Как работи велокомпютърът?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Как работи велокомпютърът?

Мнениеот samira » Съб Май 31, 2008 5:26 pm

Марката му е Sigma 906. Някой може ли да ми разясни как работи?
samira

Рейтинг: 1220

Мнениеот M1010X » Съб Май 31, 2008 5:35 pm

Просто е. Указваш в настройките на велокомпютърчето (ВК) дължината на обиколката на колелото, на което си монтирал магнита (обикновено предното). Оттам нататък самото ВК брои обиколките за някаква единица време (например, секунда), умножава ги по стойността, която си въвел като дължина и оттам изкарва скоростта.

Ето ти и две полезни теми по въпроса:
Как да изчислим реалната дължина на обиколката на колелото.
Как се монтира магнит.
Above and beyond
Аватар
M1010X

Рейтинг: 1980

Мнениеот Ozzie » Съб Май 31, 2008 5:36 pm

Преобразува електрически сигнал във визуален такъв отчитайки изминатото разстояние за единица време.
т.е. ако на компютърчето ти отчете, че се движиш с 15 м/сек, на дисплея ще ти изпише, че се движиш с 54 км/ч. :)
Некой компутери имат функцията да показват скоростта в мили в час. :)

Ако те интересува как се настройва, по въпроса има писано много. Ама ужасно много.
Може да не е за точно същия модел, но принципа винаги е един и същ.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот xborox » Нед Юни 01, 2008 11:44 pm

Наистина не е нищо особено Имаш магнит и чувствителен елемент (две пластинки). Когато магнитът мине покрай чувствителния елемент, пластинките правят контакт - отчита се един импулс. Обиколката на колелото се задава предварително на компютъра, а самият компютър отчита времето между два импулса. Оттам всичко е лесно - S=V.t. За времето между двата импулса байкът е изминал разстояние, равно на обиколката на колелото. След като имаш две от стойностите в това уравнение, третата може да се изведе от тях. Това е :beer:
Аватар
xborox

Рейтинг: 1402

Мнениеот Вилката » Пон Юни 02, 2008 11:02 am

Хм! Интересна тема :)
xborox написа:Имаш магнит и чувствителен елемент (две пластинки). Когато магнитът мине покрай чувствителния елемент, пластинките правят контакт - отчита се един импулс.

Моята версия е друга (може и да не е вярна де). Сензорът всъщност е намотка, а не пластинки. Преминаването на магнит покрай намотката генерира в нея електричество, което се улавя от самия компютър.
Всъщност имаме едно динамо - магнитчето на спиците му е роторът, а намотката на вилката - статорът. Полученият от него ел. ток се ползва за да се извлече информация за броя на оборотите за секунда...
Аватар
Вилката

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Юни 02, 2008 11:19 am

Подробности... :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bdz43r » Пон Юни 02, 2008 1:06 pm

Вилката написа:Моята версия е друга (може и да не е вярна де). Сензорът всъщност е намотка, а не пластинки. Преминаването на магнит покрай намотката генерира в нея електричество, което се улавя от самия компютър.
Тази версия може и да ползва в безжичните варианти, но традиционните масово са с рид ампула (с пластинките), предполагам е по-лесно изпълнимо и по-евтино.
Аватар
bdz43r

Мнениеот evilzet » Пон Юни 02, 2008 4:02 pm

Така, с бобина и микроамперметър си бях правил навремето скоростомер, който даже нямаше нужда от батерии. Но така и не го калибровах и не знаех реално с колко се движа.
А сега са изключително с рид ампули (заради повсеместната дискретизация), зашлушай се - чуват се пластинките като мине магнита.
evilzet

Мнениеот jorji » Пет Фев 06, 2009 3:05 pm

тъй като не намерих по-подходяща тема:

http://www.pazaruvaj.com/chasti-za-velo ... 27012.html
купих си този велокомп

монитирах го по указания и всичко е видимо точно,
но не отчита нищо.

1. или съм прекъснал жичката
2. или има първоначални данни които трябва да въведа, но нито знам как, нито знам как :) :dunno:
Аватар
jorji

Рейтинг: 1300

Мнениеот edinmilion » Пет Фев 06, 2009 7:25 pm

jorji - има определено разстояние между магнита и пластинката, на моя е е описано максимум 5 мм...провери това.
също при мен магнита трябва да е малко по високо от пластинката (1-2мм над средата на пластината).
В началото не отчиташе и ходих да ми го монтират от където го купих...и след няколко опита щяха да ми сменят магнита с нов (който уж беше силен, но не отчиташе) но при разместване по горе от пластината започна да отчита...
edinmilion

Мнениеот Magicman » Пет Фев 06, 2009 7:34 pm

jorji написа:тъй като не намерих по-подходяща тема:

http://www.pazaruvaj.com/chasti-za-velo ... 27012.html
купих си този велокомп

монитирах го по указания и всичко е видимо точно,
но не отчита нищо.

1. или съм прекъснал жичката
2. или има първоначални данни които трябва да въведа, но нито знам как, нито знам как :) :dunno:
за данните - в упътването си пише. ако мислиш че повредата е в поставката вземи една медна жичка допри единия край към едното метално нешо на гърба на компютърчето, а другия край на жичката допирай и отдалечавай с другото метално нешо на компютърчето. (Докато допираш и отдалечаваш гледай дали отчита киолометрите. Ако проблема е в поставката - настройката (трябва да чуваш кога ридампулата се затваря) и поправката е много лесна.
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот Admin » Нед Фев 08, 2009 10:23 am

jorji написа:или има първоначални данни които трябва да въведа, но нито знам как, нито знам как :) :dunno:

Трябва да въведеш обиколката на предното колело. Има няколко полезни теми по въпроса, а и в упътването трябва да има инструкции как да я измериш.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот ico 1 » Нед Фев 08, 2009 11:27 am

Случайно,ако нямаш упътване можеж да си изтеглиш от сайта на sigma.Има го на различни езици и е доста добре обяснено в него.Има таблица с размера на гумата и обиколка според него.Моя съвет е да си измериш обиколката в милиметри сам,като когато мериш трябва да натискаш леко колелото към земята и да буташ в права линия,за да няма грешки после в показанията.Отбележи си на гумата с тебешир една чертичка(отбележи я и на асфалта),претъколи един оборот,отбележи пак на асфалта и измери разстоянието с рулетка.Имерената четирицифрена стойност трябва да се въведе във велокомпютърчето според упътването.
Аватар
ico 1

Мнениеот jorji » Нед Фев 08, 2009 7:31 pm

мерси много за инфото, при първа възможност ще се пробвам, че пуснахме каутъра да отмерва, но сега съвсем не работи верно (:
Аватар
jorji

Рейтинг: 1300

Мнениеот toni_pl » Пон Фев 09, 2009 11:00 pm

Толкова ли е трудно да отидеш до някой велосервиз където да тинастроят велокомпютъра и да ти го монтират?Евтини сме на брашното скъпи на триците!!!!!!
toni_pl

Рейтинг: 1190

Назад към Веломеханик