Как се правят монтажи като...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Как се правят монтажи като...

Мнениеот bobeca » Нед Апр 13, 2008 10:41 pm

...този: цък цък и тн?Въпроса ми е с коя програм и как.Пускам темата във форума, защото знам че има много хора които се занимават с фотография, и хора които се занимават с photoshop, coreldraw и др.
bobeca

Рейтинг: 1850

Мнениеот Gh0s7 » Нед Апр 13, 2008 10:56 pm

Статив, огледално рефлексен апарат с бърз multishot и след тва снимките се налагат една върху друга ;)
Аватар
Gh0s7

Рейтинг: 2000

Мнениеот EmZo » Пон Апр 14, 2008 1:16 am

Само неразбрах, защо апарата трябва да е огледално рефлексен :) Иначе другото ОК.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот bobeca » Пон Апр 14, 2008 5:30 am

Gh0s7 написа: и след тва снимките се налагат една върху друга ;)

A как се наслагват ми е въпроса ;)
Иначе съм много пресен в фотографията (от вчера :rofl: ) и си нямам на представа какво означава "огледално рефлексен апарат"!
Явно като за начало, във фотографията, ще трябва да си намеря някакво четиво за устройството на фотоапаратите.
И все пак как се правят?
bobeca

Мнениеот SpoileR » Пон Апр 14, 2008 7:05 am

Photoshop-a с CLONE STAMP-A...

Апарата като ти е статичен, значи и природата е статична. Единственото нещо с различно положение ще е RIDER-а :)

Само него го clone-stamp-ваш, а дори и да излезнеш от очертанията му няма и да се разбере, че е от друга снимка, щото само неговата позиция се променя дефакто :)

:beer:

пп (Отваряш първата снимка, успоредно с нея и 2рата. Даваш на клоун стамп (то е като печат едно такова прилича...). След като си дал на него държиш ALT и избираш някоя точка от 2рата снимка.
След което отиваш на първата снимка и без алт с копчето на мишката гледаш на око да сложиш колоездача, там където се пада горе долу на 2рата... и цъкаш мажеш, докато излезне без празни места :)

Вече като имаш една снимка с двойно наслагване, затваряш първата от която си клонирал и отваряш 3тата поред от SEQUENCE-А и на нея даваш алт и пак целиш горе долу къде се пада и така повтаряш докато стане една снимка с еднаква природа, но с различни capture-и на колоездача ;))

Поздрави :)
:beer: :beer: :beer:
Последна промяна SpoileR на Пон Апр 14, 2008 7:12 am, променена общо 3 пъти
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот nikudini » Пон Апр 14, 2008 7:07 am

ОТварят се избраните снимки на фотошоп и се наслагват една върху друга според фона. Използваш фона за ориентация. Ако някъде се припокриват, изтриваш където е нужно.
Аватар
nikudini

Рейтинг: 1629

Мнениеот Antares » Пон Апр 14, 2008 7:27 am

Photoshop.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Alpina » Пон Апр 14, 2008 8:01 am

@nikudin, aко ползваш статив, никакви припокривания, никакви чудесии...

@SpoileR има много по-лесен начин според мен. Като уговоркате е, че сме симали със ставив.

1. Отваряш последната снимка и в нея правиш толкова слоя, колкото кадъра имаш.
2 Слагаш всеки един от кадрите във отделен слой, като вървиш от последен към първи.
3. Изключваш първия слой (последния кадър от групата) и не го включваш повече, за да го променяш.
4. Изключваш всички останали кадри, освен един.
5. Минаваш около обекта с Lasso Tool и след като го очертаеш (може и много грубо, ако около него няма да има застъпавне с обект от друг кадър). Даваш десен бутон -> инвертна селекция -> триеш всичко.
6. Изключваш вече обработения слой и си пускаш друг, с който повтаряш т.5
7. След като си готов пускаш всички слоеве и всичко е ОК (надявам се де, че не съм го правил с такава цел)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот halcor » Пон Апр 14, 2008 8:54 am

Първата снимка е правена с широкоъгълен обектив, да отбележа. Хоризонталният ъгъл на виждане е поне 160 градуса.

@Alpina
Има лесен начин и ако не си снимал със статив ;)
Има една програмка align_image_stack от проектът hugin, която подравнява снимки с леко отместване, така, че да съвпадат перфектно. При снимане със стабилна ръка работи доста добре. Не е user-friendly, засега само command-line интерфейс има.

И стига само Photoshop сте цитирали, готина е програмката, само дето е леко скъпа и в повечето случаи е overkill за задачите, за които се ползва. Да, за професионална работа пести време и си избива парите, но за любителска си има и други неща. Аз за професионална работа (професионална = работа с немалък обем, дето се изкарват пари с нея) си ползвам GIMP (и една кола дребни, улесняващи живота инструменти). Изборът ми не е продиктуван от липса на пари.
Аватар
halcor

Мнениеот Alpina » Пон Апр 14, 2008 9:13 am

:agree:
То и с AutoCAD мога да кажа, как се прави и е много добра в точно напасване на изображения, но нали се сещаш, че Photoshop е станал нещо като символ на едитването и за това го дадох за пример. ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пон Апр 14, 2008 10:39 am

halcor написа:...ползвам GIMP...

О, и ти ли си фен на Gimp :)

За Photoshop нямам мнение, тъй като никога не съм го ползвал.

Разгледах сайта на Hugin, програмката изглежда много обещаваща, особено ме заинтригува функцията за корекция на перспективата :agree:
Кротко планинско колоездене :: Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот halcor » Пон Апр 14, 2008 11:35 am

Супер е hugin, използвам го редовно за правене на панорами. Има си туториали из нета доволно.

А иначе не знам що не ти тръгва джава аплета, ама по принцип май ще минавам на флаш, че е доста по-безпроблемен от потребителска гледна точка.
Аватар
halcor

Мнениеот bobeca » Пон Апр 14, 2008 1:42 pm

Мерси на всички!Статив нямам :crap: , но мисля че и без него ще се справя!Сега като прочетох мнението на Alpina, и се сетих как става, и ще мога да го направя монтажа.Проблема сега са снимките!Трябва да се науча да снимам на тоя дзвер.

:beer:
bobeca

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пон Апр 14, 2008 2:26 pm

bobeca написа:...Статив нямам...

В не малко снимачни ситуации ще се справиш и без статив за апарата. Аз за неподвижна подпора съм ползвал плоски камъни, дънери, стъпала, пейки, перила, моята раница, дори седалката на велосипеда.

Внимавай обаче дали подпората е наистина стабилна. Миналата пролет докато се (само)снимахме с приятел в Стара планина изневиделица духна вятър и бутна апарата от раницата, където го бях застопорил преди това. Височината от която падна не беше голяма, но се кривнаха сегментите на обектива. Ремонтът после струваше 80лв и месец престой в сервиза.
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот bobeca » Пон Апр 14, 2008 4:52 pm

vladimir.dzhuvinov написа:
bobeca написа:...Статив нямам...

В не малко снимачни ситуации ще се справиш и без статив за апарата. Аз за неподвижна подпора съм ползвал плоски камъни, дънери, стъпала, пейки, перила, моята раница, дори седалката на велосипеда.

Внимавай обаче дали подпората е наистина стабилна. Миналата пролет докато се (само)снимахме с приятел в Стара планина изневиделица духна вятър и бутна апарата от раницата, където го бях застопорил преди това. Височината от която падна не беше голяма, но се кривнаха сегментите на обектива. Ремонтът после струваше 80лв и месец престой в сервиза.

И на мене ми е това идеята!А иначе аз няма да го оставямсам на подпората ;)
bobeca

Мнениеот Alpina » Пон Апр 14, 2008 5:12 pm

Не е нужно да цитираш цялото горно мнение, след като обикновенно е повече от ясно, че пишеш в отговор на него.

С какво си се сдобил, ако не е тайна :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bobeca » Пон Апр 14, 2008 8:17 pm

Той е главно на баща ми, но аз много повече от него съм се запалил: Sigma sd14.Чувствам се индианец с него :D Упътването го чета за 4-ти път :)
bobeca

Мнениеот agent_Jekov » Пон Апр 14, 2008 10:03 pm

Цяло поколение нов вид "творци" се навъди."Творците", които "творят" "изкуство" с фотоапарати. :rofl: :crap:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот did » Пон Апр 14, 2008 10:06 pm

agent_Jekov написа:"Творците", които "творят" "изкуство" с фотоапарати. :rofl:

пак коментираш неща, от които нищо не разбираш.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пон Апр 14, 2008 10:07 pm

bobeca написа:Sigma sd14

За тази камера съм чел, че има невероятен сензор, с нов вид цветоулавяща технология :agree:

Учи се и действай :)
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот agent_Jekov » Пон Апр 14, 2008 10:11 pm

did написа:

Да, и ти си от тия "творци".Защитавай колегията, щото нямаш друг избор. :)
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Alpina » Пон Апр 14, 2008 10:12 pm

agent_Jekov написа:Цяло поколение нов вид "творци" се навъди."Творците", които "творят" "изкуство" с фотоапарати. :rofl: :crap:

Лошо няма, пак е по-добре е от такова или такова, защото има хора, който така творят :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Пон Апр 14, 2008 10:15 pm

agent_Jekov написа:
did написа:

аз не съм творец. аз съм щракач.

Но не обиждай творците, щото такива има!

agent_Jekov написа:Надявам се, че ме разбра, въпреки, че ми е малко крайно изказването като цяло. :beer:

Всъщност, не е крайно. Вече всеки с GSM с камерка си мисли, че може да снима.

Факт.

Жалко.
Последна промяна did на Пон Апр 14, 2008 10:24 pm, променена общо 1 път
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот agent_Jekov » Пон Апр 14, 2008 10:21 pm

Alpina написа:
agent_Jekov написа:Цяло поколение нов вид "творци" се навъди."Творците", които "творят" "изкуство" с фотоапарати. :rofl: :crap:

Лошо няма, пак е по-добре е от такова или такова, защото има хора, който така творят :beer:
Да, но като цяло много консуматорско стана.Всичко живо лапнАло фотоапарато, научилО оттук оттам фотошопче и се помислилО за творец.Айде земи една четка и бои и го нарисувай да те видим, както са го правели преди.Това е истинско изкуство.Останалото е претенциозен и модерен булшит, който и баба знае и за разлика от рисуването, всеки галфон без капка талант може да се хване, да усвои теорията и да почне да "твори".Въобще не отричам, че има феноменални, гениални и прекрасни "произведения" и от този бранш, но съм против масовостта, насочена към начесване на крастата на потребителчето.Надявам се, че ме разбра, въпреки, че ми е малко крайно изказването като цяло. :beer:
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот agent_Jekov » Пон Апр 14, 2008 10:24 pm

did написа:
agent_Jekov написа:
did написа:

аз не съм творец. аз съм щракач.

Но не обиждай творците, щото такива има!
Да ги наречем "майстори в щракането" или "специалисти в правенето на снимки"."Творец" е много силна дума, според мен!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Alpina » Пон Апр 14, 2008 10:24 pm

agent_Jekov написа:Всичко живо лапнАло фотоапарато, научилО оттук оттам фотошопче и се помислилО за творец.Айде земи една четка и бои и го нарисувай да те видим, както са го правели преди.Това е истинско изкуство.

Не знам защо си мислиш, че някой претендира, това което снима, да е изкуство или да се съревновава с художник.

Извинявай, но аз никога, дори да искам, няма да мога да творя със четка. Това значи ли, че не мога да се опитам, чрез техниката, да правя някакви "творби", които да ме радват лично мен?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот agent_Jekov » Пон Апр 14, 2008 10:29 pm

Говорех за масовото потребителче.Като цяло.Естествено, че има изключения.Както и да е.Спирам до тук.
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Alpina » Пон Апр 14, 2008 10:32 pm

agent_Jekov написа:Спирам до тук.

:agree:

Евалата, няма смисъл в излишни спорове, колкото и да са ми приятни :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bobeca » Чет Май 15, 2008 6:00 am

Ето ги първите резултати. :) http://img161.imageshack.us/img161/1513/slidedeni2nz7.jpg

Снимката е черно-бяла, защото ги прецаках цветовете и бяха много тъмни!Иначе е правена без статив, и всичко си е на мястото. ;)

Като цветовете не ти харесват, махни ги! :D
bobeca

Мнениеот bobeca » Чет Май 15, 2008 10:10 pm

Този път стана по-добре! :) http://img137.imageshack.us/img137/6670/boboslide2fu1.jpg
bobeca

Назад към Други