Предложение

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Предложение

Мнениеот kotka12 » Пон Юни 02, 2008 8:45 am

не съм сигурен дали темата е за този раздле
но знам, че ако Администрацията;) прецени
ще го премести на точното място

за какво иде реч
преди няколко дни пътувах с кола /не се фукам де/
и ми направи впечатление, как намалят шофьорите
когато някой колегиално от насрещното движение им примигне
с фаровете, за да ги предупреди за полицейска засада

идеята ми е следната
всеки, който мисли, че движението по пътищата е ужасно
и може да се подобри с регулиране на скоростта поне малко
може да примигва с фарове на движещите се автомобили
по този начин, създавайки фалшива тревога
ще ги принуждава да намалят до разумни стойности скоростта
на движение

идеята ми се струва разумна
поради своята ефективност
и ниска стойност :D
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

:)

Мнениеот amestaff » Пон Юни 02, 2008 8:49 am

Ей, реле да не си, в ръцете на котката
Think positive :)
Аватар
amestaff

Рейтинг: 1392

Мнениеот Alpina » Пон Юни 02, 2008 8:52 am

:agree:
Идеята ти е много добра. Аз съм го правил няколко пъти, когато по-напред има възможност за инцидент и действа, защото в огледалото се виждат светлините на спирачките. Но не съм се сещал да го прилагам редовно.

Интересното е, че ако си пусна аварийните светлини защото виждам инцидент и искам да предупредя тези отзад, те най-редовно натискат газта да ме изпреварят :crazy:
Как само тука при такава ситуация БУЛШИнсТвото (знам че се пише с о) хора постъпват така, а не намаляват, за да се предпазят :dunno:

Най-якото е, че след време може да се стигне до там, че да се усетят, как някой се гъбарка с тях и когато спрат да намаляват, ще налитат на истински :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот SpoileR » Пон Юни 02, 2008 9:16 am

Идеята наистина е добра, даже на мене ми се случва няколко пъти да ми мигат и да намалям и после половината град минавам (или там където се намирам в конкретния случай) и нЕма никой :)

Не ме хвана яд, дори. :)

Може да са се преместили или пък "светкащия" да се е заблудил, но може и нарочно да е като е решил че карам по- бързо от нееобходимото :)

Та..идеята е добра :) Стига да не присветкваш на всеки който видиш...

:mummy: :smash: :boggled:
Последна промяна SpoileR на Пон Юни 02, 2008 9:17 am, променена общо 1 път
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот XEK » Пон Юни 02, 2008 9:17 am

не е добре да се мами властта :D , но от друга страна как те ни мамят с фалфивите патрулки :rofl:

напълно подкрепям kotka12, но според мен който си е келеш, си е келеш - ни с фалшиви или истинки патрулки, ни с намигване ще намали скоростта :crap:
Аватар
XEK

Рейтинг: 1478

Мнениеот Admin » Пон Юни 02, 2008 9:26 am

Хаха, страхотна идея! :agree:
Аз досега винаги съм избягвал да предупреждавам насрещните за полицейски засади, не я разбирам тази "колегиалност". Ако кара в нарушение, да го глобяват, даже ще се радвам.
Обаче изобщо не ми беше хрумвало, че с фалшиви тревоги може да се постигне положителен ефект. Може би ще го пробвам, макар че като цяло предпочитам да си гледам моето каране, а не да се бъркам в чуждите. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот kotka12 » Пон Юни 02, 2008 9:44 am

тук не говоим за "бъркане в чуждото карне"
карайки с превишна скорост и неразумно
другите бъркат в нашия живот
според мен не коства никакви усилия този малък номер
а ще е доста ефективен

Аватар
kotka12

Мнениеот bikerider » Пон Юни 02, 2008 10:25 am

@kotka12: Има си органи за тая цел - да се оправят!
Нямам намерение да плащам данъци, че и да им върша работата на всичкото отгоре!

Интересен подход е този - призоваваме към спазване на закона, дори сме готови да го нарушим, за да се спазва. Дали е далновидно?

Отявлен противник съм на приватизираното налагане на ред, щото бидейки субективно води единствено до хаос в условия като българските. Че и не само българските.

Admin написа:като цяло предпочитам да си гледам моето каране, а не да се бъркам в чуждите :)

Вярвам, че това е най-позитивния подход :agree::agree::agree:

kotka12 написа:според мен не коства никакви усилия този малък номер
а ще е доста ефективен

Докога? А после?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пон Юни 02, 2008 11:18 am

bikerider написа:Интересен подход е този - призоваваме към спазване на закона, дори сме готови да го нарушим, за да се спазва. Дали е далновидно?

Не е нарушение да подадеш светлинен сиглал, ако преценяваш, че човека отсреща се движи опасно ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kotka12 » Пон Юни 02, 2008 11:24 am

не мисля
че е каквото и да е нарушаване на закона
освен това
гражданската съвсет е нещо много важно
поне според мен
ако я няма
нещата опират до това
да чакаме системата да ни оправя
и като не работи
да я псуваме на майка
когато размажат главата на някой близък на асфалта
според мен
ако благодарение на тази малка инициатива
се спести дори една катастрофа
сме си свършили работата

Аватар
kotka12

Мнениеот bikerider » Пон Юни 02, 2008 11:31 am

Alpina написа:Не е нарушение да подадеш светлинен сиглал, ако преценяваш, че човека отсреща се движи опасно ;)

Така е, не е забранено да се използват светлините на пътя.

Раздел VI
Чл. 28 (2): Като допълнителен сигнал при маневра водачът може да използва превключването на светлините, а извън населените места - и звуков сигнал.

Ако за теб използването на дългите за щяло и нещяло е добра идея, аз не мисля така. Такива размишления на принципа "не е забранено, следователно не е нарушение" са нож с две остриета, що се касае до безопасност на пътя.
Мога да ти кажа какво ще стане с повечето хора - ще намаляват, ще намаляват и в един момент ще им ПИСНЕ да им се подават лъжливи сигнали и ще спрат да обръщат внимание на всякакви сигнали от идващите насреща. А това ще е доста по-опасна ситуация по очевадни причини.

Илюзията, че хората ЩЕ започнат да карат с 90, защото им се подават лъжливи сигнали не ми се коментира.
Илюзията, че хората ЩЕ започнат да карат с 90, защото има полиция и драконовски наказания също няма да я коментирам по очевадни причини - полицията не може да огрее навсякъде, а камерите явно са скъпи за България, затова правим фалшиви полицейски коли от модули за дограма.

Както винаги в България се опитваме да решаваме проблемите на реалноста със заклинания и фалшификации. Тази идея със светлините е част от този манталитет. Нищо лично към автора :fight::D

За мен шофьорите ще започнат да карат с 90 само когато имат изгода от това. Няма друг ефективен начин в консуматорско общество, не и ако сме против контролираното общество. И тук отново имат думата управляващите - в тоя ред на мисли далеч по-плодотворно ще е да им се мига на тях... :)
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Пон Юни 02, 2008 11:56 am

Бе... мигането си има една определена цел, а вие искате да я опропастите, за нещо толкова незначително (някаква си скорост). И какво...? Ще намаля един, два пъти и като разбера, че ме "ебават" и ще спра да им обръщам внимание, а ченгетата ще ме хванат. Никак не е разумно... или поне да се предложи алтернативен вариант за известяване при наближаваща опасност (кукери).

И тва съвсем сериозно го мисля. И мога да се обоснова, ако по-нататък в темата стане необходимо... но най-общо ще кажа, че скоростта, според мен не е най-големия злодей на пъта...

ЕДИТ: а, той bikerider горе долу е казал, какво имам предвид :D
Последна промяна bluskanie на Пон Юни 02, 2008 11:59 am, променена общо 1 път
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Пон Юни 02, 2008 11:59 am

bikerider написа:а камерите явно са скъпи за България, затова правим фалшиви полицейски коли от модули за дограма.

Лол-лол-лол. Такива фалшиви патрулки има отдавна по други места, не сме открили топлата вода. А камерите не са скъпи, а просто няма законова уредба, те да могат да се използват за такава сел. Като самото общество е против тях ;)
Иначе самите "полицейски коли" са оборудвани с по два броя камери ;)

bikerider написа:Илюзията, че хората ЩЕ започнат да карат с 90, защото им се подават лъжливи сигнали не ми се коментира.

Никой не живее с тази илюзия, става въпрос, че ще го накараш следващите 500 метра да кара с 90, или поне в рамките на селото с 50, защото тези, през които почти ежедневно минавам и имат такова ограничение, аз съм единствения смешник там, който кара с 60 и знаеш ли защо - понеже така повече хора намаляват и седят зад мен, а иначе ако съм с 50 или по-малко, ме изпреварват и продължават с над 100 точно в селото.
А до сега не съм имал случай, в който някой от насрещното да е мигнал и всички изведнъж да не са влезнали в отраничението ;)
Последна промяна Alpina на Пон Юни 02, 2008 12:05 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Пон Юни 02, 2008 12:02 pm

А, и за камерите... казват, че където няма знак, че има камера - начи нема. Така казват де... Тоест... значите ти казват "намали, защото след 100 метра има камера и ше ти се ебе майката, ако те заснемем в нарушение", което всъщност май не е много глупаво. И в крайна сметка... некак си те принуждават да намалиш, без да те дебнат или лъжат или няква друга простотия...

Alpina, тва ше проработи точно два, до три пъти при мен. Предполагам, че и при останалите. И още нещо... за какво подяволите "първокласен път" трябва да минава през селО?

А конкретно за пъта София - Бургас, познавайки го отлично, мога веднага да дам решение на проблема. Има няколко места между Зарата и карнобат, на които е наистина кофти... да турат шибани мантинели, където нема видимост и да си строят магистралата. А, не да правят смешни кампании, чиито лица дават хубав пример.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Yavkata » Пон Юни 02, 2008 12:15 pm

Никога не присветвам с дългите ако има патрулка. Които нарушават правилника да си носят последствията. От друга страна винаги присветвам на идващите насреща, ако съм подминал ПТП или някакво препятствие на пътя. Този и други предупредителелни сигнали трябва да се ползват по предназначение и да не се "амортизират".
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот bluskanie » Пон Юни 02, 2008 12:17 pm

Приказката за лъжливото овчарче знаете ли я? :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Пон Юни 02, 2008 12:21 pm

bluskanie написа:И още нещо... за какво подяволите "първокласен път" трябва да минава през селО?

:dunno:

A де и аз имам същия въпрос, даже съм го задавал тук ако не се лъжа, казвайки че спазвайки ограничението за скорост селата, не го правя извън тях, за да си наваксам безсмисленото намаляване.

Става банално да сравняваме ситуацията с други държави, но там до малко градче или село се стига през отбивка и пътищата не минават през тях, а пти нас е като закон да мине през центъра на населеното място дори.

Обаче се оказа че не само пътищата минават покрай селата, ами и обратното. Преди 2 седмици качих някакъв дятка на автостоп и се оказа, че това, което мислех за село, е било просто махала, образувала се около пътя, а самото село било на 2-3км в страни от него. :dunno:

Нещо като в ситуацията в книгата "Летище" където разни лумпени протестираха, че самолетите вдигали много шум, че трябвало да се ограничава това, че не трябвало да летят толкова нико при кацане и излитане... Докато не ги попитаха "Когато летището беше построено, около него имаше само пустеещи земи, бяхме наслагали и табелки, че мястото е много шумно, предупреждавахме ви за това дори, но все пак си построихте домовете тука, сега за какво протестирате?"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kagami » Пон Юни 02, 2008 12:37 pm

Брех, пак се заформя поредната гореща дискусия :popcorn:

И аз съм го прилагала този номер с присветването с дългите без напред да има полицаи, но само в редки и крайни случаи, и то именно защото ако много хора започнат да го правят твърде често, ще се изгуби ефектът. Но като цяло подкрепям идеята :agree:

От друга страна съм съгласна и с Админ - когато знам, че има полицаи, рядко святкам с дългите, защото някои заслужават да бъдат спрени заради безумно бързото си каране. Аз самата не съм от най-бавните шофьори, но някои хора крат прекалено бързо и не ми се иска аз да съм им насреща ако не дай си Боже по някаква причина изгубят контрол над колата си.
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Мнениеот naso » Пон Юни 02, 2008 1:10 pm

:clap: :smash: :bunny:
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот PtD » Пон Юни 02, 2008 1:12 pm

Taкааа... Първо, ограничението 90 км/ч е някакво безумие от преди 30 години. Даже в смотаните САЩ е 105 км/ч (пък и за 10-15км отгоре не ти правят проблем). Второ, лошо няма в населените места да е 50 км/ч, но какво търсят централните пътни артерии по средата на населените места? Трето, сигурно поне половината ограничения са на мястото си по исторически причини - я някое ремонтче, я нещо друго...

Когато държавата си свърши работата и оправи горните проблеми, тогава ще се загрижа и аз да поощрявам другите да карат по правилата.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пон Юни 02, 2008 1:58 pm

@bluskanie: :D

PtD написа:Taкааа... Първо, ограничението 90 км/ч е някакво безумие от преди 30 години. Даже в смотаните САЩ е 105 км/ч (пък и за 10-15км отгоре не ти правят проблем). Второ, лошо няма в населените места да е 50 км/ч, но какво търсят централните пътни артерии по средата на населените места? Трето, сигурно поне половината ограничения са на мястото си по исторически причини - я някое ремонтче, я нещо друго...

Когато държавата си свърши работата и оправи горните проблеми, тогава ще се загрижа и аз да поощрявам другите да карат по правилата.

Много точно и ясно формулирано. Точно това, против което говоря открай време. Нищо не е наред по инфраструктурата, само ни се дудне колко лоши шофьори сме, че не искаме да спазваме тъпите архаични ограничения на тъпите смотани пътища, че сега и едни други да се лъжем.
Преди време застъпвах и друга гледна точка - ако не се плащат данъци, държавата ще пострада. Еми следих няколко години точно какво променят моите данъци - нищо не промениха. Та така. Аз по договора с държавата съм си преизпълнил задълженията. Чакам я тя да си изпълни своето и дотогава нямам намерение да й върша работата и да се правя на правоналагащ орган.

Хубавото в ситуацията е, че момента с лъжливото овчарче ще сработи неминуемо. Говоря тия неща, защото аз ВЕЧЕ не вярвам на светкащи ми насреща светлини, аз ВЕЧЕ съм претръпнал и предпочитам да не разчитам на някакви пътни "информатори", а предпочитам да съм чист пред закона и да пазя околните, вместо да им мигам и да ги пързалям за глупости. Не е моя работа да казвам на някого как да кара - негова работа е да ме пази, както аз пазя него. Когато го добутаме дотам, може и да е полезно да си мигаме. Дотогава е вредно.
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пон Юни 02, 2008 3:34 pm

PtD написа: Даже в смотаните САЩ е 105 км/ч
А пътищата в САЩ какви са? Там и със 150 да караш, пак ще е по-безопасно, от колкото ако караш със 100 по някой тесен, криволичещ, надупчен път в БГ.. За да развиваш скорост, инфраструктурата трябва да е пригодна за целта.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот lanzz » Пон Юни 02, 2008 3:38 pm

PtD написа:Първо, ограничението 90 км/ч е някакво безумие от преди 30 години. Даже в смотаните САЩ е 105 км/ч (пък и за 10-15км отгоре не ти правят проблем).

в смотаните щати колко често сенилни пенсионери си правят вечерната разходка през шосето, на завой, облечени с черни дрехи? или пък мургави рацери да пилят гумите на талигите с една конска сила, също без никакви светлини или дори светлоотразители? и колко често може да попаднеш на секция от пътя, на която са изрязани горните 15см асфалт, без никъде да е обозначено това? не сме дорасли и за 90км/ч мен ако ме питаш.

Второ, лошо няма в населените места да е 50 км/ч, но какво търсят централните пътни артерии по средата на населените места?

добър въпрос, само дето ситуацията е всъщност обратната :)

Трето, сигурно поне половината ограничения са на мястото си по исторически причини - я някое ремонтче, я нещо друго...

това сигурно е така. твърде много хора се оплакват от това, за да е само градска легенда. аз пък миналия уикенд се разходих до банско, и за тия 150км не видях нито един знак за ограничение, за който да не ми беше ясно за какво е сложен. по-тъпото беше, че имаше няколко случая на табела за край на населено място, без да е имало табела за началото му...
Аватар
lanzz

Мнениеот bikerider » Пон Юни 02, 2008 4:22 pm

@hittar_potter: той PtD точно това и казва - че инфраструктурата е плачевна.

@lanzz: PtD ме е изпреварил. Ако за теб решението е да се утешаваш, че не сме дорасли и да трябва да карам с 20км/ч...
Последна промяна bikerider на Пон Юни 02, 2008 4:54 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Пон Юни 02, 2008 4:25 pm

@lanzz, във всички случаи цитирани от теб, държавата не си върши работата... което твърдя и аз :)
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Demo 9 » Пон Юни 02, 2008 7:29 pm

баф маа му... :bigeyes: аз що навсякъде си карам с 80...... откога е 90 ограничението??
съвсем сериозно питам :popcorn:
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот Alpina » Пон Юни 02, 2008 7:46 pm

Demo 9, защото си от малкото които под ОГРАНИЧЕНИЕ 90 не разбират ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 90 ;)
Аватар
Alpina

Мнениеот Demo 9 » Пон Юни 02, 2008 8:14 pm

ми просто винаги съм си мислил че в правилника пише 80 а не 90.. :D
иначе по темата:
светкам с дългите само когато се е излетял някой голфаджия срещу мене изпреварвайки ТИР без да е сигурен, че ще успее... ама тогава има и п**ки майни, лелини и козини :D
Под Голфаджия да се разбира всеки див селянин с каквато и да било кола ;)
Изображение
Аватар
Demo 9

Рейтинг: 1986

Мнениеот bikerider » Вто Юни 03, 2008 8:21 am

Demo 9 написа:светкам с дългите само когато се е излетял някой голфаджия срещу мене изпреварвайки ТИР без да е сигурен, че ще успее...

И кво - помагат ли ти? :)

@Alpina: Ограничението 90 наистина е архаично - вече има достатъчна мощна и сигурна база на пазара, за да се твърди такова нещо.
Истинския проблем е с еднаквото ограничение за всички. Може да си Фитипалди и да си 1000 пъти по-безопасен от всеки друг, но ще караш като чичо Ванко с москвича. Щото е по-лесно/евтино да се построи такава уравниловъчна инфраструктура, да се подплати с уравниловъчен Правилник и спазването на всичкото това да се представя като висша социална добродетел.
Вместо (както нормалните държави) да се минава направо към различни ограничения и минимална скорост за различните ленти.

Ето такава организация на инфраструктурата според мен би гарантирала удовлетворение без да се плаща с по-малка сигурност. Само че струва скъпо и е тъпо да се прави, вместо да се крадне половината, а останалото да се даде на наши хора (а те нашите хора и едно Цариградско шосе в София не успяха да ремонтират като хората). А и като че ли не е само до парите, защото подобни ограничения могат да въведат и сега на двете магистрали, но не го правят. Изобщо да живей социализма по пътищата...
Последна промяна bikerider на Вто Юни 03, 2008 9:01 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Вто Юни 03, 2008 8:46 am

Да, много помагат.

За да се стигне до това

http://lanciakappa.extra.hu/tortenetek/ ... pel_06.jpg
http://lanciakappa.extra.hu/tortenetek/ ... pel_02.jpg
http://lanciakappa.extra.hu/tortenetek/ ... pel_01.jpg
http://lanciakappa.extra.hu/tortenetek/ ... pel_04.jpg
http://lanciakappa.extra.hu/tortenetek/ ... pel_03.jpg

Прав си и не мога да не се съглася с теб, но има друг момент с това, че всеки трябва да се научи,че не е сам на пътя и не само това, ами да се съобразява с останалите.
Както човека каращ с 110 приограничение 90, така и този, който се движи с 90 в най-лява лента на магистралата, на място където
има 3 за движение в едната посока.

Просто вече мисля, че няма начин да се оправиме, защото както ти каза - трябва ни инфраструктура, за да всички са доволни и да се движат така, както уменията и машините позволяват. Трябват съвременни закони, които да се прилагат, а не да служат само за изясняване на това кой е виновния за смъртта на 12 човека, трябва много време за да се промени характера на водачите ни и всочко това не само липсва, ами няма и не само желание, но изискване да се промени, а естествено когато някои хора нямат изгода да се занимават с това, да го подминават.

Защото е абсурдно да виждам, че не може да се движиш безопасно с повече от 70 в даден участък и в този момент да ме изпреварва жигула, половината липсваща от ръжда, като на задната седалка
ми се плези някакво детенце.
Аватар
Alpina

Следваща

Назад към Други