Подкрепяте или не Максим Стависки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Яну 31, 2008 8:54 pm

Alpina, мисли преди да пишеш. Ъъъ, не, не е правилно формулирано. Обмисляй, преди да пишеш. От всички... хмм... "страни". Че иначе изглежда кофти. А, и ми е интересно ТИ какво поведение би имал в конкретните ситуации...
Аман от такива "критици", всяка вечер ги виждам на 300-400м от произшествието как наливат смелост...
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот chill » Чет Яну 31, 2008 8:56 pm

Admin написа:И къде точно видя да съм споменавал известността на Стависки като отегчаващо или смекчаващо вината обстоятелство?

Явно грешно съм разбрал, цитирам, "имаше всички дадености да се използва за засилване на ефективността на противодействието в такива случаи", край на цитата.

Какви "дадености" имаше предвид ?
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот chill » Чет Яну 31, 2008 9:02 pm

bikerider написа:@chill: а това, че лице на кампанията против противозаконните прояви с алкохол зад волана убива неволно човек заради това, че прави точно обратното... според теб не би ли трябвало да е утежняващо вината обстоятелство в една правова държава?

Не би трябвало в една правова държава, в която (като част от дефиницията за правова държава) всички са равни пред закона - независимо от известност, цвят на кожата, прическа, предпочитана марка бира и т.н.

Не е ли справедливо човек, който апелира (именно чрез известността си) да не се кара пиян... точно той, който в пияно състояние убива човек и затрива нормалния живот на приятелката му, да понесе по-строго наказание???
Това не го ли прави мъъъничко по-различен от останалите граждани?

По отношение на закона - не. Може да го прави лицемер, но лицемерието не е престъпление според Наказателния кодекс.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 9:05 pm

Съгласен съм, имаш право.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот faktori dh » Чет Яну 31, 2008 9:20 pm

не е важно каъв е и с какъв орден е важно е че е убил човек
ас сам да го осъдят :offtopic:
skype-·٠Ҳ●Ҳ•™ F®Ee®IdEr@™•Ҳ●Ҳ٠·˙
телефон-08960588009.
град-враца.
=============================
Аватар
faktori dh

Рейтинг: 992

Мнениеот Alpina » Чет Яну 31, 2008 9:55 pm

Sp3c7r3 написа:Alpina, мисли преди да пишеш. От всички... хмм... "страни".[/size]

Мислиш ли, че не обмислям всички страни?
Извинявай, но една от причните да съм на тази си длъжност е това.
Не си мисля, че мойто мнение е "Пътя и истината и живота" но съм го погледнал от доста страни, за да го изкажа - родителите са виновни!!!

Sp3c7r3 написа:Аман от такива "критици", всяка вечер ги виждам на 300-400м от произшествието как наливат смелост...

Мдам, а това е друга - запазвам самообладание, независимо от случващото се и действам адекватно, след като мине се панирам.

Sp3c7r3 написа:А, и ми е интересно ТИ какво поведение би имал в конкретните ситуации...

Не мога да ти кажа как биш реагирал в случая, знам само, че няма да си пусна 10 годишното дете на такава дискотека, с толкова големи хора с него, в толкова часа.
Така няма да ми се налага да мисля, какво ще правя, ако се случи. ;)

А ако съм в друга роля - не обичам навалиците, може да си чакам 3-4 рейса или ще тругна пеша, ама няма да се бутам, да не говорим да изпадна в такова положение на влизане :crazy:

Сеш се?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Sp3c7r3 » Чет Яну 31, 2008 10:11 pm

Сеш'м се.
Никой не е длъжен на никого, за да се правят всички на герои, както и не всеки има твоето самообладание, адекватно действие и поглед върху нещата за да го постигне. Но за сметка на това сме длъжни да помислим, преди да правим каквото и да било. Един вид "превенция" ;)
'Айде, отивам да тренирам, за да стана и аз супермен.
По темата: Единственото за което е виновен малоумника е, че е станАл световен шампион. Иначе всичко щеше да мине тихо, кротко и по същия начин. Добре дошли в БГ. :D
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот Admin » Чет Яну 31, 2008 10:39 pm

chill написа:
Admin написа:Явно грешно съм разбрал, цитирам, "имаше всички дадености да се използва за засилване на ефективността на противодействието в такива случаи", край на цитата.

Какви "дадености" имаше предвид ?

Всъщност си ме разбрал почти правилно :agree: Само че имах предвид известността на случая, а не тази на Стависки, като не отричам пряката връзка между тях. Ще ти кажа какво имам предвид, макар че за някои може да прозвуча по-рязко от обикновено. Ще направя и уточнението, че това, което коментирам в момента, се базира на информацията в медиите - просто само с това разполагам, а и се съмнявам, че ще имам(е) възможност да прочетем делото с мотивите, протоколите и т.н.

И така, изхождам от казаното от TOYAGA като статистика за наказанията в такива случаи, защото доколкото знам си е точно така - в чудесната ни страна, където сек'ви чиновници с или без фуражки, тоги и т.н. се тупат в гърдите, че взимат присърце и насериозно войната по пътищата, човек може да бъде погубен от някой, който си е позволил да седне зад волана, след като е гаврътнал 2-3 чашки концентрат, карал е бясно и несъобразено и т.н. И въпреки това този някой се отървава без ефективна присъда. Без да навлизам в излишни подробности, ще отбележа, че (четейки закона) за да се стигне до условна присъда в случаите на пътен инцидент с наличието на смърт и пиян водач, трябва да са налице само и единствено смекчаващи обстоятелства. Какво излиза? Че ако посочената статистика е вярна, то в болшинството от случаите се прилага най-лекото възможно наказание, което, прощавайте, за мен противоречи на реалностите по пътищата. Не казвам, че всеки пиян шофьор, който е убил човек, трябва да лежи по 8-10 години ефективно, колкото са максимумите, но пък почти всички да получават минимума... за мен това си е едно пълно осиране на държавните органи.
Имайте предвид, че разликата между максимума и минимума е 5 или 4 години в двата различни състава. Тази разлика е оставена точно за да може да се индивидуализира наказанието според последствията, отегчаващите и смекчаващите обстоятелства. Между другото, въпреки името си, тези обстоятелства нямат отношение към вината, а към обществената опасност на деянието, но засега няма да задълбавам в това и да ви отегчавам.
Та да се върна на това, което съм имал предвид по-горе. Според мен до момента държавата по отношение на наказателната политика в такива случаи се е осирала. Доста. На тъмно. Оцапвайки всичко. Е, понамирисва малко, ама кво толкоз - то само роднини наоколо.
И изведнъж държавата се оказва в силно осветена обществена тоалетна, пред която журналисти, граждани и кой ли още не чакат да видят каква ще е тая работа, дето ще я свърши. В този момент тя би могла да си свърши работата културно и да пусне водата. И да започне да прави така и в бъдеще. Но не! Свикнала да се осира добре, тя го прави отново, публично.
Въпреки вмирисаните метафори, вярвам че си ме разбрал. Ти казваш, че би било несправедливо Стависки да се превърне в изкупителна жертва. С това съм съгласен, но аз казвам, че този случай трябваше да се превърне в начало на прилагането на Наказателния кодекс по нормалния начин. За да може други хора да видят, че за подобно провинение следва и тежко наказание и да се замислят, преди да убият някого по този нелеп начин. За да може другите съдии да имат повод и самочувствие да отсъждат според конкретния случай, а не да я карат по течението "условно", "условно", "условно"... Ако това наказание бъде потвърдено и от другите инстанции, според мен ефектът ще е не просто поредната гавра с поредните роднини - всеки второразряден адвокат ще може да използва светлия опит на Стависки и статистиката ще продължи да бъде толкова отчайваща - и съдебната, и тази по пътищата.
Може би ще кажеш "Да, ама не е справедливо Стависки да е първия, само защото е известен". Аз пък питам защо да не е? Какво като е известен? Единственото, което би трябвало да има значение, е какво наказание заслужава за своето деяние. Иначе отиваме към логиката, че ако някой случайно реши да тикне някоя мутра в пандиза, то това би било много несправедливо, щото ехеее, колко други мутри дори до съд не са стигали!
Ако са верни нещата, написани до момента в медиите, аз виждам едно (максимум две) смекчаващи обстоятелства и поне 3-4 отегчаващи, някои от които са доста силни. Излиза, че при подобна ситуация съдът е решил да присъди най-лекото наказание. Питам се какво трябва да стане, за да присъди най-тежкото?! :V:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Alpina » Чет Яну 31, 2008 10:49 pm

http://zapernik.com/archives/584

Този случай ме вълнува много повече, защото същия ден сутринта един перничанин едва не ми видя сметката, разминавайки се на косъм с него избягвайки челна катастрофа в моето платно.

Той е като отговор на мнението на Admin
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 31, 2008 10:54 pm

Admin написа:Питам се какво трябва да стане, за да присъди най-тежкото?! :V:

Трябва някой да бутне пълен автобус от мост. Няма нужда този някой да е пил. Достатъчно е мостът да е тесен...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Admin » Чет Яну 31, 2008 11:09 pm

@TOYAGA
Уви, засега явно е така! Което показва, че наказанието се дава за кило погубено месо (простете ми вулгарността), а не на базата на опасността на деянието. Или казано другояче, присъдата на виновния за един пътен инцидент зависи от това дали е имал "късмета" да убие само 1-2 души или една дузина, без особено значение какво точно е направил, за да ги погуби.

Няма как да не направя и връзка с линка на Alpina, тъй като по наличната информация двата случая са сходни. В единия имаме по-малко жертви но повече отегчаващи обстоятелства (според мен), в другия пропорцията е с една идея по-различна, но като цяло са близки. И на мен ми е интересно какво ще отсъдят за пернишкия инцидент. Както виждам, по отношение на процесуалната страна на делото двата съдебни състава вече са се разминали напълно. Защо ли?
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Alpina » Пет Фев 01, 2008 12:27 am

TOYAGA написа:

Трябва някой да бутне пълен автобус от мост. Няма нужда този някой да е пил. Достатъчно е мостът да е тесен...

И шофера на автобуса да си го е търсил ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот TOYAGA » Пет Фев 01, 2008 1:31 am

Alpina написа:
TOYAGA написа:

Бидейки достатъчно беден и неук, че да управлява претоварена техника на ниво '73. Без спирачки.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Пет Фев 01, 2008 8:53 am

Чакам с нетърпение да видя дали прокуратурата ще обжалва и дали горните инстанции ще променят нещо...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Фев 01, 2008 10:22 am

TOYAGA написа:
Alpina написа:

Бидейки достатъчно беден и неук, че да управлява претоварена техника на ниво '73. Без спирачки.

Прав си, ако не е бил беден и може би неук, едва ли е щял да бъде там, но пък на негово място щеше да е друг, защото тази комбинация си я имаме в не малко количество.

Причината да го кажа е друга, до колкото тазбрах, рейса е излезнал от една отбивка, малко преди моста и буквално се е натресал в ситуацията. Нещо подобно на това - http://www.vbox7.com/play:c1771f0b
само където не е имало толкова място...

Бях пряк свидетел на такова събитие на моста в Дупница, който е за да се тръгне към Кюстендил, каквото и правех аз на него.
Tочно в крaя му, от ляво има отбивка и от нея един микробус тръгна да излиза, без да погледне идва ли нещо от ляво му, от там естествено се поqви някакъв камион, натоварен с канъни отзад, ако не бях спрял, позволявайки на камиона да влезне в насрещното и да се разминеме всички, без проблем или бях 50 метра по-напред, не ми се мисли, какво щеше да стане. За това, до някъде приемам че вината за катастрофата може да е и в шофера на рейса, но естествено - без да съм бил там, видял какво се е случило или имам 100% сигурен за случилото се човек - не мога да го твърдя и все пак имам съмнението. ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот TOYAGA » Пет Фев 01, 2008 10:30 am

Мда.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Пет Фев 01, 2008 12:11 pm

Alpina написа:http://zapernik.com/archives/584

Този случай ме вълнува много повече, защото същия ден сутринта един перничанин едва не ми видя сметката, разминавайки се на косъм с него избягвайки челна катастрофа в моето платно.

Той е като отговор на мнението на Admin

Цитат:
"Съдия Бисер Михайлов отхвърли искането на подсъдимата и защитата за съкратена съдебна процедура, тъй като правната процедура би била в ущърб на конституираните като частни обвинители родители на трите убити деца."
Е МОЖЕЛО ЗНАЧИ да не се прилага "съкратената" ако СЪДИЯТА РЕШИ!!!! :(!: :(!: :(!: Бургаските съдии явно "не отказват".....
Аватар
jivkonik

Мнениеот did » Нед Фев 03, 2008 11:12 pm

Изображение
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Пон Фев 04, 2008 12:41 am

:agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Пон Фев 04, 2008 2:46 am

Хахах, ама на тоя му отнели книжката за 4г ли бе...? От които 4г, обаче вече са минали 6 месеца, защото наказанието влизало в сила от момента на инцидента, довел до трагичен край за един човек.

А прокурорчето щял да се запознае с мотивите на съда за издадената присъда, за да решал дали да протестира.

Е добре ся... как очакват тази "война по пътищата" да спре? Ма то смешна работа...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Пон Фев 04, 2008 3:02 am

Всъщност очакват "прекратяване на огъня" от обикновения гражданин, за да може "специалните" да карат като обезумели без да се притесняват от случайни джигити. :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пон Фев 04, 2008 10:38 am

Това са едни от причините, да си купя голяма, масивна кола, защото със смешните като суми глоби и още по-смешните наказания - не мога да карам спокойно, разчитайки че някой от насрещното няма да ме отнесе.

Даже вече почвам да се чудя, дали Максим, всъщност не отнесе тежко наказание, поради хакта, че се шуми така около него, а всъщност ако беше обикновен човек, каквито ежедневно избиват хора по пътищата, нямаше да се размине с "мъмрене"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот THE GUARDIAN OF HELL » Пон Фев 04, 2008 10:46 am

аз искам да го осидят неможе да убие чожек и да се измъкне :censored: :offtopic:
Аватар
THE GUARDIAN OF HELL

Рейтинг: 1176

Мнениеот Alpina » Пон Фев 04, 2008 10:48 am

Много искаш и все така заспиваш!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 04, 2008 10:50 am

Alpina написа:Това са едни от причините, да си купя голяма, масивна кола, защото ... не мога да карам спокойно, разчитайки че някой от насрещното няма да ме отнесе.

Да, ама оня от насрещното също си е купил голяма, масивна кола, защото... и резултатът е едно голямо, масивно мазало... :crazy:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Alpina » Пон Фев 04, 2008 10:59 am

Предпочитам да е голяма срещу голяма, от колкото да съм в някоя калинка и да има после в някой форум:

Абе, преди седмица минах през някаква кола и май се е закачила отдолу, кажете сервиз, да я махнат...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 04, 2008 11:08 am

:dunno:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Alpina » Пон Фев 04, 2008 11:15 am

Всъщност защо тръгнахме натам, нямам намерение да изпробвам колата си в челен сблъсък....
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 04, 2008 11:24 am

Alpina написа:... нямам намерение да изпробвам колата си в челен сблъсък....

Именно. От тази гледна точка по-добре помисли за инвестиции в мощност/спирачки, отколкото в маса/размери. ;)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Alpina » Пон Фев 04, 2008 11:27 am

4 диска, почти изпълващи джантите, ABS, зимни гуми с един от най-високите показатели за стабилност и спирачен път (MICHELIN ALPIN A3), 136 коня (което не е много де), турбо... ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

ПредишнаСледваща

Назад към Други