Как да си преместя задните зъбчатки ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Как да си преместя задните зъбчатки ?

Мнениеот DoCD » Съб Апр 26, 2008 8:15 pm

Взех си нова капла, но имам проблем. Успях да сваля венците като отвинтих някаква *гайка* с вътрак (мисля, че така се казваше.. а бе ключе с 2 изпъкнали, които се вкарват в съответните дупчици и така се развива /резбата е лява/ ). Сега как да процедирам ? От това, което виждам не мога да се оправя.. Свалих две кученца, които бяха с тел около "нещото", което предполагам трябва да сваля :dunno: Не се същам какъв инструмент ми трябва за да го отвия (ако изобщо трябва..) и за това ползвах тръбен ключ :hbang2: Обаче колкото и да напъвам в крайна сметка само замазва и нищо не се отвърта.. нито с нормална нито с лява резба.. Така че кажете как да го сваля т'ва нещо, че цял ден търся всякакви по вид ключове за да сваля венците сега и това..

ПП. за жалост не мога да дам снимки 'щото телефончето ми е на ремонт.. така че опитайте се на сляпо да ме ръководите :crap:
Аватар
DoCD

Рейтинг: 1213

Мнениеот Ozzie » Съб Апр 26, 2008 8:50 pm

Поредния новоизлюпен домашен майстор... Изображение

Трябва ти това и френски ключ, че на мен нещо ми се губи в паметта да съм срещал гаечен ключ 21.
С една дума- да беше отишъл в сервиз. Щеше да си спестиш доста ядове, а нямаше да ти вземат повече от левче.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Time Bandit » Съб Апр 26, 2008 8:55 pm

Ozzie написа:Поредния новоизлюпен домашен майстор... Изображение

Трябва ти това и френски ключ, че на мен нещо ми се губи в паметта да съм срещал гаечен ключ 21.
С една дума- да беше отишъл в сервиз. Щеше да си спестиш доста ядове, а нямаше да ти вземат повече от левче.

:D
Аватар
Time Bandit

Рейтинг: 1195

Мнениеот Editor » Съб Апр 26, 2008 9:21 pm

Time Bandit написа:

:D

@Timebandit ...Ти май си поредния нууб, които пише глупости във "Веломеханик" и негов приятел му ръга плюсове.Спри се малко , защото можеш да си сигурен ,че скоро рейтинга ти отново ще е 1200.
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот Ozzie » Съб Апр 26, 2008 9:55 pm

@Editor
За съжаление си прав за Time Bandit и аверчето му.
Ама са много бързи. Докато пикльото се изсере и оня веднага му бута плюсчето. Няма шанс някой да се вреди и да му цъкне минусче. :(
Ще я видим тази работа.
;)

btw -За най- огромно съжаление Bandita вече има 1602 т.
:bigeyes:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hlebarka » Съб Апр 26, 2008 10:26 pm

Ozzie написа:че на мен нещо ми се губи в паметта да съм срещал гаечен ключ 21.

:confused: Има 21, има и по-големи (32, примерно). Имаш и гума да прекъсваш дивотиите. :)
Аватар
hlebarka

Рейтинг: 2000

Мнениеот DoCD » Съб Апр 26, 2008 10:37 pm

Френския ключ го имам.. Можех да си занеса колелото на сервизче, обаче не ми дойде идеята на време. Така и така съм почнал.. това 1вото може ли да се използва нещо друго вместо него ?
Аватар
DoCD

Мнениеот hlebarka » Съб Апр 26, 2008 10:43 pm

DoCD написа:това 1вото може ли да се използва нещо друго вместо него ?

Отверка и чук, естествено, без гарантиран успех. Без значение какво е това първото.
Аватар
hlebarka

Мнениеот bdz43r » Съб Апр 26, 2008 11:00 pm

DoCD написа:...
Очевидно става дума за венци на резба.
Това, което си направил е да разфасоваш свободния ход, което не е било необходимо.
Чети тук: http://www.mtb-bg.com/articles/ar056.htm
Важен момент е използването на верния инструмент, защото е нужно наистина много голямо усилие и с алтернативни методи най-много да съсипеш нещо.
Аватар
bdz43r

Мнениеот DoCD » Нед Апр 27, 2008 8:20 am

bdz43r написа:
DoCD написа:...
Очевидно става дума за венци на резба.
Това, което си направил е да разфасоваш свободния ход, което не е било необходимо.
Чети тук: http://www.mtb-bg.com/articles/ar056.htm
Важен момент е използването на верния инструмент, защото е нужно наистина много голямо усилие и с алтернативни методи най-много да съсипеш нещо.

Значи без инструмента няма да стане.. Сега ще се пробвам за последен път с френския ключ дали ще успея.. иначе ще си търся инструментчето.
Аватар
DoCD

Мнениеот DoCD » Нед Апр 27, 2008 10:29 am

Френския ключ + отверка и чук ми свършиха работа :) Оправих се мерси на всички ;)
Аватар
DoCD

Мнениеот Вилката » Нед Апр 27, 2008 6:16 pm

Еййй, едно време, когато нямаше ключове, т'ва ми беше най-омразното упражнение, а се налагаше да го правя при всяко късане на спица откъм венците. Тръбен ключ и 2 тънки дъсчици в-у леглата на 2-те контрички му е майката (иначе може да ги нараниш и става кофти). Щом си я докарал до тук вероятно разполагаш с една шепа съчми от 2-та лагета вътре, внимавай с обратното пренареждане(става с повечко грес в леглата на лагерите). Друг кофти момент е работата на контрите, при наглобяване ги смажи с тънко масло и пробвай дали отварят хубаво и докрай като им сложиш пружинката. И накрая - под гайката с обратна резба трябва да има комплект тънки шайби, регулиращи луфта. Гледай да ги върнеш обратно всички, важно е ;)
И за следващия път - ключето от 6 кинта ще ти спести всичко тва.
Аватар
Вилката

Мнениеот DoCD » Пон Апр 28, 2008 7:51 pm

Вилката написа:Еййй, едно време, когато нямаше ключове, т'ва ми беше най-омразното упражнение, а се налагаше да го правя при всяко късане на спица откъм венците. Тръбен ключ и 2 тънки дъсчици в-у леглата на 2-те контрички му е майката (иначе може да ги нараниш и става кофти). Щом си я докарал до тук вероятно разполагаш с една шепа съчми от 2-та лагета вътре, внимавай с обратното пренареждане(става с повечко грес в леглата на лагерите). Друг кофти момент е работата на контрите, при наглобяване ги смажи с тънко масло и пробвай дали отварят хубаво и докрай като им сложиш пружинката. И накрая - под гайката с обратна резба трябва да има комплект тънки шайби, регулиращи луфта. Гледай да ги върнеш обратно всички, важно е ;)
И за следващия път - ключето от 6 кинта ще ти спести всичко тва.

Оправих се с лагерите.. еййй тия малките топченца ми извадиха душата докато ги наредя.. Вече 2ри ден каране колелото е пушка :)
Аватар
DoCD

Назад към Веломеханик