Проблем с Avid Juicy 5

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с Avid Juicy 5

Мнениеот M1010X » Пон Май 19, 2008 11:10 am

Здравейте,

Имам следния проблем с Juicy5 спирачките, които карам нередовно, но от доста време :) Моделът ако не се лъжа е 2005, но едва ли има някаква съществена разлика. Гледам следния manual (http://www.wrower.pl/instrukcje/Avid/2006-JuicyTechManual.pdf) и ще давам референции към номерата на страниците в него.

Описание на проблема (разделен на две части):
1. Лостчето се връща много бавно. След натиск се получава "празен ход" за няколко секунди, т.е. лостчето се вдижи напред-назад без никакво съпротивление (съответно, без това движение да се предава на накладките). След няколко секунди всичко изглежда ок, докато не го натисна отново.
2. Неподвижните бутала (тъпо звучи, но всъщност тези, чиято роля е да компенсират износването на накладките) в процеса на каране и спиране се приближават все повече и повече към накладките, което води до това, че спирачките блокират почти моментално (няма никаква възможност за модулация на усилието чрез хода на лостчето, защото такъв ход на практика отсъства); плюс това, започват да опират, свирейки (дори без да са натиснати), загравят, от което започват да трият все повече и повече и в крайна сметка спирачката просто блокира (случи ми се миналото лято в центъра на София). Единствената оправия е да развинтя торкса в ст. 10 на стр. 15 и да отлея малко спирачна течност - това кара големите (неподвижните) бутала да се раздалечат и си решавам проблема за няколко карания. След това - пак същото.

Евентуална причина:
Тези спирачки изкараха почти година "съхранение" на балкона (заедно с целия байк), като през това време го карах. За съжаление нямам спомен дали през това време започна да се проявява този проблем, т.к. това беше 2006. Миналата година ги обезвъздушавах в БАС веднъж - Теко каза, че въобще не са имали въздух; плюс това, няма абсолютно никаква разлика - проблемът го имаше преди това, има го и сега.
Предполагам, че причината се корени в скапването на някое гумено уплътнение от престоя на слънце и дъжд (балконът е югоизточен). Съответно, на мен ми се ще да го сменя. Трябва обаче да разбера къде се намира то - дали е в лостчето или в апарата? Или пък на двете места? Има няколко интересни момента:
3. Когато има празен ход, дори пружинката B от стр. 17, Exploded view of internals, не оказва влияние - което ме навежда на мисълта, че проблемът е в някое уплътнение между нея и лостчето - D, F, K. Имам предвид, че ролята на тази пружинка е да върне лостчето, когато то не се натиска от карача; а тя не успява да го върне за по-малко от около 2 секунди, което, в сравнение с каквито и да е други хидравлични спирачки съм пипал/карал, е безумно много. Code-овете ми се връщат моментално.
4. Възможно ли е горното (т.е. проблем 1 и момент 3) да водят до проблем 2? Тоест заради това, че лостчето не се връща достатъчно бързо (и на практика стои натиснато повече време) неподвижните бутала да се приближават повече - един вид, това да "лъже" системата за компенсиране на износването на накладките?

Опитвам се да вникна в проблема, за да знам откъде да започна разглабянето - от лостчето или от апарата? И дали въобще има смисъл да се разглабя апаратът за този проблем? Някой да е чувал/срещал подобен проблем? Много ще се радвам на помощ от ваша страна.

Благодаря предварително!

П.П. Говорих с Маншона - каза, че не вярва да се оправят :) Но аз все още тая надежда някой да даде предложение.
П.П.П. Основният проблем е при задната спирачка; при предната не е толкова драстично и не ми се е случвало да започва да цвили, т.е. да трие.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот chiMol » Пон Май 19, 2008 12:05 pm

Здравей ,

2 Пъти имах твоя провлем аз го нарекох "лагаво лостче" (бавно връщащо) , но и в 2та случая проблема не идваше от лоста ,а от спичане на уплътнението на буталата ..... предполагам проблема е от времето прекарано без употреба на спирачката ,защото DOTa вътре дори минерален (идея нямам авид с какво е ) разяжда страшномного гумата (не я разяжда напрактика , а я прави като микропореста гума ) увеличава обема й и триенето става по голямои буталата в апарата стават по мудни .... същото важи и за лоста ... там уплътненията не са по малко ...

друг проблем може да е ако маслото се е сгъстило (зацапало от изгнили вече уплътнения или части от такива или воклущи и прах от феродо ,които проникват навсякъде

Решението при мен беше при Giant MPH ново масло и полно разглабяне и промиване със сирт и гличерин .. а при Formula ( на над 6годинки ) смяна на 90 % от уплътненията , което излезе доста скъпо и безмислено.... но решениеот е твое ...

ако не ти се занимава опитай да я раздвижиш - махаш я от диска стискаш лоста накладките залепват после с леко помпане на лоста ги раздалечаваш с отверка (помпаш за да не инищожиш клапата в лоста (предполагам авид имат такава) .... след тая процедура се препоръчва обезвъздушаване .....

Успех ! и напиши решението на проблема ;) :popcorn:

Ако не ти се занимава сам пиши ми на skp може да ти помогна наживо :beer:
http://www.tiarakm.hit.bg
Don't leave your bike, live your life......
https://easycryptobot.com
Аватар
chiMol

Рейтинг: 2000

Re: Проблем с Avid Juicy 5

Мнениеот bikerider » Пон Май 19, 2008 12:46 pm

@M1010X: това, което си изложил като факти ме води на мисълта за скапани/втвърдени уплътнения на бутало (най-вероятно и на двете), които му/им пречат да се връща/връщат при отпускане на лоста. Оттам и ефектите, които наблюдаваш. Препоръчвам ти цялостна профилактика на апаратчето.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот dsmt » Сря Май 21, 2008 8:43 am

Преди няколко дена и при мен се появи същия проблем,само че съм с Juicy3.Забелязах,че след като стисна и отпусна лостчето,накладките се прибират,но много бавно,и явно недостатъчно.
Спирачката ми е на 8 месеца и се чудя възможно ли е да се е скапала толкова бързо :crazy:
dsmt

Рейтинг: 1258

Мнениеот MAN6 » Сря Май 21, 2008 9:05 pm

bikerider написа:@M1010X: това, което си изложил като факти ме води на мисълта за скапани/втвърдени уплътнения на бутало (най-вероятно и на двете), които му/им пречат да се връща/връщат при отпускане на лоста. Оттам и ефектите, които наблюдаваш. Препоръчвам ти цялостна профилактика на апаратчето.

дори след цялостна профилактика на една друга такава спирачка проблемът изчезна... за 3 минути... :crap:

понякога явно е и до късмет...
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот dsmt » Чет Май 22, 2008 6:51 am

Много ми е интересно какво точно става.....при мен проблема се появи преди седмица на предната спирачка и за тази една седмица прогресира до толкова,че вече е неизползваема.И задната започна да проявява тревожния симптом на бавно връщане на буталото :bawling:
dsmt

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Чет Май 22, 2008 10:04 am

dsmt написа:Много ми е интересно какво точно става.....при мен проблема се появи преди седмица на предната спирачка и за тази една седмица прогресира до толкова,че вече е неизползваема.И задната започна да проявява тревожния симптом на бавно връщане на буталото :bawling:

Имах подобен проблеми с едно доста старо Джуси 7, с което реших да се занимавам през зимата.

Оплътненията около буталото в лостчето са износени, и заради тях "връща" осезаемо по-бавно от нормално.
Дргият "виновник" може да е пружинката, която е отговорна за "връщането" или 2-те...

в Onedistribution има пълния комплект, нужен за отстраняването на проблема. Точна цена обаче не си спомням.
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот dsmt » Чет Май 22, 2008 12:05 pm

HepBeH_XaMcTep написа:
dsmt написа:Много ми е интересно какво точно става.....при мен проблема се появи преди седмица на предната спирачка и за тази една седмица прогресира до толкова,че вече е неизползваема.И задната започна да проявява тревожния симптом на бавно връщане на буталото :bawling:

Имах подобен проблеми с едно доста старо Джуси 7, с което реших да се занимавам през зимата.

Оплътненията около буталото в лостчето са износени, и заради тях "връща" осезаемо по-бавно от нормално.
Дргият "виновник" може да е пружинката, която е отговорна за "връщането" или 2-те...

в Onedistribution има пълния комплект, нужен за отстраняването на проблема. Точна цена обаче не си спомням.

Велосипеда ми е в гаранция още,писах до Ride spot да видим как може да се реши проблема,ама до сега не са ми отговорили ......чакам :bawling:
dsmt

Мнениеот M1010X » Пет Май 23, 2008 5:34 pm

Благодаря за включванията. В случая поради липса на време да се занимавам подходих като истински потребител, т.е. дадох ги на ремонт; в момента, в който си ги получа (да се надявам скоро) ще споделя ефекта, както и сумата :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот dsmt » Пет Май 23, 2008 6:19 pm

Направи ми впечатление,че никой не споменава за подобен проблем при Шимано...по читави ли са? :crazy:
dsmt

Мнениеот dido85 » Пет Май 23, 2008 8:48 pm

dsmt написа:
Направи ми впечатление,че никой не споменава за подобен проблем при Шимано

При Shimano BR-M525 също се наблюдава този феномен с бавното връщане на лостчето и празния му ход, но при температури около и под нулата. За други Шимански спирачки не съм чувал да имат такъв проблем.
Аватар
dido85

Рейтинг: 1665

Мнениеот M1010X » Пет Май 23, 2008 10:07 pm

Може би просто при Juicy има заложен някакъв недостатък на ниско ниво, на който не е обърнато внимание в следващите ревизии (моите са 2005, но няма да се учудя да има същия проблем и при по-новите; да не говорим, че след като го има при J3, които със сигурност са по-нови, вероятността да е отстранен при "големите" е минимален).

Например, никой не се е оплакал от Code :) Все пак трябва да се има предвид, че Juicy бяха първите хидравлични спирачки на Avid и то са основата, на която са се учили при точно този тип система.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот dsmt » Пет Май 23, 2008 11:33 pm

Четейки темата,оставам с впечатление,че проблема е неизлечим.Дано да не е така . :crazy:
dsmt

Мнениеот taurus13 » Съб Май 24, 2008 1:25 am

Аз съм с Шимано БР-М535 и Тектро аурига и подобни проблеми не съм имал...Незнам с каква течност бачка джусито - ако е със спирачна течност ДОТ, може да заминават уплътненията - мойте спирачки са със минерално хидравлично масло.
Аватар
taurus13

Мнениеот bikerider » Съб Май 24, 2008 6:53 am

taurus13 написа:Незнам с каква течност бачка джусито - ако е със спирачна течност ДОТ, може да заминават уплътненията - мойте спирачки са със минерално хидравлично масло.

Ако заминаваха уплътненията, щеше да има информация за теч, не мислиш ли? Изобщо айде стига с произволните предположения, както казва MAN6 нещата опират и до късмет.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Isidor » Съб Май 24, 2008 9:08 am

dido85 написа:При Shimano BR-M525 също се наблюдава този феномен...

Така ли? Не думай! :crazy: :bigeyes: Такъв проблем не съм имал, а и не съм чел/чувал някой да се оплаква от тази спирачка. Малка корекция да ти направя, ако може: "При НЯКОИ Shimano BR-M525 също МОЖЕ да се наблюдава този феномен..." Не се заяждам, просто това е втората тема, в която чета някой да намесва 525 като проблемна спирачка. А май bikerider MAN6 си е много прав даже! Въпрос на късмет! Ебаси късметлията, дето съм тогава :D !
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК отличници! :beer: :D
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот dsmt » Сря Май 28, 2008 3:19 pm

Велосипеда ми е в гаранция още,писах до Ride spot да видим как може да се реши проблема,ама до сега не са ми отговорили ......чакам :bawling:[/quote]

А бе,на някой налагало ли му се е да ползва до сега гаранцията,която РАМ дават на велосипедите си???
Щото ми се струва,че нещо като чуят за гаранция се покриват :bigeyes:
dsmt

Мнениеот skiman » Сря Май 28, 2008 3:23 pm

dsmt написа:А бе,на някой налагало ли му се е да ползва до сега гаранцията,която РАМ дават на велосипедите си???
Щото ми се струва,че нещо като чуят за гаранция се покриват :bigeyes:

Глупости.
Аватар
skiman

Мнениеот dsmt » Сря Май 28, 2008 3:30 pm

Ами от една седмица им пиша.......засега безрезултатно
dsmt

Мнениеот M1010X » Сря Май 28, 2008 3:50 pm

Обади им се - след като е очевидно, че няма да можеш да "скочиш" до БАС :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот dsmt » Чет Май 29, 2008 9:29 pm

M1010X написа:Обади им се - след като е очевидно, че няма да можеш да "скочиш" до БАС :)

Дааа,София ми е малко далеч....изпратих ги като колетна пратка :D
Дано да успеят да ги ремонтират :crap:
dsmt

Мнениеот Isidor » Пет Май 30, 2008 12:55 pm

:offtopic: След моят пост мисля, че твърде много оффтопик се навъртя! Ram-аджиите ми се струват много коректни. Докато им кажа, че ми е спукана рамката и се съгласиха да ми я сменят без да се ,,покриват,, ! Не знам защо при dsmt така се е получило :dunno: . Надявам се всичко да си дойде на мястото. Ти с кого контактува от RAM, всъщност? Аз със Симеон Стоилов.
Аватар
Isidor

Мнениеот ramam » Пет Май 30, 2008 4:37 pm

Искам да попитам следното:
Евентуално дали спирачката може да се оправи ако около оста на лостчето има нещо което забавя движението и?
При различните спирачки (нямам пред мен въпросната спирачка за да преценя) това е едно болче или пък нещо като нит.
Става дума за "лостче" което при Джуси Ултимейт е карбоново - и неговата ос - не за цялата система до маркуча.
Дано да сте ме разбрали.
Обикновенно там се събира прах и кал защото е на доста открито място и се увеличава триенето.
А ако е болче и е много затегнато може да се разхлаби - това е втората идея - при някой от хората с този проблем може да помогне.
ramam

Рейтинг: 1125

Мнениеот taurus13 » Пет Май 30, 2008 6:06 pm

Ако е зацапано лостче, ще се оправи и без разглобяване като го пръснеш с WD-40. То аз съм си създал навика през накое друго караме да минавам всички движещи чаркове с спрея и досега нищо никога не ми е клеясвало. Ама все ми се струва че проблема е вътрешен.
Аватар
taurus13

Мнениеот Isidor » Съб Май 31, 2008 1:54 pm

Или пък с клечка за уши (предполагам имаш такива :D ) и действаш :) ;)
Аватар
Isidor

Мнениеот dsmt » Пон Юни 02, 2008 11:49 am

Isidor написа::offtopic: След моят пост мисля, че твърде много оффтопик се навъртя! Ram-аджиите ми се струват много коректни. Докато им кажа, че ми е спукана рамката и се съгласиха да ми я сменят без да се ,,покриват,, ! Не знам защо при dsmt така се е получило :dunno: . Надявам се всичко да си дойде на мястото. Ти с кого контактува от RAM, всъщност? Аз със Симеон Стоилов.

Имах предвид,че след като попитах къде мога да потърся помощ за спирачките си,чаках около седмица да ми отговорят.Сам разбираш,че когато на човек му се развали нещо по колелото му се иска всичко да се оправи на секундата и понякога започва да нервничи :D
В крайна сметка им ги изпратих ,защото в големите градове около Нова Загора нямало подходящ сервиз в който да ми ги ремонтират :offtopic:
dsmt

Мнениеот petarr222 » Нед Сеп 06, 2015 3:55 pm

Днес и при мен се появи проблема "мързеливо лостче" Проблема се реши с разглобяване на спирачния цилиндър и разпъване на пружината.
IMG_0949.JPG
IMG_0949.JPG (133.06 KiB) Прегледано 1337 пъти
Аватар
petarr222

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик