Има ли спортни очила със сменяеми "плаки/лещи" (т.е. с няколко степени на затъмненост), които да не са поликарбонатни, а от истинско стъкло? Понеже за 3-ти път сменям слънчеви очила с поликарбонатни лещи и с голямо неудовлетворение установявам, че след 1 месец употреба и никакви падания или контакт с някакви абразивни обекти 2 от 3-те чифта плаки вече имат доста драскотини по себе си.

Ползвах марки като Sigma Sport, Rossignol, а сегашните са Uvex (с лещи от Makrolon според опаковката), но всичките, особено сегашните, се драскат изключително лесно! И съм решил, в случай че си намеря спортни очила с истински стъкла, които да ми харесат, да са следващите! Просто съм изключително разочарован от начина по който едни очила за 100+лв. например, за отрицателно време могат да получат видими и то дразнещи повреди по лещите си и то без пряк контакт с остри предмети!
Е, очаквам вашите коментари, мнения, съвети или дори само личен опит!

ПС: В Горгона в момента се продава 1 модел с променяща се затъмненост на "стъклата", ако въобще са истински стъкла, а не отново поликарбонати... Но не знам доколко подобен модел предлага същия комфорт, като при сменяемите плаки? Надявам се някой от вас да сподели подобен опит тук!