ZL0Z написа:Не виждам за какво трябва да сменяш греста
Интересно заключение...
dichodichev3 написа:А какъв тип греси е наи-добре да се използва за смазване на лагерите(за пример пак на главините)?И през какъв период да става подмяната на старата грес с нова?
Тези неща зависят доста от типа и качеството на главините.
При главините с капсуловани лагери в повечето случаи не се подменя греста в тях, а направо самите лагери, когато престанат да функционират гладко и нормално. Виждал обаче и главини от този тип, които имат портове за гресиране, но нямам представа през какъв интервал от време или пробег трябва да се гресират, пък и те общо взето са по-рядко срещани.
При главините с конуси и чашки подмяната на греста си е важно нещо с оглед дълголетието на компонента, но зависи от много неща: пробег, качество на главината и нейните уплътнения, качество на греста, условия, в които се кара... Няма универсална рецепта, но принципно за достатъчно качествена главина от този тип е добре да се профилактира веднъж годишно, а ако не се кара в тежки условия, може би дори веднъж на две години (съдя по това, че една от моите главини Formula след цял сезон разнообразно каране, включващо дори топене в река и след една зима, прекарана на балкона, се усещаше съвсем нормално при въртене, което не значи, че е лоша идея да се профилактира, де). При по-евтините главини обаче поддръжката е по-честа, при някои е дори досадно честа.
Що се отнася до греста, аз съм ползвал различни видове "универсални" греси за лагери и не съм имал проблеми.