Малко ме е срам, щото си е леймърски и много хамалски начин... Тоест няма финес, но предпочетох така, вместо да си го оформя като .psd и да ми го разпечатат в печатница...
Първо направих не много успешен опит да сваля цялата стара боя. Разбира се, преди това свалих оригиналните лепенки (гадове), мъчих с терминатора но нещо не се получи, чакал съм по около час след всяко мазане...
След това където имаше по-груби места, или недостатъчно свалена боя - със шкурка съм поошлайфал неравностите по рамката. След това рамката се изкъпа... да де изкъпах я, оставих я да изсъхне, забърсах я с парцал със спирт и я оставих да съхне. След това си защитих местата, където боя не трябва да попада (това е описано по-подробно в
тази тема, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО я прочети) с навити на руло и яко натъпкани парцали и грес по вътрешните ръбове.
После, подпирайки основния сегмент от рамката (да, разглобих я разбира се) върху стърчащите от седалковата и челна тръби парцали и върху парапета на терасата за стърчащите от средното парцали.
Тук идва леймърската част - не ми се инвестираше повече и пръсках със спрей. Черен. Напръсках веднъж, обърнах рамката (хванах я за парцалите, стърчащи от средното) и продължих. Оставих я няколко дни да съхне на терасата (да, лятото май е по-подходящ сезон) подпряна по описания начин, да не контактува боята никъде с настилка, след което щателно я огледах за дефекти (недобре напръскани места) и повторих боята по тях. Три-четири цикъла пръскане имаше.
Тук идва хамалската част - "декорацията" първо дълго я мислих, налагах върху рамката (преди да съм почнал с боядисването), правех варианти и варианти (20-на листа бяха запълнени с отпаднали варианти), после я копирах (с прозоречния метод от детството) върху лист самозалепващо фолио и частта, която щеше да е различен цвят (буквите например) ги изрязах с макетно ножче върху пластмасова дъска за рязане (гладка задължително)и измъкнах от фолиото (адски пипкава и изнервяща част), като МНОГО внимавах да не нараня останалата част - всеки дефект в изработването на шаблона е дефект в украсата. След това МНОГО ВНИМАТЕЛНО залепих шаблона върху (задължтелно изсъхнала базова боя) рамката, като СТРАШНО много се внимава да прилепне максимално точно. Образуването на гънки означава, че в тях прониква боя - загрозяване. След като залепих шаблоните, увих цялата рамка във вестници и съм изхабил половин ролка изолирбанд за да не остане открита част по нея, изключае местата, които ще са с различен цвят (букви, картинка). След това много внимателно, без да задържам струята на спрея върху дадена част (потича боята и стават говна) минавам върху шаблоните. Отново няколко пъти (имам предвид пръсвам, обръщам рамката (парцали, средно), пръсвам от другата страна, оставям да изсъхне напълно и чак тогава следващо пръскане). След всичко това, разлепих всичкия хартиен амбалаж, много внимателно фолиото и воала - изглеждаше ужасно! При острите ъгли във фигурките се бяха образували петна, имаше няколко каналчета със сини вадички между две букви - идеше ми да се издрайвам и да залича всичко синьо и да заложа на изцяло черна боя :) Синия спрей беше ужасно воднист. Но приложих скорпионския си инат и с една клечка за уши (добре де, няколко), натопени в черна боя бавно, внимателно заличих излишните сини петна и вече приличаше на нещо.
Задното окачване беше просто (не обичам прекалени цигании), набутах навити на руло вестници в отворите за окачването, за ухото и т.н. (отново горепосочената тема е препоръчителна), като в отвора за главната става (връзката с същинската рамка) освен вестника наврях и едно тънко арматурно желязо, на което после я окачих на терасата да съхне, и по-тънко желязо в отвора за кобилицата - също за простор. Отново неколкократни цикъла пръскане/съхнене.
Когато приключих с цялата тази свинщина {бях си взел гумени ръкавици и защитни очила (ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, няколко пръски имам по тях)} обилно и отново неколкократно напръсках цялата тая алуминиария и с авто-лак (спрей). Колелото още не съм го сглобил, за да кажа колко време ще държи боята. Цялата процедура ми отне сумарно около седмица (цикъл два работни - два почивни дни, мацал съм и след работа), като концепцията за "декорацията" ми отне повече време...
Като цяло съвета е "kids, don't do this at home!" - не всички са кукувци като мен... Ако не се лъжа в гореспомената тема беше казано, че във Веломания правят декорация с AirBrush... вероятно ще изглежда по-добре от моя вариант, все пак аз съм аматьор... просто обичам творческите неща да са си моя идея и труд...