Първи стъпки в колоезденето

Този форум е за обмен на информация, свързана с всички видове колоездене извън планинското и велосипеди, различни от маунтин байк - шосейни, пистови, градски, туристически, и т.н., и т.н. Той обаче не е предвиден за обсъждане на най-евтините масови велосипеди, предлагани в изобилие в България! Моля, не занимавайте аудиторията излишно с тях!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 900 / 900 / 10

Първи стъпки в колоезденето

Мнениеот copland » Съб Фев 03, 2007 1:55 am

Здравейте!

Чета сайта и Форума към него от известно време и ги намирам за страхотни! :bowdown: Наскоро успях да реализирам една от мечтите си - да се сдобия с колело. Не е кой знае какво (повечето от пишещите тук сигурно биха се погнусили да се качат на подобен таралясник :rofl: ), но аз му се радвам. Откакто си го взех почти не слизам от него. И малко по малко ми дойде идеята да оборудвам с двуколесно возило и приятелката ми, за да караме заедно. Дотук добре. Обаче тя не може да кара. Освен това има зад гърба си няколко неуспешни (за щастие не болезнени) опити да се научи.
Моят проблем в случая, че наистина не знам как точно да й помогна. Карам откакто се помня. Първото ми колело май го карах откак станах на 4-5 години. С възрастта съм сменял размери и модели, правил съм кратки и не толкова кратки паузи, но никога не ми се е налагало да си припомням как става.

Прегледах ЧЗВ-тата, рових как и къде ли не из нета, никъде няма съвети за начинаещи. :confused: :dunno: :crap: Навсякъде всички съвети започват чак след като вече можеш да караш. Всяка идея от ваша страна ще е от помощ!

Знам, че сигурно ви звучи убийствено смешно и жалко, обаче е истина! И предполагам, че само хора, които са изпитали на своя гръб какво е да учиш човек на 2Х години да кара, могат наистина да ме разберат.

Поздрави!
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best.
9 points, 20.000$ and a lot of happiness!... Can I have that cigarette?
Аватар
copland

Рейтинг: 1410

Мнениеот Brave » Съб Фев 03, 2007 3:06 am

Здрасти!
То ученето става като повечето неща - с практика. Ако ти е жал за новото ти колело, намери от някъде някое старо Балканче или нещо подобно, снабди приятелката си с наколенки и каска и отидете на някое равно място. Първоначално ще се налага вероятно да и помагаш, поддържайки колелото в равновесие, подтичвайки и държейки седалковата тръба, но струва ми се, пазенето на равновесие с колело е дотолкова интуитивно, че едва ли ще са нужни особено дълги упражнения.

П.П. Протекцията на коленете, лактите и главата според мен е много важна. Дори уж безобидното падане на коляно, когато става дума за възрастен, може доведе до травми, които да се лекуват с години и то не с пълно възстановяване. Освен това става дума за жена, а за повечето от тях белезите по кракта не са нещо с което да се хвалят пред приятели.
Brave

Рейтинг: 2000

Малко помощ

Мнениеот Kitolino » Нед Фев 04, 2007 12:10 pm

Здравей, преди около 4години реших да науча един приятел да кара колело, тогава момчето бе на около 15години. Важното е както каза колегата по-горе да намериш място, което да е равно по възможност да е на място, което е безлюдно понеже на тези години хората малко или много им става неприятно че немогат да правят неща, които лапетиите могат без проблеми. Ако в близост до вас има училище там може да се пробваш да я обучиш(най-подходящото време за тази операция е като че ли неделя, поради липсата на хора).
Търпение,наколенки и налакътници и работата ще стане на 100%.
Аз моят човек го учих 3дена, да запази равновесие и да прави завойте докато върти(основните неща).
Неприятното е че оттогава той не е успял да натрупа необходимият опит и стой и тъпче на едно място, което аз пак ще се опитам да променя.
Всичко става главно с търпение и с добър тон, ако си нервак няма да й помогнеш, а дори може да я наплашиш, но щом си задал въпроса тук надали си такъв човек.
Успех и да пишеш резултатите( може и снимков материал от някое падане да качиш :popcorn: )
Лек ден ;)
Аватар
Kitolino

Рейтинг: 1485

Мнениеот Reactor » Сря Фев 07, 2007 2:53 pm

Здравей!
Чудесно е,че искаш да научиш един човек на нещо страхотно каквото е колоезденето,без значение планинско или друго.Ще успееш,бъди сигурен.Трябва ти само много желание което ти несъмнено имаш и повечко търчане държейки колелото за седалката.Опитвай се да я пускаш но без да казваш на момичето за това.Тя ще си мисли че я държиш и няма да се усети как ще започне да кара сама.Бях на 8-9 годинки когато и мен баща ми ме научи така.В един момент се обърнах и видях че той е мнооооого далеч зад мен,докато аз си мислех че все още ме държи.Бях изминал това цялото разстояние сам.Рзбира се,когато видях,че съм сам,се пребих,ама след това вече нямаше проблем.
Сега съм на 41 и съм точно толкова щур с байка колкото и на 16.Така че това е като дрогата,няма отказване от адреналина и си заслужава търпението и усилията които ще положиш.
Успех и споделяй до къде си стигнал...:)
Аватар
Reactor

Мнениеот copland » Нед Фев 11, 2007 5:55 pm

@Brave, @Kitolino, @Reactor,

Много благодаря и на трима ви за отговорите! :beer: :agree:

Вашите идеи и предложения съвпадат и с моите предположения как горе-долу да протече "обучението". Притеснявах се да не съм пропуснал някоя подробност, но явно засега няма такава.

Трябва да призная, че съвсем прибързано и лекомислено реших, че няма да има нужда от протектори. Засрамен и отрезвен от мнениятя на @Brave и @Kitolino изтичах в магазина и почнах да оглеждам марки и модели.

Тук идват и въпросите. Намирам само протектори за ролери и скейтъри. Пълен комплект (китки, лакти и колена) струват различно, но тръгват от около 20 лв. Дали те биха дали достатъчна защита? Или да се разтърся за специални за колоездачи?

Следващ въпрос: аз съм около два пъти по-тежък от приятелката си. Има ли опасност за нея ако тя ползва протектори с моите размери (XL, >50kg) при положение, е тя е по-скоро за M, ~50kg.

И последно засега: как да я накарам да си сложи протекторите?!?! Тук проблемът е на психическа основа. Тя твърди, че с протектори ще си мисли само за това колко е опасно да кара и ще се притеснява повече. А пък аз честно казано не бих рискувал да я пусна без. Случайно да ви идва някоя убедителна мисъл?

Иначе с удоволствие ще пиша как върви, но засега времето ни изигра кофти шега и след пролетното начало на годината отново застудя и почти всеки ден вали. Та опитите ще ги подновим като се постопли. Дотогава ще си карам сам - аз от времето не се плаша! :crazy: А пиша "подновим", защото един опит вече направихме. Точно вечерта преди да пусна Темата. Май и двамата тръгнахме с големи очаквания и затова и двамата останахме поразочаровани, но пък хубавото в крайна сметка е, че нямаше каскади! ;)

Отново благодаря и на трима ви за включването!
Поздрави!
Аватар
copland

Мнениеот nunoH » Нед Фев 11, 2007 7:27 pm

Аз ти предлагам за нея да вземеш най-обиновени протектори/детски наколенки и налактници,каска не мисля че й трябва а и ще е по-спокойна/ има ги на много места и са евтинки. Припомни й че няма да падне със сигурност,което за съжаление сигурно ще стане докато се научи,но не е нищо страшно особено с протекторите най-много да си жулне дланите.
Аватар
nunoH

Рейтинг: 1312

Мнениеот weekendwarrior » Нед Фев 11, 2007 9:46 pm

Здравей copland,

Една идея от мен - ако ти харесва, пробвай я. Махаш педалите и регулираш седалката, така че ученичката ти да стига земята стабилно. В началото, на равен терен, нека се бута с краката все едно че върви. Да не се впускам в подробности - разбираш хватката. Когато надобрее пусни я по леко нанадолнище. Така бързо, без стрес и страх ще се научи да пази равновесие. После е лесно.

Успех!
weekendwarrior

Рейтинг: 1230

Мнениеот copland » Нед Фев 11, 2007 11:56 pm

@nunoH, за съжаление аз самият не бих си го простил ако дори само си жулне дланите. Заради професионалната ни ориентация едно такова жулване значи около 2 седмици принудителна ваканция, да не говорим за психическите последствия. Но благодаря за включването!

@weekendwarrior, идеята ти ми се струва супер! :agree: :beer: :bowdown: Тук така или иначе гледам, че всички малчугани на подобни неща се качват първо:

Изображение

И чак след като се научи да пази равновесие му слагат верига и педали:

Изображение

Май това ще е най-правилния подход! :) :^:

Все пак остава въпроса дали няма да е опасно да се учи с твърде големи протектори. Нямам предвид просто да се изхлузят, а някоя друга подробност, която аз не познавам. :dunno:

Поздрави!
Аватар
copland

Мнениеот People = Shit » Пон Фев 12, 2007 9:51 am

copland Браво за това че се грижиш за приятелката си да не пострада, мисля че най безопасният начин който никой не спомна е да сложиш на колело допълнителни(помощни) колела...незнам дали продават по отделно но би могъл да намериш от някаде :) Така няма да се страхува защото няма как да падне ... аз лично като бях на 6 по същия начин се научих баща ми ми зе колело със помощни колела карах 2-3 часа с тях после ги махнахме и отидохме на един прав терен подпираше ми седалката карах карах и като се обърнах го нямаше :rofl: и така се научих...пожелавам ти успех дано и аз съм помогнал с нещо :)

Поздрави: Агоп Х.
Изображение
Аватар
People = Shit

Рейтинг: 1755

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 12, 2007 10:15 am

copland написа:Тук така или иначе гледам, че всички малчугани на подобни неща се качват първо:

Изображение

Мда, но в България т.нар. Laufrad е практически непознат (както и тротинетките) - тук еволюцията е триколка-помощни колела-"истински" велосипед.

Изображение

Тц! :nono: Далеч не всеки Laufrad предлага подобна опция - возилото на снимката е пълно копие на старата версия на BMW Kidsbike, с която се научи да кара първото ми дете. Много хитро търкало, което за съжаление подарихме необмислено и сега ще има ново действие изваждане... Препоръчвам го с две ръце (не за 20-годишни девойки разбира се)! :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Brave » Пон Фев 12, 2007 11:42 am

People = Shit написа:copland Браво за това че се грижиш за приятелката си да не пострада, мисля че най безопасният начин който никой не спомна е да сложиш на колело допълнителни(помощни) колела...незнам дали продават по отделно но би могъл да намериш от някаде :) Така няма да се страхува защото няма как да падне ... аз лично като бях на 6 по същия начин се научих баща ми ми зе колело със помощни колела карах 2-3 часа с тях после ги махнахме и отидохме на един прав терен подпираше ми седалката карах карах и като се обърнах го нямаше :rofl: и така се научих...пожелавам ти успех дано и аз съм помогнал с нещо :)

Поздрави: Агоп Х.

Да де, ама намирането на помощни колела, съвместими с размера на каплите на нормален велосипед за възрастен човек е много трудна задача, вероятно съдържаща приспособяване и подсилване на модели за детски колела. Ако намериш старо балканче, е по-лесно защото задното му колело е 20" или 18" в зависимост от модела и годината на производство, а за такива има помощни колела по магазините.
Brave

Мнениеот copland » Пон Фев 12, 2007 12:42 pm

@TOYAGA, аз самият съм минал по добре познатата система "триколка - помощни - истината", но поради ред причини няма как да я приложа в сегашната ситуация. Това от една страна.
От друга винаги съм се чудил какво става като свикнеш да те крепи задната гума (там са помощните колела) и изведнъж опората отзад изчезне. В смисъл - звеното "помощни колелета" ми вижда се вижда излишно, защото усещането в крайна сметка май пак е като от триколка да се качиш на истинско колело. Не знам. Както писах и по-горе аз самият съм минал през същата "школа".

Еволюцията Laufrad - Fahrrad ми се вижда много по-естествена. Хем си твърдо стъпил с двата крака на земята, хем трябва да пазиш равновесие, а не ти се налага да мислиш и за това да въртиш педалите. Не знам защо в България не съм я срещал никога никъде. В началото тук като ги гледах малчуганите с тия "колелета без движения" си мислех само немците колко са загубени и защо аджеба не качат детето на една триколка. С течение на времето обаче мнението ми се обърна на 180 градуса. Тук помощни колелета съм виждал само по магазините! :rofl:

@Brave, прав си че трудно ще приспособя помощни колелета към моите 28" капли. Но и Балканчета в Германия няма.

Честно казано идеята на @weekendwarrior ми се струва най-удачна, а и най-лесноизпълнима. Само времето да е хубаво през уикенда!

Поздрави!

П.П. @TOYAGA, прав си за снимките, че не всички Laufraeder стават и за Fahrraeder. Сложих точно тези снимки, защото най-добре илюстрираха идеята ми, не са големи, а и чичко Гугъл първи тях намери.
И още нещо. Малко лирично отклонение. Надявам се да имаш добре извинение за пред малката тояжка, чието първо колело си харизал! И досега ми е кофти като знам, че никой не знае къде ми е най-първата триколка и първото малко Балканче. Нито им е пречело на нашите, нито нищо. Обаче го дали на някого, той на друг и така. Не че е кой знае колко важно ама са си спомени. Поздравчета!
Аватар
copland

Мнениеот EmZo » Пон Фев 12, 2007 1:07 pm

Според мен, функцията на помощните колела се ограничава до това, да преодолееш страха и да се отпуснеш, защото пазенето на равновесие върху колелото, както се каза е е стествена функция на вестибуларния апарат. Най-важното е да преодолееш страха си и да се отпуснеш, струва ми се, че по подобен начин е и при ски/сноу борд.
Иначе аз, не съм се научил да карам, благодарение на помощните колела, доколкото имам мъгляви спомени по гореспоменатия начин с краката, имаше едни малки балканчета с пластмасова продълговата седалка, ей на такова и първоначално си помагах с краката, докъто не свикнах :) :beer:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Quiz » Вто Фев 13, 2007 1:30 pm

copland написа:
Изображение

Изображение

Някой има ли идея дали това возило може да се намери и на нашия пазар?
Виждала съм нещо подобно (без варианта от втората снимка) в TCM, но ми се вижда много афиф...
Аватар
Quiz

Мнениеот Kitolino » Вто Фев 13, 2007 5:12 pm

Здравейте, аз обаче съм твърдо против на тази възраст да и сложиш допълнителни( помощни ) колела отзад, понеже така се изгражда лош навик да се оставя да я крепи нещо и така няма да се научи на най-основното равновесие, а това е всичко на което можеш да я научеш( по-скоро помогнеш ). Другото са само съвети и препоръки.
За протекторите си мисля че като за начало е добре да се вземат евтини модели, но не тези за детските ролери, а от някой по сериозен вид.
Един комплект от наколенки, налакътници и каска мисля че няма да надхвърли сумата от 60-80лв, което е много малко в сравнение с това да се натърти и да се откаже, след тежко падане не знам дали ще я убедиш да се пробва пак, а падане просто ще има.
Малко :offtopic: тази неделя изкарах сестрата на планина, тя не е карала от 4години колело, абе стана нещо като в твоя случай - всичко трябваше да се научава. Имаше и падане в калта на страни и по дупе, скъсахме се да се смеем, но тя разбра че без малко болка няма да я има и радостта от карането. Както и да е вярвам че ще се пребориш с нея. Успех :beer:
Аватар
Kitolino

Мнениеот did » Вто Фев 13, 2007 5:38 pm

Kitolino написа: вярвам че ще се пребориш с нея.

хм... Аз доколкото разбрах те няма да учат борба, а колоездене. Боричкането е съвсем друга работа и едва ли може да се научи от четене на форуми, пък и не вярвам copland да търси такива съвети.

Аз преди 3 години споделих тук моя опит, но ставаше дума за малко дете:

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=1156

При човек над 15 килограма допълните подкрепящи странични колелца биха довели почти моментално до :fight: и не ги препоръчвам, така че моят опит е напълно безполезен в този случай...

... поне доколкото става дума за колоездене :)
Аватар
did

Мнениеот Kitolino » Сря Фев 14, 2007 4:21 pm

did написа:
Kitolino написа: вярвам че ще се пребориш с нея.

хм... Аз доколкото разбрах те няма да учат борба, а колоездене. Боричкането е съвсем друга работа и едва ли може да се научи от четене на форуми, пък и не вярвам copland да търси такива съвети.

Имах предвид че ще успее да я запали по колоезденето, извинявам се ако е прозвучало странно изказването ми :peace:
Аватар
Kitolino

Мнениеот copland » Вто Фев 20, 2007 9:02 pm

@weekendwarrior, да си жив и здрав! Евала ти за идеята и все такива идеи да даваш! :bowdown: :beer: :agree:

Мойто момиче се научи за около 3 часа да кара. На три пъти (три дни, но не поредни) по около час. Два пъти само с бутане и пазене на равновесие. И днес сложихме и педалите.

Подцених важността на големината на рамката. В началото я мъчех на моята, която дори мен ме изуми в крайна сметка колко е голяма. Уж свалих седалката до дъно и т.н. обаче пак й беше огромна и се поизмъчи. Затова още за втория урок и нея я обзаведох с ново колело, но с подходящи размери и без педали. Намерих удобно местенце - безлюдно и с наклон, така че да не се налага да бута толкова много и повече да свиква да пази равновесие. Едва с цената на две насинени колена успях да я убедя да сложи наколенките. Но в крайна сметка свикна да пази равновесие. Днес първо доста криволичеше, но резултатът накрая е повече от успешен! Сега просто трябва да трупа опит на педалите, си мисля.

Отново хиляди благодарности на всички включили се в темата!

Наистина смятам, че това е най-добрият начин и горещо ви съветвам ако се сблъскате с подобен проблем именно него да приложите!

@weekendwarrior, супер идея даде!!!!!
Аватар
copland

Мнениеот weekendwarrior » Сря Фев 21, 2007 10:27 am

А, значи работи! Тогава да го пробвам тоя метод и аз, а? :D

Радвам се за успеха. Ще ми се да кажа че аз съм автора на идеята, но истината е че я видях в друг форум.

Пожелавам ти много приятни километри с новата колоездачка!
weekendwarrior

Рейтинг: 1230

Мнениеот codename47 » Пет Мар 02, 2007 8:27 am

абе защо никой не каза нищо за ръкавици-щом вида на ръцете са и важни задължително земи, ще и вършат работа и после...да са с цели пръсти и може би с усилки на някои места, аре успех:)
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Reactor » Вто Мар 13, 2007 3:20 pm

:beer: Поздрави за успеха и от мен.Сигурен бях,че ще се справиш.От тук нататък идват весели и незабравими километри:).Успех :agree: Благодрение на темата ти,научихме и доста неща :bowdown:
Аватар
Reactor

Мнениеот Kuncavia » Чет Мар 29, 2007 9:52 am

Не е сложно, аз вчера за час и половина научих 1 приятел да кара. Просто трябва малк отърпение и помощ от твойя страна, пидържая я за седалката и карай да върти. След тва или ще падне 1 2 пъти или ще свикне. Остава и малко тренинг и е на готова е.
Аватар
Kuncavia

Рейтинг: 1200

Мнениеот derdevil » Пон Май 07, 2007 11:30 am

Според мен наи - добрия начие е като му държиш седалката , защото аз никога не съм карал с помощни колела и ми се струва че така е по лесно. :beer:
Аватар
derdevil

Рейтинг: 1072

Мнениеот Quiz » Пон Яну 21, 2008 3:26 pm

Ето, че се налага да възродя тази тема.
Преди време попитах, уви без резултат, та сега ще се повторя. Някой да знае откъде може да се закупи такова колело?
TOYAGA написа:
copland написа:Тук така или иначе гледам, че всички малчугани на подобни неща се качват първо:

Изображение

Изображение

...Препоръчвам го с две ръце :D
Аватар
Quiz

Мнениеот TOYAGA » Пон Яну 21, 2008 8:04 pm

Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Quiz » Вто Яну 22, 2008 9:23 am

Благодаря! :)
Аватар
Quiz

Re: Първи стъпки в колоезденето

Мнениеот bobi124 » Чет Апр 01, 2010 8:03 pm

Аз лично се учих сам да карам, просто подпирах БМХ-икса на някоя стена и се качвах на седалката и го подкарвах. 2-3 пъти така и го карах без грешка по паркинга. Естествено от тогава до сега съм усвоил доста техники. По принцип не е трудното да се пази равновесие, гледам на децата пред блока им е трудно да преценят завоя и не могат да спрат след като тръгнат.
bobi124

Рейтинг: 1262

Назад към Други видове колоездене