твърд диск - мнение

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Re: re

Мнениеот outfaced » Сря Май 28, 2008 10:29 pm

tyo написа:И се набутах с над 1000 лева за двата :bawling:

oт кой ги взе ?
тия неща си имат гаранция ...
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот bluskanie » Сря Май 28, 2008 10:49 pm

Ае флашки нема ли за вас...? По-скъпи и по-бавни са, ма размера им компенсира.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Re: re

Мнениеот tyo » Сря Май 28, 2008 10:54 pm

outfaced написа:oт кой ги взе ?
тия неща си имат гаранция ...

От вносителя ги взех. Имат гаранция.
1.Загубих 850гб info (400гб спасих)
2.Време и нерви.
3.Нямам на какво да архивирам.
4."Изстървах" 600гб безценна info :(!:
tyo

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Чет Май 29, 2008 7:13 am

bluskanie написа:Ае флашки нема ли за вас...? По-скъпи и по-бавни са, ма размера им компенсира.

Къде видя 500GB флаш? :)

@Alpina: у нас с два 120мм вентилатора на stock кутия, CPU & GPU охладители по 80мм с медни радиатори охлаждам вторично четири хард диска без никакъв проблем от години. Искам да кажа, моите уважения за това, което си написал, мен ме домързя да споря с фанатици и генералните им заключения.

@tyo: мога единствено да ти кажа - моите съболезнования и прави бекъпи. Мисля, че големите хардове все още имат детски болести и затова си стоя на 250GB хардове.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот tyo » Чет Май 29, 2008 10:15 pm

bikerider написа:....и прави бекъпи.

Имам само едно малко въпросче: Ти къде архивираш 500~800Гб архиви :D
tyo

Рейтинг: 1200

Мнениеот Highlander » Пет Май 30, 2008 1:22 pm

Аз си поръчах миналата седмица 1терабайт.И ще видим,защото ми е много наложително.Според мен е по-добре да си вземеш 1терабайт.
Изображение
Носиш каска бронирана,това не е пречка,самурайския ми меч да е разцепи като клечка.Вадя бойни скелети направо от катакомбата
Аватар
Highlander

Рейтинг: 564

Мнениеот outfaced » Пет Май 30, 2008 5:29 pm

с два 120мм вентилатора на stock кутия, CPU & GPU охладители по 80мм с медни радиатори охлаждам вторично четири хард диска без никакъв проблем от години

броиш ли тоя на захранването?
и на какви обороти са вентилаторите ...
:)
Аватар
outfaced

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пет Май 30, 2008 9:19 pm

Аварии с твърди дискове съм нямал досега, но не давам това да ме кара да се чувствам спокоен и периодично си правя backup на /home директорията - на DVD + външен USB диск.

От известно време обаче се замислям да си поставя втори HDD в работния компютър за да инсталирам софтуерен RAID-1 (mirroring).
Кротко планинско колоездене :: Изображение
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Alpina » Съб Май 31, 2008 9:55 am

Ако целта ти е подсигуряване, просто си вземи друг хард и го включвай периодично. Защото в не малко случаи, причината довела до загуба на харддиск, води до загубата и на всички останали включени в машината. Е друго си е да не си губиш времето с това или постоянно да добавяш ценна информация.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bobeca » Съб Май 31, 2008 6:07 pm

outfaced написа:и на какви обороти са вентилаторите ...

То не оборотите, а колко кубични cm въздух вкарват!
bobeca

Рейтинг: 1850

Мнениеот Alpina » Съб Май 31, 2008 6:44 pm

А не се ли сещаш, че това е в зависимост от оборотите, понеже вече е казал какви вентилатори са ;)

Иначе малко хора биха могли да кажат на какви обороти. Аз лично ги сменям в зависимост от натоварването на компютъра (не не си играя на всеки 3 мин да ги променям)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот outfaced » Съб Май 31, 2008 8:25 pm

А не се ли сещаш, че това е в зависимост от оборотите

абе прав е bobeca, не зависи само от размера и оборотите ... но да кажем, че това са основните фактори ...

питах само информативно така или иначе, защото и аз си правя разни експерименти с цел намаляване на шума въпреки много хардове и друг топъл хардуер

всъшност в момента да кажем че вентилаторите не ми се чуват
сега обаче хардовете придават вибрации на кутията и тя понеже меко казано не е маркова и хубава и ми разваля интонационната среда :D

следваща стъпка е сдобиване с едно такова ...

Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Съб Май 31, 2008 9:10 pm

tyo написа:
bikerider написа:....и прави бекъпи.

Имам само едно малко въпросче: Ти къде архивираш 500~800Гб архиви :D

RAID 1 :)
За по-малките, но по-важни неща - оптичен носител в два екземпляра.

И най-важното - не се мятам веднага на всичко ново, което излезе на пазара, не и преди да съм си написал домашното...
Аватар
bikerider

Мнениеот flex » Съб Май 31, 2008 9:19 pm

Намесват се марки гледам тука. От опита ми с такива носители мога да кажа само че марката няма значение. Скапвали са ми се абсолютно всякакви при това докато са нови. Редно е когато се купуват дискове да се търси и гаранция. Не заради друго ами защото начина им на транспортиране докато стигнат до БГ невинаги е щадящ за тях. И като говорим за хотплъг, моите антични съвсем обикновени IDE0 и IDE1 на старото ми PC са хотплъгабъл от както го имам при това без допълнителен контролер, само че не препоръчвам това да се прави освен ако не сте наясно какво правите.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Re: твърд диск - мнение

Мнениеот XeDoX » Съб Май 31, 2008 9:39 pm

В момента водещи производители са Hitachi и Western Digital...Seagate останаха малко назад.Старите Hitachi-та не ставаха,но сега не е така.
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Мнениеот Alpina » Съб Май 31, 2008 10:04 pm

bikerider написа:[И най-важното - не се мятам веднага на всичко ново, което излезе на пазара, не и преди да съм си написал домашното...

:agree: :beer:

outfaced написа:
А не се ли сещаш, че това е в зависимост от оборотите

абе прав е bobeca, не зависи само от размера и оборотите ... но да кажем, че това са основните фактори ...

Баш само от това си зависи. Размера и оборотите. Единствения елемент, който би променил нещо е формата на перките, тя обаче до колкото знам е еднаква при всички.

outfaced написа:всъшност в момента да кажем че вентилаторите не ми се чуват
сега обаче хардовете придават вибрации на кутията и тя понеже меко казано не е маркова и хубава и ми разваля интонационната среда :D

Малко допълнително напрежение (не електрическо :D ) на някои места и забравяш. Аз съм го постигал, чрез леко добавяне на парченца от тези пенестите шайбички в шпинделите с дискове ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Съб Май 31, 2008 10:16 pm

Alpina написа:Единствения елемент, който би променил нещо е формата на перките, тя обаче до колкото знам е еднаква при всички.

ми... хич не е еднаква!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Съб Май 31, 2008 10:17 pm

outfaced написа:питах само информативно така или иначе, защото и аз си правя разни експерименти с цел намаляване на шума въпреки много хардове и друг топъл хардуер

Адаш, мене шумът също ме дразни и работя най-концентрирано когато около мен е пълна тишина. След незадоволителни експерименти с разни кутии, вентилатори и шумопоглъщащи материали в крайна сметка реших да преместя компютъра в съседната стая, а периферията (монитор, kbd, мишо, говорители, мик) да си остане както преди.

За тази цел пробих дупка в стената до бюрото ми към съседната стая и в нея поставих парче водопроводна PVC тръба с диаметър 44мм, която после добре замазах с бял цимент за да не мърда. За декорация сложих от двата края по две гумени втулки с цветовете на стените. После си взех удължителни USB, VGA и audio кабели (3-5м) и ги прокарах през тръбата, а оставащото място в нея запуших плътно с дунапрен изрязан в цилиндрична форма.

Сега на моето бюро е гробна тишина, едвам се чува само лекото съскане на LCD-то. Кутията е зад стената в другата стая, а заедно с нея всичкото бръмчене на разните вентилатори, дискове и DVD-та в нея. Идилия :D

Важно: max. допустима дължина за USB кабел по спесификация е 5м; с добре екраниран VGA кабел можеш да постигнеш отдалечение от порядъка на 5 - 10м. Това са главните фактори, които определят колко далече можеш да запратиш компа си; с repeaters/hubs вероятно и повече.
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот did » Съб Май 31, 2008 10:22 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Кутията е зад стената в другата стая, а заедно с нея всичкото бръмчене на разните вентилатори, дискове и DVD-та в нея.

и как си ползваш DVD-то?

ходиш в другата стая?

Аз съм още по-радикален! Компютрите, на които всъщност работя, се намират на 2000 километра от стаята ми, при това не съм пробивал никакви дупки. Бекъпи, райди-мрайди и т.н. си ги правят постоянно едни други хора, на които им се плаща, за да не ми изчезне информацията. :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Съб Май 31, 2008 10:34 pm

Дид, всеки който ползва интернет реално работи в някаква степен в/у отдалечени машини :D
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Alpina » Съб Май 31, 2008 11:04 pm

did написа:
Alpina написа:Единствения елемент, който би променил нещо е формата на перките, тя обаче до колкото знам е еднаква при всички.

ми... хич не е еднаква!

Toва вече е друго :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот outfaced » Нед Юни 01, 2008 7:11 am

@vladimir.dzhuvinov ... e тва е краен варинат вече :)
макар че не е невъзможен
аз така или иначе ще си взимам външно ДВД и ползвам преобладаващо УСБ устройства

е...трябва да има и налична излишна стая, която не е спалня, щот го оставям нощем да сваля понякога ...

всъшност поне за хардовете за мен най чистото решение при наличието на повече от 2бр. такива е външен ХДД тауър ... там обаче намерих два варинта и двата скъпи (над 200лв.), единия с ужасно шумно захранване (с 40мм перка), а другия не се изключва автоматично с ПЦто(което не че не може да се оправи, ама вече нещо ме мързи сам да човъркам)
Аватар
outfaced

Мнениеот bikerider » Нед Юни 01, 2008 8:51 am

@vladimir.dzhuvinov: пробва ли варианта с олиото? :)

познавам двама, които са го пробвали и твърдят, че (мазния ефект настрана), че убива моментално всякакъв шум и поглъща много добре топлина. Единствения кусур е със захранването. Честна дума ако имах време за екперименти щях веднага да се метна на лексанова кутия с олио или друг по-подходящ флуид.

@did: :):agree:
Последна промяна bikerider на Нед Юни 01, 2008 8:53 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Нед Юни 01, 2008 8:53 am

outfaced написа:е...трябва да има и налична излишна стая, която не е спалня, щот го оставям нощем да сваля понякога ...

В коридора?
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Alpina » Нед Юни 01, 2008 9:30 am

Mойто решение за тишина е
Захранване ZALMAN ZM600-HP
Просто съм ужасно доволен от възможностите които предлага.
1. Използват се само толкова кабели, колкото са нужни на човек
2. Самите кабели са с добре подбрани дължини и около тях има мрежата, която ги държи много компактно, недопускайки да пречат на въздушния поток в кутията.
3. Стабилност на тоците

За CPU-то [url=http://www.hometheatrepc.com.au/images/cnps7000cu-b1.gif]ZALMAN CNPS7000B-CU
[/url] като тука зависи само от сокета какво ще избереш, но всяко едно от цвететата на залман е добро решение.

VGA - Asus 7600GS Silent, под която на разстояние от 2см има 80мм перка и не се чува изобщо на фона на другите шумове, поради факта, че въздуха не се нагнетява директно в ребрата.

Имам още 2 вентилатора. Единия 80мм пред HDD-тата и един под захранването.

Може да се постигне още по-голяма тишина, но мен това ме устройва.

При желание все пак за много високо ниво на такава - същото захранване с Thermalright Ultra-120, видео с решение от сорта на това като при ASUS EN8600GT SILENT и за хардовете ZALMAN 2HC2. Това трябва да е предостатъчно за да компютъра може да седи в спално помещение, без да създава дискомфорт.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bobeca » Нед Юни 01, 2008 12:48 pm

Пример, че не е така: цък и цък .

bikerider написа:пробва ли варианта с олиото?

Ако имах някакво старо PC вече щях да съм пробвал.А маслото трябва ли през известно време да се сменя, като на трансформаторите?

http://de.youtube.com/watch?v=pb4UumU6ee0&feature=related
bobeca

Мнениеот Alpina » Нед Юни 01, 2008 1:39 pm

bobeca написа:

Пример, че не е така: цък и цък .

Съгласих се вече :agree: Но и шума ще е различен

bobeca написа:

Ако имах някакво старо PC вече щях да съм пробвал.А маслото трябва ли през известно време да се сменя, като на трансформаторите?

Да, трябва, както и почистване до колкото може да се нарече такова на частите при смяна.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bikerider » Нед Юни 01, 2008 8:46 pm

bobeca написа:

Ами по отзиви първа ръка годишната смяна на тва олио не е дала особено подобрение, т.е. не е имало особено влошение с времето, но имайки предвид, че сведенията ми идват от човек, който е използвал Калиакра и е ужасно доволен, смяната ще е последния проблем откъм разходи...
Аватар
bikerider

Мнениеот bobeca » Пон Юни 02, 2008 12:42 am

[quote="bikerider"][/quote]
То не са разходите проблема, а смяната.Примерно ако трябваше всеки месец щеше да е много досадно!Ако има мерак, все ще се намерят средства!

А дали гаранцията важи ако продукта е "леко мазен"? :rofl:
bobeca

Мнениеот SpoileR » Пон Юни 02, 2008 7:45 am

Т'ва с олиото го гледах преди мнооого време в хвгбг форума или там нЕкъде...

момчетата ги оплюха много здраво... :V: :crap:

bobeca написа:А дали гаранцията важи ако продукта е "леко мазен"? :rofl:

:D

Наистина, как всъщност се обезмазнава след това?

Примерно видео карта или дъно? :)
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

ПредишнаСледваща

Назад към Други