Кой крив, кой прав? (отново за МПС-та)

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Кой крив, кой прав? (отново за МПС-та)

Мнениеот BikeArea » Сря Апр 23, 2008 12:00 pm

Прибирам се пешачката току що и минавам по пешеходна пътека, по която минавам всеки ден, на нея има и светофар с премигащи хоризонтално оранжеви светлини, ясно очертана е... сиреч отчетливо се вижда!

Та...
Виждам, че идва син Citroen , но тръгнах по пътеката понеже колата беше далече, а и се движеше с такава скорост, че дори не се налагаше да спира, просто да намали, аз минавам и готово. Пък съм си и в правото, на пешеходна пътека.
Стигам аз до средата на пътеката и се задава лъскаво Audi, което се движеше може би с 60-70 км/ч, като задминава Citroen-а и същевременно лети право към мен, а аз - ни напред, ни назад.
За щастие действието се развива на разстояние, в което Audi-то може да спре преди да ме блъсне.
Обаче, нашия човек решава, че е по-лесно да натисне клаксона, отколкото спирачката, при което на мен не ми остана нищо друго освен да притичам, спасявайки се от поредния гъзар! :(!:

Тъй както си и притичвах ми мина идеята заради, която пиша тук.
В ръката си държах бутилка от кока-кола (1.25л) наполовина пълна, та ако съвсем неволно в пристъп на паника (от клаксона) бях метнал бутилката по колата му, то ако не му строша предното стъкло, със сигурност нервите му ще са потрошени до края на деня, а нищо чудно и лъсквото возило поодрано, щетите застрахователя ще ги покрие, на него разправиите му стигат!
И тогава, като дойде чичко поУицай какво да очаквам?
Лично за себе си, аз съм си прав - минавам по пешеходна пътека, ясно обозначена, а онзи изпреварва точно преди пътеката, т.е. трябва да не е много прав !?

От случката ми стана много криво.
Сякаш аз съм му длъжен да му търпя на онзи изцепките, да бързам и тичам при положение, че съм си на пътеката, само защото 15-те секунди, за да спре и тръгне отново му нарушават спокойствието... :V:
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот Alpina » Сря Апр 23, 2008 12:14 pm

Аз лично бих "изпуснал бутилката"
На 100% щеше да му разбие стъклото, а после за да застрахователите му оправят щетата, трябва полицията да пише протокол... тогава щеше да го отнесе много яко, за това, че е изпреварвал така и ти е давал зор ;)
Наистина щеше яко главоболия да му създадеш.

Но преди седмица, ми се наложи да бързам и преминах няколко светофара на червено, карах с много над ограничението дори за малко и в насрещно платно, обаче спрях на пешеходна пътека, макар че псувах на ум, това че го правя в такъв момент.
За съжаление, поради факта, че има толкова много хора, които се чувстват царе зад волана човек е на 100% сигурен, че този, който нарушава по такъв нагъл начин правилата е просто поредния нещастник със книжка, която не заслужава.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот bored » Сря Апр 23, 2008 12:37 pm

Неприятна история...
Верно големи идиоти има по улиците, но това с бутилката не е добър вариант - ти ставаш поредния идиот, мятайки бутилка, която отскачайки от колата незнаеш каде ще фвъкне и кой ще удари, а предното стъкло на подобна кола няма начин да се счупи...
Аз на пешеходни патеки спирам. Карам из града с 50-60км/ч, но наближа ли пешеходна патека намалям задалжително и ако има хора спирам поне на 1-2 метра. Не че ми е мерак да спирам, но знам какво е чувството гледайки колата която трябва да те пропусне намаля, тръгваш, а тоя идиот минава с 4-5км/ч покрай теб, а ако се спъна в последния момент ? Каквито бели стават от няма нищо, неискам да си помислям, пък съм и пешеходец и колоездач... Нямам желание да блъсна някой или да се получава глупава ситуация със свирене на гуми и прочее..

ИЗВОДА: КАРАЙТЕ, ПРЕСИЧАЙТЕ, бе правете каквото си искате, но така, както искате другите да го правят с вас!
Аватар
bored

Рейтинг: 1399

Мнениеот bobi124 » Сря Апр 23, 2008 12:42 pm

Подобна случка и в Плевен, карам си аз към работа и зяпам наляво -надясно и изведнъж чувам спирачки пред мене и гледам един замалко да блъсне една кака на ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА, интересното е че не го и видях откъде се появи и кога ме е изпреварил, явно е бил много бърз.
Последна промяна bobi124 на Сря Апр 23, 2008 1:07 pm, променена общо 1 път
bobi124

Рейтинг: 1262

Мнениеот bored » Сря Апр 23, 2008 12:44 pm

Alpina написа:Аз лично бих "изпуснал бутилката"
На 100% щеше да му разбие стъклото...

Аз ако можех и гумите му щях да спукам, както е засилен с 60-70км/ч - скорост преценена на око, която може да се окаже и над 100...
Всъщност и тоз може да е бързал за някаде ама вместо да псува да е рещил просто да мине набързо. :D
Аватар
bored

Мнениеот Alpina » Сря Апр 23, 2008 12:46 pm

Абе не става така с "бързал за някъде" Аз почти винаги нямам време и бързам, ама не правя така ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bored » Сря Апр 23, 2008 12:48 pm

bobi124 написа:Подобна случка и в Плевен, карам си аз към работа и зяпам наляво -надясно и изведнъж чувам спирачки пред мене и гледам един замалко да не блъсне една кака на ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА, интересното е че не го и видях откъде се появи и кога ме е изпреварил, явно е бил много бърз.

:popcorn:

Ти доста отвеян си бил, колата не си видял от каде се е взела, а каката на пешеходната не се знае... :P

Alpina написа:Абе не става така с "бързал за някъде" Аз почти винаги нямам време и бързам, ама не правя така ;)

Аз за никаде не бързам, от малко градче съм, по някога движението е доста натоварено, но за щастие няма нищо общо с това при вас - при вас си нямам на идея колко ще ми издържат нервите.
Вие докато преминете през едно кръстовище аз ще съм направил поне две обиколки на моя град по централните улици с 50км/ч, когато не е натоварено.. :D :D
Последна промяна bored на Сря Апр 23, 2008 12:52 pm, променена общо 1 път
Аватар
bored

Мнениеот An Alien Hoopajupe » Сря Апр 23, 2008 12:56 pm

На мен ми се случва често на пешеходната пътека през която пресичам всеки ден за училище , някой нормален човек да спре за да мина ,а зад него някой селянин да види че в другото платно няма коли и да се напъне като запек и да мине почти през краката ми докато пресичам . :(!:
Аватар
An Alien Hoopajupe

Рейтинг: 1263

Мнениеот bobi124 » Сря Апр 23, 2008 1:03 pm

bored написа:............

Ми всъщност гледах едни таксита до мене да не земе некой да си отвори вратата :D а пешеходната пътека е баш преди спирката на тролея, колата не съм усетил кога е минала покрай мене, ама за малко да и усетя бронята :D

ПС: Каката беше руса, руса та чак до бяло :D
bobi124

Рейтинг: 1262

Мнениеот Trip-tfk » Сря Апр 23, 2008 1:21 pm

На мен пък много често ми се случва шофьорите да ми дават път на пешеходната пътека,но начина по който го правят е много стресиращ.
Тръгвам да пресичам и виждам че от далече идва кола,стъпвам на платното и в този момент виждам че автомобила се движи с несъобразена скорост.След като правя крачка назад шофьора решава,че трябва да ми даде път и точно в последния момент набива спирачките,от което аз съм крайно стресиран ,тъй като съм решил да го пусна да мине преди мен.В този момент той започва да маха нервно с ръце да минавам по-бързо.Доста объркващо става. :crap:
Trip-tfk

Рейтинг: 1718

Мнениеот bored » Сря Апр 23, 2008 1:43 pm

Trip-tfk написа:...
Тръгвам да пресичам и виждам че от далече идва кола,стъпвам на платното и в този момент виждам че автомобила се движи с несъобразена скорост.След като правя крачка назад шофьора решава,че трябва да ми даде път и точно в последния момент набива спирачките...

Тези шофьори трябва да бъдат наказвани с 493085 часа обществено неполезно пресичане на пешеходни патеки на средно натоварени пътища...
Междо другото из нашия малък град от скоро на по натоварените пътища има полицаи до пешеходните и спират движението с палки, похвално..
Аватар
bored

Мнениеот Alpina » Сря Апр 23, 2008 2:12 pm

Помислете обаче, че понякога ако шофьор не спре на пешеходна пътека, може да ви спаси живота.
Примера е с това, когато съм спирал на двулентово платно в едната посока да мине някой и в този момент независимо от ляво или дясно според случая, колите продължават, даже да са били зад мен, ме заобикалят.
Веднъж, докато бях в Благоевград, една майка с количка, така щеше да бъде отнесена, добре че успях да и извикам да спре...

За съжаление на пътя много хора включвайки двигателя, си изключват мозъка.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bored » Сря Апр 23, 2008 2:19 pm

Найстина доста кофти момент, да не приказваме ако са възрастни хора, които бавно се предвижват и се налага повечко чакане...
Лош момент е и когато пешеходци се засилят да пресичат в най-последния момент без да се замислят, че идва кола на която спирачния път е по-голям от дистанцията им. Тогава кой е виновен ?
Последна промяна bored на Сря Апр 23, 2008 2:21 pm, променена общо 1 път
Аватар
bored

Мнениеот boriss13 » Сря Апр 23, 2008 2:21 pm

@BikeArea Подобни действия (с бутилката по стъклото) могат да доведът до тежка физическа саморазправа, и после полицайте пак ще те изкарат теб виновен... Мен ме е гонил един келеш с жълт опел.Ако не беше извадил тръба нещата щяха да се развият по коренно различен начин, но в конкретно създалата се ситуация си "подвих опашката" и си продължих.Историята се породи от факта, че въпросния ме засече, аз го напсувах, а той да вземе да ме чуе... :D

Мое лично мнение!!!
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Re: Кой крив, кой прав? (отново за МПС-та)

Мнениеот bikerider » Сря Апр 23, 2008 2:31 pm

@BikeArea: бих го оставил да мине, след което като съвестен гражданин ще се обадя в полицията да съобщя за престрелката :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Re: Кой крив, кой прав? (отново за МПС-та)

Мнениеот bored » Сря Апр 23, 2008 2:44 pm

bikerider написа:@BikeArea: бих го оставил да мине, след което като съвестен гражданин ще се обадя в полицията да съобщя за престрелката :)

А те от своя страна ще те занимават половин година с глупости...
Това с полицията не е добър вариант, защото не мисля че са дотолкова съвестна организация. Пък и да преовеличаваш, престрелката не е шега работа - подаваш фалшиф сигнал.
БЕ КВИ ПАК ГИ ПИШИТЕ, ТОВА ГО ПРИКАЗВАЙТЕ НА БАБИТЕ СИ.
КАЗАХ - БЪДЕТЕ ЛОЯЛНИ ЗАРАДИ ВАС СИ, който иска да е идиот да си бъде такъв цял живот...

bikerider: :qright: :rofl:
Аватар
bored

Мнениеот Alpina » Сря Апр 23, 2008 2:58 pm

Няма да го занимават с нищо. Лишото е, че се налага да пише оплакване :( но пък иначе всеки можеше да се обажда колкото пъти поиска за каквото поиска.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Сря Апр 23, 2008 3:10 pm

:rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Апр 23, 2008 6:14 pm

Съветвам всички, по принцип, когато има опасност за физическа саморазправа и имат възможност да "подвият опашка", да го правят. Спестяват се купища възможни проблеми, вкл. и с полицията. Вече ако няма накъде да се отстъпва - с рогата напред и...!
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Апр 23, 2008 7:10 pm

:agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот BikeArea » Сря Апр 23, 2008 7:21 pm

И това ми мина през акъла. Викам добре, ще му спраскам стъклото на този хубавец, ама после ще си имам работа със силно афектиран човек... :crazy:
В конкретния случай до бой едва ли щеше да се стигне понеже наоколо имаше доста хора и ако онзи имаше достатъчно малко акъл, че да се сбие с мен доста "съвестни граждани" щяха да му налетят.

Сега обаче като помисля като разумин човек съм доолен в известна степен, че не метнах бутлката по него, понеже щеше да стане като цяло кофти ситуация, което и на мен ще струва поне време и нерви.

Но пък за напред с радост бих пробвал номера с вестник - хем ще го стресирам малко, хем няма да викаме полиция. :)

М/у другото като говорим за пешеходни пътеки:
Респект към габровци !!! :bowdown: :bowdown: :bowdown:
В Габрово съм виждал проява на толерантност към пешеходците, където никаде другаде не съм срещал.
Освен всичко по реда си видях и не един случай шофьор да пропусне пешеходец дори не на пешеходна пътека!
Евала! :agree: :beer:
Your bike, your way !
Аватар
BikeArea

Рейтинг: 1507

Мнениеот Alpina » Сря Апр 23, 2008 8:49 pm

Никог ане разчитай на "съвестни граждани"
Един път, някакъв кретен (с Голф3 естествено), щеше да удари поне 85 годишен човек с 2 бастуна, докато едва пресичаше на зелено, след което даже слезна да се разправя с него и да му налита. Като голфаджията даже се класираше на светофава от насрещната лента, от страни на трамвай...
Жалка история, при което само аз тругнах да се разправям с тъпанара, а на Константин Величков и Тодор Александров не е като да няма хора :dunno:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот jivkonik » Чет Апр 24, 2008 8:27 am

BikeArea
Само не знам защо точно ти пускаш тази тема?! :dunno: При положение, че афишираш отношението си към пешеходците когато си с колелото по следния начин:

BikeArea написа:Гласувах за последния от отговорите, но се заблудих, че говорим за пешеходци и МПС-та.

Иначе с велосипеда в града се кефя да ги стряскам, но гледам да не ги газя (често) все пак.

А в планината винаги върши работа стария изпитан трик - като приближиш към тях с висока скорост им викаш "Оп, оп, оп, оп!!!" и като ги настигнеш, когато те са скочили в близките шипкови храсти намаляваш и с мазна усмивка им казваш "Добър ден!" - ни да ти се скарат, ни да си мълчат! :rofl:

Ами човека с колата решил да те стресне малко?! Какво толкова е станало?! :dunno:
Всичко на този свят се връща.... нали знаеш.....
Продължавай да стряскаш пешеходците с колелото, продължавай...... :crazy: :crazy: :crazy:

Ако си забравил от къде е цитата - от тази тема:
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=28381
Аватар
jivkonik

Мнениеот bikerider » Чет Апр 24, 2008 11:41 am

@jivkonik: :rofl::thumb:
Аватар
bikerider

Мнениеот shepo » Чет Апр 24, 2008 12:52 pm

значи в случая Bikearea се променя към по добро :)
shepo

Рейтинг: 1606

Мнениеот bored » Чет Апр 24, 2008 1:42 pm

:rofl:
Типичния случай - с него всички трябва да се съобразяват, а той да ходи да си се гаври.. :hbang:
Аватар
bored

Мнениеот jivkonik » Чет Апр 24, 2008 2:03 pm

shepo написа:значи в случая Bikearea се променя към по добро :)

:agree: Ами надяваме се всички да се променя към по-добро - от "другата страна на барикадата" като застане човек и сигурно вижда света и от другата гледна точка..... та може и да има ефект!
Аватар
jivkonik

Мнениеот lanzz » Съб Апр 26, 2008 10:34 pm

а какво става ако му хвърлиш вестник, човека се стресне, загуби контрол, качи се на тротоара и смели 3-4 пешеходци? тогава кой прав и кой крив? не го защитавам, но трябва да се мисли малко преди такива vigilante разплати.
Аватар
lanzz

Мнениеот Sharkfucker » Съб Апр 26, 2008 10:57 pm

Блъскала ме е кола докато пресичам на зелено. Разбира се шофьора на черния мерцедес предпочете първо да се обади на негов приятел, който да обясни на полицаите че е видял цялата ситуация и аз съм пресякъл на червено, вместо да се обади на 150. В крайна сметка след 10-тина минути някаква баба ме е съжалила и се е обадила да дойде линейка...
Акта беше перфектен - бяха объркали на коя ръка ми е счупения пръст и случайно беше пропуснат факта, че имам комоциум (води се средна телесна повреда май).
Най-смешно ми беше обаче какво съм причинил на колата - бях потрошил решетката и бях направил капака на нищо. Аз лично бях прелетял от лентата на светофара до трамвайната линия на Дондуков (това се случва на кръстовището на Дондуков и Левски, аз пресичам Левски). За тези които не са от София - прелитам 2 ленти, тоест ~ 5 метра. Мисля, че сами можете да се досетите с каква скорост е карал шофьора.

"Стига колата ми да е черна и да е Мерцедес законите не важат за мен."
Аватар
Sharkfucker

Рейтинг: 1097

Мнениеот PtD » Пон Апр 28, 2008 8:42 pm

Това отново води да покаже, че у китната татковина НЕ БИВА да се разчита на права, осигурени от закона. Вместо това трябва непрекъснато човек да е нащрек.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Следваща

Назад към Други