Промени в ОУП на София и велосипедната инфраструктура!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 4:15 pm

@bikerider, при положение, че не е забранено - ок, влизай, паркирай си. Съвсем не споря.

Това, което имах предвид (и ти ме разбра ;)) беше, че влизането и/или паркирането в центъра не са ти гарантирано безплатни и ако решат да го направят така, няма законови основания да се оспорва такова решение (защото придвижването с кола не е конституционно право ;)).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 4:27 pm

Никъде не съм твърдял, че са гарантирано безплатни и че имам право на безплатно паркиране и влизане в центъра. Аз самия съм на мнение, че трябва да стане солено платено. НО! Само когато има алтернатива за читав, редовен и бърз обществен транспорт.

Колкото и да го мислим на парче, всичко е навързано и с частични временни решения трайно разрешаване на тези проблеми няма как да се постигне.

Но все пак това твърдение:
PtD написа:В края на краищата придвижването с автомобил е лукс, а не конституционно право.

си остава... хм, невярно :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Фев 22, 2008 4:31 pm

Не е толкова сложно навързано, колкото трудно да промениш манталитета на обществото. (Не казвам, че не е)
Примерно защото и сега ясно е казано - бус лентата е само за градския транспорт, обаче сме малко малоумниците, дето само гледаме как десетки хиляди автомобили минават през нея пред погледа на полицията, минавайки през задръстването за 3 минути, докато аз седя над 20...

Как си мечтая някой ден да се случи нещо и да видя 70 спрени коли от една единствена патрулка и да чакат 7 часа да им дойде реда за акт, докато седят на улицата, а ако решат да си тръгнат, да им го "турят" и заради бягство от закона...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 9:16 pm

bikerider написа:Колкото и да го мислим на парче, всичко е навързано и с частични временни решения трайно разрешаване на тези проблеми няма как да се постигне.

Целият живот е едно голямо временно частично явление, в който решенията се взимат ad-hoc :idea: Не знам защо има очакване за "глобалното", "веднъж и завинаги" решение. :)

В конкретния случай има затворен кръг - не може да има удобен, лесен и бърз транспорт, докато има толкова коли, а докато няма такъв транспорт, няма да има по-малко коли и т.н. Най-лесното разрязване на възела е да бамнат таксата "вход / паркиране", после и транспортът ще се подобри, и повече алтернативи ще се появят... с времето.

Но все пак това твърдение:
PtD написа:В края на краищата придвижването с автомобил е лукс, а не конституционно право.

си остава... хм, невярно :)

Остава си вярно, до момента в който ми покажеш текст от конституцията, който твърди, че "придвижването с автомобил е неотменимо право на всеки гражданин на РБ" или еквивалентен. ;)
Последна промяна PtD на Пет Фев 22, 2008 9:20 pm, променена общо 1 път
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пет Фев 22, 2008 9:20 pm

Лукс ли е, че мога да дишам на територията на PБ, лукс ли е, че мога да ходя по земята и?
Къде в конституцията е записано "носенето на дрехи е неотменимо право на всеки гражданин на РБ", или това е лукс?
;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 9:21 pm

PtD написа:Целият живот е едно голямо временно частично явление, в който решенията се взимат ad-hoc :idea: Не знам защо има очакване за "глобалното", "веднъж и завинаги" решение. :)

Не, такива няма. Това е минало и предполагах, че си разбрал какво мисля за тези утопии :) Идеалния ред е компрометирана идеология. Както и либералния хаос. Иде време за баланс, иначе знаеш какво ни чака на тая планета. Но ти не говориш за баланс. Ти говориш за тояга за всички и либерален ad-hoc хаос. Не мисля, че това води до каквото и да е решение.

PtD написа:Остава си вярно, до момента в който ми покажеш текст от конституцията, който твърди, че "придвижването с автомобил е неотменимо право на всеки гражданин на РБ" или еквивалентен. ;)

Вече ти доказах неоспоримо на база гарантираното от Конституцията правото на частна собственост, че придвижването с автомобил е неотменимо право на всеки, който притежава такъв и средства да го поддържа изряден по законите на РБ.
Въпроса за това къде точно да има неотменимо право е съвсем различен и не касае твоето твърдение.
Последна промяна bikerider на Пет Фев 22, 2008 9:24 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 9:23 pm

Alpina написа:Лукс ли е, че мога да дишам на територията на PБ, лукс ли е, че мога да ходя по земята и?
Къде в конституцията е записано "носенето на дрехи е неотменимо право на всеки гражданин на РБ", или това е лукс?
;)

1. Правото на дишане е следствие от правото на живот
2. Не можеш да ходиш по която си искаш земя. Например ако ми влезеш в двора, спокойно мога да взема мерки това да не се повтаря
3. Дрехите са лукс, разбира се. Не можеш да осъдиш държавата за това, че нямаш дрехи и/или пари да си купиш такива. Че е достъпен за всички лукс е отделен въпрос
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 9:25 pm

Да знам тази логика. Накрая стига до това, че не можеш да съдиш Вселената, за това че умираш. Все пак да живееш е лукс! Че е достъпен за всички живи лукс е отделен въпрос.

А лекаря, който не ти е давал лекарства и не ти е поддържал телесната инфраструктура, щото няма пари, той е благородник.
Последна промяна bikerider на Пет Фев 22, 2008 9:30 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Фев 22, 2008 9:26 pm

@PtD, въртиш нещата, като въртоглаво яре.
Ок, дишането беше с цел контрастен пример...

Но дрехите, четката за зъби... ...колата са предмети, за които не е нужно да се пише в конституцията имаш ли право или не.

По твойта логика, за всеки един предмет, трябва да има изричем параграф, обясняващ правата и задълженията върху него.

PtD написа:2. Не можеш да ходиш по която си искаш земя. Например ако ми влезеш в двора, спокойно мога да взема мерки това да не се повтаря

Да, както не мога да карам където си поискам, както каза bikerider.
И за двете има правила, но не е изрично упоменато, че имаш правото да го правиш като цяло.

PtD написа:3. Дрехите са лукс, разбира се. Не можеш да осъдиш държавата за това, че нямаш дрехи и/или пари да си купиш такива. Че е достъпен за всички лукс е отделен въпрос

Хубаво, имаш изкривена според мен мярка за лукс, смени в цитата "дрехите" с "кола" и го провети ;)
За това е и първото ми изречение "Въртич се..."

P.S. @bikerider :agree:
Последна промяна Alpina на Пет Фев 22, 2008 9:33 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 9:32 pm

Вече му казах на PtD, че законите не се пишат в някакъв разрешителен дух, а в забранителен, щото забранените неща в нормалните общества са малък процент от всички неща. Не бих искал да живея в общество с разрешителен режим, колкото и да харесвам ламаринения Бендър.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 9:40 pm

bikerider написа:Вече ти доказах неоспоримо на база гарантираното от Конституцията правото на частна собственост, че придвижването с автомобил е неотменимо право на всеки, който притежава такъв и средства да го поддържа изряден по законите на РБ.

Хлъзгаш ми се по хоризонталата ;)

Първо, ако караш пиян, много бързо ще ти отменят това "неотменимо" право (понеже не караш кънки). И никаква частна собственост няма да ти помогне (легално).

Второ, ако си сляп, с лошо зрение, с епилептични припадъци и т.н. - пак ще ти отменят "неотменимото" право.

Това, за което говориш, е свободата да се придвижва гражданството по всеки начин, по който му хрумне, стига да не представлява опасност за останалите (чл. 35, ал.1) :agree:

Но! Не можеш да осъдиш държавата за това, че нямаш автомобил, нито за това, че определени места са забранени за автомобили (следователно не можеш да се придвижваш в тях с автомобил), нито дори за това, че ти е отнето правото да ползваш автомобил (ако са спазили закона при отнемането на правото, разбира се).

Едит:
Вие, хора, не различавате правата от възможностите.

Ето, да вземем четката за зъби - ако беше записана в конституцията като основно право на гражданите, можеше да отидете в съда и да осъдите държавата за това, че не ви е осигурила четка за зъби. :idea:

Та, "лукс" в контекста, в който го използвам аз, е всяко нещо, което не е конституционно обусловено, в т.ч. притежаването на и придвижването с автомобил. Хората, които не притежават автомобил не могат да принудят държавата да им осигури.
Последна промяна PtD на Пет Фев 22, 2008 9:49 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пет Фев 22, 2008 9:46 pm

Почваш да въртиш в посока, която никой не отрича, но това заради което тръгна темата в тази посока не е така ;)
Така че ти си този, дет се лъзга не само по хоризонталата :beer:

с
bikerider написа:...законите не се пишат в някакъв разрешителен дух, а в забранителен..

просто няма какво повече да обсъждаме какво е автомобил - вещ на която имам право, но никой не ми я дължи ;)

Защо мислиш, че "имам право = държавата ми дължи"?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 9:52 pm

Не въртя наникъде, а имах предвид това още от самото начало. Предполагам, думата "лукс" ви раздразни. :beer:

Едит:
Защото конституционните права = държавата ти ги дължи! И понеже текстът, за който се хванахте е:
В края на краищата придвижването с автомобил е лукс, а не конституционно право.

смятам, че вече се изяснихме.
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пет Фев 22, 2008 9:55 pm

Не сме се изяснили, ама никак

PtD написа:Предполагам, думата "лукс" ви раздразни. :beer:

Не, друго - "имам право = държавата ми дължи"

PtD написа:Защото конституционните права = държавата ти ги дължи!

Т.е. по твойта логика, къде е мястото на четката за зъби?
Само това ми отговори :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 10:02 pm

@PtD: Напротив - ти бъркаш права с конституционни права и възможности. Бедния и епилептика имат пълното право да карат автомобил (макар по Конституция държавата да не е задължена да им осигури такъв) само че нямат тази възможност, защото първия няма пари, а втория в идеалния случай е член на обществото и се подчинява на законите му. Това включва и карането в трезво състояние. И забележи в закона не е казано "разрешено е карането в трезво състояние", а точно обратното. Избягваш да коментираш тази линия?

Думичката "лукс" не ме дразни, но е не на място, а ти предполагам имаш претенции за обективност. Затова и репликирам.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 10:10 pm

bikerider написа:@PtD: Напротив - ти бъркаш права с конституционни права и възможности.

Казах "конституционно право". Нали?

@Аlpina - мястото на четката за зъби е в чашката над мивката.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 10:29 pm

Мое недоглеждане. Формално си прав. А това, което репликирам всъщност е тази държавно-центрична идеология (нарочно не казвам соц), която те кара да използваш думата "лукс" за нещо, което в днешни времена е необходимост.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Фев 22, 2008 10:33 pm

:agree:

Сега, като конвергирахме, да слагаме ли таксата за влизане и паркиране в центъра или да? :beer:
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Пет Фев 22, 2008 10:36 pm

Ама и това никой не го е успорвал :dunno:

PtD написа:мястото на четката за зъби е в чашката над мивката.

Знаеш какво имах предвид ;)
Та?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Пет Фев 22, 2008 10:41 pm

PtD написа::agree:

Сега, като конвергирахме, да слагаме ли таксата за влизане и паркиране в центъра или да? :beer:

Естествено, това си говорим от началото, ама осрахме темата. Ма като гледам автора й много-много няма време за празни приказки, щото праи план...
Аватар
bikerider

АКЦИЯ УТРЕ ПРЕД ОБЩИНАТА В 9.30

Мнениеот nebe_to » Сря Фев 27, 2008 6:11 pm

Здравейте,
В израз на своето недеволство и несъгласие, гражданите велосипедисти ще протестират утре от 9.30 часа,
пред общината (Московска 33) по време на приемането на бюджета за 2008 на Столична община.
Един милион лева за велоалеи изчезнаха от общинският бюджет. Ще бъдем утре с колелата
си пред общината, за да попитаме къде са парите за екологичен транспорт?
Правото на свободно, безпроблемно и безопастно придвижване на
велосипедистите в София не е зачетено от администрацията при изработването на
бюджета за тази година. Отново след, като няма визия, няма и финансови инструменти
за реализирането на велосипедната инфраструктура...Популиските изказвания бяха
опровергани напълно от проекта на бюджет на Столична община за 2008 година.

Ние искаме да напомним на общинските съветници:
- за взетото решение номер 321 от 2007 година, за изграждането на шест велосипедни лъча, неизпълнено до момента
- за 681 пътно-транспортни произшествия с деца и младежи с 3 смъртни случая и 307 ранени
- за 130 000 автомобила регистрирани в София за миналата година
- за това, че велосипеда е алтернативно средство за придвижване възприето в цяла Европа
- за това, че на база на изследване на института по социология към БАН 22% от българите карат колело
- за това, че в понеделник 25.02.2008 година, превишаването на нормите за финни прахови частици във въздуха на София е било 5 пъти над допустимите норми
- за това, че децата, възрастните, инвалидите, младите хора и хората с по-ниски доходи не използват автомобил, като средство за придвижване
- за това един град да бъде за хората, а не за колите
- за това, че с парите за Метрото може да бъде оправен целия градски транспорт на София...
и още много други факти, който те едва ли ще забележат в разглеждането на 38 -те точки в дневния ред на заседанието.
Една измежду тях е и бюджета на София...

Сдружение "Велоеволюция"
Феликс Каниц 13
+359 2 951 54 46
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Рейтинг: 1540

Re: АКЦИЯ УТРЕ ПРЕД ОБЩИНАТА В 9.30

Мнениеот Redhat » Сря Фев 27, 2008 6:14 pm

nebe_to написа:те едва ли ще забележат

:popcorn:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Акцията

Мнениеот nebe_to » Сря Фев 27, 2008 6:16 pm

Благодаря за съдействието. Лошото е, че ние също явно не забелязваме...
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Велоалеи в София

Мнениеот nebe_to » Пет Фев 29, 2008 4:47 pm

Сдружение "Велоеволюция" иска да разбере твоето мнение за велоалеите в София. Ако караш колело и минаваш по маршрут, който е подходящ за велоалея, имайки в предвид критерийте, които можеш да намериш в групата, включи се в нашето обсъждане на адрес http://groups.google.com/group/veloalei. За повече информация относно обсъждането и с какво то би било полезно за велоалеите на София виж http://groups.google.com/group/veloalei/browse_thread/thread/f26b4b6437da7bb1

Ще сме ти благодарни ако разпратиш това съобщение на своите другари по колело.
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Re: Велоалеи в София

Мнениеот kagami » Пет Фев 29, 2008 7:50 pm

nebe_to написа:Сдружение "Велоеволюция" иска да разбере твоето мнение за велоалеите в София. Ако караш колело и минаваш по маршрут, който е подходящ за велоалея, имайки в предвид критерийте, които можеш да намериш в групата, включи се в нашето обсъждане на адрес http://groups.google.com/group/veloalei. За повече информация относно обсъждането и с какво то би било полезно за велоалеите на София виж http://groups.google.com/group/veloalei/browse_thread/thread/f26b4b6437da7bb1

Ще сме ти благодарни ако разпратиш това съобщение на своите другари по колело.

Моля те, оправи го това "в предвид".
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот Alpina » Пет Фев 29, 2008 8:04 pm

:offtopic:
Да беше само той... то и аз така бях до преди 4 години :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот nebe_to » Пет Фев 29, 2008 8:26 pm

Сдружение "Велоеволюция" иска да разбере твоето мнение за велоалеите в София. Ако караш колело и минаваш по маршрут, който е подходящ за велоалея, които можеш да намериш в групата, включи се в нашето обсъждане на адрес http://groups.google.com/group/veloalei. За повече информация относно обсъждането и с какво то би било полезно за велоалеите на София виж http://groups.google.com/group/veloalei ... 6437da7bb1

http://groups.google.com/group/veloalei

http://groups.google.com/group/veloalei ... 6437da7bb1

Дори и да не ви интересува и не карате често в града можете да помогнете на тези, които искат да го правят. Дано се получи...
Теодор Василев
"ВелоЕволюция"
0887 558476
[email protected]
nebe_to

Мнениеот Cu0 » Вто Авг 19, 2008 10:26 am

Започна изпълнението на първата велоалея в София
/www.investor.bg/

От 17-18 август започна изпълнението на първата велоалея, която ще минава по “Евлоги Георгиев” и ще бъде готова още през септември. Това заяви пред Dnes.bg Велизар Стоилов, зам.-кмет “Транспорт и комуникации” към Столична община.

Това стана възможно след успешно приключилия конкурс за построяването на алеята.

За втора алея - по бул. “Цар Борис” III – от спирка “Шипка” до Руски паметник, тръжната процедура ще бъде повторена, тъй като „участниците в нея са дали пъти по-голяма цена от парите, които ние сме предвидили“, коментира още Стоилов.

Планирани са пет лъча за реализирането на велосипедна инфраструктура в София. От “Софтпроект” подготвят изграждането на велоалеи в “Младост”, в “Люлин”, в източната и западната част на София.

Реално трасетата няма да могат да се изпълнят, въпреки че са предвидени за тази година. Проектът е заложен в бюджета. Столичната община е обещала 5 милиона лева за велосипедна и пешеходна инфраструктура.

Предвижда се поставянето на съоръжения, където да бъдат оставяни велосипедите. Те ще бъдат поставени на 7-10 места. Има и запитвания от организации, включително и неформални сдружения, които също искат на своя сметка да изградят такива стоянки за велосипеди.
Аватар
Cu0

Рейтинг: 1777

Мнениеот bikerider » Сря Авг 20, 2008 10:52 am

Бъдещето на велоалеите в София (снимките са от Варна)

http://absurdi.com/view/288.html
Аватар
bikerider

Мнениеот Sky_Knight » Сря Авг 20, 2008 11:30 am

@bikerider

Защо постваш такива неща и ми напомняш... Да се придвижиш по алеята с колело е по-трудно от това да прекосиш Атлантическия океан с платноходка.

Малко след като я направиха алеята минавах с колелото по нея в близост до СОУ Кирил и Методий. Пред мен 2 (две) майки с колички, една до друга и зад тях бащите явно. Намалям, спирам и учтиво се подпрях на колелото. Първата реакция беше да ме погледнат много учудени и следващата беше на "мъжагите" отзад да почнат да ми викат да съм се дръпнел. Аз им казах, че това е алея за велосипедисти и тротоара (който в този участък не е тесен и отвратителен) е за тях. Е... ха познайте как се развиха след това нещата. Почнаха едни псувни, заплахи, закани... Нищо не може да се направи в такива случаи. Просто се дръпнах от алеята и те ме отминаха псувайки... :dunno:

По принцип, например в Холандия повечето алеи не са с красиви павенца в червен цвят и издигнати над асфалта, а са просто отделна лента на асфалтовото платно. И са по-тесни от тази във Варна. Значително. Така поне хората не се изкушават да ходят по тях, защото не са чак така широки. Поне така си мисля.... Но това, че хората сме си говеда е факт...
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум