Размер на гума

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Размер на гума

Мнениеот DuroLux » Сря Апр 02, 2008 9:59 pm

Здравейте! Понеже много от приятелите ми казват, че ако трябва да сложа гума 2.5 трябва да си сменя и шината/каплата. Та въпросът ми е наистина ли трябва да си сменя шината/каплата за да си сложа по дебела гума и каква роля играе каплата за побирането на по-дебели гуми? :dunno: В момента карам със съвсем обикновени капли Crosser! :D Благодаря предварително! :beer:
Аватар
DuroLux

Рейтинг: 967

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Апр 03, 2008 8:19 am

Приятелите ти са прави, капла ти е твърде тясна за толкова голяма гума. Така че послушай ги не те лъжат :agree:
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот HellBurn » Чет Апр 03, 2008 8:30 am

Аз пък точно на капла Crosser карах с гума континентал 2.5 и нямах проблем. :dunno:
₣®ËÉŘĭĐę
Аватар
HellBurn

Рейтинг: 1141

Мнениеот MIRO A » Чет Апр 03, 2008 8:34 am

HellBurn написа:Аз пък точно на капла Crosser карах с гума континентал 2.5 и нямах проблем. :dunno:

То може са да нямаш ма по - нататък .... По-добре да е направено като хората.
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Мнениеот zozo » Чет Апр 03, 2008 9:41 am

MIRO A написа:
HellBurn написа:Аз пък точно на капла Crosser карах с гума континентал 2.5 и нямах проблем. :dunno:

А и да не говорим че континентала 2.5 е по-малък от повечето 2.5-ци.
zozo

Рейтинг: 1353

Мнениеот HellBurn » Чет Апр 03, 2008 1:01 pm

zozo написа:
MIRO A написа:

А и да не говорим че континентала 2.5 е по-малък от повечето 2.5-ци.

Бъркаш се! Това се отнася за тиогите ;) .
₣®ËÉŘĭĐę
Аватар
HellBurn

Мнениеот Editor » Чет Апр 03, 2008 2:54 pm

Приятелите ти ти говорят глупости.Аз карам с съсвем обикновенна -"двустенна" шина 24'' и гума Gazzolody 3.0 и нямам НИКАКВИ проблеми.
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот did » Чет Апр 03, 2008 3:18 pm

Editor написа:Приятелите ти ти говорят глупости.

:agree:

по принцип може, но няма никакъв смисъл да слагаш МНОГО широка гума в МНОГО трясна капла, щото

първо: по-трудно се монтира

и

второ: гумата ще има по-малък балон, демек хем ще тежи като голяма гума, хем като е монтирана няма да е широка колкото ти се иска и да се усеща като истинска голяма гума.

реалният размер на балона на монтираната гума зависи както от размера на гумата, така и от ширината на каплата. голяма гума на тясна капла е прекалено скъп и тежък вариант, за да получиш искания от теб реален размер на тази част от гумата, която има сцепление с терена.

на хора като Editor, за които очевидно теглото няма значение, само мога да им изкажа съболезнования. сигурно карат така, щото никога не са се качвали на истинско балансирано колело. т'ва си е, обаче, техен проблем. нека да си рипат с тия тракторни 3 инчови тукмаци, щом ги кефи. и те ще узреят някой ден.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Чет Апр 03, 2008 9:05 pm

Доколкото знам, широчината на каплата има отношение и към стабилността на гумата - не само заради влиянието върху големината на балона, но и върху формата му. Не знам дали ще успея да го обясня ясно, обаче представете си каплата като основа, върху която има стени (на гумата), а върху тях е протекторът, т.е. тази част, с която гумата стъпва на земята. Има значение дали стените ще са повече или по-малко "наклонени", не мислите ли? ;) А пък това зависи от широчината на основата.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот THEZOGGO » Чет Апр 03, 2008 10:47 pm

Един приятел кара Кросер Експерт шини с Maxxis 2.5 - Minion downhill specific, така че няма никакъв проблем да си караш с твойте си шини и с широки гуми. :)
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/18/4299_894.JPG
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Rancid » Чет Апр 03, 2008 11:38 pm

Широката шина разпъва гумата,аз усетих голяма разлика.Иначе нямаш проблем.
Изображение
Аватар
Rancid

Рейтинг: 1710

Мнениеот DuroLux » Пет Апр 04, 2008 9:09 pm

Ами аз засега съм се насочил към шина Mach1 Mad + спици DT Champion + главина(предна) Shimano Deore BR-M495 и след като си взема всичко мисля да си сложа гума Maxxis Minion DHF (все пак гумата, ще се ползва като предна) :) . За тази шина (Mach1 Mad) ми казаха, че била супер тежка, но била много здрава и хубава! За гумата чух само добри отзиви, същото и за спиците, а за главината почти нищо не съм чувал (избрах тази главина защото, ще слагам спирачка Shimano BR-M495) . Та изборът ми добър ли е и ако не е бихте ли ме насочили към нещо по-добро? :) ;) :beer:
Аватар
DuroLux

Рейтинг: 967

Мнениеот Prey » Пет Апр 04, 2008 10:05 pm

Аз съм карал с гума 2.5 Continental Diesel на обикновенна шина и не съм имал проблеми, но също ти препоръчвам широка шина защото големият балон означава по-голямо стрянично осукване на гумата(така де криви се настрани) и когато си с тясна шина става зле :)

Едит:

Изборът на шина и спици е добър според мен , но не ти препоручвам да си взимаш главина шимано , защото след като ги покараш повечко започват да се самозатягат (специялно Деоре) и е доста неприятно.
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот biker-kj » Нед Апр 06, 2008 5:17 pm

DuroLux написа:Ами аз засега съм се насочил към шина Mach1 Mad + спици DT Champion + главина(предна) Shimano Deore BR-M495 и след като си взема всичко мисля да си сложа гума Maxxis Minion DHF (все пак гумата, ще се ползва като предна) :) . За тази шина (Mach1 Mad) ми казаха, че била супер тежка, но била много здрава и хубава! За гумата чух само добри отзиви, същото и за спиците, а за главината почти нищо не съм чувал (избрах тази главина защото, ще слагам спирачка Shimano BR-M495) . Та изборът ми добър ли е и ако не е бихте ли ме насочили към нещо по-добро? :) ;) :beer:

1.Шината не е тежка (поне за слила ,за който я препоръчват)-660гр.
2.За здравина немога да коментирам само съм се возил на нея(дори не е моя ,на МраВка аВиаТоР е)
3.Мога да кажа ,че със Минион 2.5 се държи добре ,но 2.35 по би ми допаднал!

Цялата тема е леко риторична и безсмислена!
Много зависи какъв ефект и какво усещане се опитваш да докараш ,а аз си мисля ,че ти нямаш достатъчния опит да го усетиш ,от което пък следва да си вземиш по тясна гума(2.20-2.35) и да си упражняваш техниката!

ПС.did написа всичко необходимо по темата! :popcorn:
Аватар
biker-kj

Рейтинг: 1941

Мнениеот HellBurn » Нед Апр 06, 2008 6:44 pm

biker-kj написа:
DuroLux написа:Ами аз засега съм се насочил към шина Mach1 Mad + спици DT Champion + главина(предна) Shimano Deore BR-M495 и след като си взема всичко мисля да си сложа гума Maxxis Minion DHF (все пак гумата, ще се ползва като предна) :) . За тази шина (Mach1 Mad) ми казаха, че била супер тежка, но била много здрава и хубава! За гумата чух само добри отзиви, същото и за спиците, а за главината почти нищо не съм чувал (избрах тази главина защото, ще слагам спирачка Shimano BR-M495) . Та изборът ми добър ли е и ако не е бихте ли ме насочили към нещо по-добро? :) ;) :beer:

1.Шината не е тежка (поне за слила ,за който я препоръчват)-660гр.
2.За здравина немога да коментирам само съм се возил на нея(дори не е моя ,на МраВка аВиаТоР е)
3.Мога да кажа ,че със Минион 2.5 се държи добре ,но 2.35 по би ми допаднал!

Цялата тема е леко риторична и безсмислена!
Много зависи какъв ефект и какво усещане се опитваш да докараш ,а аз си мисля ,че ти нямаш достатъчния опит да го усетиш ,от което пък следва да си вземиш по тясна гума(2.20-2.35) и да си упражняваш техниката!

ПС.did написа всичко необходимо по темата! :popcorn:

Както каза Байкъра шината е лека за стила си, аз я карах с гума 2.5 и е супер, и подчертавам, че шината е много здрава!!!
₣®ËÉŘĭĐę
Аватар
HellBurn

Назад към Общ форум