Подкрепяте или не Максим Стависки

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот agent_Jekov » Пет Фев 29, 2008 11:35 am

bluskanie написа:Що гледаш истината или поскоро справедливостта да възтържествува, като е ясно, че това не е възможно в цивилизования свят.
Защото сме човешки същества и като такива имаме чувство за справедливост.Второ ако в "цивилизования" свят е невъзможно еми е*eм ти и цивилизацията. ;)
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот chill » Пет Фев 29, 2008 12:27 pm

agent_Jekov написа:
bluskanie написа:Що гледаш истината или поскоро справедливостта да възтържествува, като е ясно, че това не е възможно в цивилизования свят.
Защото сме човешки същества и като такива имаме чувство за справедливост.Второ ако в "цивилизования" свят е невъзможно еми е*eм ти и цивилизацията. ;)

А защо трябва цивилизацията да се води по твоето лично чувство за "справедливост" ? Ти да не се изживяваш като Господ? Е*ем ти и чувството за справедливост.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот PtD » Пет Фев 29, 2008 2:52 pm

Факт е, че е налице всеобщо недоволство от лекотата на присъдата. А понеже законите трябва да удовлетворяват болшинството от хората, значи или нещо в тях не е наред, или в машината за прилагането им.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Brave » Пет Фев 29, 2008 5:21 pm

Мъро написа:Интересен и черноглед въпрос - ако случайно момичето си отиде от този свят, ще има ли преразглеждане на делото поради променени обстоятелства?

Да, или ще има преразглеждане или ново дело за "новата" жертва, обаче има срок, в който смъртта се води като следствие на катастрофата. И този срок, по спомен е само 1 г. След това - все едно смъртта е настъпила по независещи обстоятелства. Дано въобще не се стига до подобен казус.

PtD написа:Факт е, че е налице всеобщо недоволство от лекотата на присъдата. А понеже законите трябва да удовлетворяват болшинството от хората, значи или нещо в тях не е наред, или в машината за прилагането им.

Чудесно е, че присъдите като цяло не удовлетворяват мнозинството от хората. Иначе, щеше да има смъртни наказания за кражба, особено за по-мургавите малцинства. Правната култура на българския народ е нулева, доказано е с многобройните успешни имотни и парични измами. Същото това мнозинство, не бива да определя техежстта и условията за налагане на наказания, защото за него важи само старозаветния принцип - "око за око, зъб за зъб". Дивял съм се на по-възрастните си роднини, какви безумни позиции вземат и въз основа на какво решават, че някой е виновен, пък те са (били) интелигентни хора, вишисти. Всеки опит в човешката история, в който правосъдието е давано в ръцете на масите, е свършвал с кървави извращения.
Brave

Мнениеот PtD » Пет Фев 29, 2008 5:40 pm

Аз мислех, че в демократичното общество всички трябва поравно да имат глас за правилата... явно мислиш другояче!
Аватар
PtD

Мнениеот Brave » Пет Фев 29, 2008 5:51 pm

Правиш ли разлика между пряка и непряка демокрация?
Brave

Мнениеот Мъро » Пет Фев 29, 2008 5:51 pm

И между свобода и свободия ;)
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот bluskanie » Пет Фев 29, 2008 7:52 pm

Говорите абстрактни неща. Справедливост НЯМА. Правосъдие НЯМА. Не в България - НИКЪДЕ. Болшинството хота НЕ определя правилата. Болшинството хота НЯМА никакво влияние върху заоните и изпълняването им. Приказките от сорта "е не е ли правилно да го осъдят" звучат по детски.

Понеже намесихте САЩ... от една седмица съм тук и впечатлението ми е, че никой не го бОли за тебе, въпреки че усмихнато ти вика "Hello, how are you today". Дори говорят как ще изберат кандидат-президента, който обещае продължаване на войните, щот икономиката издъхва. Боли ги за невинните, които ще умрат. Е"това редно ли е ми кажете" ?

Мхм... ;)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Пет Фев 29, 2008 8:18 pm

bluskanie написа:Говорите абстрактни неща. Справедливост НЯМА. Правосъдие НЯМА. Не в България - НИКЪДЕ. Болшинството хота НЕ определя правилата. Болшинството хота НЯМА никакво влияние върху заоните и изпълняването им. Приказките от сорта "е не е ли правилно да го осъдят" звучат по детски.

Така е - съгласен съм :agree:

Въпросът е, да се примирим с или да недоволстваме от това?
Или както е казано
Достатъчно условие, за да пребъде злото, е доброто да седи със скръстени ръце

Понеже намесихте САЩ... от една седмица съм тук и впечатлението ми е, че никой не го бОли за тебе, въпреки че усмихнато ти вика "Hello, how are you today". Дори говорят как ще изберат кандидат-президента, който обещае продължаване на войните, щот икономиката издъхва. Боли ги за невинните, които ще умрат. Е"това редно ли е ми кажете" ?

Всеки народ си заслужава управниците... защо? Защото си ги е избрал... а ако не ги е избрал - защото ги търпи. Американците с тия войни много прокопсаха, та още искат. Нека, нека... :evil:

И за лицемерието съм съгласен, усмихват ти се любезно, как си, добре ли си, а всъщност пет пари не дават... Еб*м ти любезността. Тук у нас сме по-напред - откровено ти се зъбят - поне знаеш какво да очакваш.
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Пет Фев 29, 2008 8:24 pm

PtD написа:Всеки народ си заслужава управниците... защо? Защото си ги е избрал... а ако не ги е избрал - защото ги търпи. Американците с тия войни много прокопсаха, та още искат. Нека, нека... :evil:

Абе и тук не съм съгласен. Хубавио избрали - ще търпят. Ама те да не са избрали някви марсианци? Че управляващите нали и те са хора, като другите... е, може да не са като другите, но пък другите така и така нямат шанс да станат управляващи :)

PtD написа:И за лицемерието съм съгласен, усмихват ти се любезно, как си, добре ли си, а всъщност пет пари не дават... Еб*м ти любезността. Тук у нас сме по-напред - откровено ти се зъбят - поне знаеш какво да очакваш.

В повечето случаи българите, дори съскайки, ще ти помогнат дооста повече. някак персонално се отнасят, а тия тука са кат роботи ве... :D
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот agent_Jekov » Пет Фев 29, 2008 9:40 pm

PtD написа:Въпросът е, да се примирим с или да недоволстваме от това?
Така е.Както се казваше в един филм: "най-лошото, което сполетява обществото ни е безразличието на добрите хора".
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот bikerider » Нед Мар 02, 2008 9:11 am

bluskanie написа:Говорите абстрактни неща. Справедливост НЯМА. Правосъдие НЯМА. Не в България - НИКЪДЕ.

Подкрепям :agree:

@PtD: относно СССР и глада - очаквах да споменеш износа на зърно. Все още обаче не си цитирал закон, член и алинея. Бих искал да видя дали можеш да намериш точния такъв. Продължавам да не виждам какво общо има това с нашия случай. Масовата смърт от глад в СССР можеш да я видиш сега, след N-години. А тогава? Такива "паралели" са абсолютно безсмислени. Разбирам какво искаш да ми кажеш, но сравнението е произволно. Да не говорим, че точно в СССР най-ужасните и нечовешки решения НЕ са узаконявани, НЕ са протоколирани и НЕ са известни на съветския народ по онова време. Сега са известни, но тогава не. Само това ми стига за да отхвърля примера ти като неадекватен.

PtD написа:Въпросът е, да се примирим с или да недоволстваме от това?

Ти си пределно интелигентен човек и сам знаеш, че люшкането между крайности, между черно и бяло, "добро" и "зло", примирение и недоволство е меко казано незряла позиция. Контрола чрез стесняване на избора е успешна модерна стратегия, но ти точно не би трябвало да ни го прилагаш на нас ;) Аз нито съм примирен, нито недоволствам. Напротив - аз съм обнадежден, защото като цяло виждам прогрес в такива дела. Дори само заради перничанката.

Не е ли време да издигнем гледната си точка до ниво системен анализ? Не е ли време българина най-после да осъзнае колко е изостанал като мироглед от останалата част на света? Не е ли време всеки един от нас да започне да променя това общество? Например като НЕ КАРА ПИЯН?!?

PtD написа:Или както е казано
Достатъчно условие, за да пребъде злото, е доброто да седи със скръстени ръце

Ето отново - "добро" vs. "зло". Какво е "добро"? Какво е "зло"? Добро за кого? Зло за кого? Няма по-разтегливи понятия от тези. Няма по-страшни престъпления от тези извършени в тяхно име, в името на субективно-моралния и етически абсолютизъм. И ако ще си цитираме поговорки, ето ти една от мен: "Пътят към Ада е постлан с добри намерения". Същото като теб е мислел и кроткия бюргер след пропагандата на Гьобелс...*

PtD написа:Всеки народ си заслужава управниците... защо? Защото си ги е избрал... а ако не ги е избрал - защото ги търпи.

Ти явно още не си разбрал, че живеем в коренно различно общество от това, в което "народа" властва. Живеем в индивидуализиращо се общество, в което властва индивида-избирател. Живеем в сложна адаптивна социална система, а не в онова общество на вълци и стадо. Това наблюдавате с bluskanie в Щатите - agent-based society. Такива сложни системи НЕ са хомогенни - те са хетерогенни. Следователно всички обобщения на база хомогенност ("народ" е такова обобщително понятие) с цел опростяване на модела са неадекватни и не вършат работа.... тоест вършат работа, но за едни други цели. Може би трябва да уточниш точно какво целиш с употребата на понятия и клишета от едно отминало общество. Чудя се и недоумявам - та ти сам го беше написал в подписа си: "good AND evil, right AND wrong". Не OR. AND! Не хомогенно стадо. Хетерогенно общество на самостоятелни зряли индивиди!

PtD написа:И за лицемерието съм съгласен, усмихват ти се любезно, как си, добре ли си, а всъщност пет пари не дават... Еб*м ти любезността. Тук у нас сме по-напред - откровено ти се зъбят - поне знаеш какво да очакваш.

Намесихте толкова различни неща, че няма накъде. Пак се люшкаме между крайност - трябва или да се прегръщаме, или да се мразим и да се зъбим. Истината е, че все още се кланяме на думите от езика, все още не боравим с нещата от реалния свят, а боравим с опростения и силно изостанал от света модел на езика. Щото е по-лесно и ни спестява мисленето.

Помня, че като бях малък се чудех на нашите като се скарат. Ми нали се обичаха??!!! Еб*м ти и любовта... :)

agent_Jekov написа:Така е.Както се казваше в един филм...

:crazy:

@PtD: извинявай, но не мога да не се разсмея на подписа ти. Какво значи "free" в условията на ограничени ресурси? Free ще сме, когато надскочим системата от конкуриращи се държави, враждуващи и воюващи за ресурси и пазари. **
Дотогава "free" е ужасна манипулация и точно ТЯ води до войни, смърт и страдания.

* Зигмунд Бауман - "Живот във фрагменти"
** Юрген Хабермас - "Постнационалната констелация"
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Нед Мар 02, 2008 10:13 am

...И Стависки не е изключение. Точно защото се е чувствал "free" от каквито и да е задължения към обществото (нали е шампион и е на върха на каймака), затова и се е нафиркал и затри два човешки живота.
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Нед Мар 02, 2008 11:42 am

bikerider написа:защото като цяло виждам прогрес в такива дела. Дори само заради перничанката.
Ти може да виждаш, но ЕС не вижда.Случая с перничанката е показателен за това, че тук не е важно какво си направил, а кой си и колко пари имаш.

Не е ли време българина най-после да осъзнае колко е изостанал като мироглед от останалата част на света?
Да, но в случая правиш генерални обобщения, а тук става дума за един конкретен случай, нямащ общо с мирогледа на българина, а с това съдът просто да си върши безпристрастно работата.

Не е ли време всеки един от нас да започне да променя това общество? Например като НЕ КАРА ПИЯН?!?
Да, време е.И?

Ето отново - "добро" vs. "зло". Какво е "добро"? Какво е "зло"?
Вие май тръгнахте доста общо да говорите, аз ще се придържам към темата-добро е съдът да си върши безпристрастно работата, зло е да се прилагат двоини стандарти, каквато е практиката в БГ.

:crazy:
Няма какво да се възмущаваш, цитатът ми е в тая насока накъдето и вие забихте.;)
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот bikerider » Нед Мар 02, 2008 8:59 pm

agent_Jekov написа:един конкретен случай, нямащ общо с мирогледа на българина, а с това съдът просто да си върши безпристрастно работата.

chill те попита нещо, защо избягваш да отговориш?
Докажи че, съда си е гледал пристрастно работата. Чакам.
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Пон Мар 03, 2008 9:42 am

He мога да го докажа.Все пак това е форум, не следствие или прокуратура.Само констатирам очевидното.Може пък и безпристрастно да е отсъдил.btw подкрепям идеята ти да си говорим с факти. :agree:
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот bikerider » Пон Мар 03, 2008 6:02 pm

Радвам се, че отчиташ, че ние, гражданите не разполагаме с фактите. Следователно за нас остават (според мен) три избора:
1. Ограмотяваме се правно и започваме да следим работата на съда и да подаваме сигнали при нарушение на законите от страна на съда. Къде точно е друга тема.
2. Приемаме, че сме правно неграмотни и оставяме съда да си гледа работата без да предявяваме претенции и да поставяме под съмнение компетентността му, т.е. доверяваме се на съда в името на законността.
3. Не приемаме, че сме правно неграмотни, попиваме от медиите всякакви глупости и мрънкаме за "справедливост" и еднакви присъди за различни дела.

Щом не можеш да докажеш, че съда е действал пристрастно и необективно, но за теб това е "очевидно" (на база на какво, chill ти зададе прецизен въпрос), то мога само да ти честитя принадлежността към категория 3.

Избора е личен, последствията - също.
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Пон Мар 03, 2008 7:30 pm

На базата на фактите-алкохол, убийство, осакатяване.Или според закона не се влиза в затвора за това?
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Мъро » Пон Мар 03, 2008 10:19 pm

Как не ви омръзна да тъпчете на едно място...
Всичките сте прави, всичките не се опитвате да погледнете какво точно се опитва да каже другия.
Аватар
Мъро

Мнениеот bikerider » Пон Мар 03, 2008 11:54 pm

agent_Jekov написа:На базата на фактите-алкохол, убийство, осакатяване.Или според закона не се влиза в затвора за това?

Пич, дали се влиза в затвора преценява съда. Не ти, не аз, не сульо и пульо. Точка. Прочети НК от-до и пак коментирай дали съда е пристрастен.

@Мъро: гледам, гледам, ама...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Мар 04, 2008 2:28 am

@bikerider, ако досега не си разбрал, последните ми няколко подписа са цитати от G. Bush. :) В случай, че си мислел, че са някои големи мъдрости на голям мъдрец... :rofl:
Аватар
PtD

Мнениеот chill » Вто Мар 04, 2008 11:04 am

PtD написа:@bikerider, ако досега не си разбрал, последните ми няколко подписа са цитати от G. Bush. :)

Абе, подозирах аз, че той ти е нещо идол ... :rofl: :rofl: :rofl:
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот PtD » Вто Мар 04, 2008 12:55 pm

Treasure those idol moments :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Мар 04, 2008 5:00 pm

@PtD: Пределно съм наясно откъде е и какво значи, не бях само сигурен за смисъла, който ти влагаш в цитата, сега вече съм :)

П.П. А ако ти не си разбрал защо те репликирам - странно ми е, че иронизираш Буш, а пригласяш на отбора дето вика за добро, зло, справедливост и прочие ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Вто Мар 04, 2008 6:43 pm

И какво странно виждаш в това? Да не би Буш да е борец за справедливост? :rofl:
Аватар
PtD

Мнениеот cvb » Вто Мар 04, 2008 7:38 pm

8 - с тая тема ще го издигнете уверено за бг . президент и паметник :(!: ще има.. :agree:
майка да не си..Изображениекой съм азИзображениевелосиРАПТОР цъкащите минуси имат малка пишкаИзображение
Аватар
cvb

Рейтинг: 859

Мнениеот Alien » Вто Мар 04, 2008 9:40 pm

PtD написа:И какво странно виждаш в това? Да не би Буш да е борец за справедливост? :rofl:

Вчера е имало въздушни удари над Сомалия. Защо?
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот Мъро » Вто Мар 04, 2008 10:04 pm

'щото... демокрация, бате, демокрация :popcorn:

Американците са невероятни хора. Много сериозна култура, много жесток морал, много добри традиции. Жалко, че живеят в резервати :crap:
Аватар
Мъро

Мнениеот Alien » Вто Мар 04, 2008 11:17 pm

Мъро написа:'щото... демокрация, бате, демокрация :popcorn:

ъъъ?
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот bikerider » Сря Мар 05, 2008 12:02 am

PtD написа:И какво странно виждаш в това? Да не би Буш да е борец за справедливост? :rofl:

Употребява същите разтегливи мехури, изпразнени от съдържание, каквито употребявате вие критиците на съда тук в темата.

Ето две мои тълкувания на база Буш и вашите изказвания:
- свободните страни не произвеждат ОМП - те вече го имат или слушкат някой дето го има. Ерго несвободните са тия, които се опитват да се докопат до такова вместо да слушкат (което по принцип е тяхно изконно право).
- справедливия съд раздава еднакви присъди без да гледа конкретните обстоятелства. Ерго несправедливия съд си губи времето да гледа поотделно всеки конкретен case и обстоятелствата (а това е основен момент в правото).

Сигурно само аз виждам приликите между тия две линии на разсъждение? Само аз ли виждам, че вие критиците на съда разсъждавате по същия игнориращ правото начин като Буш?

Въртим се като въртоглави. Аз не зная защо съда е решил, че Стависки може да бъде облагодетелстван от члена за условна присъда. Не зная. Затова и приемам присъдата. Също така не зная и какво е съдебното минало на перничанката. Ти също не знаеш. Jekov също не знае. Но бързате да съпоставяте двата случая без да имате каквато и да е база за сравнение освен употребата на алкохол.

Jekov иска всеки да бъде съден строго по закона. Той закона не го е чел, но иска "справедливост". За какво ни е тогава изобщо съд? Бацаме една правна база данни, пишем една програма-съдия - вкарваш обстоятелствата и тя изплюва направление еди-кой-си затвор, за еди-колко си време. Той така явно си ги представя нещата. Докато не му опре на гъза (не му го пожелавам) и не усети колко е ужасяващо такова правораздаване.

Да искате справедливост, без да имате информация за ВСЯКА една подробност по конкретните случаи е да искате именно такова роботизирано правосъдие. Сещаш ли се в СССР през 30-те ако някой закъснее за работа заради скапан трамвай какво му се е случвало напълно законно? Еб*м тая "справедливост".
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Други