Вапрос на начинаещ - сваляне на курбели

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вапрос на начинаещ - сваляне на курбели

Мнениеот D-RIDER » Вто Фев 05, 2008 8:24 pm

Може ли някои да ми даде видео или да обясни с снимки как се свалят курбелите или да се стегне луфта без да се вадят което малко ме съмнява.Извиняваите за тапия вапрос карам от 3 години ама още не ми се е налагало да стягам луфт на средното или да ги вадя.Мерси предварително!В ЧЗВ не можах да разбера точно как.
Аватар
D-RIDER

Рейтинг: 936

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Фев 05, 2008 8:30 pm

1-во кажи дали си с касета на средното или само гола ос и лагери, попринцип, ще е най-добре да отидеш в някой сервиз, защотто се съмнявам, че ще имаш всички нужни инструменти които ти трябват ;)

А иначе, ако все пак решиш да се опиташ заповядай:
http://www.parktool.com/repair/byregion.asp?catid=61&imageField2.x=26&imageField2.y=10
Погледни под надписа:
REPARE, HOW TO's :)
Надявам се да намериш отговор на въпроса ти :)
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Рейтинг: 2000

Мнениеот teoROAD » Вто Фев 05, 2008 8:34 pm

:agree:

също ако не си с ос ,а си с касета мисля ,че се налага смяна с нова ,защото лагерите на някои не се сменят ако са разбити

също и в чзв има доста неща вчера затова четох ....не е зле новете да се самообразоваме :)
teoROAD

Рейтинг: 1380

Мнениеот Admin » Вто Фев 05, 2008 9:09 pm

Хората с право те упътват към сервиз. Първо, на мен поне не ми стана много ясно къде точно е луфтът, т.е. звучи сякаш е по-скоро в средното движение, но все пак... Второ, и за работата по курбелите, и за тази по касетата са необходими специални инструменти, които едва ли имаш. Затова в крайна сметка ще си спестиш време и пари, ако посетиш сервиз за тая операция. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Вто Фев 05, 2008 10:04 pm

Най добре е наистина да се обърнеш към сервиз, иначе не ти го пожелавам,да прецакаш резбата на курбелите или да изплюе ключът. Абе я бегай в сервиза, на хората това им е работата.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот xborox » Сря Фев 06, 2008 12:06 am

Аз пък съм на мнение, че ако имаш мерак и си що годе сръчен, си струва да си купиш нужните инструменти, да прочетеш из основи ЧЗВ и да се заемеш с ремонтите. Лично за мен удоволствието от това сам да се справям с проблемите е огромно. Поради тази причина, а не финансовата, на майстор не ходя. Но отново повтарям, чети ЧЗВ. Когато съм се учил да си ремонтирам байка, нямаше откъде да черпя тази информация, сега е събрана накуп, а е и на БГ, така че възползвай се от нея. :beer:
Аватар
xborox

Рейтинг: 1402

Мнениеот Nymphetamine » Сря Фев 06, 2008 2:30 am

xborox написа:Аз пък съм на мнение, че ако имаш мерак и си що годе сръчен, си струва да си купиш нужните инструменти, да прочетеш из основи ЧЗВ и да се заемеш с ремонтите. Лично за мен удоволствието от това сам да се справям с проблемите е огромно. Поради тази причина, а не финансовата, на майстор не ходя. Но отново повтарям, чети ЧЗВ. Когато съм се учил да си ремонтирам байка, нямаше откъде да черпя тази информация, сега е събрана накуп, а е и на БГ, така че възползвай се от нея. :beer:

Всичко казано е много хубаво, но човека явно няма необходимите инструменти. Вместо да се захваща да оправя сам с каквото има подръка (тръбен ключ примерно :D ), по-добре е наистина да иде на сервиз. Поне ако не го е правил до сега ще види какъв инструмент му трябва, как се прави, къде се гресира, ще опита да го запомни и следващия път, след като си вземе подходящ и точен ключ, ще знае как да действа и ще го има кефа от самостоятелния ремонт.
Аз примерно, където има пипкава или работа, което ще ми е трудно да свърша сам за първи път, не съм нясно и т.н., предпочитам да я свърши майстор (центровка на капли, профилактика на вилки, амортисьори, обезвъздушаване на спирачки). Едва когато видя нагледно как се извършва определена процедура и имам асортимент от качествени инструменти действам сам.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот xborox » Сря Фев 06, 2008 11:38 am

"Ако ставаше с гледане, кучето щеше да е най-добрият месар", нещо такова ми се върти в главата :) За мен най-важното е желанието, после идва подходящият инструмент (изрично подчертах в по-горния пост за закупуването му) и накрая мисълта, че грешките са неизбежни при първите опити. Това е. И аз съм правил глупости, но не ме е срам от това. Кривил съм плочи на курбели, развалял съм резби, но в момента претендирам, че няма какво да ми се опре по един байк (тези, които аз карам все пак :D ).
Аватар
xborox

Мнениеот Editor » Сря Фев 06, 2008 12:32 pm

xborox написа:"Ако ставаше с гледане, кучето щеше да е най-добрият месар", нещо такова ми се върти в главата :) За мен най-важното е желанието, после идва подходящият инструмент (изрично подчертах в по-горния пост за закупуването му) и накрая мисълта, че грешките са неизбежни при първите опити. Това е. И аз съм правил глупости, но не ме е срам от това. Кривил съм плочи на курбели, развалял съм резби, но в момента претендирам, че няма какво да ми се опре по един байк (тези, които аз карам все пак :D ).

Дам..Грешките при първите опити винаги са неизбежни.Караш ме да си спомням времената когато 4ма човека се опитвахме да развием клеясало средно от миналия век :D .
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Фев 06, 2008 7:19 pm

:offtopic:
А аз се сещам как една гайка на задната ос на стария ми Х не се отвърташе, какво ли не направихме, най-накрая с ъглошлайфа :rofl:
и бтв докато не я срязахме НАЦЯЛО нещеше да пада :dunno: :rofl:

Е аз го рязах със 850 ватов пак със 150 диск дококото помня или нещо от сорта, бе най-малкия размер ;)
Последна промяна TeDo_BaPHa на Сря Фев 06, 2008 7:25 pm, променена общо 1 път
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот Editor » Сря Фев 06, 2008 7:23 pm

Това ъглошлайфа и свинската опашка са ми най-добрите приятели :D.Преди много обичах да си режа броните на жилата с един малък 500 ватов и дискче 115 мм - ЕКСТРА. :D
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот xborox » Сря Фев 06, 2008 7:39 pm

Това ъглошлайфа и свинската опашка са ми най-добрите приятели icon_smile_big.gif.Преди много обичах да си режа броните на жилата с един малък 500 ватов и дискче 115 мм - ЕКСТРА. icon_smile_big.gif

Ха-а, аз още ги режа така :beer:
Аватар
xborox

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Сря Фев 06, 2008 9:29 pm

Kолеги, не обърквайте момчето.Нека то реши дали да си действа сам или да се обърне към сервиз.Що се отнася до грешките, то всеки ги прави.Аз от 27 и косур години,се старая сам да си оправям колелетата, и фалове винаги могат да се получат.Мога много да разправям за това как съм преебал еди какво си, неизбежно е.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот pro_extreme » Чет Фев 07, 2008 10:41 pm

Ауууу, златни сте!!! Просто 6 точки :agree: :beer:
http://www.pinkbike.com/photo/list/?cat ... te=2008-03 НОСЕТЕ ПРОТЕКТОРИ ЗА ДА НЕ СВЪРШИТЕ ТАКА!!!
pro_extreme

Рейтинг: 1175

Мнениеот TeDo_BaPHa » Чет Фев 07, 2008 10:45 pm

pro_extreme написа:Ауууу, златни сте!!! Просто 6 точки :agree: :beer:

EEE един от малкото които след като им е помогнато благодарят :beer:
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот pro_extreme » Пет Фев 08, 2008 2:09 pm

Е, че как няма!!! Винаги е хубаво да благодариш, дори и да не са успели да ти помогнат!!! Обаче вие и ми помогнахте ;) :)
http://www.pinkbike.com/photo/list/?cat ... te=2008-03 НОСЕТЕ ПРОТЕКТОРИ ЗА ДА НЕ СВЪРШИТЕ ТАКА!!!
pro_extreme

Рейтинг: 1175

Назад към Веломеханик