Shady™ написа: "агресивно ХС"... нормаланта ос ... достаъчна...
Аз го карам това... до голяма степен, и когато го практикувах с "нормална ос" ми се случваха интересни неща, като засукване на вилката след приземяване на гумата (отскок от камък) с натисната спирачка, в следствие на което колелото тръгна в ляво... не неконтролируемо, но доста неприятно, особенно ако от ляво имаше нещо по-неудобно за каране. Друг момент беше след едно каране над Симеоново, когато вече слезнахме долу усетих някаква нестабилност и хлопане и се оказа, че главината се беше отхлабила (а аз съм човек, познат със педаничността си относно затягането). При тези събития бях с SR Suntour Duro E + Shimano BR-M475 (180) + Formula "E-Hub" та аз съм ЗА идеята да се олекоти Maxel-а, дори и не защото е нужен, ами заради възможността, да правиш избора. За всичко над ХС/Маратон според мен може да намери приложение, дори и само за да си достави човек по-корава кормилна уредба на своя велосипед за всичко.
Има и друг момент... много състезатели в дисциплина 4Х предпочитат вилки от класа на Reba например, за своите състезателни велосипеди и не рядко се забелязва някой да пресича финала с капла в едната ръка а в другата да си влачи остатъка от колелото. Точно тези хора имат нужда от нещо такова - лека вилка с малко ход, много настройки и все пак способна да поеме малко повече от обикновенната ХС вилка. Доста биха карали Pike например, но когато не се смъква до 80мм разваля състезателната стойка
Идеята няма минуси за разлика от тази с нестандартната ос на Shimano/Fox. С Maxle Lite може да избирате вилка със или без системата, а ако изберете "със" то имате огромен избор от продукти под формата на главини, или Wheelset-ове за този стандарт.