лека-полека, малко-помалко. Хубаво. А европейците дали мислят като теб и дали са съгласни да дават пари за такъв подход?

И отново и отново казвам - нямам против такъв подход на практика. Все е нещо. Съмнявам се в резултатите от него. Имам против непрозрачността му. Какво значи - елате в офиса и се запознайте с документите и всичко. За какво имаме Интернет???? Можем да призоваваме по форумите, но да изнесем на светло всичко, което би заинтересувало хората - не. Несериозна история.
Последна промяна bikerider на Чет Фев 07, 2008 4:50 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Фев 07, 2008 4:49 pm

Както казах и в анкетата, практични велоалеи са в сферата на фантастиката. По няколко причини. Първата е, че НЯМА физическо пространство за изграждането им, особено в централната градска част. Пространството трябва да се вземе от улиците, а шофьорите няма да го дадат без бой. Втората е, че при този трафик хората се чувстват по-безопасно в кола, градски транспорт или пеша. Третата е, че хората се движат с коли и градски транспорт защото ги мързи. Четвъртата е, че карането на колело в центъра на София, където работят предимно хора чиновници (както в държавни администрации, така и в частни фирми), определено не предполага да си облечен в дрехите, с които ходиш на работа. Пето, колелото НЕ Е престижно превозно средство, следователно към момента не е модерно. Шесто.....
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Чет Фев 07, 2008 4:51 pm

NovemberCharlie написа:НЯМА физическо пространство за изграждането им, особено в централната градска част.

Абсолютно! :agree:
Кво повече има да се говори. kagami го каза в темата с анкетата.
Аватар
bikerider

Мнениеот bernard_ivo » Чет Фев 07, 2008 5:00 pm

bikerider написа:Охоо, я гледай ти, много се радвам да те видя да постваш тук :)

Одавна мислех да го направя, ама пусто бачкане край няма! Някой неща ги върша учудващо бавно! Мисля, че имам "1" на ум кой си :idea: А за къртача съм съгласен, обаче след революцията трабва да има с какво смислено да се запълни, защото после един строй може да настане.

До скоро, надявам се да излезе нещо смислено от дискусията тук! Отивам да купя фар за байка :beer:
Tired of big money paving the planet!
Аватар
bernard_ivo

Рейтинг: 1280

Мнениеот bikerider » Чет Фев 07, 2008 5:05 pm

<offtopic>

bernard_ivo написа:Мисля, че имам "1" на ум кой си :idea:

Мдам, време е да се видим на по бира с теб и -ghost- ;):beer:

</offtopic>
Аватар
bikerider