За паданията в планината...

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За паданията в планината...

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Май 02, 2008 7:37 am

...и последствията от тях...
Както някои от вас може би знаят, вчера излязох от вкъщи с намерението аз и една моя приятелка да покараме в планината. Маршрута бе Сеславци - част от К-Е - надолу по пътят за Мургаш до Бухово. Всичко вървеше по план до мястото, където се сливат маршрута К-Е и пътят за мургаш. Там, на едно доста стръмно място, където аз минах, момичето не успя, падна през предната гума на велосипеда... Оказах веданга първа помощ, така, както са ме учили и първата ми работа след това бе да се обадя на първа помощ и тел. 160 - столична ПОЖАРНА.
Самото падане, и всичко което се случи, има значение само за мен, може би и за темата "Карайте с каска", крайният резултат е 2 счупени гръДни прешлена (поне така казаха ***** доктори), но я пускам тук за да наблегна на един основен въпрос.
За много от съфорумниците и колоездачите изобщо, е неизвестен факт, че пожарната разполага с линейки, но това далеч не е най-важното. Важното в случая е, че разполага с високо проходими аварийно-спасителни автомобили, способни да извършват аварийно спасителни дейности в труднодостъпни райони, което е особено важно в МТБ. Затова, ако, недай Боже, се случи на някой от вас или ваш познат да падне на място, от където ваденето е невъзможно чрез изнасяне (тежко нараняване или просто труднопроходим/достъпен терен), обаждайте се не само на линейката (бърза помощ) но и на пожарната. В крайна сметка те пак ще бъдат повикани (или гражданска защита, което вие НЕ искате да става... просто едните момчета работят по специалността си всеки ден, другите са медийните звезди на Емел Етем (?) ) но целта е да не се губи време, което в тези случаи е решаващ фактор.
Само искам да кажа, че каската MET (синята, с която аз карам, някои от вас са ме виждали с нея), е на парчета, като единственото което я държи са лепенките по нея. От местата, на които е ударена каската, мога да кажа, че ако я е нямало, падането щеше да е фатално (разбира се и това е Божа работа, но по моето мнение е така...).
Затова: КАРАЙТЕ С КАСКА!!! и използвайте телефоните 150 и 160 (и вече 112), научете се как да оказвате първа помощ в планината, и дори и да ви тежи - носете необходимите за тази цел средства със себе си (поне 1 от групата...).
И последно: едно голямо БЛАГОДАРЯ на момчетата от Аварийно-Спасителният Противопожарен Отряд, служба Илиянци, за начина, по който подходиха и се справиха със ситуацията, за бързината с която дойдоха въпреки всички трудности. Благодаря на момчетата от Централен Диспечерски Пункт към 1ва РСПБЗН гр. София за отзивчивостта, разбирането и бързите реакции.
За поведението и действията на лекарката и шофьора (особено той!!!) от Центъра за Спешна Медицинска Помощ ще замълча, само да кажа, че толкова нагло искане на пари не бях виждал през живота си... при това в такива условия...
Както и поведението и "умозаключенията" на един от докторите в "Пирогов" няма да коментирам, и дано не ви се налага този човек по някакъв начин да е свързан с вас...
А на Господ самичък ще си благодаря.
Това е което имах да напиша, дано ви послужи, пазете се и карайте внимателно!

ПП. Тихо, затова карам с фулфейс за мотокрос за толкова пари, затова ще си купя и броня и ще карам ХС с нея, затова взех Хлебарките, и яка за врата ще си купя, и hardshell ще взема... само за да не стане същото с мене... :bowdown:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот codename47 » Пет Май 02, 2008 8:30 am

лелее, дано се оправи момичето, каската значи и е спасила живота....
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Пет Май 02, 2008 8:36 am

Радвам се, че не си се сблъскал с по-големи проблеми и че си имал знанията и добра реакция.
Няма какво да коментираме случая с Бърза Помощ.
Радвам се и браво за това, че сте били и с каски!!!

И не на последно място бъзро възстановяване !!!

Но все пак карането на XC с такава екипировка (описаната от теб) ми се струва по-опасно от това да си с XC каска, наколенки и налакътници. Наистина всеки сам преценява до колко рисковано кара, но да си се навлекъл с рицарски доспехи и да караш кротко само може да доведе до излишни падания.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Май 02, 2008 8:42 am

Правилната Предварителна Подготовка Предотвратява Пръдливото Пикливо Посиране :agree:
А иначе - екипировката искам да я имам, за да знам, че мога да я поставя, ако искам. А че не навсякъде ще се кара с нея - това е повече от ясно :agree:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот bikerider » Пет Май 02, 2008 8:48 am

@Sp3c7r3: стискам палци да се оправи бързо и да иска да кара още :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Май 02, 2008 8:56 am

Sp3c7r3 написа:А иначе - екипировката искам да я имам, за да знам, че мога да я поставя, ако искам. А че не навсякъде ще се кара с нея - това е повече от ясно :agree:

А това е друго :agree: :agree: :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот ZyclonB » Пет Май 02, 2008 9:32 am

Само една вметка-ако си взимаш броня,Дайнезе имат модели чиито протектори за гръбнак могат да се свалят и да се носят отделно от другите части на бронята.Мисля че ХС с back protector няма хич да ти натежи.А пък ако се настроиш по екстремно-можеш да ползваш цялата броня.
Едно въпросче- момичето караше ли с раница или не. Dakine твърдят че раниците им могат да сужат като бекпротектори, ама на мен ми изглежда съмнително?
Пожелавам му бързо и пълно възстановяване
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Рейтинг: 1558

Мнениеот MIRO A » Пет Май 02, 2008 10:23 am

ZyclonB написа:Само една вметка-ако си взимаш броня,Дайнезе имат модели чиито протектори за гръбнак могат да се свалят и да се носят отделно от другите части на бронята.Мисля че ХС с back protector няма хич да ти натежи.А пък ако се настроиш по екстремно-можеш да ползваш цялата броня.

И на 661 са такива броните и Драгомир направиха новата си броня така (със свалящ се бекпротектор).
Live free or die trying
Аватар
MIRO A

Рейтинг: 971

Re: За паданията в планината...

Мнениеот dsmt » Пет Май 02, 2008 1:34 pm

Sp3c7r3 написа:...и последствията от тях...
..... крайният резултат е 2 счупени гръДни прешлена (поне така казаха ***** доктори)... :bowdown:

За да не се чудиш.....прешлените биват:
шийни/7 броя ,дори и при жирафа :D /
гръдни/броя им съответства на броя на ребрата/
лумбални
сакрални/срастнали са с костите на таза/
каудални/при човека ги няма/
dsmt

Рейтинг: 1258

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Май 02, 2008 4:38 pm

@dsmt: Благодаря за пояснението, аз изрично подчертах Д-то, за да се знае, че падането, макар и тежко, не беше чак толкова близко до фаталното. A иначе тези работи ни ги набиваха в главата преди 10 месеца в МВР болница :( (и уж имам 6 на тоя изпит, па и се вързАх и не и срезАх сутиена... ама к'во да правиш, шаш... а тамън се бЕх навел с малкото ми джобно ножче, и викам: "Режа!" Тя: "Сакън!"... и аз се отказАх :)))) )

@ZyclonB: Да, момичето караше с раница, с дрехи в нея, това, както и факта, че по някакъв невероятен начин падна с двете си рамена от двете страни на коловоза, който пресича пътя на онова място, а трупа и влезе в него (и раницата пое част от удара) я спасиха според мен от доста по-тежки наранявания.

@bikerider: каза, че първата и работа ще е пак да се качи там :)))) Аз пък казах, че ще я опаковам като за кръстоносен поход, и на всичкото отгоре няма да и дам да кара с повече от 15км/ч :D :beer:

Иначе - теглото на екипировката за мен не е фактор, аз не гоня времеви постижения. Който е карал с мен, знае това. Затова ще избера най-сигурното.
Очаквайте снимки на каската като се оправи момичето, подарих и я за спомен... тя каза, че ще си купи същата :D :bawling:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот botroid » Пет Май 02, 2008 5:58 pm

Sp3c7r3 написа:казах, че ще я опаковам като за кръстоносен поход, и на всичкото отгоре няма да и дам да кара с повече от 15км/ч.
Иначе - теглото на екипировката за мен не е фактор, аз не гоня времеви постижения. Който е карал с мен, знае това. Затова ще избера най-сигурното.

Вместо да слагаш на момичето брони, ризници, нагръдници, налакътници и кво ли не за обикновенно XC, научи го да кара! Това е най-сигурното за нейната безопастност, а не да се сурка надолу по баира екипирана като кръстоносец на боен поход, па квото стане. Никаква екипировка не може да даде пълна защита от травми, рани и счупвания. За какво водиш момичето на стръмни и рисковани спускания? Както и да я екипираш все тая! Ако не се научи да кара разумно и внимателно, пак ще пада и ще се травмира.
Аватар
botroid

Рейтинг: 1343

Мнениеот Alpina » Пет Май 02, 2008 6:14 pm

Баси глупоста!!!
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Май 02, 2008 6:26 pm

@botroid: ти май не схвана опита за промяна на общият ми тон в последният ми пост. Не ми се губи време да ти обяснявам какво точно съм искал да кажа, тълкувайки всяка фраза, затова ще ти отговоря само с една дума: знам (или: добре).
А за стръмните и рисковани спускания... хората, карали в този район знаят какъв (по размер и настилка) е пътят за вр. Мургаш, както и като цяло пътищата в района. А още по-запознатите знаят точно за коя серпентина (тя се вижда от кръстопътя...) става въпрос, има я в описанието на един от маршрутите на Admin... далеч не бих я нарекъл "стръмно и рисковано спускане"... Та нали именно с цел да избегнем такива спускания не я заведох на пътеката над Бухово (!!!) където исках да идем отначало!
Мисля, че тези разяснения са достатъчни, а могат да се напишат 10 пъти по толкова. И между другото - звучиш ми като онзи лекар в "Пирогов"... :beer:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот spirit » Пет Май 02, 2008 6:30 pm

botroid написа:
Sp3c7r3 написа:казах, че ще я опаковам като за кръстоносен поход, и на всичкото отгоре няма да и дам да кара с повече от 15км/ч.

Вместо да слагаш на момичето брони, ризници, нагръдници, налакътници и кво ли не за обикновенно XC, научи го да кара! Това е най-сигурното за нейната безопастност, а не да се сурка надолу по баира екипирана като кръстоносец на боен поход, па квото стане. Никаква екипировка не може да даде пълна защита от травми, рани и счупвания. За какво водиш момичето на стръмни и рисковани спускания? Както и да я екипираш все тая! Ако не се научи да кара разумно и внимателно, пак ще пада и ще се травмира.

Ти нали не си мислиш ,че момичето са го замъкнали насила там :rofl: ,а това с ученето не става така ,става с каране .Проба и грешка и затова хората са измислили броните .То ако ставаше така изглеждаш 4-те части на earted и отиваш да се състезаваш за световната купа :P

@Sp3c7r3
Браво за навременните и адекватни действия . :agree:
Jedem das Seine .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Мнениеот niggadick » Пет Май 02, 2008 6:36 pm

Еми това което си преживял ти е променило виждането към екипировката но няма как да го внедриш на околните , нали си чувал за тази поговорка "Не питай старило а питай патило!".Само едно не не ми стана ясно - защо е трябвало да и режеш сутиена???Дано се оправи бързо че да си лежиш в наша болница си е направо ад, аз миналата година с един приятел на Витоша свършихме водата и пих от един извор и на другия ден с натравяне та откарах 5 дена в болница , бях посетил 67х тоалетната по голяма нужда (имаше някакъв списак на вратата в който попълваш час и цвят).
скайп: emil_a626
Аватар
niggadick

Рейтинг: 945

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Май 02, 2008 6:38 pm

@niggadick: за да диша свободно, да не я стяга и да не и причинява болка ако има нещо счупено, както и впоследствие се оказа... Това бе една от първите работи на лекарите след пристигането им. :agree:
A виждането ми за екипировката е такова, откакто знам че съществува планинският велосипед. След това са се случили много неща, но те не са го променили дори с малко. И не, не се опитвам да го "внедря" на околните. ;)
А за поговорката - и хиляда пъти да се пребиеш, ако си 16 годишно хлапе, ти си оставаш такова. Това опита да изпревари растежа се среща сравнително рядко, докато придобиването на опит с годините е неизбежно. Затова за мен тази поговорка е доста спорна :) :beer:
Последна промяна Sp3c7r3 на Пет Май 02, 2008 7:28 pm, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот bikerider » Пет Май 02, 2008 7:01 pm

Sp3c7r3 написа:@bikerider: каза, че първата и работа ще е пак да се качи там :)))) Аз пък казах, че ще я опаковам като за кръстоносен поход, и на всичкото отгоре няма да и дам да кара с повече от 15км/ч :D :beer:

Моля те, предай й от мен едно голямо БРАВО! :):agree:

Още веднъж й желая леко и безпроблемно оздравяване, а на теб спокойствие :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Май 02, 2008 7:24 pm

@bikerider: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
:beer:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот kotka12 » Пет Май 02, 2008 8:17 pm

реагирал си адекватно и навременно
страхотно е
че са реагирали и хората
които си повикал
късмет и скорошно възстановяване на момичето :agree:
всяка стотинка
похарчена за протективна екипировка
е спестена :agree: :agree: :agree:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот hlebarka » Пет Май 02, 2008 8:42 pm

@жертвата на планинското колоездене

bikerider написа:
Моля те, предай й от мен едно голямо БРАВО! :):agree:

Още веднъж й желая леко и безпроблемно оздравяване, а на теб спокойствие :)

@Sp3c7r3

:agree: за това, което си направил

ХС и доста стръмни спускания са несъвместими. XC и екипировка за DH е нелепо. Не знам предисторията, но предполагам, че момичето не е имало опит в карането, та според мен карането в планина е трябвало да бъде по друг маршрут.

Аз, от тъпотия и желание за собствен кеф, съм прекарвал новобранци по стръмни места и просто съм имал късмет да си спестя такова преживяване. По принцип съм шубе и се пазя,а и не налагам темпо, ама какво става в главите на хората, които карат с мен и нямат опит , не знам. Не те обвинявам, просто искам да се обърне внимание на това, че карането с други хора трябва да се обмисли по-добре отколкото ни се струва.
Аватар
hlebarka

Мнениеот Sp3c7r3 » Пет Май 02, 2008 8:45 pm

... :bawling:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Пет Май 02, 2008 8:58 pm

Дано момата се оправи по скоро, и най важното всичко да е без последствия.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот BulgariaNadVsi4ko! » Пет Май 02, 2008 9:01 pm

Скорошно оздравяване и да се пазите -Каски ,презервативи :)
Аватар
BulgariaNadVsi4ko!

Рейтинг: 965

Мнениеот bikerider » Пет Май 02, 2008 11:46 pm

@hlebarka: Бива ли сега така - аз гледам да го ободря, да му дигна нослето нагоре, ти го сдухваш! :)

@Sp3c7r3: :beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот hlebarka » Съб Май 03, 2008 12:15 am

bikerider написа:@hlebarka: Бива ли сега така - аз гледам да го ободря, да му дигна нослето нагоре, ти го сдухваш! :)

Моля, госпожо, не съм искал така да му правя. Пък и той писа и после си го смени и се разрева. :splat:
Аватар
hlebarka

Мнениеот bikerider » Съб Май 03, 2008 7:49 am

hlebarka написа:Моля, госпожо

:D:D:beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот Antares » Съб Май 03, 2008 11:24 am

Браво на автора на темата за адекватната реакция! Пожелавам бързо оздравяване на спътничката и поздравления за хъса, който демонстрира!
Тази тема хвърля малко нова светлина - една моя приятелка отдавна ме врънка да я взема да покараме на някой по-лек маршрут, но като се замисля, че не разполагам с втора каска, че колелото й е Leader Doberman, и че имам само минимална представа от първа помощ, а тя самата е оперирана от инстинкт за самосъхранение - определено ще се отложи за неизвестно време в бъдещето това каране...

Между другото, някой може ли да ме светне от къде мога да си опресня познанията за първа помощ? Защото от времето, когато изкарах медицинския курс за шофьорска книжка са минали близо десет години и откровено нищо не помня.
Също така, понеже и аз си вървя с импровизирана аптечка, в която имам само цитопласт и антисептик (и аспирин и аналгин, които обикновено колегите ми на работа ползват), какво друго ще препоръчате да взема?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот kikon » Съб Май 03, 2008 12:05 pm

Antares написа:Между другото, някой може ли да ме светне от къде мога да си опресня познанията за първа помощ?

Ето http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.p ... highlight= :agree:
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот argon » Чет Май 08, 2008 12:49 am

какво друго ще препоръчате да взема?

:offtopic: Пешо, от известно време насам, излизам ли в планината винаги нося суперзаредена аптечка! Дано нещата, които нося не потрябват никому и ги изхвърля, след изтичане на срока на горност :) Единия медикамент е със фирменото название Гласпон, това е гъба със свински желатин и служи за дренажи и превръзки на рани с до умерено-тежко кръвотечение. Гъбата се резорбира от организма и стимулира кръвосъсирването-струва около 8 лева и е в стерилна опаковка (варянта лента е по-удобен). Но медикамента, който ПРЕПОРЪЧВАМ всеки да носи в себе си е най-обикновенна стипца!!! За съжаление, не навсякъде се продава за да може да се купуват вносни и излишно скъпи простотий, които аптекарите ти препоръчват!!! Стиппцата има изключително-бързо кръвоспиращо действие, и е силен антисептик.... едно време всеки бръснар е имал такъв камък. Сега се продава под формата на прах, в пликчета по 10-20 грама и струва около 2 лева.
Нося и мокри кърпички, понякога малко спирт, бинт, марля, стерилни ръкавици памук и лейкопласт. За по-дълги карания бих взел и някакви обезболяващи (Волтарен 100мг.), Аспирин, Репарил гел (за прецакания ми глезен) и може би нещо анти-посиране.
Желая на момичето скорощно оздравяване и скоро пак да е по баирите, а на всички ни, в тежък момент да има някой до нас като Sp3c7r3!!!
Like Steven Segal I'm hard to kill....
Аватар
argon

....

Мнениеот mach1_mad » Чет Май 08, 2008 2:29 am

когато прочетох първия пост и ... косата ми настръхна. аз определено не мога да карам добре а имам желание и правя доста глупости с колелото. за въпросната девойка ..... шапка и свалям за куража и коментара след инцидента. дано оздравее бързо и да няма и помен от случилото се. а по въпроса с протекторите ..... ако искайте вярвайте но аз карам /за сега/ само в града и то с каска и налакътници. скоро ще си взема и броня и ще си я нося с кеф, защото според мен си е даже гъзарийка, да не говорим за това колко може да те предпази. смятам че безопасността е преди всичко. няма излишен протектор. приятно и безпроблемно карана не всички.
бъди МЪЖ .... цъкни ми минус :popcorn:
Аватар
mach1_mad

Рейтинг: 1200

Назад към Общ форум