Подкрепяте или не Максим Стависки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот Мъро » Чет Фев 28, 2008 1:49 pm

bikerider написа:Мъстта е безполезна (освен за емоционална чекия). По-важен би трябвало да бъде назидателния ефект като превантивна мярка....

Мъстта е полезна там, където целият народ я очаква и където е тъпоумно безпричинно тя да бъде заменена с изцепка. Този случай е сумарен.

Следното ще е малко чалга: не искам да се движа по едни пътища с хора, които са бронирани в големите си коли, които са шампиони на краштестовете и които знаят, че отнемайки/повреждайки сериозно животът ми, ще се разминат с малко бъркане в джобчето им и протекция от страна на властващите (по различен начин) в държавата (имам предвид не на държавно ниво).

Иначе казано, Стависки добре разбра кои са приятелите му нейде там из медиите, бизнес кръговете и т.н... и е твърде вероятно всички те да промениха естествения край на този случай. Четвъртата власт еба майката на настроенията на хората. То винаги става така, тъй или иначе...

Пък и като законите ни са писани по начин, по който всяко нарко дело може да бъде спечелено от защитата, изразяваща се в някой първокурсник по право в някой измислен колеж... така ще да е и занапред.
Убеден съм, че ако някой от форума седне, направи добра справка из НК и си постави за цел да оневини Стависки - то той ще го изкара чист като пролетна роса. 'Щото така може. Въпрос на адвокати ;)
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот bikerider » Чет Фев 28, 2008 2:02 pm

Мъро написа:Мъстта е полезна там, където целият народ я очаква

Баш там не е нужна. Никому. Иначе става лошо, много лошо. Тоя филм "В името на народа" сме го гледали. Преди много време хората са празнували едно ново общество, в което мъстта и вендетата се заменят с парично обезщетение. Това е едно от най-големите и фундаментални постижения на цивилизацията и правото.
Да се искам мъст за някого, когото не познавам, не познавам и жертвите, но искам мъст "в името на закона" е нещо крайно опасно. Според мен това е един от последните признаци, че обществото е в криза, ако не и нещо по-лошо. Никой не може да е над закона - това важи освен за сгафилите, така и за всички, които се опитват да съдят или да искат мъст. Казах го - като искат мъст - да ходят да стават съдии да ги видя как ще мъстят. На думи е много лесно. На чужд гръб и сто тояги са малко. Стига с тия крайности, какво ще кажеш?

Мъро написа:Следното ще е малко чалга: не искам да се движа по едни пътища с хора, които са бронирани в големите си коли, които са шампиони на краштестовете и които знаят, че отнемайки/повреждайки сериозно животът ми, ще се разминат с малко бъркане в джобчето им и протекция от страна на властващите (по различен начин) в държавата (имам предвид не на държавно ниво).

Не е до бронираната кола, джипа и прочие. До човека е. До законите е. Сам го каза.

Мъро написа:Четвъртата власт еба майката на настроенията на хората. То винаги става така, тъй или иначе...

Не на хората. На маймуните, които чакат да им се каже по телевизора/вестника какво да чувстват и какво да мислят.

Мъро написа:Убеден съм, че ако някой от форума седне, направи добра справка из НК и си постави за цел да оневини Стависки - то той ще го изкара чист като пролетна роса. 'Щото така може. Въпрос на адвокати ;)

Да. И въпрос на прокурори. Закона не може да бъде еднозначен до запетейка. Просто не може, не става. Всички такива опити са завършвали с тоталитаризъм. Не става. Не работи. Мога и да се опитам да обясня защо.
Последна промяна bikerider на Чет Фев 28, 2008 2:06 pm, променена общо 1 път
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Мъро » Чет Фев 28, 2008 2:05 pm

Е, на всекиму е ясно защо. Почти всичко е прецедент.
Аватар
Мъро

Мнениеот bikerider » Чет Фев 28, 2008 2:08 pm

Мъро написа:Е, на всекиму е ясно защо. Почти всичко е прецедент.

Супер. И въпреки това се опитваме да съдим, тоест да се правим на по-умни от закона и съда. chill го каза - като не ви харесват законите и НК - променете ги.

Ама то депутатите корумпирани, ама то бизнеса в сянка контролирал всичко, ама то световната конспирация била затривала българите и не можело нищо да се направи... и още хиляди глупости като оправдание за липсата на гражданска съвест и активност.
Аватар
bikerider

Мнениеот Мъро » Чет Фев 28, 2008 2:11 pm

В рамките на една тема осъди и подкрепи гражданската съвест :)

Ти я визираш в по-различен случай де, но все пак... не я съди, все от някъде трябва да се почне. Важното е да не се остане на това ниво.
Аватар
Мъро

Мнениеот bikerider » Чет Фев 28, 2008 2:28 pm

Мъро написа:В рамките на една тема осъди и подкрепи гражданската съвест :)

Напротив. Бъркаш гражданска съвест с емоции. Осъждам емоции, които водят иначе умни и разумни хора дотам, че да започнат да раздават присъди с лека ръка на база на медийни изцепки. Изглежда невинно, да. Но само изглежда.

Относно Стависки - аз бих предпочел да излежи ефективна присъда. Но съда е преценил така - значи Е така. Това не могат да схванат маймуните, които после се оплакват от беззаконие. Все отнякъде трябва да се започне. Без критика не може. Без подкрепа - също. В случая макар и да не съм съгласен с условната присъда на Стависки (заради емоциите, които поражда у мен резултата от чашките му с водка) изцяло подкрепям съда - защото така трябва, ако искаме някаква законност. По-добре несъвършена законност, отколкото скрито беззаконие. Лично мнение.

Мъро написа:Ти я визираш в по-различен случай де, но все пак... не я съди, все от някъде трябва да се почне. Важното е да не се остане на това ниво.

Не критикувам гражданската съвест. Критикувам липсата й и това, че мнозинството се оставя медиите да подменят съдържанието на термина "гражданска съвест" в главите му.
Аватар
bikerider

Мнениеот chill » Чет Фев 28, 2008 2:50 pm

bikerider написа:В случая макар и да не съм съгласен с условната присъда на Стависки (заради емоциите, които поражда у мен резултата от чашките му с водка) изцяло подкрепям съда - защото така трябва, ако искаме някаква законност. По-добре несъвършена законност, отколкото скрито беззаконие.

Това. :agree:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот Мъро » Чет Фев 28, 2008 3:45 pm

Да, да живеят несъвършените прокурори тогава...
Аватар
Мъро

Мнениеот PtD » Чет Фев 28, 2008 3:48 pm

Ако гражданите нямат механизъм да коригират функционирането на държавата, много бързо престават да са граждани и стават роби :idea:

Не случайно основателите на САЩ държат гражданите да са по-добре въоръжени от армията...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Мъро » Чет Фев 28, 2008 4:10 pm

Ъ?
Аватар
Мъро

Мнениеот bikerider » Чет Фев 28, 2008 4:13 pm

@PtD: Говориш сякаш държава и гражданство са две противоположности. Типичен левичарско-революционен подход от 20-ти век :)

What we are looking at is good and evil, right and wrong...
Аватар
bikerider

Мнениеот lanzz » Чет Фев 28, 2008 4:47 pm

PtD написа:Ако гражданите нямат механизъм да коригират функционирането на държавата, много бързо престават да са граждани и стават роби :idea:

Не случайно основателите на САЩ държат гражданите да са по-добре въоръжени от армията...

... и за това виждаме колко добре гражданите на САЩ контролират държавата си...
Аватар
lanzz

Мнениеот agent_Jekov » Чет Фев 28, 2008 5:03 pm

bikerider написа:В случая макар и да не съм съгласен с условната присъда на Стависки (заради емоциите, които поражда у мен резултата от чашките му с водка) изцяло подкрепям съда - защото така трябва, ако искаме някаква законност.
Ако беше твоята дъщеря щяхме да те видим за каква законност и подкрепа говориш.С твоите камъни по твоята глава.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот agent_Jekov » Чет Фев 28, 2008 5:05 pm

PtD написа:Не случайно основателите на САЩ държат гражданите да са по-добре въоръжени от армията...
В смисъл?
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Мъро » Чет Фев 28, 2008 5:29 pm

lanzz написа:... и за това виждаме колко добре гражданите на САЩ контролират държавата си...

Защо бе, демокрация... по американски! :crazy:
Аватар
Мъро

Мнениеот agent_Jekov » Чет Фев 28, 2008 5:31 pm

Мъро написа:
lanzz написа:... и за това виждаме колко добре гражданите на САЩ контролират държавата си...

Защо бе, демокрация... по американски! :crazy:
А тука е капитализъм...ама по български.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот bikerider » Чет Фев 28, 2008 5:32 pm

agent_Jekov написа:
bikerider написа:В случая макар и да не съм съгласен с условната присъда на Стависки (заради емоциите, които поражда у мен резултата от чашките му с водка) изцяло подкрепям съда - защото така трябва, ако искаме някаква законност.
Ако беше твоята дъщеря щяхме да те видим за каква законност и подкрепа говориш.С твоите камъни по твоята глава.

Продължаваш с първосигналните импулси. Ако беше моята дъщеря, щях да се интересувам на първо място от нея, пари за болници и лекарства, а не от Стависки и възмездие и да съдя вместо съда.

Апропо, не беше ли ти този, който обвиняваше бащата, че се бил жалък и се бил продал за пари? С твоите камъни по твоята глава.

@lanzz: PtD е майстор в оплитането на разни епохи под един знаменател ;) Очаквай скоро пример от Гражданската война :evil:
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Чет Фев 28, 2008 5:40 pm

Значи нищо нямаше да трепне в теб?Ти си робот нали?Няма такъв филм.Когато се вижда от 100км, че съдът е манипулиран и присъдата е несправедлива, както в тоя случай аз съм с две ръце ЗА саморазправата!Друг е въпроса на кой му стиска вече.
Прочети "Време да убиваш" от Джон Гришам.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот bikerider » Чет Фев 28, 2008 5:44 pm

bikerider написа:Ако беше моята дъщеря, щях да се интересувам на първо място от нея

agent_Jekov написа:Значи нищо нямаше да трепне в теб?Ти си робот нали?Няма такъв филм.

Уффф, първосигналний, поради що се срамиш да мислиш...

agent_Jekov написа:Когато се вижда от 100км, че съдът е манипулиран и присъдата е несправедлива, както в тоя случай аз съм с две ръце ЗА саморазправата!

Я кажи през какви очилца гледА, га видя, че е несправедлива? И кой си ти да отсъждаш кое е справедливо и кое не? Съдия ли си? Юрист ли си? Не драги, в момента се държиш като лумпен. А не си. Не ти отива такова държане. Разбирам емоциите ти, но абстрактната "справедливост" си я пъхни в джобчето и остави на съда да си върши работата. А ако искаш да се саморазправяш - иди се саморазправи с ченгетата, които са пуснали Стависки да продължи пиян. За мен те са истинските предумишлени косвени убийци. Или иди се разправи с медиите, които тиражираха единствено мнението на Стависки и Албена. Там по бих бил съгласен.

Edit: я пак да те думна с твоя камък - ако беше твоя дъщеря? Щеше да ходиш да гърмиш наляво и надясно и да се саморазправяш, докато дъщеря ти лежи в кома? Или да се радваш на всеки лев изцицан от Стависки, за доброто на дъщеря си? Викаш аз съм робота, а?
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Чет Фев 28, 2008 6:42 pm

PtD написа:Па ти ми покажи къде съм писал, че е работеща :crazy:

Прав си, още са ми били затворени очите и съм прочел мнението ти по съвсем различен начин Изображение

Сега като го прочетох правилно
PtD написа:Аз пък смятам, че ако спрем да критикуваме, ще имаме неработеща съдебна система.

съм напълно съгласен
:agree: :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Чет Фев 28, 2008 8:22 pm

bikerider написа:Я кажи през какви очилца гледА, га видя, че е несправедлива? И кой си ти да отсъждаш кое е справедливо и кое не? Съдия ли си? Юрист ли си?

A нямам ли право да поставям под въпрос решенията на съда? :idea: Кой точно ми е отнел това право? Ти ли? Съдът? Правителството? :idea:

П.П. Разбирам позицията да си на контра, ама в случая на черното не може да се каже бяло - имаме пияни шофьори (>= 1.2 промила) и жертви. В тази светлина 2.5 условно срещу 14 ефективно, дори и да е в рамките на закона, е несправедливо, ако щеш чисто по човешки. И агентът е прав, в някоя държава с малко от малко нормални хора, Максимчо щеше да виси със страшна сила от някоя улична лампа.
Аватар
PtD

Мнениеот Мъро » Чет Фев 28, 2008 9:14 pm

Не е справедливо. Ама е законово обосновано. Това е най-тъпото, ра'иш ли :)
Аватар
Мъро

Мнениеот bikerider » Чет Фев 28, 2008 9:35 pm

Съжалявам, колкото и да съм на ваша страна и да искам Стависки да беше лежал ефективно, не мога да се съглася с такова сравнение. Справедливостта е субективно понятие. Колкото хора, толкова справедливости има по света. Закона се старае да е обективен. Колко успява е друг въпрос. Основния момент е, че поставянето под въпрос на решение на съда е на практика оспорване на неговата легитимност, т.е. подкопаване на самите основи на законността и реда, т.е. в крайна сметка ритане по един от основните стълбове на обществото. А който рути би трябвало да е построил предварително новия ред, освен ако не иска обществото да попадне в хаос и тотална анархия.
Това е моето разбиране и затова не си позволявам да съдя и да си мисля, че мога да отсъдя справедливо в такива дела. Още по-малко да си мисля, че мога да сравня обективно две такива дела с толкова различни обстоятелства.
Справедливо, та справедливо. Добре, ама справедливо за кого????
Не съм на контра на мнението, че Стависки получи малко. Контра съм на това:

PtD написа:2.5 условно срещу 14 ефективно

Двете катастрофи са несравними. Най-малкото заради броя на жертвите. Аз мисля наопаки - Стависки осъдиха ли го - осъдиха го. Перничанката уби три пъти повече хора, но получи над 5 пъти по-голяма присъда като срок. Доволен съм от двете присъди, макар че тази на Стависки можеше да е повече. Дали е справедлива разликата в двете присъди е чиста спекулация без каквато и да е обективна обосновка.

Мога да се чудя на съда за мотивите за условна присъда. Но не си позволявам да ги оспорвам. Ако ги оспорвах би трябвало да отида в съда и да покажа какво мога. Само дето аз не мога и да си помисля, че съм компетентен за съдия по дело с жертви. Като изтъкнат привърженик на позитивизма и критик на критиците ти би ли отишъл в съда за да покажеш какво можеш, след като оспорваш присъдите му?
Прекалено мека или строга присъда не е нещо хубаво - съгласен съм. Но оспорването на решенията на съда е нещо хиляда пъти по-страшно в моите очи. По-нагоре казах защо.

@chill: Според един широко известен и признат теоретик на постмодернизма, в страните с развита пазарна икономика успешните консуматори се ползват с известно благоволение в очите на съдебната система. Примери ще намериш много. Любопитно ми е, според теб такaво нещо справедливо ли е за една "правова" държава, за каквито се имат гореспоменатите страни? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Чет Фев 28, 2008 11:17 pm

И да разсъждаваме и да не разсъждаваме, тва е то... дори съвестта му ще е чиста, защото "си е понесъл наказанието". :bigeyes:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Пет Фев 29, 2008 2:21 am

@bikerider, ето ти един интересен казус, да помислиш: Съветската система законно ликвидира над 40 милиона души, с глад и лагери. Според теб справедливо ли е това, или не се наемаш да съдиш, понеже все пак всичко е в рамките на закона?

:deal:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Фев 29, 2008 9:11 am

PtD написа:@bikerider, ето ти един интересен казус, да помислиш: Съветската система законно ликвидира над 40 милиона души, с глад и лагери.

Примера ти е силно изопачен и тенденциозен. Посочи ми съветския закон, по който хората са оставяни да умрат от глад. Цитирай ми член или алинея, които узаконяват смъртта от глад на гражданите.

Накрая - посочи ми алтернатива на приемането на присъдите на съда. Искам да знам, след като критикуваш съда какво предлагаш???? Побесняла тълпа да линчува Стависки и съдебния състав? Или?
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пет Фев 29, 2008 9:26 am

bikerider написа:Примера ти е силно изопачен и тенденциозен. Посочи ми съветския закон, по който хората са оставяни да умрат от глад. Цитирай ми член или алинея, които узаконяват смъртта от глад на гражданите.

Накрая - посочи ми алтернатива на приемането на присъдите на съда. Искам да знам, след като критикуваш съда какво предлагаш???? Побесняла тълпа да линчува Стависки и съдебния състав? Или?

За тенденциозен - тендензиоцен е. Но не е изопачен. Законът, който е причина милиони да измрат от глад е увеличената квота за износ на зърно, подплатена с декрета за смъртно наказание за кражба на обществена собственост. Законът, с който се вкарват невинни хора в лагерите е Наказателният кодекс на СССР, особено чл. 58.

Вот так вот.

Значи имаме закони, които обричат милиони невинни на страдания и смърт, но по твоята логика трябва да подкрепяме всички решения, обосновани върху тези закони?

Що се отнася до алтернативата - ето ти една алтернатива - обжалване и преразглеждане. А също и уволнения на прокурори, които не си вършат добре работата.
Аватар
PtD

Мнениеот agent_Jekov » Пет Фев 29, 2008 10:48 am

PtD написа:Що се отнася до алтернативата - ето ти една алтернатива - обжалване и преразглеждане. А също и уволнения на прокурори, които не си вършат добре работата.
Абсолютно.Само дето няма кой да се неаеме вече с това, тъй-като на бащата му идват добре паричките.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот bluskanie » Пет Фев 29, 2008 11:04 am

PtD написа:

Що се отнася до алтернативата - ето ти една алтернатива - обжалване и преразглеждане. А също и уволнения на прокурори, които не си вършат добре работата.

Давай, с теб съм :agree:

Що гледаш истината или поскоро справедливостта да възтържествува, като е ясно, че това не е възможно в цивилизования свят. Щеш или не щеш...
Последна промяна bluskanie на Пет Фев 29, 2008 11:07 am, променена общо 1 път
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Мъро » Пет Фев 29, 2008 11:06 am

На бащата му идват необходими за живота на дъщеря му паричките. Ако момичето се оправи и няма трайни увреждания, бащата няма никакъв интерес да продължава това дело, тъй като най-силното му желание ще се е сбъднало - дъщеря му ще е жива и здрава.

Друг е въпросът дали това ще стане... дано да стане!

Интересен и черноглед въпрос - ако случайно момичето си отиде от този свят, ще има ли преразглеждане на делото поради променени обстоятелства?
Аватар
Мъро

ПредишнаСледваща

Назад към Други