Alpina написа:Не е нарушение да подадеш светлинен сиглал, ако преценяваш, че човека отсреща се движи опасно

Така е, не е забранено да се използват светлините на пътя.
Раздел VI
Чл. 28 (2): Като допълнителен сигнал при маневра водачът може да използва превключването на светлините, а извън населените места - и звуков сигнал.
Ако за теб използването на дългите за щяло и нещяло е добра идея, аз не мисля така. Такива размишления на принципа "не е забранено, следователно не е нарушение" са нож с две остриета, що се касае до безопасност на пътя.
Мога да ти кажа какво ще стане с повечето хора - ще намаляват, ще намаляват и в един момент ще им ПИСНЕ да им се подават лъжливи сигнали и ще спрат да обръщат внимание на всякакви сигнали от идващите насреща. А това ще е доста по-опасна ситуация по очевадни причини.
Илюзията, че хората ЩЕ започнат да карат с 90, защото им се подават лъжливи сигнали не ми се коментира.
Илюзията, че хората ЩЕ започнат да карат с 90, защото има полиция и драконовски наказания също няма да я коментирам по очевадни причини - полицията не може да огрее навсякъде, а камерите явно са скъпи за България, затова правим фалшиви полицейски коли от модули за дограма.
Както винаги в България се опитваме да решаваме проблемите на реалноста със заклинания и фалшификации. Тази идея със светлините е част от този манталитет. Нищо лично към автора

:D
За мен шофьорите ще започнат да карат с 90 само когато имат изгода от това. Няма друг ефективен начин в консуматорско общество, не и ако сме против контролираното общество. И тук отново имат думата управляващите - в тоя ред на мисли далеч по-плодотворно ще е да им се мига на тях...