IXON IQ - едно перфектно фарче за градско и шосейно каране

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

IXON IQ - едно перфектно фарче за градско и шосейно каране

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пет Фев 01, 2008 11:35 pm

Миналата есен в тъмното имах инцидент при който за малко да помета една влюбена двойка на виража при бившия партиен дом. За щастие се разминахме само с едно жестоко изсвирване на спирачки и лек адреналинов уплах :D

След този случай реших да потърся ново фарче, което свети по-силно и не толкова "точково". Последното е особено важно за сигурността ако човек си разнообразява карането със завои ;)

Спрях се на LED фарчето IXON IQ на немската фирма Busch & Mueller KG. Защо:

Свети наистина силно - 40 лукса според брошурата, но това го могат и други. Главният белег на този фар е огромният рефлектор. Когато човек погледне направо във фара не се вижда никакъв диод, а само един многофасетен рефлектор. Цялата светлина, която излиза от фара е отразена (самият диод - с големината на главичка на топлийка, е монтиран в отверстие над рефлектора). Ползата от рефлектора веднага се видя когато включих фара: светлинният сноп не е точков или дифузиран като обикновените фарчета, а разпределен в правоъгълна форма. Така пред колоездача се осветява сравнително равномерен трапец с ширина 3-5м и дължина от 10 до 30м (според ъгъла). Във височина светлината е отчетливо ограничена, така че да не заслепява насрещното движение. Т.е. имаме фар, който свети съвсем като автомобилните къси светлини. С тези характеристики това е едно от малкото LED фарчета одобрени за ползване по пътищата в Германия (т.нар. StVZO-Zulassung).

Захранването е с 4 обикновени акумулаторни NiMH AA батерии. В самия фар има зарядна електроника, така че батериите могат да бъдат презареждани без да се вадят, за целта е нужен само един адаптор с изход 1,2-1,5V. На "макс" режим батериите издържат ~5 часа, на "икономичен" около 20 часа. Електрониката във фара регулира подаването на ток, така че светлината остава с константна сила с изтощаването на батериите. За сравнение - при обикновените фарове с изтощаването на батериите светлината постепенно отслабва. Когато обаче батериите се изтощат дотолкова, че не могат да поддържат нужния ток, електрониката автоматично изключва фара. Чува се едно "цък", след което става абсолютно тъмно :D Затова, за да не тръпне човек колко време остава до изтощаването на батериите, на корпуса има малък индикатор. Когато започне да трепка на умряло, значи тока привършва. Тогава човек може да мине на икономичен режим за да удължи светенето, макар и с по-слаба сила.

Изображение

Впечатлнията ми след седмица нощно каране из града:

Ще повторя че този фар свети наистина силно. Някои хора си купуват фарчета за да бъдат виждани в тъмното. С този фар определено няма как да не ви забележат, а карането по тъмно с колело никога не е било по-голямо удоволствие за мен :D

Ако някоя кола в насрещното започне да ви прицъква с дългите - значи е добре да си свалите малко светлините, защото директната светлина заслепява (особено на тъмно). Когато карам по улица и по нея крачат пешеходци в гръб не е нужно да дрънкам със звънеца, защото те бързо-бързо се изнасят мислейки, че отзад идва кола :D Предполагам, че с два такива фара на кормилото осветяването на пътя няма да се различава значително от това на късите на автомобил.

Здравината? Корпусът и стойката изглеждат солидно направени, но все пак не бих посмял да правя някакви екстремни карания с този фар. Мисля, че за тази цел по-подходящ е моделът IXON IQ Speed, при който акумулаторите са изнесени в отделно тяло, а захващането на фара е директно и по-прибрано към кормилото. Все пак успях да направя едно солидно падане, при което колелото се стовари странично и дерайльора и едното рогче на кормилото се поразбиха. При такива удари енергията обичайно се поема от връзката м/у фара и стойката; при предишния ми фар това означаваше няколко счупвания на релсичката. Тук обаче има допълнителна ос (притисната с федерка) за регулиране на фара по хоризонталата и след удара тя се беше извъряла на 20-30 градуса, омекотявайки удара. Предполагам, че с тази възможност на федерката за "пружиниране" на фара релсичката ще е по-слабо застрашена от счупване при падане с колелото.

Теглото на IXON IQ с батерии е 224г, а без 108г.

Цената? Уви, не съвсем бюджетна - около 65 евро за варианта на фара без опциите (акумулаторни батерии, адаптер за вграденото зарядно). Но имайки предвид сигурността, която ми дава този фар - тогава определено си струва. Предполагам, че след 1-2 години фарове с такава технология ще могат да се купят на половин цена.
Кротко планинско колоездене :: Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Съб Фев 02, 2008 8:49 am

хехе ... добро ревю
фарчето наистина свети брутално като за един диод
Аватар
outfaced

Мнениеот outsider » Нед Фев 03, 2008 12:27 am

Фарът е уникален, на 30-40 метра става като ден, а ако промените ъгъла "кара" сигурно на 100 метра. Така че може да си позволиш да караш и с превишена скорост, защото знаеш, че имаш достатъчно време да видиш и да спреш. :bowdown: Няма такава светлина. :nono:
Нима смъртта ни отнема нещо друго, освен усещането за болка?
Аватар
outsider

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Нед Фев 03, 2008 2:51 am

Каква е целта на ревюто за продукт, който не се продава в България?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Нед Фев 03, 2008 10:12 am

Може би именно това :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikezilla » Нед Фев 03, 2008 10:39 am

bikerider написа:Каква е целта на ревюто за продукт, който не се продава в България?

A защо не?
Аватар
bikezilla

Мнениеот bikerider » Нед Фев 03, 2008 1:05 pm

@bikezilla:
Нека си преформулирам въпроса - къде мога да закупя този фар в България?
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Нед Фев 03, 2008 1:20 pm

bikerider написа:@bikezilla:

Е данеби нещата от "Най-новото или директно ЦЪЪЪК" да можеш да си ги купиш в България? Ревю като ревю...

С две думи... боли те фара ;)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Нед Фев 03, 2008 2:57 pm

Абе знаеш какво искам да кажа ама айде...
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Нед Фев 03, 2008 3:38 pm

ами където си го е закупил и Владо в България.

стоял си е пред компютъра, разцъкал е интернетските сайтове, поръчал си е фарчето и са му го донесли.

точно пък на тебе ли трябва да обяснявам тия работи ;)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Нед Фев 03, 2008 3:47 pm

Там, където съм гледал по нашите БГ магазини, вкл. online, фарчета на B&M не се предлагат. От списъка с дистрибуторите също се вижда, че такива за България няма. Мога само да предполагам защо нямаме местен дистрибутор. Във всеки случай продуктите им изглеждат сполучливи, а самата фирма се занимава с фарчета чак от далечната 1925г.

Моето фарче го поръчах от немския online магазин http://bike-components.de Пратката по поща струваше 10 евро (освен фара поръчах няколко други джаджи, плюс вътрешни гуми). Нашите пощи обаче нещо се изложиха и си я получих чак след 40дни :crazy:

Това че вече сме в общия пазар на ЕС е само от полза за такива покупки. Няма митнически такси, а в бъдеще, след влизане в еврозоната, всички разплащания с други страни в нея по закон ще се третират като местни (без сегашните тлъсти комисионни за превод, валутна обмяна, и др. технически забавяния). Може би дори ще отпадне понятието международна пратка и тел. разговор в рамките на ЕС :)
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот did » Нед Фев 03, 2008 3:55 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Моето фарче го поръчах от немския online магазин http://bike-components.de Пратката по поща струваше 10 евро (освен фара поръчах няколко други джаджи, плюс вътрешни гуми). Нашите пощи обаче нещо се изложиха и си я получих чак след 40дни :crazy:

:agree:

Много коректен сайт, с разумни цени за доставка до България. Препоръчвам го! Мисля, обаче, че не приемат всички форми на плащане, понеже аз винаги съм им плащал с банков превод от немска сметка.

Колкото до Български Пощи, твоето чакане не е изключение. На 12 декември 2007 пратих от Германия за Пловдив един 15-килограмов пакет с нестандартен размер, за което DHL ме одруса 52 евро, при което за 1 ден пакетът беше вече в склада на Български Пощи в София, после настана чакане... и накрая експресната поръчка пристигна преди няколко дни в Пловдив, но това след като от тук DHL бяха подгонени да дирят колета, иначе още можеше да не е пристигнал... На пакета, след като беше доставен, отгоре пишеше "НАМЕРЕН", което значи, че в някакъв предишен момент е бил ИЗГУБЕН. Как ги губят и намират, идея си нямам!

А как се дразня, като видя в e-bay следното до почти всяка стока:

Versandkosten:
Nach Bulgarien -- Nicht angegeben
Versand nach: Europäische Union

:crap:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Нед Фев 03, 2008 5:43 pm

Мда едни познати още си чакат 10 комплекта ксенони. Поръчали са 20, 10 са пристигнали на време, обаче другите 10 явно са били отклонени от някого в българските пощи.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот outfaced » Нед Фев 03, 2008 7:46 pm

малко офф, ама понеже стана приказка ...
поне досега това което е било от chainreactioncycles ми е идвало за 10 дена и са ми го карали в къщи :) ... може и да се проследи по нета (от сайта на български пощи)

не ги знам тия от немско какви спогодби имат и как точно обозначават и класифицират пратките си до БГ, но явно минава по друга линия, където нещата отиват в 3та глуха :dunno:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Нед Фев 03, 2008 9:16 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Моето фарче го поръчах от немския online магазин http://bike-components.de

A! Е с това да беше почнал. Мерси :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот Reactor » Нед Фев 03, 2008 9:28 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Моето фарче го поръчах от немския online магазин http://bike-components.de

Понеже ме заинтересува доста,би ли споделил колко ти излезе като крайна сума всичко,срок на доставка и т.н.Бих си го поръчал и аз.
Аватар
Reactor

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Нед Фев 03, 2008 10:06 pm

Reactor написа:

Понеже ме заинтересува доста,би ли споделил колко ти излезе като крайна сума всичко,срок на доставка и т.н.Бих си го поръчал и аз.

Освен фара поръчах още няколко неща на обща стойност 95 евро. След това получих съобщение, че пратката до БГ ще струва 10 евро и ако съм съгласен с условията, на еди коя си IBAN да преведа 105 евро. Сумата преведох от немска EUR сметка в тяхната, това отне ден. Понеже беше преди Коледа на online магазина им отне 2-3 дена докато ми пуснат нещата на 20.12.2007, след което от датата на изпращането (за което получих отделно писмо с номер за проследяване) чаках 40 (словом четиридесет) дни докато получа известие от нашата поща, че пакета ми е пристигнал и да си го взема от еди-къде си :D

За сравнение: няколко дена след поръчката ми при bike-components.de, от Amazon.co.uk си поръчах книги, като поисках да ми ги пратят с въздушна поща. Книгите тръгнаха на 27.12.2007, на 03.01.2008 в пощенската кутия ми стоеше известие да си ги прибера от местния клон.

Е, това иди го разбери :D

Ако някои се нуждае от склад за неща за един месец, нека просто ги пусне с пощата от Германия за България :D
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот PtD » Пон Фев 04, 2008 2:56 am

Факт, поръчките от Германия идват доста по-бавно от поръчките от САЩ. Тукашните станции ги бавят нещо. В моя случай бяха минали 14 дни между пристигането на пратката в разпределителя на ул. Веслец и получаването на съобщението за колета в пощенската ми кутия :crazy:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот тучо чучо » Пон Фев 04, 2008 2:34 pm

PtD написа:Факт, поръчките от Германия идват доста по-бавно от поръчките от САЩ. Тукашните станции ги бавят нещо. В моя случай бяха минали 14 дни между пристигането на пратката в разпределителя на ул. Веслец и получаването на съобщението за колета в пощенската ми кутия :crazy:

Да, да... :nono:
На 22.12.2007 г. брат ми изпрати първата от 4 пратки от САЩ. Според сайта на USPS пратката е напуснала страната на 28.12.2007 г., а аз я получих на 22.01.2008 г.
Така през 2-3 дни получавам известия в пощенската си кутия, да ида да си получа нещата от Веслец.
При направена в 13.30 ч. справка, струваща ми 1.15 лв., получих отговор, че няма друга налична пратка на мое име в пощенската станция. Препоръчаха ми да изчакам да получа известие. Няколко часа по-късно открих в кутията ново известие. На въпросът ми, защо не е била вярна справката, направена предния ден получих отговор, че ще ми направят нова такава, без да плащам. Има си хас и да трябваше пак да платя за услуга, която би трябвало да правят дори без поискване от клиента.
Както и да е, до момента полуих 3 от 4 пратки и продължавам да чакам последната.
Проблемът е в новата разпределителна станция на Български пощи във Враждебна, за чието откриване вдигнаха шум до небето преди няколко месеца. Твърдят, че на седмица може да обработва до 300 000 писма и 7-8 000 колета, автоматично разчитайки кирилица и латиница. Нъцки! Гола вода са!
Извинете за оф-топика, но сметнах, че ще е полезно за тези, на които се наложи да чакат за вбъдеще.
Аватар
тучо чучо

Мнениеот 4getcredo » Пон Фев 04, 2008 5:27 pm

тучо чучо написа:...

:offtopic:
Хммм... четири кутии... една след друга??? Интересен казус... че и разглобен навярно!?? :magnify: :paperba:

;)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Modjoa » Пон Фев 04, 2008 6:57 pm

Лично аз за по-малка сума от тази, която си дал бих взел един ЛЕД челник Petzl Мио ХП, който в Бууст Моуд го дават да има светлинен лъч 150 лумена.

->Знам че има разлика между Лумен и Лукс. Лукса е равен на Лумени вурху опредлена площ в квадратни метри, т.е.
150 лумена на 1 кв метър е 150лукса.

Поздрави ;)
I like the most to ride like a ghost...
Аватар
Modjoa

Рейтинг: 1200

Мнениеот tailor » Пон Фев 04, 2008 7:56 pm

Всъщност подобни продукти се продават в България и струват между 60 и 110лв
http://sigmasport.de/en/produkte/beleuc ... position=0
Аватар
tailor

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 04, 2008 8:27 pm

tailor написа:Всъщност подобни продукти се продават в България и струват между 60 и 110лв

Е, да... ама къде-къде по-бамбашка е да си го поръчаш от Кучи Гъз! А? Сешш ли се? ;) После можеш да изнедоволстваш, че са ти го държали на склад в 3-та глуха, да теглиш една майна на пощите и при следващ удобен случай да напопържаш българските веломагазини, че нямат на склад еди-що си...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пон Фев 04, 2008 8:39 pm

tailor написа:Всъщност подобни продукти се продават в България и струват между 60 и 110лв
http://sigmasport.de/en/produkte/beleuc ... position=0

Разглеждал съм продуктите на Sigma, а на модела PowerLED една вечер ми направиха демонстрация в магазина на Тандем. Светлината на PowerLED е по-скоро на фенер, отколкото на фар за каране по път: има обикновен конусообразен рефлектор в чията основа е монтиран диода. Светлината е концентрирана в малка точка, около нея се осветява по-голям постепенно отслабващ кръг. Свети силно, но светлината не се разпределя оптимално за каране - за такова е нужно не точково, а равномерно осветяване на пътя, без да се заслепява насрещното движение. Поради тази причина PowerLED (и сходните модели на Sigma) не са одобрени в Германия за движение по-пътищата. Мисля, че това е фар за off-road каране, където ще има полза от осветяване на обекти над земята (примерно клони над пътеката).

С две думи: формата на рефлектора е поне толкова важна колкото силата на диода.
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот jivkonik » Пон Фев 04, 2008 9:04 pm

Като заговорихме за фарове. Ето тук: http://reviews.mtbr.com/blog/category/lights-shootout/ има тестове на актуални в момента модели LED фарове от високи класове (според авторите на теста). За съжаление за момента няма тествани фарчета на обсъжданите в нашата тема производители, но авторите продължават да добавят нови модели в теста и нищо чудно да се появят и те, още повече, че потребители питат за точно тази марка, която е в заглавието на темата тук. ;)
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 04, 2008 9:19 pm

vladimir.dzhuvinov написа: blah... blah... blah...

Алоооууу! Сукалчетата от Maйнинген! Ай прочетете си там TFM и не се изказвайте неподготвени...

Мъждукалото IXON IQ е добро, но отговаря на изискванията на StVZO само в икономичен режим... Ако искаш да видиш на кво му се вика СВЕТЕНЕ, ела да ти опърлим веждите със Sigma Mirage Evo/Evo X Pro/Nipack х 2.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот BikeArea » Вто Фев 05, 2008 1:03 am

TOYAGA написа:...ела да ти опърлим веждите със Sigma Mirage Evo/Evo X Pro/Nipack х 2.

Е на това му се вика мерене на пишки с другарчетата! ;)
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот jivkonik » Вто Фев 05, 2008 1:24 pm

vladimir.dzhuvinov
Виж по каква методология тестват фаровете пичовете от MTBR.COM (в горния ми пост има линк) и навий тия от ТАНДЕМА да направите подобен тест на твоя фар VS. сигмите, които имат. Ще е интересно!!! ;)
Аватар
jivkonik

Мнениеот TeDo_BaPHa » Чет Фев 07, 2008 10:41 am

Eто на какво попаднах туко що ;)

Изображение
Много дълъг живот (12часа) при светене с постоянна яркост от 75 LUX
199.00лв.
Повече инфо:
http://www.dimibike.com/product_info.php?products_id=1410&osCsid=c8d3d304bd4d472e44a5d788dcb6d210
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Re: IXON IQ - едно перфектно фарче за градско и шосейно каране

Мнениеот marsa » Вто Мар 04, 2014 1:10 pm

Извинявам се, че повдигам толкова стара тема, но ми е необходима информация от собственици на Busch&Muller светлина.

Моля някой да ми измери ширината на стойката на тези две места. Най-вече ме интересува външната ширина - дали е 17+ милиметра. Предварително благодаря!
Прикачени файлове
ixon mount.jpg
ixon mount.jpg (16.93 KiB) Прегледано 3361 пъти
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Назад към Общ форум