Покупка на колело?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Покупка на колело?

Мнениеот achov » Вто Фев 26, 2008 4:15 pm

Zdraveite,
Da zapo4na s tova 4e sum novak i iskam da si kupq kolelo, koeto da stava za iska4vane i spuskane, kato izcqlo mi e za planinsko karane vyv Vitosha:)
Sumata koqto sum prigotvil e okolo 250 lv, iskam syvet za kombiniran baik - kakkuv model i marka:)
Blagodarq:)

Пиши на кирилица!
achov

Рейтинг: 1060

Re: Pokupka na kolelo

Мнениеот ShadowBoy » Вто Фев 26, 2008 4:20 pm

achov написа:Zdraveite,
Da zapo4na s tova 4e sum novak i iskam da si kupq kolelo, koeto da stava za iska4vane i spuskane, kato izcqlo mi e za planinsko karane vyv Vitosha:)
Sumata koqto sum prigotvil e okolo 250 lv, iskam syvet za kombiniran baik - kakkuv model i marka:)
Blagodarq:)

За 250 лева не може да си купиш каквото и да е колело за спускане..
Има си тема където може да си зададеш този въпрос..Но,за тези пари надали може да си вземеш нещо качествено откъм всеки стил..
Скъпото винаги излиза ефтино!
Аватар
ShadowBoy

Рейтинг: 1065

Мнениеот Antares » Вто Фев 26, 2008 4:32 pm

За тия пари не би могъл да си вземеш и втора употреба колело, което да покрива изискванията ти :)

Бюджета, за който купих моето колело беше над 700 лева, като наистина - спирачките и скоростната система са среден към висок клас. Рамка (Drag F4 '04) и вилка (SR Suntour XCPro D-TA '05) обаче бяха от по-нисък и мога да ти кажа, че колелото ми не покрива "All Mountain" изискванията ми.

Така че съвета ми е да събереш повече пари. Ако разчиташ сега да вземеш нещо по-евтино и постепенно да надграждаш - ще ти излезне двойно като разходи.
Съвета ми е да събереш пари за Sprint Apolon, Drag Ontario, RAM HT1/2, които са удобни за катерене и имат някаква поносимост към леко пускане...

Освен това - темата е за този раздел.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот TeDo_BaPHa » Вто Фев 26, 2008 4:36 pm

http://www.dimibike.com/product_info.php?cPath=21_22_30&products_id=267&osCsid=cef8e71841207b38a17a847c31f46365
http://www.dimibike.com/product_info.php?cPath=21_22_30&products_id=1038&osCsid=cef8e71841207b38a17a847c31f46365

Нито едно от двете колела не става за много тежки натоварвания, но това са колелата които влизат в описания от теб ценови клас, като в последствие може да се наложи ако си закупиш някое от двете, или въобще в този ценови клас ще е добре малко по малко да сменяш частите с по-хубави, като започнеш примерно в с виките, но това по-натам.

НО един съвет:
НЕ си взимай "меко и комфорно колело със амортесйор отзад и отпред" от МЕТРО!!!! ;)
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот achov » Вто Фев 26, 2008 4:38 pm

А за спирачките бихте ли казали какво да са дискови или обикновенни
achov

Мнениеот did » Вто Фев 26, 2008 4:42 pm

achov написа:А за спирачките бихте ли казали какво да са дискови или обикновенни

има хубави дискови спирачки за 250 лева, да. Препоръчвам ги! 250 лева е много добра цена за ЕДНА дискова спирачка :D

@achov: Не бързай с покупката! Прочети статиите в сайта и някои от темите в ЧЗВ и чак тогава мисли за покупка. Със знанията ти в момента, каквото и да купиш, ще е грешка.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antares » Вто Фев 26, 2008 4:48 pm

За спирачките...
Миналата седмица, на техничен терен рязко намалих преди един завой {със спирачки Hayes Sole(най-ниския клас хидравлики) съм} и в мен се вряза един колега, който с неговите дискови спирачки Promax не успя да спре за разделящите ни 20 метра...
След това пробвах колелото му - спирачките му определено спираха по-зле от моите V-Brake спирачки (челюстни) на стария ми твърдак. Така че в този бюджет не можеш да си вземеш дискови спирачки, които да спират...

Но, отново повтарям - събери повече пари и си вземи някое по-добро колело. Когато започнеш да напредваш в планинското колоездене, ще дойде момент, в който никой компонент от окомплектовката ти няма да покрива изискванията, да ти върши работа и ще се проклинаш за избора на евтино колело, защото ще ти предстои отново покупка на колело... този път по-свястно.
Но парите са си твои - ти си решавах за какво да ги трошиш :)
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот vaniopi4a » Вто Фев 26, 2008 5:55 pm

Според мен тази сума е прекалено ниска, за да земеш нещо, което покрива дори малка част от изискванията ти. По-добре по-хубаво, но по нататът, отколкото сега, но с главоболия. Още не е напълно открит сезона, така че не е нужно да бързаш с покупката. Направи я по-нататък, а дотогава събирай още пари. Тъй като виждам, че не разполагаш с много пари за колело, ти предлагам това. Добро е за начален маунтин байк, а и не е много скъпо, така че ще събереш парите за него по-бързо и ще караш по-скоро.
По-нататък ще трябва да смениш вилка и спирачки.
Според мен този вариянт е одачен, защото предназначението на този байк е :
"Drag Ontario - 26" многофункционален велосипед за всякакви терени и условия (AM). Подходящ за XC."
Е надявам се да съм бил полезен.
:beer: :popcorn: :)
Me & [url=http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5388222]My
[/url]Bike
Аватар
vaniopi4a

Рейтинг: 982

Мнениеот winger » Вто Фев 26, 2008 5:56 pm

Antares написа:За спирачките...
Миналата седмица, на техничен терен рязко намалих преди един завой {със спирачки Hayes Sole(най-ниския клас хидравлики) съм} и в мен се вряза един колега, който с неговите дискови спирачки Promax не успя да спре за разделящите ни 20 метра...
След това пробвах колелото му - спирачките му определено спираха по-зле от моите V-Brake спирачки (челюстни) на стария ми твърдак. Така че в този бюджет не можеш да си вземеш дискови спирачки, които да спират...

Но, отново повтарям - събери повече пари и си вземи някое по-добро колело. Когато започнеш да напредваш в планинското колоездене, ще дойде момент, в който никой компонент от окомплектовката ти няма да покрива изискванията, да ти върши работа и ще се проклинаш за избора на евтино колело, защото ще ти предстои отново покупка на колело... този път по-свястно.
Но парите са си твои - ти си решавах за какво да ги трошиш :)

И аз съм на това мнение.

Отностно твоят приятел, той би трябвало да знае че спирачките не му спират хубаво и да спазва по-голяма дистанция. Аз примерно знам, че моите не ловат като хората и винаги тръгвам последен 5 мин след този който е тръгнал преди мен :) Тия дни се надявам че ще се сдобия с диск и ще мога да спирам :):)

vaniopi4a написа:Според мен тази сума е прекалено ниска, за да земеш нещо, което покрива дори малка част от изискванията ти. По-добре по-хубаво, но по нататът, отколкото сега, но с главоболия. Още не е напълно открит сезона, така че не е нужно да бързаш с покупката. Направи я по-нататък, а дотогава събирай още пари. Тъй като виждам, че не разполагаш с много пари за колело, ти предлагам това. Добро е за начален маунтин байк, а и не е много скъпо, така че ще събереш парите за него по-бързо и ще караш по-скоро.
По-нататък ще трябва да смениш вилка и спирачки.
Според мен този вариянт е одачен, защото предназначението на този байк е :
"Drag Ontario - 26" многофункционален велосипед за всякакви терени и условия (AM). Подходящ за XC."
Е надявам се да съм бил полезен.
:beer: :popcorn: :)

Аз започнах да карам със 1 крос от метро, който ми го откраднаха ... , но не струваше той. След това си взех онтариото и съм много доволен, след време ще му смениш вилката и ще сложиш диск и лека по лека ще награждаш. Така че това е добър варянт
Аватар
winger

Рейтинг: 1752

Мнениеот achov » Вто Фев 26, 2008 9:32 pm

МОДНАТ КРОС КОЛУМБИЯ-това го има в продажби какво мислите за начинаещ като мен:)
achov

Мнениеот sando g » Вто Фев 26, 2008 9:49 pm

achov написа:МОДНАТ КРОС КОЛУМБИЯ-това го има в продажби какво мислите за начинаещ като мен:)

Абе човек ! Не прави изгъзеци , па посъбери пари , пропускай закуски , купи си едно Онтарио и си свиркай ! :)
[img]http://userbars-bg.com/uploads/Спорт/truvativ%20user%20bar.png[/img]
Аватар
sando g

Рейтинг: 1562

Мнениеот D-RIDER » Вто Фев 26, 2008 10:08 pm

Ми аз имам FREEBORN и съм доволен ама не го мъча много много.Зависи дали ще караш агресивно или ще си го пазиш все пак това си е мое мнение.
Аватар
D-RIDER

Рейтинг: 936

Мнениеот hitar_potter » Вто Фев 26, 2008 10:14 pm

според мен този крос е опасно моднат... За такива праи няколко неща са важни:

Колелото да не е със заден шок и да е с вбрейк спирачки. Евтините дискови не вършат абсолютно никаква работа, трябва да ги забранят със закон според мен. А задния шок прави байка още по-податлив на разлуфтвания, счупвания и т.н.

В крайна сметка байка за теб е с твърда рамка и някаква мека вилка отпред, като е желателно тази вилка да НЕ е зоом/лоугън или пък някаква безименна, не дай си Боже. Хубаво е челото да е овър сайз. Какво ще рече това - диаметърът на челото (тази част от рамката, в която влиза вилката) да е по-широк от диаметърит на челото при най-евтините байкове (обяснявам го малко идиотски за да можеш да го разбереш, понеже не знам каква е техническата ти подготвеност) Та това са нещата, за които трябва да търсиш, според мен.

Ако ще купуваш нов байк - заслужават си one и grizzly на Драг. Знам, че гризлито е с почти 100 лева повече от бюджета ти, но той би могъл да се ъпдейдва доста по-удачно от one - гризлито е с овър сайз вилка, а уан - не, а и самата рамка е по-добра.

Ако си склонен да купиш байк на старо - търси Драг Гризли/Драг Онтарио/Спринт Аполон - гризлито вече би трябвало да влиза в бюджета ти, а Онтариото и аполона биха го попревишили, но и двата байка са си сред най-добрите начални велосипеди

П.П. И аз като другите ще ти кажа: Ако можеш да изтърпиш и си склонен да събереш още пари, по-скъпите байкове наистина си заслужават повече и ти препоръчвам да изчакаш малко, тамън сезона ще е започнал :agree:

Аре успех със закупуването ;) и пак да кажа: Не дискови и не Заден шок!

edit: Като се замисля, може би One има все пак овър сайз чело, но както и да е - тя си има други косури ;)
Аватар
hitar_potter

Мнениеот goiko » Пет Фев 29, 2008 8:02 am

Подкрепям идеята да събереш още 100-тина лв и да си вземеш един Драг Гризли. Именно с такова колело се качих за пръв път на планинска пътека и е екстра като за начинаещ.(гепиха го мамка им :bawling: ).
Байк втора ръка също е вариант, но има и голяма вероятност да е пораздрънкан и да вложиш приблизително почти толкова пари за ремонти, колкото ще ти излезе ново Гризли.То все пак ще е в гаранция, ще знаеш , че ти си го мъчил единствено ти , а и има опции за размери на рамката. След малко каране сам ще разбереш какво трябва да ъпгрейдваш , а и съм убеден , че с все по-голяма лекота ще заделяш пари за байка.
И както вече ти казаха-добре е форумът да ти стане настолната книга.
Във форума на БАС има обява за Спринт Ексел , която е подходяща за теб-виж я,ако все пак ще търсиш на старо.
" Les esthetes sont une sorte de multinational..." / MC Solaar /
Аватар
goiko

Рейтинг: 1299

apolon

Мнениеот nos_222 » Нед Мар 02, 2008 9:22 pm

земаш един спринт apolon с евтини монтажи и тва е :) :)
king of the road...
nos_222

Рейтинг: 953

Мнениеот ELMANIFICO » Съб Мар 08, 2008 7:51 pm

Аз имам колело от "Метро" Протон Ултра :rofl: :rofl: :rofl:

Да ти кажа,не че съм нещо в планината,но наистина когато караш колело за около 200 лв + -- няколко лева отгоре ... няма как да се надяваш на нещо кой знае какво .

Пр.Аз при едно спускане ,най-елементарното,над Марково с моето си колело имах мн проблеми .. спирачките,които преди това бяха на топ ниво,според мен...прегряха и отказаха да хващат ,моите са вберейк.След не можеш да бъдеш сигурен никога в колелото от такъв клас.

Аз моето го карам моето,главно в града и по някакви си мои измислени пътеки,които едва ли покриват опрделението "Елементарни" на всеки един форумец тук...но аз и колелото толкова си можем

Аз също бих искал да си купя някакво супер колело от около 1200 - 2000 лв ,но просто няма как да събера толкова голяма сума.

Моят съвет е купи си каквото ти хареса г/у на външен вид,карай си го където си поискаш,но не се изхвърляй с преходи и спускания като тези от разказите във форума.Ако го караш добре то само ще се изпочупи ... а до тогава ще са минали доста месеци...да не кажа и около две години ,тогава ще знаеш г/у какво трябва да бъде що годе добро колело ,а и след две години може да имаш и повечко пари.

Аз това правя имам си колелото от мн време,карам си където си искам,както си искам,върши ми супер работа ,мн съм доволен,няма нещо ,което досега да се е счупило или развалило,така че да не може да бъде поправено за около 10 лв ,а докато събирам пари и се упражнявам в супсканията ,чета мн статии тук,така че след време ,когато имам възможност,надявам се някога да имам такава,да си купя хубаво ,качествено колело, да знам точно какво да търся,така че даго използвам по предназначение,защото сега ако имам добро колелце,аз не мога да го карам така ,както то би искало,

Това е като при колите,ако не си голям шофьор,вземи си слаба кола,като станеш добър ,вземи звяр и го разбий от каране,ду дупка,но закакво са ти 340 к.с ,ако те е страх да караш с повече от 120?

Така е и с колелото няма смислъл да купуваш мн скъпо,ако няма да правиш неща като тези ,описани във форума.

Поне аз така мисля.

И все пак ти пожелавам ,колкото се може по-скоро да си купиш колело от супер моделите и да си го караш със здраве .

Успех !!!
ELMANIFICO

Рейтинг: 1200

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти