Пулсомер?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот did » Пон Фев 05, 2007 7:24 pm

на мен пък не ми харесват батериите на пулсомерите ТСМ, щото са CR-3022, а аз като видя нещо да почва с CR и се стряскам.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот F1-MAN » Пон Фев 05, 2007 7:28 pm

did написа:на мен пък не ми харесват батериите на пулсомерите ТСМ, щото са CR-3022, а аз като видя нещо да почва с CR и се стряскам.

:rofl: :rofl: :rofl:

2032 ако не се лъжа ;)
Аватар
F1-MAN

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 05, 2007 7:35 pm

F1-MAN написа::offtopic:
.... бяха по лев и нещо :D
:offtopic:

По толкова са и "нестандартните" за Polar... :)
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот Harka » Пон Фев 05, 2007 9:49 pm

TOYAGA написа:
F1-MAN написа::offtopic:
.... бяха по лев и нещо :D
:offtopic:

По толкова са и "нестандартните" за Polar... :)

Тва е щото са "нестандартни".
Аватар
Harka

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 05, 2007 11:43 pm

Mхм! :agree:
Аватар
TOYAGA

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Фев 06, 2007 11:41 am

TOYAGA написа:Интересно асоциативно мислене karuzo. :agree: Казват, че битието определяло съзнанието... :rofl:

По-скоро питието определя съзнанието. :D
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот PtD » Сря Фев 07, 2007 2:52 am

NovemberCharlie написа:По-скоро питието определя съзнанието. :D

Ба, питието определя безсъзнанието! :D
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Admin » Сря Фев 07, 2007 9:25 am

:rofl: :rofl:
Аватар
Admin

Мнениеот did » Съб Фев 09, 2008 4:31 pm

UP!

От няколко месеца ползвам велокомпютърче Ciclomaster CM628 с пулсомер. Теорията за зони за изгаряне на калории и т.н. уж ми е ясна, но това не пречи да съм налял 4-5 килца над нормата :) От висене пред компютър - така става. Ако някой иска да чете теории - в google е пълно. Тук има една доста добре написана.

Та с теорията всичко е ОК, даже се оказа, че не трябва да я знам, щото пулсомерът ми има някаква функция InZone, която първо ме разпитва колко тежа, на колко съм години, какъв пол съм, как оценявам сам физическата си подготовка по скала от 1 (охлюв) до 5 (атлет, та дрънка)... Честно си му казах, че съм тройкаджия по тая скала. Май и за други неща питаше. После според инструкциите трябваше да лежа 5 минути, та джаджата да ми измери пулса в покой. Като резултат, това нещо изчисли, че fat burning зоната ми е между 128 и 160 удара в минута. Дотук - добре. И по формулките да го смятам, пак излиза толкова. Имам само проблем да дефинирам какво значи пулс в покой, щото аз в покой сутрин имам пулс от 45 до 80-90, според зависито (не знам от какво зависи). Във всеки случай, тоя пулс 45 не си го измислям, толкова си ми е понякога.

Както и да смятам, не би трябвало при каране да вдигам над 160, ако искам да съм "в зоната".

Обаче... практиката не е като теорията. При каране аз или имам пулс около 120-125, или около 163-168. И в двата интервала мога да си го поддържам колкото си искам. Ако не си давам зор и карам бавно, той е около 125, но не влиза в зоната. В момента, в който се напъна, за секунди става 165 и си стои там, плюс минус 2-3. Така пак мога да си карам, колкото си искам. Ако охлабя педалите и пак за 20-тина секунди пада на 125. Просто ... каквото и да правя, аз не мога да карам с пулс около 140. Тая стойност я минавам като малка гара и нагоре, и надолу.

Всъщност, въобще не считам това за някакъв проблем, просто ми стана любопитно що става така? Защо уж теоретично идеалният за мен интервал, на практика не мога да го поддържам, а се чувствам чудесно, когато леко го надвиша? На практика аз си карам почти през цялото време с пулс около 165, това нито ме натоварва, нито нищо. Екстра си ми е. Лошото почва след 170. Ама ми стана чудно: Защо формулките дават друга стойност? Доколко индивидуално е всичко това и доколко общите теории са точни във всеки конкретен случай?

Един френд ми каза, че симптомите ми били типични за 45 дни преди смъртта, друг предположи, че са ми криви спиците и затова така става. Ама аз не съм сигурен!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот tanya » Нед Фев 10, 2008 5:55 pm

@did
Не си само ти така със зоните. При мен е същото. Или пулса си е определено нисък - около 125, или малко като напъна, си скача към 170 и си ми е напълно комфортно. Това за последните 45 дни - явно при мен наближават. На дълги изкачвания си карам със 180 и 180+, което си отива към 100% от максимума. Факт е обаче, че не изпитвам никакъв дискомфорт и мога да си продължа с този пулс с часове. Знам, че не е много добре, ама какво да правя като не усещам да ми пречи. В началото си мислех, че пулсомера може да греши, но след като мъжът ми беше с него един ден и карахме с едно и също темпо, установих че проблема е в моя телевизор. При него показваше съвсем различни стойности. Стигам до извода, че формулите за максимален пулс са едно, ама явно всеки организъм си е индивидуален. Всъщност правило ми е впечатление по време на колоездачните състезания предавани по телевизията, че максималният пулс на различните състезатели варира в доста широки граници: от 170 до 210. Това по никоя формула не можеш да го получиш, ама и те си минават специални изследвания за определяне точно на този макс.

Всъщност на някого може да му е полезно. На времето като се рових в разни сайтове за информация за тренировъчни програми, свързани с използване на пулсометър, попаднах на интересен метод за измерване на максималната граница на пулса.
Значи избирате си едно изкачване около 3км. Следва много добро разгряване, а след това юруш по баира. Трябва да се кара на макс, но все пак да останат сили да се стигне до края. Когато вече имате чувство, че не можете повече и сте на път да паднете от колелото, си поглеждате пулсомера. Би трябвало да показва горната ви граница. Ако стигнете до горе без да изпитате това усещане, значи сте били мързеливи. Следва спускане до долу и повтаряне на упражнението. При нас си има подходящо изкачване и по този метод аз стигам до пулс 192. По всякакви формули максималният ми трябва да е около 187.
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот TOYAGA » Нед Фев 10, 2008 7:29 pm

@ did

Аха... напреднал си до етапа, в който установяваш, че планинският велосипед не е достатъчно прецизно помагало в поддържане на физическа форма с използване на специална методика и точни измервателни прибори. Следва закупуване на шосеен велосипед... и куп други въпроси... :D

Така пак мога да си карам, колкото си искам.

Само така си мислиш.

tanya написа:... интересен метод за измерване на максималната граница на пулса.
Значи избирате си едно изкачване около 3км. Следва много добро разгряване, а след това юруш по баира. Трябва да се кара на макс, но все пак да останат сили да се стигне до края. Когато вече имате чувство, че не можете повече и сте на път да паднете от колелото, си поглеждате пулсомера...

Горещо препоръчвам предварителна консултация с грамотен доктор, щото при подобно упражнение не е изключено да паднете и да не станете!
Аватар
TOYAGA

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Фев 10, 2008 7:43 pm

Не зависи само колко удара в мината ти бие сърцето, а каква е продължителността на систолата и диастолата(свиване и разширяване на предсърдията и камерите на сърцето), и колко са ефективни, защото при някои хора те не са напълни, и за да се изтласка толкова кръв колкото трябва сърцето бие по-бързо, НО това не означава, че работи по-добре,
защото изтласканото количество при един атлет примерно при 90 удара може да е същото с количеството на някои неспортуващ индивид с пулс 150, просто при атлетът сърцето е тренирано и се свива и разширява докрай, като за един период от систола и диастола то изхвърля много кръв, за разлика от нетренираното сърце, което не се свива напълно=>за същото количество изтласкана кръв то прави много повече "обороти".
Имаше и такава болест, прикоято сърцето не се свива напълно, а пулс над 200 попринцип е опасен за сърцето.(мисля, че беше хипертуния :dunno: )

ПП:Това сме го учили по биология, и ако греша моля някой да ме поправи и да не каза на лудия ми даскал по биология :crap: :D :dunno: )
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот did » Нед Фев 10, 2008 8:04 pm

TOYAGA написа:@ did
Аха... напреднал си до етапа, в който установяваш, че планинският велосипед не е достатъчно прецизно помагало в поддържане на физическа форма с използване на специална методика и точни измервателни прибори. Следва закупуване на шосеен велосипед... и куп други въпроси... :D

Абе чак пък шосеен велосипед... Мисля, че ми е рано още :D

TOYAGA написа:
Така пак мога да си карам, колкото си искам.

Само така си мислиш.

Пресилено го казах, да. Просто имах предвид, че с такъв пулс не чувствам непосредствено нищо неприятно, както се получава, като мина над 170. Тогава се сривам за минути и се налага да спирам и почивам.

Днес, докато карах, се старах да държа пулса си до 160. По равно става без проблем, но при катерене... Това не е каране. Без пулсомер никога не бих карал с такова никакво темпо. Нито е бавно, нито е бързо. Неестествено ми е някак.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Нед Фев 10, 2008 8:46 pm

did написа:Абе чак пък шосеен велосипед... Мисля, че ми е рано още :D

Само така си мислиш. :D

По равно става без проблем, но при катерене...

Шосеен велосипеееед...

Това не е каране. Без пулсомер никога не бих карал с такова никакво темпо. Нито е бавно, нито е бързо.

Мда. Не е каране. Гадно е, но само по този начин се гради стабилна, широка основа. Свиква се с времето. :)
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Пон Фев 11, 2008 11:55 am

ТОЯГА
Би ли споделил дали си правил лабораторно замерване на твоя VOmax и дали е близък до отчитатания такъв по методологията на уреда POLAR?
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 11, 2008 12:19 pm

Правил съм. Дефинирай "близък".
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Пон Фев 11, 2008 12:39 pm

TOYAGA написа:Правил съм. Дефинирай "близък".

:I Опппсс
2 до 3 единици разлика нагоре - надолу?!
И теста показа какво - че ти е по-висок или по-нисък от "поларския"?
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 11, 2008 12:43 pm

При тази постановка - близък. По-висок.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот jivkonik » Пон Фев 11, 2008 12:47 pm

TOYAGA написа:При тази постановка - близък. По-висок.

Благодаря за информацията! :beer:
Аватар
jivkonik

Мнениеот kotka12 » Пон Фев 11, 2008 12:57 pm

@did
предполагам, че е въпрос на тренираност
тези стойности на пулса ти
да започнат да наближават така лелеяните от теб 140 :D
поне на теория би трябвало с редовно каране
тия 170 да станат полека-лека 165
после 160
и така нататък
колкото до минутен сърдечен обем TeDo_BaPHa има някои горе-долу точни постановки
и някои напълно погрешни
нека не забравяме какъв пулс имаше Мигел Индураин при натоварване ;)
@TOYAGA
по отношение на падането и неставането - до болка си прав
всяко усилие със стойносто близки до heart rate max е многоопасно нещо
щото както прави тупа-лупа помпата
така спира в диастола и се чудим кво му стана на човека
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот TOYAGA » Пон Фев 11, 2008 1:20 pm

kotka12 написа:... и се чудим кво му стана на човека...

... а той леко умрел. :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот tanya » Пон Фев 11, 2008 1:25 pm

Е добре де малко неточно се изразих, че трябва да караш докато усетиш, че ще паднеш. Идеята е все пак да не се влачиш нагоре и да си мислиш, че само толкова можеш. Трябва да вложиш и някакво максимално усилие. Иначе по разните формули макс. ми пулс е 186. Случвало ми се е да дигна толкова, но не го усещам като такъв. Дори ако в този момент не си погледна пулсомера, няма да усетя че отивам към границата. Като почнах преди около 2 години да карам с пулсомер се изненадах, че стигам до такива стойности.
Вярно е и това че при редовни тренировки, при едно и също натоварване пулса става по-нисък. Само че това се постига със системни ежедневни тренировки, при които първо да се направи основата, т.е. именно сърцето да започне да работи с по-голям обем и едва след това да се наблегне на интензитета. За съжаление нямам време за системни тренировки, а само със съботно-неделни карания резултатът определено си е висок пулс.

Ето и нещо интересно по темата: http://home.hia.no/~stephens/mtbplan.htm
Аватар
tanya

Мнениеот did » Пон Фев 11, 2008 2:17 pm

kotka12 написа:поне на теория би трябвало с редовно каране

ясно. трябва ми Наката. :D

Впрочем, при НАРОЧНО усилие да карам в зоната 128-160 вчера, в края на 53 км дистанция, от която половината катерене беше по черно, а половината слизане - даже без пътеки, през гората надолу, с постоянни спирания заради паднали дървета, при което няма как да се вдигне пулс, накрая докарах средна скорост 15.3, среден пулс 145, като времената, през които съм бил в различните интервали, са:

1 час под 128

1 час и 45 минути между 128 и 160

45 минути над 160 (на практика, между 160 и 165. над 165 да съм карал не повече от 5 минути.)

3180 kcal (35% fat burning) - това с процентите не ми е ясно какво означава :)

Но явно си трябва съзнателно старание, за да се кара така. Без пулсомер, тая статистика в никакъв случай не би изглеждала по тоя начин.

tanya написа:За съжаление нямам време за системни тренировки, а само със съботно-неделни карания резултатът определено си е висок пулс.

Това е основният проблем, да.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот sss » Пон Фев 11, 2008 5:53 pm

+ един глас за ТСМ . Баца си перфе при мен вече втора година :beer:
Каската не е само за красота ;-)
Аватар
sss

Рейтинг: 1837

Мнениеот jivkonik » Вто Мар 04, 2008 11:21 am

sss написа:+ един глас за ТСМ . Баца си перфе при мен вече втора година :beer:

Един познат си взе такъв скоро - да имаш на Английски ръководство случайно? Че само на немски има към него.... :crap:
Аватар
jivkonik

Мнениеот TOYAGA » Вто Мар 04, 2008 11:14 pm

Неграмотници...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Сря Мар 05, 2008 4:14 am

無知の
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот jivkonik » Сря Мар 05, 2008 2:05 pm

Актуални тренировъчни програми (от януарския брой за 2008 на немското списания BIKE) - за който се интересува ТУК - PDF файл с големина 4.6 МВ.
Аватар
jivkonik

Мнениеот tanya » Чет Мар 06, 2008 1:48 pm

@ jivkonik
Това няма ли го някъде и на английски?
Аватар
tanya

Мнениеот Harka » Чет Мар 06, 2008 1:50 pm

Едва ли...
Аватар