Подкрепяте или не Максим Стависки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот ddevil » Сря Яну 30, 2008 11:07 pm

Визирайки делото срещу Максим - по-голям цирк надали бях гледал в скоро време. Да се чудиш да плачеш ли, да се смееш ли?

Ех, тази България :love:
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Рейтинг: 2000

Мнениеот EmZo » Чет Яну 31, 2008 12:58 am

Alpina написа:За инцидента в Индиго, виновните са...

Най-вече децата идиотчета... и родителите им, които така са ги възпитали. Ще ме извиняваш.
Нa Drum&Jazz при партицентър 4км края на миналта година, залата се пръскаше по шевовете - над 2500 човека, при капацитет малко над 2500. сигурно съм минал разстоянието от площадката пред входа до гардераба на входа (10тина метра), за 40 минути. Нямаше специални мерки за облекчаване на влизането, нямаше няколко входа, ама и инциденти нямаше, щото хората минаваха културно и възпитано и търпеливо изчакваха, а не се ръгаха като добичета.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот bluskanie » Чет Яну 31, 2008 1:20 am

EmZo написа:
Alpina написа:За инцидента в Индиго, виновните са...

Най-вече децата идиотчета... и родителите им, които така са ги възпитали. Ще ме извиняваш.

Нещо май не се чуваш...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Чет Яну 31, 2008 3:46 am

Напротив, съвсем добре се чува, че и аз го чувам! Да не би охраната или собствениците да са викали "Юруш на маслините!" ? Като се държат като стадо говеда, нищо чудно, че има изпотъпкани...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Чет Яну 31, 2008 7:52 am

@EmZo, да именно родителите визирах ( казвайки "на свобода, даже имат наглоста да обвиняват"), защото е безотговорно да оставиш толкова малко дете на такова място, без да си се уверил, че ще влезне и още повече - излезне нормално!!!
За децата да не говорим!!!

@PtD, все едно възрастни хора не се държат така, пред входа а отварящ магазин с намаления в други страни. По стадионите е имало такива инциденти, също и в наща страна се е случвало по времето на купоните, а и след това, когато хората се смачкваха по опашките.
Прав си, за мен охраната е невинна, но единствените виновени са родителите.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот RAINman » Чет Яну 31, 2008 8:18 am

Ще сменям колата аз. За мое спокойствие някъв евтинджос джип средно голям с ролбари отвсякъде. А и с млко въображение ще сложим решетки по прозорците на колите и с по един АК-47 за всеки пътник на борда. Започва ли да ви изглежда познато. Може би са го давали по кината...мдааа и нямаше хепи енд.

Това място на геополитическата карта (България) скоро ще е толкова опасно и неуправляемо, че ще бъде обявено за ничия територия. На въпрос на френско детенце след сто години: "-Тате, тате защо на картата тук няма държава, както навсякъде .... - На това място живеят българите сине там не може да има държава..." .
Аватар
RAINman

Рейтинг: 1215

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 9:35 am

@ЕmZo: а имаше ли пожар в Drum&Bass при партицентъра 4км? Имаше ли паника? Не мисля, че нещата са съпоставими.

@Alpina:
За родителите съм съгласен, но само в частта с надзора. Това може да се случи и с възрастни хора и тук възрастта на пострадалите изобщо няма значение. После - кого да обвинят родителите - Цвятко Барчовски ли? Или тези, чието ПРЯКО задължение е било да осигурят ред при паника, дори и при тези условия?

@PtD: нищо лично, но явно не си бил в тълпа по време на пожар или друго бедствие ;)

Мм, да се върнем на Максим и 260хил. лева + 2.5-те години условно?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Чет Яну 31, 2008 9:51 am

О това с Максим, не смятам, че има нужда от коментар - :crazy:

А инак, познати, който за посещавали мястото преди, ми казаха, че преди да започне е имало заграждение и малко преди началото се появява охраната и почва да пуска, но на децата в този ден, им е писнало да чакат навън и са се втурнали надолу, където са срешнали втора пречка да влезнат. Така и се е почнало мазалото, а за снега на стълбите - повечето там процедираха по следния начин - купуваха си пиене преди да влезнат и се натряскваха на входа, за да вътре не се ръсят или защото не винаги са им продавали, та ги криеха по дърветата в парка наоколо, защото излизаха от време на време да си допиват и пак вътре. Ако минеш на следващия ден, може да си събереш като за магазин, няма да казвам как клюшарите намазваха. Та колкото и да се чисти снега, то изкарваха тонове от парка и е нормално след няколко човека да повне да се натрупва на стълбите.

Както и да е, за мен този случай е ужасен, защото ще си го отнесат не истинските виновни, а даже като в случая с Максим, са изкарани най-големите потърпевши.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот jivkonik » Чет Яну 31, 2008 10:56 am

Най-страшното, което чух днес е, че присъждането на Максим не е ПРЕЦЕДЕНТ а ПРАКТИКА - досега не е имало ефективна присъда за мазало при пътен инцидент?! Вярно ли е това?! :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes:
А и коментара на журналист по бТВ - "Ами добре стана така, човека е на свобода, няма да го издържаме с пари на данъкоплатците в затвора, а напротив - той ще работи, ще плаща данъци, ще си плаща кръвнината в срок!!!!" :crazy: баси гледната точка!!!!
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 11:00 am

@RAINman: Фатализма ти е меко казано неуместен.

За Индиго - бил съм на концерти, бил съм на масовки, спирал е тока, усещал съм какво е юрнала се тълпа. Паника или не паника, целенасочено или не, тълпата е страшна сила. Освен, ако разбира се, не се контролира чрез наличието на елементарни средства. Каквито в Индиго дали е имало? Щото някакси не мога да си представя един вход и заграждения като начин за crowd control...
Изобщо не мога да приема, че са виновни децата. Нито едно от тях не е направило съзнателно усилие да смачка предните. Едва ли някой може да докаже вината на индивид в тълпата. После - какво значи писнало им да чакат и се юрнали. А тия дето се предполага да ги спират, да ги контролират, да внимават ТОЧНО за такива инциденти, демек охраната - те какво? Невинни ли са?
Някой може да ми възрази, че на охраната са й били вързани ръцете, заради сградата. Еми хубаво - ама децата ли са виновни?

@jivkonik: има го и момента със затворите и наличния им капацитет...
Последна промяна bikerider на Чет Яну 31, 2008 11:11 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот jivkonik » Чет Яну 31, 2008 11:11 am

bikerider написа:@jivkonik: има го и момента със затворите и наличния им капацитет...

Според мен точно сега беше момента да се направи съдебен ПРЕЦЕДЕНТ - на случая се дава постоянно гластност, а и Максим щеше да стане истински участник с кампанията "Ако си пил - слез, искам да стигна жив!!!" - така де, всички пияндурници, които карат ще видят "какво стана с известния пич" и белким се замислят малко..... :dunno:
В момента по-скоро ефекта е обратен.... направи се ПР кампания как каквито и да ги свъшиш на шосето, с утежняващи вината обстоятелства (алкохол 1.29 промила в кръвта) ти се разминава с условна присъда!!!! :bawling:
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 11:20 am

Ти сериозно ли вярваш в ефективността на назидателната присъда? Имам предвид джигитите с джипове дали ще се впечатлят от подобно нещо?

После, тази присъда изобщо не е малко. Щото ако в рамките на 2.5-те години го хванат зад волана пил, тогава вече ще е много тежко. И аз мисля, че трябваше ефективно да полежи в затвора поне за половин година, но от друга страна, аз не съм съда, нямам материалите по делото пред мен и изобщо не мога да съм 100% категоричен, че >>в рамките на делото<< присъдата е несправедлива.

Плюс това ще има и друго дело.
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 31, 2008 11:33 am

За непредумишлено убийство от типа, извършено от лицето Стависки, рядко се издават ефективни присъди. Тва е положението. Няма значение дали си световен шампион или последния цървул. Останалото са медийни спекулации, които клатят нечий фес...

Друг е въпросът дали "непредумишлено" е адекватно определение за действията на пиян водач. Някой да го е принуждавал да пие? Или да го е заставял да шофира след това? Това са истинските въпроси в този, пък и не само в този случай...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bgvasilis » Чет Яну 31, 2008 11:34 am

:dunno: Той и Тайсън е известен(даже повече от MADmAX ) ама лежа без да е убивал даже!!!

Голяма излагация
bgvasilis

Рейтинг: 1180

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 11:35 am

TOYAGA написа:Друг е въпросът дали "непредумишлено" е адекватно определение за действията на пиян водач.

:agree:
Единственото, което е жалко според мен е, че след тия 2.5 години (ако е послушко) Стависки ще има чисто съдебно минало...

@bgvasilis: ае стига с тия произволни сравнения!
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 31, 2008 11:46 am

bikerider написа::agree:
Единственото, което е жалко според мен е, че след тия 2.5 години (ако е послушко) Стависки ще има чисто съдебно минало...

Aбее... формално да, НО! Жалкото е, че няма кой да върне живота на момчето и здравето на момичето...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 11:49 am

TOYAGA написа:Aбее... формално да, НО! Жалкото е, че няма кой да върне живота на момчето и здравето на момичето...

А медиите упорито въртят събитията около Стависки, не около жертвите на непредумишленото убийство.
Аватар
bikerider

Мнениеот Brave » Чет Яну 31, 2008 12:02 pm

TOYAGA написа:непредумишлено

Това дори не е непредумишлено убийство, по квалификация, доколкото знам, защото в него няма никакъв умисъл. Непредумишлено убийство е такова извършено без предварителна подготовка и планиране, но с умисъл (желание) да се отнеме живот, предумишлено е планирано такова, а това всъщност е неволно/по непредпазливост.

Обаче, съм за малко по-тежки наказания за подобни престъпления - макар и да смятам, че правораздавателната система няма за цел да отмъщава, а да превъзпитава, условна присъда в този вид, ми се струва малко слаба мярка. Някакъв общественополезен труд и т.н. ми се виждат по-съществени и по назидателни.
Brave

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 12:11 pm

Brave написа:Това дори не е непредумишлено убийство, по квалификация, доколкото знам, защото в него няма никакъв умисъл.

Напротив. Съвсем предумишлено е изпил водките си, след което съвсем предумишлено се е качил пил на джипа. Това са двете предпоставки довели до смъртта на момчето и комата на момичето. И двете са предумишлено извършени.

Така че имаме налице предумишлено нарушение на закона, довело до инцидент със смъртен случай. Вече кой как го квалифицира не коментирам. Ако не се лъжа в някои страни това (катастрофа с жертви на пияна глава) се квалифицира като предумишлено убийство.
Аватар
bikerider

Мнениеот Brave » Чет Яну 31, 2008 12:33 pm

Съгласен, но в нашата страна, това се води неволно убийство, защото наливайки се с водка, той не е мислел, че ще отнеме живота на някой, макар, че е бил длъжен да преполага.
Относно пиенето преди сядане зад волана - напълно съм съгласен, че това си е безумна безотговорност, заслужаващо жестоко наказание. Целта на поста ми беше да коригирам леко ТОЯГА, както и да потвърдя, че по настоящото ни законодателство, не може да се очаква по-тежко наказание.
Brave

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 12:57 pm

Именно. И пак стигаме до момента със съда. Имаме ли претенции към съда? Аз нямам. Виж към законодателя...
Аватар
bikerider

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 31, 2008 1:03 pm

Brave написа:Целта на поста ми беше да коригирам леко ТОЯГА.

:agree: Корекциите се приемат напълно. Не съм дотолкова сведущ в правната терминология
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Чет Яну 31, 2008 1:19 pm

bikerider написа:За Индиго - бил съм на концерти, бил съм на масовки, спирал е тока, усещал съм какво е юрнала се тълпа. Паника или не паника, целенасочено или не, тълпата е страшна сила.

Тогава да обвиним човешката природа за "Индиго" - съгласен. Охраната не виждам какво може да направи при това положение, освен да иска помощ от БМБ...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Admin » Чет Яну 31, 2008 2:05 pm

Ако статистиката, посочена от TOYAGA, за изхода на съдебните дела при подобни инциденти е вярна (за съжаление вероятно е точно такава), това за мен е поредния пример за бездействие и безхаберие от страна на държавата. Нарочно обобщавам "държавата", защото за да е такова положението, зъслугата е на много институции, включително органите на съдебната система, но не само те.

@bikerider
За съжаление едва ли ще видим съдебното решение публикувано някъде (с мотивите и всичко останало, когато са готови), за да го коментираме. На мен много ми се иска да го видя, защото по информацията, изнесена засега в медиите, мисля че към съда може да има претенции и то доста. Съвсем конкретни, а не някакви общи.

Но все пак ще видим какво ще стане в следващите инстанции - аз вече не вярвам, че би могло да се стигне до справедлива присъда (с всичката условност на тази дума, приемете че имам предвид справедлива по моите критерии).

Загиналите не могат да се върнат, това е факт. За мен жалкото е, че случаят имаше всички дадености да се използва за засилване на ефективността на противодействието в такива случаи. Уви, става точно обратното и утре не само тези, които купуват лесно когото трябва, но и всеки друг пиян шофьор с цял куп отегчаващи вината обстоятелства ще може да си иде по живо по здраво с две години и половина. Получава се доста кофти омагьосан кръг - ако случаят Стависки в този си вид е изключение - зле! Ако е правило - пак зле!
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот chill » Чет Яну 31, 2008 2:16 pm

Admin написа:За мен жалкото е, че случаят имаше всички дадености да се използва за засилване на ефективността на противодействието в такива случаи.

Това да бъдеш публична, известна личност и това да се използва като фактор, утежняващ ИЛИ облечкаващ вината, е абсолютно несъвместимо с разбиранията ми за правова държава и справедливост.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот Admin » Чет Яну 31, 2008 2:24 pm

И къде точно видя да съм споменавал известността на Стависки като отегчаващо или смекчаващо вината обстоятелство?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 5:21 pm

PtD написа:
bikerider написа:За Индиго - бил съм на концерти, бил съм на масовки, спирал е тока, усещал съм какво е юрнала се тълпа. Паника или не паника, целенасочено или не, тълпата е страшна сила.

Тогава да обвиним човешката природа за "Индиго" - съгласен. Охраната не виждам какво може да направи при това положение, освен да иска помощ от БМБ...

Именно! Точно затова си го отнася охраната - щото не е направила нищо! Интересния въпрос е защо не е направила нищо? Методи за crowd control да искаш - ама трябва да са заложени в проекта нали? Има си елементарни предохранителни мерки против мелета. Още от началото на миналия век са измислени - разделяне на потоци, междинни прегради и прочие и прочие. Децата ли са виновни, че ги няма? Задните как могат да усетят, че отпред има проблем??? Айде моля ти се сега...въпрос на заложени елементарни предохранителни мерки. Които някой е спестил. Той е виновния. А не потребителите на продукта/услугата му!

@Admin: вярвам, че chill имаше предвид съда, а не теб :)

@chill: а това, че лице на кампанията против противозаконните прояви с алкохол зад волана убива неволно човек заради това, че прави точно обратното... според теб не би ли трябвало да е утежняващо вината обстоятелство в една правова държава? Не е ли справедливо човек, който апелира (именно чрез известността си) да не се кара пиян... точно той, който в пияно състояние убива човек и затрива нормалния живот на приятелката му, да понесе по-строго наказание???
Това не го ли прави мъъъничко по-различен от останалите граждани?
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Чет Яну 31, 2008 7:18 pm

bikerider написа:@ А тия дето се предполага да ги спират, да ги контролират, да внимават ТОЧНО за такива инциденти, демек охраната - те какво? Невинни ли са?
Някой може да ми възрази, че на охраната са й били вързани ръцете, заради сградата. Еми хубаво - ама децата ли са виновни?

Да, ще възразя и то много, защото едва ли се сещаш, а и в цялата тази история, почти не се казва, че инцидента е станал грубо 10-15 мин. преди започване на работа на заведението. Т.е. охраната си е била вътре, където може би и е и мястото, независимо дали си е почивала, друсала или е правила инструктаж. Влизането на децата е самоинициятива. Единствените виновни за мен са родителите, които са оставили толкова малки деца да се оправят сами. Извинявай, но детските дискотеки са до 22:00, ако не се лъжа, а не след това ;)
Сори, ама аз сега ще отида пред стадион Васил Левски, ще се пребия на входа и ще съдя когото се сетя, за това, че охраната на следващото спортно събитие не е предодвратила инцидента (нарочно давам толкова контрастен пример).

Относно инцидента с Максим:
@jivkonik, има такъв с Зуека, има с Кирил Каричков (ако не се лъжа за него) има дори с Георги Калоянчев, обаче едно е да блъснеш човек, което може да се случи при супер невинно прегрешение, а дори и без такова, защото наскоро видяхме едни кадри, от едни камери, където масово хората правиха опити да се самоубият едва ли не и съвсем друго е да караш пиян с превишена скорост и да убиеш някого в насрещното платно.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 7:48 pm

Alpina написа:Сори, ама аз сега ще отида пред стадион Васил Левски, ще се пребия на входа и ще съдя когото се сетя, за това, че охраната на следващото спортно събитие не е предодвратила инцидента (нарочно давам толкова контрастен пример).

Ами в нормалните страни ако се пребиеш поради независещи от теб обстоятелства, особено неосигурена безопасност на масови събития си осъждаш организаторите като стой та гледай. Спомняш ли си за оная бабка, която осъди Макдоналдс като пичове, заради това, че се изгорила с врялото им кафе? Логиката е същата и моля недейте да обвинявате пострадалите. Сигурно са виновни и че са били отпред, а не отзад, нали?
Родителите нямат нищо общо в случая и ще ти кажа защо - защото са ДОВЕРИЛИ децата си на дискотеката, охраната й и организацията й. Точка. Дали е било след 22ч или не също няма значение.

Още един пример - автобуса дето падна в река Лим. Децата ли са виновни, или родителите им? Или някой друг?

Обожавам тая логика - понеже не можем да потърсим възмездие от истинските виновници търсим вина у пострадалите. По тая крива логика мога да кажа, че Стависки е невинен. Какво е търсило момчето в насрещното платно? Добре ли ти звучи?

Ае стига с тва Индиго че осрахме темата за Стависки.
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Чет Яну 31, 2008 8:24 pm

bikerider написа:Още един пример - автобуса дето падна в река Лим. Децата ли са виновни, или родителите им? Или някой друг?

Оная путка - директорката, която е излезнала преди децата и си е спасила дебелия задник!!!

bikerider написа:Родителите нямат нищо общо в случая и ще ти кажа защо - защото са ДОВЕРИЛИ децата си на дискотеката, охраната й и организацията й. Точка. Дали е било след 22ч или не също няма значение.

Как са и се доверили, след като не са предали децата в ръцете и, или аз ако имам дете, да го пусна на 3 годишна възраст на улицата и да съдя после учителките в яслата, че не са го предпазили от улицата, отворена шахта и т.н.

Хайде не ми казвай, че 10 годишно дете има място в дискотека след 22:00 часа, извинявай но ще си или си баси безотговорния родител!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

ПредишнаСледваща

Назад към Други