"Изядена" резба на курбел

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

"Изядена" резба на курбел

Мнениеот Yavkata » Вто Май 06, 2008 8:12 am

Положението е следното. Един приятел купува преди време курбели чрез куриер и се оказва, че резбата на десния курбел (с венците) е изядена. Педала си влиза и излиза без навиване. Има запазена резба около един мм, но резбата на педала не захапва до нея. Отчаян, приятеля ми даде курбелите с идеята някяк си да го оправим положението. Курбелите са алуминиеви ,Аливо, FC-MC20, със сменяеми плочи. Имам около десетина идеи как да бъдат оправени, но се чудя на коя да се спра. Имам и необходимия човек и инструментариум за извършване на ремонта, но ми се ще и да чуя мнението на хора имащи опит в подобно проблемче. Курбела така или иначе ще бъде използван за някое от градските или селските колела, тоест няма да има сериозен гърч.
Ето и две от идеите ми:
1. Стабилно намазване със подходящия вид Локтайд и набиване на някаква подложка между остта на педала и курбела.
2. Разширяване отвора на курбела за да влезе по -голяма част от остта на педала навътре. Така ще се използва и остатъка от резбата а стърчащата от към венците част от остта ще бъде законтрена допълнително с гайка. И пак Локтайд.
Това , че педала ще е несменяем не ме бърка.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Вто Май 06, 2008 9:15 am

А мислихте ли за вариант с втулки, като при новите серии?
http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=35221
Изображение
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Re: "Изядена" резба на курбел

Мнениеот bikerider » Вто Май 06, 2008 9:37 am

@Yavkata: да доразвия предложението на Ozzie - две "втулки", които се стягат една в друга (Локтайт!) и "стискат" курбела, като вътрешната има и резба за педала. Няма нужда от перманентни решения.

Трудното ще бъде да се стругова леглото в курбела, а и не съм сигурен дали подобна операция е оправдана предвид ресурсите, които ще се изразходват (време, пари, нерви). Точно такъв курбел може би е най-добре да се смени, но предвид, че е бил купен на старо явно парите са топ-приоритет. Въпрос на преценка кое ще бъде по-скъпо. Аз бих купил нов курбел, особено ако ми се кара.

Edit: всъщност като ти чета пак поста, това де факто е твоето предложение номер 1. Извинявам се ако ти говоря очевидни неща :)

Edit2: моля престанете с тия тъпи плюсове :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Yavkata » Вто Май 06, 2008 11:30 am

Всъщност въпроса не опира до финанси или нов курбел. По скоро става въпрос за намиране на най -рацоналното техническо решение. Какво да се прави, удоволствието от човъркане на части и детайли при мен е почти съизмеримо с карането. Идеята със втулките си я мислех и аз, но просто не знам струва ли си за тези курбели точно да се хабят труд и време. Ако намеря подходяща тръбичка това ще е решението. :)
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот zero » Вто Май 06, 2008 2:54 pm

И аз бих препоръчал метода с втулката.Тъй като и аз имам подобен проблем на десен курбел hussfelt 2005 реших да питам тук.Резбата за педала на въпросните курбели(както всички знаете) е на втулка която е набита в курбела.Там имам луфт.Въпроса ми е дали ще може да се избие тази втулка и да се набие такава със същата резба но 1 идея по голяма като диаметър?Не ми харесва момента с локтайд за това се спирам на този вариант.
Аватар
zero

Рейтинг: 1563

Мнениеот bikerider » Вто Май 06, 2008 9:43 pm

zero написа:Въпроса ми е дали ще може да се избие тази втулка и да се набие такава със същата резба но 1 идея по голяма като диаметър?Не ми харесва момента с локтайд за това се спирам на този вариант.

Има специален локтайт за втулки и лагери (напр.638), който е ужасно здрав щом хване и по памет обира хлабини до 1.5мм. Набиването на новата втулка без да се стругова ново легло може да не е толкова безпроблемно колкото изглежда (не че е невъзможно, но според мен е по-трудния и пипкав вариант). Не че те убеждавам, но може би няма да е зле да помислиш все пак за локтайт.
Аватар
bikerider

Мнениеот zero » Сря Май 07, 2008 1:26 pm

bikerider написа:Има специален локтайт за втулки и лагери (напр.638), който е ужасно здрав щом хване и по памет обира хлабини до 1.5мм. Набиването на новата втулка без да се стругова ново легло може да не е толкова безпроблемно колкото изглежда (не че е невъзможно, но според мен е по-трудния и пипкав вариант). Не че те убеждавам, но може би няма да е зле да помислиш все пак за локтайт.

Щом казваш.. значи ще се така. :beer: И аз го предпочитам като цяло
,защото е по-лесно ,но не знаех че може да бъде достатъчно здраво.
Теко дали ще се справи с тая работа?
Аватар
zero

Мнениеот bikerider » Сря Май 07, 2008 1:43 pm

Оо при всички положения. Най-добре е да се консултираш с него относно подробностите, той ще ти каже на място какво мисли.
Аватар
bikerider

Мнениеот CECO » Сря Май 07, 2008 4:04 pm

Здравейте
Аз съм се борил с този проблем и мойто предложение е втулка с обратна резба!
Обратната резба е външна на втулката, тази с която втулка се завива към курбела. В моя случай втулка беше бронзова, но стоманена също е вариант. :agree:

ПоЗдрави на всички!
Аватар
CECO

Рейтинг: 1962

Мнениеот evilzet » Сря Май 07, 2008 4:45 pm

А дали е скъпо и ненадеждно да се отреже от здрав курбел края с резбата и да се завари на Аливиото. Но цветните заварки май не са много евтини.
evilzet

Мнениеот zero » Сря Май 07, 2008 5:09 pm

evilzet написа:А дали е скъпо и ненадеждно да се отреже от здрав курбел края с резбата и да се завари на Аливиото. Но цветните заварки май не са много евтини.

:bigeyes:

По-добре да сложи здравия курбел от който мисли да реже :rofl:

Като цяло звучи бая абсурдно :bowdown:
Аватар
zero

Мнениеот bikerider » Сря Май 07, 2008 7:24 pm

evilzet написа:А дали е скъпо и ненадеждно да се отреже от здрав курбел края с резбата и да се завари на Аливиото. Но цветните заварки май не са много евтини.

Пич, ти чуваш ли се изобщо какви ги дрънкаш?
Аватар
bikerider

Мнениеот dsmt » Съб Май 10, 2008 12:38 am

bikerider написа:Има специален локтайт за втулки и лагери (напр.638), който е ужасно здрав щом хване и по памет обира хлабини до 1.5мм. .....

Обира луфт до 0.2мм
dsmt

Рейтинг: 1258

Мнениеот bikerider » Съб Май 10, 2008 7:13 am

мерси, че ми опресни паметта :):agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот Yavkata » Съб Май 10, 2008 2:37 pm

Порових днес сред железата в мазето и спретнах една втулка от две части с резба от вън и от вътре. Външната е от месинг а вътрешната от алуминиева сплав. Ползвах една комбинация от идеите на СЕСО и bikerider. Остава да разширя отвора на курбела(който обаче оставих на работата)и да му врътна нова резба :D .Е, и да купя чифте педали и да започна тестовете.
Аватар
Yavkata

Мнениеот did » Съб Май 10, 2008 2:38 pm

Yavkata написа:Ползвах ... идеите на СЕСО ...

внимавай! тоя е от "крива спица"!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот blizzard » Съб Май 10, 2008 7:13 pm

Yavkata написа:Е, и да купя чифте педали и да започна тестовете.

И ако всичко мине добре, като започваш тестовете проверявай честичко за луфт на това място, защото евентуално изпадане на педал по време на каране може да доведе до лоши последици. Сигурно и сам го знаеш това, но да имаш едно наум все пак.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот Teodor40 » Съб Май 10, 2008 7:17 pm

Не ми се рови в гугъла, или да се снимам(счупи ми се един ляв курбел на две, докато карах), но мисля си виждал белези по краката от подобни опити и прецакани курбели... По-добре го пооправи и го продай :D :rofl:
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот phipe » Нед Май 11, 2008 8:24 pm

Горе във химическия факултет на СУ има един стугар Камен се казвя щи напарви втулка ако отидеш товя е спасението. иначе търси един курбел (някой ако е счупил другия) или да ходим да начупим главата не оня дето ти ги е продал не е проблем ;)
All In The Name Of Riding Free!
phipe

Рейтинг: 1252

Мнениеот CECO » Пон Май 12, 2008 8:19 am

:offtopic:
"По-добре го пооправи и го продай ":crazy: :crazy: :crazy:
Teodor40, ако не е свястен за тебе дали ще е такъв за някай друг! :crazy: :crazy: :crazy:
Аватар
CECO

Рейтинг: 1962

Мнениеот Yavkata » Сря Май 14, 2008 7:09 pm

Днес успях да се добера до моя майстор. Човека се изказа пренебрежително за здравината на самоделната ми втулка и ще врътне на струга една стоманена с външна и вътрешна резба. дет се вика изкара си :beer: :beer: :beer: човека. :)
Аватар
Yavkata

Мнениеот brum » Чет Май 15, 2008 8:24 am

Имам здрав курбел Труватив за квадратна ос ( тоя с венците, другия се прецака ). Модела е ISO Flow. Може би преди 2 или 3 години е купен и почти не е каран. Ако ти върши работа е твой :) .

Труватива и той е със сменяеми плочи. Даже имам голяма и малка чисто нови от шимано FC-M341 ( също ненужни ). И шиманото и труватив-а са еднакви по размер.
One life is not enough
brum

Рейтинг: 1660

Назад към Веломеханик