Подходяща боя за Drag F4 04

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Подходяща боя за Drag F4 04

Мнениеот meraklii4o » Съб Яну 26, 2008 1:06 am

Здравеите,които от вас имат Drag f4 04 със извитата задна тръба.Нека да кажат ако може как са ги боядисали със четка флакон или прахово .. :dunno: .И дали става добре както и подходящ цвят.И какво да правя оригиналната боя, както и от каде да си намеря лепенки на Drag продават ли се някаде :dunno:

Рамката трябва да се боядиса защото е подсилвана... :beer:
София
гсм:0895771569
Аватар
meraklii4o

Рейтинг: 1161

Мнениеот Admin » Съб Яну 26, 2008 9:44 am

А какво й е толкова особено на тая рамка, та не погледнеш някоя от многото общи теми за боядисване? Едва ли писаното там ще е неприложимо за F4.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Antares » Съб Яну 26, 2008 10:15 am

Отстрани, челна тръба...
То май не личи много от снимката, но е черно, ще се разсърдя, ако напишеш Antares и на твоето колело :Р
Аз съм почитател на черния цвят и предишното и това ми колело са все черни. Не си представям друг по-подходящ цвят ЗА МЕН! От което идва и основния момент - всичко е индивидуално. Ако те кефи розово с електриково зелени декорации - това е подходящия цвят.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Slaimy™ » Съб Яну 26, 2008 10:32 am

Milka;Milka2
(прахово)
Последна промяна Slaimy™ на Съб Яну 26, 2008 10:50 am, променена общо 1 път
Аватар
Slaimy™

Рейтинг: 1329

Мнениеот Admin » Съб Яну 26, 2008 10:47 am

Поне като показвате цветовете на байковете си, кажете му и как сте ги боядисвали, иначе ще преместя темата на друго място ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот meraklii4o » Чет Яну 31, 2008 12:07 am

Ехе мерси... но само ако може да попитам за черната ф4-ка как си я боядисал .. :dunno: и надписа как по точно си го направил .. :dunno:
София
Аватар
meraklii4o

Мнениеот Antares » Чет Яну 31, 2008 9:00 pm

Малко ме е срам, щото си е леймърски и много хамалски начин... Тоест няма финес, но предпочетох така, вместо да си го оформя като .psd и да ми го разпечатат в печатница...

Първо направих не много успешен опит да сваля цялата стара боя. Разбира се, преди това свалих оригиналните лепенки (гадове), мъчих с терминатора но нещо не се получи, чакал съм по около час след всяко мазане...
След това където имаше по-груби места, или недостатъчно свалена боя - със шкурка съм поошлайфал неравностите по рамката. След това рамката се изкъпа... да де изкъпах я, оставих я да изсъхне, забърсах я с парцал със спирт и я оставих да съхне. След това си защитих местата, където боя не трябва да попада (това е описано по-подробно в тази тема, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО я прочети) с навити на руло и яко натъпкани парцали и грес по вътрешните ръбове.
После, подпирайки основния сегмент от рамката (да, разглобих я разбира се) върху стърчащите от седалковата и челна тръби парцали и върху парапета на терасата за стърчащите от средното парцали.
Тук идва леймърската част - не ми се инвестираше повече и пръсках със спрей. Черен. Напръсках веднъж, обърнах рамката (хванах я за парцалите, стърчащи от средното) и продължих. Оставих я няколко дни да съхне на терасата (да, лятото май е по-подходящ сезон) подпряна по описания начин, да не контактува боята никъде с настилка, след което щателно я огледах за дефекти (недобре напръскани места) и повторих боята по тях. Три-четири цикъла пръскане имаше.
Тук идва хамалската част - "декорацията" първо дълго я мислих, налагах върху рамката (преди да съм почнал с боядисването), правех варианти и варианти (20-на листа бяха запълнени с отпаднали варианти), после я копирах (с прозоречния метод от детството) върху лист самозалепващо фолио и частта, която щеше да е различен цвят (буквите например) ги изрязах с макетно ножче върху пластмасова дъска за рязане (гладка задължително)и измъкнах от фолиото (адски пипкава и изнервяща част), като МНОГО внимавах да не нараня останалата част - всеки дефект в изработването на шаблона е дефект в украсата. След това МНОГО ВНИМАТЕЛНО залепих шаблона върху (задължтелно изсъхнала базова боя) рамката, като СТРАШНО много се внимава да прилепне максимално точно. Образуването на гънки означава, че в тях прониква боя - загрозяване. След като залепих шаблоните, увих цялата рамка във вестници и съм изхабил половин ролка изолирбанд за да не остане открита част по нея, изключае местата, които ще са с различен цвят (букви, картинка). След това много внимателно, без да задържам струята на спрея върху дадена част (потича боята и стават говна) минавам върху шаблоните. Отново няколко пъти (имам предвид пръсвам, обръщам рамката (парцали, средно), пръсвам от другата страна, оставям да изсъхне напълно и чак тогава следващо пръскане). След всичко това, разлепих всичкия хартиен амбалаж, много внимателно фолиото и воала - изглеждаше ужасно! При острите ъгли във фигурките се бяха образували петна, имаше няколко каналчета със сини вадички между две букви - идеше ми да се издрайвам и да залича всичко синьо и да заложа на изцяло черна боя :) Синия спрей беше ужасно воднист. Но приложих скорпионския си инат и с една клечка за уши (добре де, няколко), натопени в черна боя бавно, внимателно заличих излишните сини петна и вече приличаше на нещо.

Задното окачване беше просто (не обичам прекалени цигании), набутах навити на руло вестници в отворите за окачването, за ухото и т.н. (отново горепосочената тема е препоръчителна), като в отвора за главната става (връзката с същинската рамка) освен вестника наврях и едно тънко арматурно желязо, на което после я окачих на терасата да съхне, и по-тънко желязо в отвора за кобилицата - също за простор. Отново неколкократни цикъла пръскане/съхнене.

Когато приключих с цялата тази свинщина {бях си взел гумени ръкавици и защитни очила (ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, няколко пръски имам по тях)} обилно и отново неколкократно напръсках цялата тая алуминиария и с авто-лак (спрей). Колелото още не съм го сглобил, за да кажа колко време ще държи боята. Цялата процедура ми отне сумарно около седмица (цикъл два работни - два почивни дни, мацал съм и след работа), като концепцията за "декорацията" ми отне повече време...

Като цяло съвета е "kids, don't do this at home!" - не всички са кукувци като мен... Ако не се лъжа в гореспомената тема беше казано, че във Веломания правят декорация с AirBrush... вероятно ще изглежда по-добре от моя вариант, все пак аз съм аматьор... просто обичам творческите неща да са си моя идея и труд...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот xborox » Пет Фев 01, 2008 12:55 pm

Два пъти съм правил надписи на байкове. Първият начин е много по-труден и резултатът определено не е от най-добрите, докато при втория се получи прекрасно.

А.
1. боядисване на рамката в основния цвят
2. подготовка на шаблон
3. боядисване на надписа
4. лаково покритие върху целия байк

Б.
1. прахово боядисване + лак
2. малко игра на Corel Draw за оформяна на надписа
3. 10 лева в една рекламна къща, за да ми направят стикера
4. залепване

Определено Б е много по-удачно. Ще постна снимки привечер, за да видите резултатите. :beer:
Аватар
xborox

Рейтинг: 1402

Мнениеот xborox » Пет Фев 01, 2008 10:26 pm

Ето и снимките:

Вариант А:
Изображение

Вариант Б:
Изображение
Изображение
Аватар
xborox

Мнениеот outfaced » Пет Фев 01, 2008 11:20 pm

10 лева в една рекламна къща, за да ми направят стикера

два и пейсе за 4 надписа :agree:
върху авто-фолио рязано на лазер .. демект това с което правят рекламите върху колите
препоръчва се да се избягват тънки линийки, че трудно залепват ... иначе държи
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот xborox » Нед Фев 03, 2008 11:29 am

10 лева за два надписа, но в четири варианта, както и специално фолио, имитиращо неръждаема стомана :)
Аватар
xborox

Мнениеот meraklii4o » Нед Фев 03, 2008 10:52 pm

Мерси много на всички :beer:
София
Аватар
meraklii4o

Назад към Веломеханик