Както някои от вас може би знаят, вчера излязох от вкъщи с намерението аз и една моя приятелка да покараме в планината. Маршрута бе Сеславци - част от К-Е - надолу по пътят за Мургаш до Бухово. Всичко вървеше по план до мястото, където се сливат маршрута К-Е и пътят за мургаш. Там, на едно доста стръмно място, където аз минах, момичето не успя, падна през предната гума на велосипеда... Оказах веданга първа помощ, така, както са ме учили и първата ми работа след това бе да се обадя на първа помощ и тел. 160 - столична ПОЖАРНА.
Самото падане, и всичко което се случи, има значение само за мен, може би и за темата "Карайте с каска", крайният резултат е 2 счупени гръДни прешлена (поне така казаха ***** доктори), но я пускам тук за да наблегна на един основен въпрос.
За много от съфорумниците и колоездачите изобщо, е неизвестен факт, че пожарната разполага с линейки, но това далеч не е най-важното. Важното в случая е, че разполага с високо проходими аварийно-спасителни автомобили, способни да извършват аварийно спасителни дейности в труднодостъпни райони, което е особено важно в МТБ. Затова, ако, недай Боже, се случи на някой от вас или ваш познат да падне на място, от където ваденето е невъзможно чрез изнасяне (тежко нараняване или просто труднопроходим/достъпен терен), обаждайте се не само на линейката (бърза помощ) но и на пожарната. В крайна сметка те пак ще бъдат повикани (или гражданска защита, което вие НЕ искате да става... просто едните момчета работят по специалността си всеки ден, другите са медийните звезди на Емел Етем (?) ) но целта е да не се губи време, което в тези случаи е решаващ фактор.
Само искам да кажа, че каската MET (синята, с която аз карам, някои от вас са ме виждали с нея), е на парчета, като единственото което я държи са лепенките по нея. От местата, на които е ударена каската, мога да кажа, че ако я е нямало, падането щеше да е фатално (разбира се и това е Божа работа, но по моето мнение е така...).
Затова: КАРАЙТЕ С КАСКА!!! и използвайте телефоните 150 и 160 (и вече 112), научете се как да оказвате първа помощ в планината, и дори и да ви тежи - носете необходимите за тази цел средства със себе си (поне 1 от групата...).
И последно: едно голямо БЛАГОДАРЯ на момчетата от Аварийно-Спасителният Противопожарен Отряд, служба Илиянци, за начина, по който подходиха и се справиха със ситуацията, за бързината с която дойдоха въпреки всички трудности. Благодаря на момчетата от Централен Диспечерски Пункт към 1ва РСПБЗН гр. София за отзивчивостта, разбирането и бързите реакции.
За поведението и действията на лекарката и шофьора (особено той!!!) от Центъра за Спешна Медицинска Помощ ще замълча, само да кажа, че толкова нагло искане на пари не бях виждал през живота си... при това в такива условия...
Както и поведението и "умозаключенията" на един от докторите в "Пирогов" няма да коментирам, и дано не ви се налага този човек по някакъв начин да е свързан с вас...
А на Господ самичък ще си благодаря.
Това е което имах да напиша, дано ви послужи, пазете се и карайте внимателно!
ПП. Тихо, затова карам с фулфейс за мотокрос за толкова пари, затова ще си купя и броня и ще карам ХС с нея, затова взех Хлебарките, и яка за врата ще си купя, и hardshell ще взема... само за да не стане същото с мене...