Sram подготвя олекотен вариант на Maxle

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Sram подготвя олекотен вариант на Maxle

Мнениеот Admin » Съб Мар 15, 2008 7:10 pm

Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот mulltex » Съб Мар 15, 2008 7:24 pm

Имам един елементарен въпрос - защо всички са се втурнали да увеличават предната ос за XC дисциплината? Нима досегашната технология не е достатъчно добра/ здрава. Поне лично аз никога не съм страдал заради "нормалната" си ос....
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот Shady™ » Съб Мар 15, 2008 8:53 pm

напълно съм съгласен с теб... Може би искат да нарпавят МАКСИМАЛНО качество дори и над необходимото но със съвсем малко по-високо тегло... Нещо като за "агресивно ХС"...макр наистина и нормаланта ос да е достаъчна...знам ли :dunno: :^:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Съб Мар 15, 2008 9:11 pm

mulltex написа:Имам един елементарен въпрос - защо всички са се втурнали да увеличават предната ос за XC дисциплината? Нима досегашната технология не е достатъчно добра/ здрава. Поне лично аз никога не съм страдал заради "нормалната" си ос....

Реално погледнато - не пречи да е по-здраво;
Има доста агресивни карачи, които в същото време търсят минимално тегло...
Аз лично нямам нищо против комбинация(вилка/главина) на 20мм ос, със същото общо тегло, като такава на 10мм.
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот mulltex » Съб Мар 15, 2008 9:17 pm

Сега се сетих една от причините SRAM да походят към 20мм ос:
Шимано минават към новата 15мм и за да стане една нова шиманска главина на ROCK SHOCK вилка е необходимо някакъв вид преходник(за 20мм им ос) и всичко заспива, в противен случай ако SRAM останат на стария стандарт - само ще загубят пазар заради съвместимост...

:dunno:
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот GECKO » Съб Мар 15, 2008 10:32 pm

Shady™ написа: "агресивно ХС"... нормаланта ос ... достаъчна...

Аз го карам това... до голяма степен, и когато го практикувах с "нормална ос" ми се случваха интересни неща, като засукване на вилката след приземяване на гумата (отскок от камък) с натисната спирачка, в следствие на което колелото тръгна в ляво... не неконтролируемо, но доста неприятно, особенно ако от ляво имаше нещо по-неудобно за каране. Друг момент беше след едно каране над Симеоново, когато вече слезнахме долу усетих някаква нестабилност и хлопане и се оказа, че главината се беше отхлабила (а аз съм човек, познат със педаничността си относно затягането). При тези събития бях с SR Suntour Duro E + Shimano BR-M475 (180) + Formula "E-Hub" та аз съм ЗА идеята да се олекоти Maxel-а, дори и не защото е нужен, ами заради възможността, да правиш избора. За всичко над ХС/Маратон според мен може да намери приложение, дори и само за да си достави човек по-корава кормилна уредба на своя велосипед за всичко.

Има и друг момент... много състезатели в дисциплина 4Х предпочитат вилки от класа на Reba например, за своите състезателни велосипеди и не рядко се забелязва някой да пресича финала с капла в едната ръка а в другата да си влачи остатъка от колелото. Точно тези хора имат нужда от нещо такова - лека вилка с малко ход, много настройки и все пак способна да поеме малко повече от обикновенната ХС вилка. Доста биха карали Pike например, но когато не се смъква до 80мм разваля състезателната стойка ;)

Идеята няма минуси за разлика от тази с нестандартната ос на Shimano/Fox. С Maxle Lite може да избирате вилка със или без системата, а ако изберете "със" то имате огромен избор от продукти под формата на главини, или Wheelset-ове за този стандарт.
Аватар
GECKO

Назад към Общ форум