За храната

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Redhat » Пет Юни 29, 2007 8:53 am

vladimir.dzhuvinov написа:Аз викам, най-добре да се обърне по халба бира, после да се дръпне по една тлъста пура, и накрая да се удари по една сиеста :D

Какво по-здравословно и изпълващо душата от това? :beer:

True, true!
You Bastards!
Аватар
Redhat

Рейтинг: 2000

Мнениеот klmn » Пет Юни 29, 2007 11:11 am

Redhat написа:
sto100jan написа:Ноо лесно , поръчваш ги двете и ги смесваш 2(бира)към 1(спрайт), като гледаш да не прелее , че много се пени :) Направо е красота !!! Става и с кола , с лимонада не съм пробвал , щото и слагат захарин , и после се скъсвам да пия вода . С фанта не е хубаво , според мен . :beer:

:clap:

Спрайта е ясен, ама сега да разваляме Шуменското :nono:
И на мен ми изглеждаше гадно да смесиш напитките,но резултата е много добър според мен.На тая напитка ме научи един вече възрастен приятел,живял доста време в Германия. :)
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пет Юни 29, 2007 12:15 pm

klmn написа:На тая напитка ме научи един вече възрастен приятел,живял доста време в Германия. :)

Тази напитка се продава готова в Германия под името "Radler".

А Radler в превод значи велосипедист ;)

Изображение

Историята:

On a hot summer afternoon in June of 1922, Franz Xaver Kugler, the owner of a Gasthaus high in the Deisenhofner Kugler-Alm in Bavaria realized that he did not have enough beer to accomodate all of his guests for the day, both bicyclists as well as mountain hikers. Hence, he decided to offer his remaining beer, as a mixture of beer and lemon-lime soda of which he had an ample supply, and thus he nick-named his newly-found drink after the bicyclists, the "Radler" ...

ПС: Сетих се и за една друга смес - бира с кола, при което се получава консистенция подобна на нафта. В някои страни тази напитка носи името "Diesel". В по-алкохолизирани форми пък става "Turbo Diesel" :rofl:
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Пища Хуфнагел » Пет Юни 29, 2007 12:36 pm

vladimir.dzhuvinov написа:ПС: Сетих се и за една друга смес - бира с кола, при което се получава консистенция подобна на нафта. В някои страни тази напитка носи името "Diesel".

Не е до консистенцията, а по-скоро до цвета... :) Освен тва Flieger/Neger е значително по-арна комбинация. :agree:
Nemo me impune lacessit
Аватар
Пища Хуфнагел

Рейтинг: 1200

Мнениеот Redhat » Пет Юни 29, 2007 12:37 pm

klmn написа:И на мен ми изглеждаше гадно да смесиш напитките,но резултата е много добър според мен.На тая напитка ме научи един вече възрастен приятел,живял доста време в Германия. :)

Убедихте ме ще пробвам. Ама не с Шуменско ;)

После ще споделя. :^:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот klmn » Пет Юни 29, 2007 12:42 pm

:rofl: Е,са,имаме си Ве И Ка (водка с кола),облаци,дженти (джин с мента), и всякакви взривоопасни коктейли забъркани от украински спирт основно..,остава на турбо-дизела да му се закачи магичната думичка "фолк" и Връхта.. :rofl:
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот Redhat » Пет Юни 29, 2007 12:45 pm

klmn написа::rofl: Е,са,имаме си Ве И Ка (водка с кола),облаци,дженти (джин с мента), и всякакви взривоопасни коктейли забъркани от украински спирт основно..,остава на турбо-дизела да му се закачи магичната думичка "фолк" и Връхта.. :rofl:

Да не забравяме Бензина, ама хайде стига, че темата от "За Храната" се обърна на "За Пиенето"

:drunk:
You Bastards!
Аватар
Redhat

Мнениеот sto100jan » Пет Юни 29, 2007 2:11 pm

Да не забравяме Бензина, ама хайде стига, че темата от "За Храната" се обърна на "За Пиенето"

:drunk:[/quote]
Ами то цялата индустрия се води хранителна , а не напоителна .А бира със спрайт е върха , защото утолява жаждата , не уригаш на бира после , а на лимонче :) , и не те кара на сън .
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот did » Пет Юни 29, 2007 2:17 pm

Като сте подхванали темата:

Изображение
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юни 29, 2007 2:20 pm

За чий х*й трябва да се разваля бирата с добавки? :nono:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот sto100jan » Пет Юни 29, 2007 5:21 pm

NovemberCharlie написа:За чий х*й трябва да се разваля бирата с добавки? :nono:

Ами , за да не ти горчи в устата , и да не уригаш на скиснало , докато въртиш . За статичното , вечерно биронапояване няма нужда от разредители :)
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот kapitango » Пет Юни 29, 2007 8:26 pm

Всяка вечер преди да си легна пускам на машинката да свари 1 л. билков чай. Обикновенно букет от шипка, лайка, липа и каракаде. След като се поохлади малко разтварям в този 1л. около 150 гр. пчелен мед и го оставям в хладилника. На сутринта преди да потегля с байка изпивам около 300 милилитра с 5-6 вафлички и едно кроасанче, а останалото си го взимам в термосчето. След колоездене (а когато имам възможност и по време на колоезденето) хапвам поне 400-500 гр. някакви сочни плодове. За по дълги преходи си взимам задължително с мен някакви ядки около 250 гр. (печени орехи, бадемки, или в краен случай фъстъци) Вода пия през 20-ина минути по няколко глътки дори и да не чувствам жажда. По принцип избягвам месата. Два, три пъти седмично консумирам пилешко или риба. След дълъг и уморителен преход лично на мен най-добре ми действа леко охладен компот от малини или праскови. А вечер с биричката обичам да хапвам сирене по шопски или някакво гювече без месо или по изключение с пилешко. Важното е в гювечето да има сирене, кашкавал, яйце, сладка царевица, грах, чушки и доматки от консерва и подправки.
Пробвайте бирата като и добавите около 50гр. мента на 0,5л бира. Обожавам тази комбинация.
КОГАТО "СИЛАТА НА ЛЮБОВТА" ПОБЕДИ "ЛЮБОВТА КЪМ СИЛАТА", СВЕТЪТ ЩЕ ОПОЗНАЕ МИРА!
Аватар
kapitango

Рейтинг: 1200

Мнениеот zImage » Пон Юли 02, 2007 11:21 am

Аз понеже отбягвам всякакви въглехидрати (хляб, сладки неща, банани и т.н.) обикновено си нося кашкавал, луканка и ядки :-) Понякога може някоя по-кисела ябълка да взема. 100 км обиколка на Витоша я изкарах по този начин (+4 литра вода и 0.5 л Isostar) и беше добре.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот L-E-G-O » Чет Авг 02, 2007 10:30 pm

А какви ядки бихте ми препоръчали :crap:
Вода и RAM тръгнат ли ... нямат спиране
Аватар
L-E-G-O

Рейтинг: 1367

Мнениеот rEsPeCT » Нед Авг 05, 2007 10:19 am

Хранене по време на колоездене
Колоезденето е един от спортовете, където добре подбраното меню е важен фактор за да се обезпечат високите нужди на организма от енергия, както по време на самото каране, така и през целия период на възстановяване. За да се осигури на организма тази енергия е необходимо пълноценно хранене. Това означава да извлечем наи-доброто от „машината” човешки организъм, като го снабдяваме с най-добрата храна. Именно заради това аспекта хранене е също толкова важен, както и самата тренировка.

За да сме в добра кондиция трябва да се обръща голямо внимание на различните видове храни, които присъстват в обичайното ни меню. Нашата статия се отнася не само за професионалисти, но и за всички които биха искали да се чувстват добре карайки своя велосипед.

Нека преди да отделим внимание на енергийната стойност на храната да разберем как всъщност тя се използва от нашите мускули: С приемането на разнообразна храна доставяме на организма различни хранителни вещества-белтъчини (протеини), мазнини, въглехидрати. Всички те имат огромно значение, но ние ще се спрем по-специфично върху въглехидратите. Продукт на тяхната обмяна е гликогенът, който се складира в мускулните и чернодробни клетки. При окислението на гликогена се освобождава необходимата ни енергия за всякакъв вид двигателна дейност.

Нормално имаме запас от 1500 калории под формата на въглехидрати, складирани като гликоген и над 100 000 кал. като мазнини. Тези 1500 кал. са достатъчни за каране на колело не повече от 2 часа. Ако планувате да карате по-продължително време е добре да знаете, че приемането на въглехидрати е наложително, за да избегнете риска от хипогликемия т.е. да останете без гориво! Това е опасно и би отнело на организма доста дълъг период за да се възстанови. Но спокойно, колоезденето е спорт, който ни позволява да се храним докато караме. Ето защо ви съветваме винаги да носите със себе си нещо за хапване.

За тренировки не надвишаващи 120 мин. се нуждаете от бързи въглехидрати, които е добре да приемате през първата половина от тренировката. Ще ги намерите в сушените плодове /стафиди, смокини/, локумени вафли, или от геловете с малтодекстрин, но запомнете:

!!!!! не яжте шоколад - съдържанието на мазнини е над 30%, а това ще натовари черния ви дроб излишно!

За преходи надвишаващи 2 часа и по-дълги, от изключително значение е да осигурим на организма както въглехидрати, така и белтъчини бедни на мазнини. Добър вариант са мини-сандвичите от бял хляб и шунка, сладкиши и кексове, както и протеиновите барове. Можете да ги приготвите под формата на по-малки хапки и да ги поставите в страничните джобове на колоездачната си фланелка. По този начин ще имате добър контрол върху велосипеда докато закусвате.

Стана ясно, че трябва да се храним по време на каране, но идва и един друг въпрос - кога и колко?
Ако сте планували преход над 2 часа не чакайте да усетите глад, а се хранете превантивно. Започнете след първите 30-40 минути, като разпределите храната си така, че на всеки 20 мин. да зареждате организма си енергия. Трябва да поемате толкова храна, че да се постигне баланс между засищане и прегладняване. Тук също можем да отбележим,че последното хранене е добре да бъде 45-50 мин. преди края на тренировката.
Аватар
rEsPeCT

Рейтинг: 1058

Мнениеот Newone » Нед Авг 05, 2007 12:25 pm

Admin е абсолютно прав, че темата е необятна и никакъв случай няма еднозначни, общопризнати отговори...Все пак ще споделя някои неща, които съм чел в списания за колоездене...
-преди каране се поемат по 100 калории за всеки час да началото на карането.
-не се поемат бързи въглехидрати, непосредствено преди каране.
-вечерта преди каране, храненето трябва да съдържа окло 75% въглехидрати, 15% протеини и 10%мазнини/мононенаситени-т.е. от растителен произход/
-по време на каране-бързи въглехидрати - около50-70%, 20-40% протеини и останалото мазнини....
-при дълги карания изотоничните напитки са задължителни....
-никакви концентрати/алкохол/ преди и по време на каране - обезводняват
Това важи за продължителни карания с много катерене - ХС, трейл...

Доста неща са и трябва да се чете и търси много, още повече, че няма, както казах общоприета теория....

P.S. За почитяателите на сушените плодове: Внимавайте! Образуват газове и подутият стомах може да ви провали карането...
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот mih » Нед Авг 05, 2007 4:13 pm

Newone написа:P.S. За почитяателите на сушените плодове: Внимавайте! Образуват газове и подутият стомах може да ви провали карането...

както и на тези, които карат след вас :crap: :D
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот lostrider@ » Вто Авг 14, 2007 11:34 pm

До колкото знам, при каране (а и при други спортове) не се препоръчва шоколад- твърде много мазнини. Не че не трябва да се приемат и мазнини, но някъде четох, че 1-2 парченца черен шоколад са достатъчни за цяла седмица.

Спагетииииииииии!!!!!!
Аватар
lostrider@

Мнениеот Reactor » Пет Мар 07, 2008 11:45 am

Трибулус (бабини зъби)

.....или казано иначе,това е билката от която се произвежда известния медикамент Трибестан.Аз лично винаги съм предпочитал натуралния продукт пред медикамента произведен от него.

Веществото Трибулус се извлича от билката Tribulus terrestris известна и като Бабини зъби и Трибузан. Билката се използва от хилядолетия насам, например гърците са я използвали като диуретик и за подобряване на общото самочувствие. Китайците са я използвали срещу чернодробни, бъбречни и сърдечно - съдови заболявания.
Какво е Трибулус (бабини зъби)?
Това е билка богата на стероидни фито сапонини. Активното вещество Tribulus се извлича от билката Tribulus terrestris, известна и като Бабини зъби и Трибузан. Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон което влияе пряко върху производството на тестостерон.
Какво е основното му физиологично въздействие на трибулуса?
Екстрактът от тази билка стимулира производството на лутенизиращ хормон което влияе пряко върху производството на тестостерон. Повечето от нас знаят, че повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, чистото тегло удължава ерекцията и потентността все ефекти, добре дошли за всеки човек. Интересното е, че при жените се увеличава не тестостерона, а естрогена което го прави много добър препарат за повишаване на либидото, лекуване на безплодие и менструални болки.
Какви са оптималните дози?
Дозировката варира от 600 до 1500 мг дневно.
Как да приемаме Трибулус?
Полуживотът на активните сапонини е около 8 часа, затова е прието да се приема три пъти дневно. Цикълът трае 8 седмици, като след четиринадесет дни почивка може да се поднови.
Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?
Препаратът не е токсичен, но е възможна появата на леко стомашно разстройство, ако ворганизмът има непоносимост към него. В такъв случай добре е препаратът да се приема заедно с хранене. Ако и това не помага, препоръчителна е консултацията с лекар, за да се установят причините за агресивната реакция на организма.
България може да се намери и под формата на чай на билката Бабини зъби (Трибузан). Тя расте в много региони в света, предимно се произвежда от Китай и Индия. Билката расте и в България. Българският Tribulus е ценна суровина за компаниите, произвеждащи медикаменти и добавки и е предмет на износ от години. Смята се, че Tribulus произведен в България съдържа значително по-големи количества от стероидни растителни сапонини. Това се дължи на благоприятното ни географско разположение, уникалния климат и релефа на почвата. Има мнения, които твърдят, че неговите сапонини са сред най-лесно разградимите в сравнение с останалите познати видове. Има и хора отричащи това да е вярно!
Какви са допълнителните физиологични въздействия на Tribulus terrestris?
Билката се използва от хилядолетия насам, например гърците са я използвали като диуретик и за подобряване на общото самочувствие. Китайците са я използвали срещу чернодробни, бъбречни и сърдечно - съдови заболявания.
Други положителни промени, забелязани при употребата му, са намаляване на холестерола в кръвта и увеличава производството на ДХЕА и Андростендион.
Защо да приемаме Трибулус?
На първо място, Трибулус се ползва от атлети за качване на мускулна маса и увеличаване на силата като алтернатива на стероидите. Това се дължи на сериозните изменения в нивата на тестостерона преди и след цикъл на употреба на билката. Нарасналото ниво на тестостерон, дава възможност на атлета да задържа повече азот. Така трениращият задържа повече усвоени от храната аминокиселини, свързвайки ги в нови протеиновите структури на мускулните си влакна.
На второ място по популярност на причините за посягане към билката се нарежда възстановяването на сперматогенезата след тежък за тялото стероиден цикъл. Така се възстановява естественото производство на тестостерон.

Ресурси
Използвани източници: материали от чуждестранния печат и интернет

Мнениеот Antares » Пет Мар 07, 2008 12:57 pm

Добре де... а как да извличам това вещество, освен от външната си гума (доста често се сдобивам с подобни "украшения")?
Чай, или?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Reactor » Пет Мар 07, 2008 1:02 pm

Antares написа:Добре де... а как да извличам това вещество, освен от външната си гума (доста често се сдобивам с подобни "украшения")?
Чай, или?

Абсолтно.Хубав топъл чай :) :agree:
А на самата опаковка на билката/продава се навсякъде/ има и по специална схема за пиене.Но всеки си преценява според нуждите.Аз съм много доволен от действието.Преди,по време на натоварване,супер е.
Аватар
Reactor

Мнениеот ivo2 » Чет Май 15, 2008 9:36 am

sto100jan написа:Ноо лесно , поръчваш ги двете и ги смесваш 2(бира)към 1(спрайт), като гледаш да не прелее , че много се пени :) Направо е красота !!! ...

Пробвах го - наистина е много удачна комбинация, особено като съм запенен след някой "тягун".
ps: Четох материала ти за обиколката на Пирин в ufabike.ru на руски - голям смях падна, но е добре - всичко се разбира, поздравявам те!
ivo2

Рейтинг: 1190

Мнениеот Capoeira » Вто Май 20, 2008 10:07 pm

А бре вие тука говорите все за ниакакви "педераски" храни: банани, пецени ядки, сочни плодове, мед. Забравяте най ама най-важнаото ядене нема сутрин нема обед и вечеря ако има некъде на близо от отправната точка една шкембе чорба с повече чеснов расол и 5-6 филий хляб, па и ако има една биричка, ама така харабийска дето да се е употила от студ и една малка саладка(мещо с повече краставици и домати), ей след такожа гастрмоническо удоволствие да ти се докара па ако исках по време на каране удари едно пакетче вафли ЧАЙКА, или обикновенни бисквити..
Аватар
Capoeira

Мнениеот rarekin » Сря Май 21, 2008 12:02 am

:offtopic:

Кефиш :)
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Вилката » Сря Май 21, 2008 9:13 am

Бира с кюфтенца, но на спускане, че при изкачване действа демотивиращо ;)

А сега по темата - храненето не зависи точно от кръвната група, а от типа човек. Има класифициране спрямо метаболизма.
Аз лично месото го ям предната вечер, преди и по време на карането ям шоколадови вафли, веднага след карането не мога да поемам нищо освен вода, почвам да ям чак след едночасова почивка.
Ето тук http://www.bb-team.org/ има многo информация, има и форум, в който пишат добри специалисти. Ако спазваш правилата на форума им, помагат много :agree:
Аватар
Вилката

Мнениеот flex » Сря Май 21, 2008 7:03 pm

Това което съм пробвал не само с колоезденето ами и тежкоатлетен спорт......

За трениращ:

- редовния пример на протеин е най-важен, иначе резултата е отрицателен (атрофия, отпадналост и т.н.) . За целта общо на ден трябва да се консумират по 2г протеин на всеки килограм живо тегло. Ключов момент при съставяне на хранителния режим. Храните съдържащи протеин често са скъпи. Продава се 90%-тов соев протеин в повечето диетични магазини. Последно когато си купувах цената му беше 5лв за 500г - идеален за набавяне на основното количество белтъци.Така или иначе основния прием не бива да е еднотипен. Останалата част от белтъците трябва да се набавят от месо,риба и яйца , комбинирани в режима на хранене.

- въглехидрати - според вида на метаболизма (бавен, среден , бърз), както и трнировъчните схема и целта и (издържливост, сила, намаляване на тегло, мускулна маса). Препоръвам тези които се интересуват да се посъветват с литературата на спортен лекар или да се консултират с такъв. Например книгите на доктор Светомир Хубенов, както и статиите му по по-известните бодибилдинг сайтове. Така или иначе количеството приемани въглехидрати прогресивно намалява от сутрешни хранения до края на деня. Трябва да се съобрази и самата тренировка и приема преди нея за да могат да се изразходят правилно вместо да се натрупват в мастните депа.

- мазнини - също съобразено с вида на метаболизма ви, както и тренировката. Също е редно да се чете специализирана литература за постигане на оптимален баланс.

За витамините и микроелементите предполагам че повечето от вас са наясно. Комбинираните витамини лично на мен ми вършат чудесна работа.

За самата тренировка: оставяйте организма да си почива. И не птретренирайте защото резултата може да е и болестно състояние дори отслабване на костната система което при агресивно каране може да има тежки последици.

Последно следвайки тези основни правила с правилен белтъчен прием и намален до минимук прием на въглехидрати (освен преди каране) и мазнини успях да намаля личното си тегло до 12кг за 15дни.

За да се изготви правилен режим за трениращ и нетрениращ организъм ще ви е нужна таблица с грамажа на основните състевки в различните видове храни. Без нея няма как да стане.

Не знам как намерих желание да напиша това , колкото и да недостатъчно и непълно но все пак с няколко думи няма как да се обходи цяла такава наука. За тези които са планирали някакъв хранителен режим/диета с цел спортно развитие - успех. Надявам се да съм бил полезен.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот Daniel Panev » Сря Май 21, 2008 7:56 pm

Момче - 12 кг за 15 дни... Сигурен ли си?
Това значи по почти 6000 ккал преразход дневно!
Недейте се хвърля на толкова скоростно отслабване!
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Yavkata » Сря Май 21, 2008 8:10 pm

Такова рязко сваляне на тегло може и да е опасно! Не е препоръчително да се свалят повече от 2 кг на месец.
А изрових и едно калкулаторче за енергийния разход.
http://bgkulinar.net/id-1416/
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот did » Сря Май 21, 2008 9:02 pm

Някой от вас има ли опит с L-карнитин?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Yavkata » Сря Май 21, 2008 9:09 pm

Ползвал съм преди 3-4 години, а също и жената. Мнението ми силно положително. Реално се увеличава издръжливостта при аеробни натоварвания(кросове). Жената го е ползвала и при продължителни (над 9 часа ) планински преходи и смята, че благодарение на него е оцеляла до края :D Възможно е да има и отчасти психологически ефект , трудно е да се прецени :dunno:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум