За храната

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот did » Пет Юни 06, 2008 1:03 pm

demony написа:Аз като карам мятам два сандвича Бъргър Заек в раницата( те всъщност са 4 сандвича по два в кутия) взимам Корни но от розовото което е с сушени плодове стафиди ии фибри.... един сникерс ии бутилка зелен чай... има го вече на много фирми Nestea Rauch Pfanner незнам на мен лично ми действа най тонизиращо сравнение с всякакъв тип газирани напитки а и натурални сокове(може би защото са доста сладки).... Преди да излеза от нас половин час съм си хапнал нещо лекичко Ориз или Картофи .. Или ако е сладко то може да е кисело мляко с овесени ядки...! А останалите неща които изброих си ги консумирам по пътя.... :popcorn:

много разумен подход!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот ZyclonB » Пет Юни 06, 2008 1:52 pm

Искате ли едно малко обобщение-----АБЦОЛЮТНО НИКОГА НЕ ВЗЕМАЙТЕ КАКВИТО И ДА СА МЕДИКАМЕНТИ ОТ ТИПА НА Л-КАРНИТИН,КРЕАТИН,АМИНОКИСЕЛИНИ И КАКВОТО И ДА Е ДРУГО ПОДОБНО(казвам медикаменти защото известните ви хранителните добавки първо са изследвани за приложения в медицината при лечение на различни патологии ).Ефекта може да е положителен сега,обаче в дългосрочен план си разваляте здравето.Човешкия метаболизъм се регулира основно на принципа на обратната връзка-когато приемаш определено вещество в голямо количество или много продължително време метаболизма се настройва така че намалява синтез му във вашия организъм(намалява концентрацията на преностелите на веществото циркулиращи в кръвтта,рецепторите по повърхността на клетките отговорни за вътреклетъчен прием също намаляват,тяхната активност намалява и разни други дето няма смисъл да ви ги обяснявам-важното е че при рязко спадане на концентрацията на субстанцията в хранителния рацион организмът ви не може да се настрои достатъчно бързо, така че да оптимизира отново приема му .Това е естествена реакция на метаболизма ви насочена към запазване на вътрешните характеристики на организма константни-иначе казано да се поддържа хомеостазата) .При евентуално прекратяване употребата на медикамента,последиците са много неприятни..Имам една молба към всички съфорумци---никога не пиите медикаменти(хранителни добавки влияещи върху обмяната на веществата) без да имате остра нужа от тях...Това което пишат по форуми,реклами и други са невероятни лъжи поне в 70-80% от случаите.Трябва да вие ясно че науката още не е разбрала и 20-30% от взаимовръзките между обменните процеси в организма..
И за да не мислите че съм празнодумец ще ви кажа че мнението ми е базирано върху прочитане на 3-4 хиляди страници биохимии физиологии и учебници върху механизми на метаболизма.Човешкия метаболизъм е невероятно съвършенна и сложна система-да го сравним с Швейцарски чесовников механизъм.Когато приемате разни вещества в напъло произволни количества определени от вас или производителя(колкото и да се съмнявате-произволни са,повярвайте ми) , все едно ръгате с щанга в него за да спрете ротацията на някое миниатюрно колелце.Крашният ефект е че освен работата на това колелце прекратявате движението и на много други,за които нямате дори представа.. и учените също нямат представа в повечето случаи.Не забравяйте че бума на хранителни добавки е от около 10-20 години...Тоест каквото и да ви обясняват по разни брошурки реално идея как тези добавки влияят върхо човешкото здраве в дългогодишен план за повечето добавки( да не кажа всички) няма.Преди години беше станал огромен фал с изкуственият синтез на една амино киселина.Всички Ак изграждащи протеините в гръбначните животни за L-изомер.Е компанията произвеждаща хранителната добавка беше използвала химически метод за синтез който води до получаването на рацемична смес от L и D изомери.Когато такава боза се погълне тя преминава свободно през клетките на тънкото черво в кръвтта,защото белъците отговорни за пренасянето на тази ак не правят разлика между различните стереоизомери...Веднъж попаднала в кръвтта тази смес ,моментално става цел за имунната система която прави ГИГАНТИЧЕСКА разлика между двете оптични форми на аминокиселината( D и L енантиомери. D се приема от имунната система за луд враг и започва як възпалителен имунен отговор)...Крайният ефект беше че една спортистка умря в зверски мъки докато имунната й система се бореше с мнимият враг,количеството на белите и кръвни клетки беше скочили десетки пъти,заради агрегациата на антителата и аминокиселината визкозитета на кръвтта и се беше качил много над допустимата норма---абе адски грозна картина.Само не мога да се сетя коя беше ак-та-метионин ли беше.??След тази случка Производителите си казаха-еми начи вече ще използваме трансгенни бактерии за производство на ак,техните ензими са стереоспецифични,вече такъв проблем Няма да има.Но тук веднага става ясно че проблема е в това по какъв начин се регулират страничните ефекти на медикаментите-на метода проба и грешка.И докато това е приемливо за животоспасяващите медикаменти,подобен подход за некви тъпи хранителни добавки е недопустим(ако се задълбочите във фармакологиятаще ви се изправят косите-прави се синтез на някакво хетероциклено съединение,после се открива, че да речем то сваля кръвното налягане и ако няма някакви преки следствия от приемането му-давай там нека хората пият.И фармацефтите са прави защото при такива лекарства рискът от забавени странични ефекти е поносим защото лекарствата от този вид спасяват животи,но същият този риск е глупаво да се поема без да е налице заболяване).Лекарствата (в тази група както вече казах слагам и хр-те добавки) са опасни.Всяка груба намеса в обмяната на веществата е опасна.Когато говоря за груба намеса визирам дългосрочното взимане на боклуци като л-карнитин,фет бърнари(за тея па каква лекция мога да ви изнеса-използват се като пестициди с огромен успех) и разни други безобразни тъпни.
Ще завърша с това че организмът ви се е изграждал като сложна система в продължение на милиарди години-началото е още от първата жива клетка та до сега.През всичките тези векове той е изграждал системи които имат за цел да ви служат оптимално при полеви условия.Метаболизмът ви е приспособен да се справя с недостиг на много вещества,но тъй като в процеса на еволюция от зората на живота до сега никога не се е зблъсквал със затлачващо изобилие от манджа и груба селска намеса в процесите и системите му чрез лекарствени продукти,той бързо се срива при системно преяждане,хранене с висококалорична храна и бърникане в системите му.Е един прост пример-вски 3ти американец над 50 годишна възраст вече е пътник придружаван от бай Алцхаймер.Той се храни редовно с прекрасни ястия и горе долу разнообразно,пие си апчетат по чесовник.Всяка 2ра бабка в някое село,тича като луда по баирите, копа по 5 декара на ден и е придружавана от една камра внуци.Тя има отвратителен сезонен хранителен режим-зиме пере сланина с лук,чесън и ако и е стигнала пенсията некоя трушия. Лете пука само зеленчуци,мазнини приема само от млякото и сиренето,месо апва на празника на Гошовците.Всички диетолози се кълнат че Американеца трябва да е Ок, а бабата да е отдавна хоризонтирана за вечни времена-ама на, природа,ко да я праиш.Прави напук на всички модерни течения в харненето :P
Затова хранете се умерено,спортувайте много(около 50 от обема на мозъка ви е свързан с координацията на движенията,повече от половината телесна маса е мускулна-това трябва да ви наведе на определени мисли) и пийте
:beer:
Iron horse rider
Аватар
ZyclonB

Рейтинг: 1558

Мнениеот fifffka » Пет Юни 06, 2008 7:26 pm

Аз като хранителна добавка бутам здраво бирена мая, мнооого съм доволна :bowdown: Иначе за из път много афлички, вода и/или чай, един сандвич и една ябълка. Преди каране ям само овесени ядки, че от всичко друго по време на карането ми става тежко :dunno: Общо взето съм съгласна с мнението, че храненето зависи от типа организъм.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот did » Пет Юни 06, 2008 7:27 pm

fifffka написа:Аз като хранителна добавка бутам здраво бирена мая, мнооого съм доволна :bowdown:

и аз, ама разтворена във вода, с добавен хмел, ферментирала и филтрирана. иначе ми прави газове.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Newone » Съб Юни 07, 2008 8:08 am

did написа:...и аз, ама разтворена във вода, с добавен хмел, ферментирала и филтрирана. иначе ми прави газове.

А пък аз и нефилтрирана ползвам..... ;)
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот Alpina » Съб Юни 07, 2008 8:39 am

Тъпчете маргарин с фибри - много са полезни :crazy:
Аватар
Alpina

Мнениеот zImage » Нед Юни 08, 2008 1:15 pm

fifffka написа:храненето зависи от типа организъм

Разберете ме правилно - не се заяждам, но наистина ли някой вярва, че е толкова различен организъм? Първите изправени хора вероятно са преследвали дивеч и са събирали ядки, корени и плодове някъде из африка преди 800,000 години. Мислите ли, че някой е успял да натрупа чак такива изменения през последните няколко години, които да го отличават чак толкова много, че оптималното хранене да е различно от това на другите хора? I doubt it...

Това кое ти е вкусно и кое не е съвсем друго.
Това с кое си свикнал да се храниш пак е друго.
Това какво можеш да си причиняваш дълго време и да оцелееш отново не е показателно.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот outfaced » Нед Юни 08, 2008 1:46 pm

но наистина ли някой вярва, че е толкова различен организъм

когато гониш някакви върхови постижения и искаш да изтискаш 110%, да ...

На любителско ниво обаче има няколко прости истни и от там натъка няма много какво да се философства. Някакъв приблизителен баланс е достатъчен, с останалото ще се справи тялото.

Ако някой му е по кеф да кара след като е пил добавки ... моля. Мен кефа от карането ми се определя от други неща :) :beer:

.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

1

Мнениеот magic1 » Нед Юни 08, 2008 2:03 pm

И аз да на напиша нещо в стил 18+ . С това :agree: http://www.silabg.com/bg/product/detail/cid/14/id/46 http://steroidite.com/index.php? и това http://steroidite.com/index.php?page=sh ... d=27:agree: след няколко месеца почваш да кривиш курбели. :beer: Това е за хора, които си мислят, че без химия има успехи в спорта. Пробваш убеждаващ се и пак се връщащ на соевото брашно. :)
Аватар
magic1

Рейтинг: 1160

Мнениеот Sp3c7r3 » Нед Юни 08, 2008 2:12 pm

А след още няколко - да режеш ламарина като пикаеш... ;)
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот fifffka » Нед Юни 08, 2008 3:38 pm

zImage написа:...

Не говоря за някакви космически разлики в човешкия организъм. За мен е достатъчно показателен факта, че киселиността в стомаха при всеки човек е различна. Ако на теб плодовите сокове (ПРИМЕРНО) не ти влияят, то на мен ми причиняват киселини, ако ще и да са най-полезното нещо на света то аз няма да ги приемам, защото не ми е добре на стомаха от тях. Съвсем прост пример за това, че всеки организъм е различен. И за Бога - не става въпрос за колосални изменения през годините. Никой не говори за мутации. Поздрави.
Аватар
fifffka

Рейтинг: 1611

Мнениеот Анелия » Чет Юли 03, 2008 9:50 am

Понякога нося и ям месо или яйца, кашкавал, задължително краставица. Яде се след качване, че иначе е трудно :)
Аватар
Анелия

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юли 03, 2008 11:05 am

Опа, грешка.
Яде се преди каране, 5 до 7 часа преди това - бавно разграждащи се въглехидрати. Бавното разграждане позволява трупане на запас от енергия пдо формата на АТФ, който след това лесно бива разграден до АДФ (при натоварване и енергийни нужди) и освобождаване на необходимата енергия. Хубаво е след това ядене да не се извършват физически дейности, които водят до разграждането на АТФ-а и съответно намаляване на енергийня запас.
По време на каране и непосредствено преди него - бързо разграждащи се въглехидрати - плодове, например, пресни плодове. Лизирането им в стомаха се осъществява за 1 до 3 часа, в зависимост от плодовете. Това е един вид energy burst. ;)
Това е основния принцип за мен. Приемането на въглехидрати е добре да става в комбинация с храни, богати на други вещества, като белтъци, например, като процентното съотношение е около 65% на 20% в полза на белтъците. Останалото са мазнини.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Дизел » Чет Юли 03, 2008 2:51 pm

Храненето е тънка тема...Всичко зависи от него (рънъта праи бурбъта, както се казва в някои среди), от което следва, че и големи грешки могат да се правят с храненето. Ако млад човек, в прилична форма, каращ колело само за удоволствие, няма нужда да спазва специален хранителен режим (още по-малко има нужда от хранителни добавки, специални продукти), то за състезателя, дори и любител, храната е критична. Когато човек се подготвя за състезание и по време на самото състезание, едно неправилно хранене (а повечето нормални хранения са неправилни по отношение на спортната форма) направо те праща в дъното на класацията!
Та искам все пак да изложа моето скромно мнение за храненето преди и по време на любителско състезание. Подчертавам "любителско", защото при професионалистите е съвсем друга бирата и няма даже смисъл да я обсъждаме тук.

Значи, подготовката започва няколко дена преди състезанието с т.нар. въглехидратно зареждане. Прекаратяват се всякакви тежки тренировки и само се ЯДЕ. Яде се обаче здраво въглехидратна храна - спагети, макарони и т.н. За разнообразие може да си правите спагетите с различен сос (но не мазен), че иначе ще ви писне с гаранция. Аз вече знам доста сосове :) И така до последната вечер преди състезанието. Избягват се месата, мазнините, храните богати на фибри. Абсолютно противопоказен е алкохола! Това го заявявам отговорно, въпреки, че съм от любителите на мръвката и чашката.
В деня на състезанието се почва с обилна, но лесносмилаема закуска, разбира се, най-добре пак макарони с лек сос, която трябва да приключи не по-късно от 1:30 ч преди старта.
Около 30 мин преди старта се мушва нещо наистина бързо усвояемо, например някои от тия малтодекстрозните гелове. Пият се течности.
След такава диета, вервайте ми, се чувствате като зареден до горе с ракетно гориво. Ако в този момен по някакъв повод се отложи състезанието, най-добре е да изразходвате колкото си може по-скоро енергията, щото ще се пръснете!
Следва старта и самото състезание. Там вече нещата зависят от много неща, но най-вече от продължителността на състезанието. Ако е до два часа, едно гелче или енерджи бар взети някъде след първия час са достатъчни. Пие се достатъчно, но не се и прекалява. Около 0,5 литра течност на час е приемлива ориентировъчна доза според мен. Ако състезанието е по-дълго, трябва да се яде (пак гел или бар) средно на всеки 45 мин. И се пие - с всяко приемане на храна (по 200-250 мл), както и помежду, но умерено.
Накрая, много е важно, веднага след състезанието да презаредите въглехидратните резерви, най-добре с...познахте, спагети :) Затова, често в таксата за участие в състезанието направо си влиза и порцията спагети след това (абе, гарантирам ви, че ще намразите спагетите поне за известно време :)) С две думи, това, което са протеиновите шейкове за бодибилдърите, това са макароните за велосипедистите :)
След състезанието се пият и много течности, до няколко литра, солени напитки идват като елексир (зеленчукови сокове и т.н.). Не знам, може би това пиене е нещо, като пречистване на организма от продуктите на усиления метаболизъм, не съм чел по въпроса, но идва много добре.
Разбира се, ако състезателят е наистина пълен любител, който може да си позволи да почива колкото си иска след това, спокойно може да се отдаде на пороците си около скарата и масата. За редовно спортуващите обаче е важно да презаредят въглехидрати колкото си може по-бързо.

Не знам, може би трябват и няколко думи за въглехидратите по принцип. "Въглехидрати" може да е химически точно, но биологически не е. От въглехидрат до въглехидрат може да има планини разлика. Важното е обаче да се знае следното - простите захари (глюкоза, фруктоза) се усвояват моментално, но имат един много кофти страничен ефект. Приемането им води до разко повишаване на нивото на кръвната захар, от там, компенсаторно увеличаване на инсулина, от което пък следва много бързо спадане на нивото на кръвна захар. Резултатът е батериията на нула и зверски глад.
Друг кусур на простите захари е, че имат висок осмоларитет, т.е. дърпат водата от организма.
И трети кусур е, че са много сладки, до степен да ти стане чак гадно, ако се прекали.
Та всичките тези кусури ги няма при малтодекстрина, който както казахме е модифицирано нишесте и се състои от различно дълги вериги от свързани глюкози. Малтодекстрина се усвоява по-бавно, не повишава рязко кръвната захар, по-слаба осмозност от простите захаре е и е почти неутрален на вкус. Разтваря се и във вода, което, заедно със всичко изброено по-горе, я прави много подходяща за приготвяне на спортни храни и напитки. Освен това се продава свободно и евтино и всеки може да си бърка сам собствени бъркочи (рецепти в Нета бол).
Разбира се, важни са и солите, и протеините и мазнините даже, но аз съм до тук.
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Мнениеот Daniel Panev » Чет Юли 03, 2008 3:22 pm

Дизел написа:След такава диета, вервайте ми, се чувствате като зареден до горе с ракетно гориво. Ако в този момен по някакъв повод се отложи състезанието, най-добре е да изразходвате колкото си може по-скоро енергията, щото ще се пръснете!

Мдам, така е - след толкоз въглехидрати и подуване на стомаха от газове - баш като резервоар на ракета-носител ще се чувствам.
Сега малко по-сериозно - имаш ли някакво поне псевдонаучно обяснение защо тая диета работи? Или тя работи само при теб с две възможни обяснения - самовнушението е голяма работа или пък с пласебо ефекта?
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот тучо чучо » Чет Юли 03, 2008 3:41 pm

Daniel Panev написа:... имаш ли някакво поне псевдонаучно обяснение защо тая диета работи? Или тя работи само при теб с две възможни обяснения - самовнушението е голяма работа или пък с пласебо ефекта?

Елементарно, Уотсън - просто така пише в старите учебници на треньорите ( за НСА, например).
Аватар
тучо чучо

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юли 03, 2008 3:43 pm

Дизел написа:...

За въглехидратите почти всичко е ок...
До колкото разбирам, в темата се говори за естествени храни, не химически произведения на хранителното изкуството...
Със частта за яденето преди каране съм съгласен - приемат се бавно усвоими въглехидрати, ок. В умерени количества. Съчетани с белтъчини - мускулите не се нуждаят само със енергийни количества за съкръщанието на белтъчните нишки (миозин), но и от белтъчини за изхранването на рабдамиофибрите (клетките на напрезно набраздените мускулни клетки).
Във втората част нещо си се пообъркал, ми се струва.
Леките въглхидрати (бързи, бързоусвоими) се наричат така, защото са съставени от две, до няколко монозахарида. Това са най-често глюкоза и фруктоза (2 монозахарида). Точно тези въглехидрати нямат онзи изключително сладък вкус, характерен за по-тежките въглехидрати в шоколади и пресладки плодове. И именно точно тези два дизахарида влизат в състава на повечето плодове - грозде, ябълки, круши, праскови, кайсии и т.н. Вариант е дори киселото мляко.
Консумацията на подобни синтетики обикновено има своя отрицателен ефект - натоварване на черния дроб, ненормално количество атф и съответно освободена енергия за организма и т.н. Общо взето се стига до претоварване на тялото и задръстването му с... лайна.
А тва за инсулина, кръвната захар и високото осмотично налягане на разтворите на леки въглехидрати изобщо няма да го коментирам...
С две думи - яжте природни продукти, не прахчета.

тучо чучо написа:Елементарно, Уотсън - просто така пише в старите учебници на треньорите ( за НСА, например).

Мда, едно напълно адекватно обяснение на отговора на Нафтата. :agree:
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Daniel Panev » Чет Юли 03, 2008 3:52 pm

тучо чучо написа:
Daniel Panev написа:... имаш ли някакво поне псевдонаучно обяснение защо тая диета работи? Или тя работи само при теб с две възможни обяснения - самовнушението е голяма работа или пък с пласебо ефекта?

Елементарно, Уотсън - просто така пише в старите учебници на треньорите ( за НСА, например).

ОК - това като показателство. А доказателство? Интересно ми е на биохимично ниво какво се случва в организма...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юли 03, 2008 3:55 pm

на биохимично ниво - вземи си учебник по биология за 9ти клас и прочети за цикъл на кребс.
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbohydrate
http://en.wikipedia.org/wiki/Glycolysis
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbohydrate_metabolism
Толкова е просто. ;) :beer:

П.П. Има и на български -
[url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Въглехидрат[/url]
[url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Цикъл_на_Кребс[/url]
http://search.pomagalo.com/?keywords=%D ... %D1%81&s=1
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Daniel Panev » Чет Юли 03, 2008 4:09 pm

Nymphetamine написа:на биохимично ниво - вземи си учебник по биология за 9ти клас и прочети за цикъл на кребс.
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbohydrate
http://en.wikipedia.org/wiki/Glycolysis
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbohydrate_metabolism
Толкова е просто. ;) :beer:

П.П. Има и на български -
[url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Въглехидрат[/url]
[url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Цикъл_на_Кребс[/url]
http://search.pomagalo.com/?keywords=%D ... %D1%81&s=1

Благодаря. Както и предполагах няма голям смисъл от неколкодневно нетрениране и ядене на въглехидрати.
Поне така разбирам тая статия де...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юли 03, 2008 5:02 pm

Абцелютно, дет се вика... Енергията, така или иначе ще си иде за другп. ;)
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Дизел » Чет Юли 03, 2008 5:15 pm

Daniel Panev написа:Мдам, така е - след толкоз въглехидрати и подуване на стомаха от газове - баш като резервоар на ракета-носител ще се чувствам.
Сега малко по-сериозно - имаш ли някакво поне псевдонаучно обяснение защо тая диета работи? Или тя работи само при теб с две възможни обяснения - самовнушението е голяма работа или пък с пласебо ефекта?

Да, целта е да се натрупа максимално количество гликоген в мускулите и черния дроб.
Между другото, газове от макарони не съм получавал никога. Но не знам, аз поне, иначе не съм правил представително проучване сред населението.
Пичове, тука можем да си пишем каквото искаме по темата, нали така? Ако се оформи консенсус, още по-добре, ако не, поне ще се натрупа материал за размисъл.
Нещата, които съм писал, не съм ги измислил аз, но се водят за широко приети и съм ги пробвал лично. Според мен работят по описаният начин, но всеки си има право на собствено мнение, както и право да опита.

@Nymphetamine
Не разбрах, с коя част от писаното за въглехидратите не си съгласен - с целия текст или просто принципно си против използването на "прахчета" (дори и обикновено нишесте)?
Ясно е, че е най-добре да се яде разнообразна и балансирана храна основана на природни продукти. Тук спор не може да стане. В случая обаче ставаше дума за една малко или много екстремна ситуация, каквато е едно състезание. Ако се гони някакво добро представяне, трябват и малко жертви. Дали си струва е друг въпрос, на който всеки сам трябва да си отговори. Но с ябълки и круши отдавна не се печелят състезания, за съжаление. Това е все едно да се явиш с на дядо ти велосипеда. Става, но няма да спечелиш.
Аватар
Дизел

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юли 03, 2008 5:45 pm

Първо, че нишестето е полизахарид и подлежи на доста преработка, докато даде обикновената глюкоза, усвоима от човешкия организъм.
Второ, доставянето директно на готови продукти на организма благоприятства и по-бързия синтез на атф, оттам и натрупване на енергия... оттам системите не се затормозяват.
Всичко останало изисква време за преработка, което е допълнително разход на енергия.
Ако имаме данните за необходимото количество енергия подробно за всеки етап от приемането до усвояването на твоето "нищесте" и моите две праскови (еди си кво количество фруктоза) математически ще ти докажа, че приемането на нишесте повреме на каране е енергийно по-неизгодно.
Да не говорим за разните синтетики, които препоръчваш... :crazy:
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Дизел » Чет Юли 03, 2008 8:50 pm

Чак пък толкова преработка...Разграждането на скорбялата е първия (най-бързия) от процесите на разграждане при приемането на храната. Учи се в училище - нишестето започва да се разгражда още в устната кухина, от съдържащите се в слюнката амилази. Една проста хидролиза и захарите са свободни, като за това не се изразходва енергия от организма. Затова и няма смисъл да смяташ енергиен баланс на реакцията.
Важното обаче е, че захарите пристигат на порции, а не изведнъж в огромни количества, както при приемането на монозахариди (глюкоза, фруктоза).
Щото то и в резервоара на автомобила също се съдържа доста и лесно усвоима енергия, но не я изразходваш, като хвърлиш горяща клечка кибрит вътре, нали, а я пускаш капка по капка в цилиндрите :)
От друга страна, установено е, че организма има лимит в скоростта на усвояване на глюкоза. Просто пропусквателната способност на глюкоза-транспортерите не е безгранична. Затова няма смисъл от набиване на големи количества глюкоза наведнъж, независимо в каква форма. Повече (или по-бързо) енергия няма да получиш. Принципа колкото "колкото повече, толкова повече" не винаги е валиден.

А хидролизираното нишесте е нищо повече от чисто нишесте с по-къси вериги, за да е водоразтворимо и по-лесно усвоимо. Не знам за каква систетика говорим.

Обаче, хора, отново напомням, че говорим за екстремности и за гонене на максимална ефективност!
Един нормален велосипедист спокойно може да се изхранва с ябълки, праскови, пържоли, целина, шарлан, с каквото му е кеф. Един спортист обаче не може да си го позволи.

Nymphetamine написа:Първо, че нишестето е полизахарид и подлежи на доста преработка, докато даде обикновената глюкоза, усвоима от човешкия организъм.
Второ, доставянето директно на готови продукти на организма благоприятства и по-бързия синтез на атф, оттам и натрупване на енергия... оттам системите не се затормозяват.
Всичко останало изисква време за преработка, което е допълнително разход на енергия.
Ако имаме данните за необходимото количество енергия подробно за всеки етап от приемането до усвояването на твоето "нищесте" и моите две праскови (еди си кво количество фруктоза) математически ще ти докажа, че приемането на нишесте повреме на каране е енергийно по-неизгодно.
Да не говорим за разните синтетики, които препоръчваш... :crazy:
Аватар
Дизел

Мнениеот Nymphetamine » Чет Юли 03, 2008 10:45 pm

Оле, оле, оле... момче, ти като истински спортист приказваш работи, които не са ти хич ясни. Липсват ти само фразите "мисля, чи", "искам да кажа", "така", "нали" и други подобни от длбините на "Български спортен разговорник".
Нито ми е ясно от де го измъдри тва поднасяне на захари на порции, сервитьори по планините не съм засичал, нито за кви глюкозо-транспортери ми говориш, изглежда не си в час и с химичния състав на глюкозата, да не говорим за химичната й формула, действието на амилазата и характеристиките му и т.н.... Тва всичкото явно е плод на развинтеното въображение на преподавателите в НСА.
А ти явно си останал с наученото в училище. А сега нека ти покажа какво се учи в университета (но не НСА).
Нека те запозная първо с нишестето:
Нишестето ((C6H10O5)n) е сложен полизахарид, образуващ се в резултат на фотосинтезата в листата на растенията и натрупван като енергиен резерв в семената, корените и плодовете под формата на скорбялни (нишестени) зрънца. Състои се от два полизахарида — амилоза и амилопектин. И двата полизахарида са сложни полимери на глюкозата и една типична полимерна верига на нишестето се състои от около 2500 силно полимеризирани молекули на глюкозата в различна степен на полимеризация. Химичната му формула е (C6H10O5)n, където n е общият брой на мономерите на глюкозата.
Нишестето е изградено от голям брой глюкозни остатъци. Под действието на вода в присъствие на киселина то хидролизира:
(C6H10O5)n + n H2O→ n C6H12O6
Хидролизата протича на степени като първо се образува декстрин, малтоза и накрая глюкоза. Тя се извършва в човешкия организъм под действието на ензима амилаза:
(C6H10O5)n→ (C6H10O5)m→ n/2 C12H22O11→ n C6H12O6
но за това след малко.
Извънорганизмово превръщането на нишестето в глюкоза (процес на озахаряване) се извършва чрез няколкочасовото му варене в разредена сярна киселина. За да се отдели от получения разтвор сярната киселина, към него се добавя тебешир, който при взаимодействие с нея образува нератзворим калциев сулфат. Последният се филтрира. Получената гъста сладка маса освен глюкоза съдържа и значително количество други продукти от хидролизата на нишестето. Ако е необходимо да се получи чиста глюкоза, варенето на нишестето продължава по-нататък, докато се постигне по-пълното му превръщане в глюкоза. Полученият след неутрализацията и филтрацията разтвор се сгъстява, докато от него не започнат да се отделят кристалите на глюкозата. При нагряването на сухо нишесте до 200-250° се извършва неговото частично разлагане и се получава смес от по-малко сложни от нишестето полизахариди (декстрин и др.).
Логично, такива условия в организма не могат да се създадат (или може би твоя е някво изключение (Ти да не си всъщност далечен братовчед на Alien?)).
От друга страна - декстрините са група от по-ниско молекулни съединения, които са също полимер на глюкозата.
Приказките, че малтодекстрина е точно толкова лесно усвоим, колкото и глюкозата можем да ги игнорираме само сравнявайки формулите на двете съединения и поглеждайки алгоритъма на лизиране на нишесте в организма.
За амилазата:
Алфа - амилаза
Амилазата е ензим, който се синтезира в панкреаса и хидролизира алфа-връзките в скорбялата. Алфа-амилазата е храносмилателен ензим, който се синтезира преди всичко в панкреаса (задстомашната жлеза) и в по-малко количество в слюнчените жлези. Една част от алфа-амилазата се отделя чрез бъбреците в урината. Слюнчената амилаза се синтезира и секретира от паротидните жлези. Тя има същата функция, но е с различна от панкреасната амилаза електрофрретична подвижност (паротиден изоензим). Има и още няколко изоензима и една форма на макроамилаза, която представлява комплекс с имуноглобулини на пациента. За разлика от амилазата, която е нискомолекулна и се излъчва през бъбреците, макроамилазата има значително по-бавно излъчване, което може да създаде интерпретационни проблеми.
От казаното до тук следва, че има значителни разлики в действието на паротидната амилаза и панкреатичната амилаза.
Панкреатичната амилаза действа в комбинация със солната киселина, произвеждана от жлези в лигавицата на стомаха.
Слюнчената амилаза започва лизирането на нишестето. Именно панкреатичната амилаза и солната киселина са отговорните за последвалото пълно лизиране на нишестето до неговите съставки, а именно основата на всички полизахариди - глюкозата.
За глюкозата:
Глюкозата (C6H12O6) е прост монозахарид. Клетките я използват като източник на енергия и посредник в обмяната на веществата. Глюкозата е един от главните продукти на фотосинтезата и се разгражда при клетъчното дишане както при прокариотите, така и при еукариотите — процес, при който се отделя енергия.
Два изомера на алдохексозните захари са известни като глюкоза, но само естествената ѝ форма (D-глюкоза), известна също като декстроза особено в хранителната промишленост, е биологически активна. Молекулите на глюкозата, фруктозата и галактозата имат един и същи състав, но различен строеж — те са изомери. Глюкозата има шест въглеродни атома. Първият влиза в състава на алдехидна група, а другите пет са свъзани с по една хидроксилна група.
Глюкозата е срещано навсякъде в биологията гориво. Въглехидратите са източник на енергия за човешкото тяло и осигуряват 4 килокалории (17 килоджаула) хранителна енергия на грам. Разпадането на въглехидратите (наприемр нишестето) дава моно- и дизахариди, по-голямата част от които е глюкоза. Чрез гликолиза и по-нататък в реакциите на цикъла на Кребс глюкозата се окислява, за да се получи накрая въглероден диоксид и вода, отделяйки енергия предимно под формата на аденозин трифосфат (АТФ). Инсулиновата реакция и други механизми регулират концентрацията на глюкоза в кръвта.
Използването на глюкоза като енергиен източник в клетките става чрез метаболичния път на гликолизата. Първата стъпка от него е фосфорилация на глюкозата от хексокиназата, за да бъде тя подготвена за по-късно разпадане с отделяне на енергия.
Основната причина за незабавната фосфорилация на глюкозата от хексокиназата е да се предотврати дифузията ѝ навън от клетката. Фосфорилацията добавя една заредена фосфатна група, така че глюкозо-6-фосфатът не може да премине лесно през клетъчната мембрана.
Всички основни хранителни въглехидрати съдържат глюкоза или като единствен градивен елемент като в нишестето и гликогена, или заедно с друг монозахарид като в захарозата и лактозата. В дванадесетопръстника и тънките черва олиго- и полизахаридите се разграждат до монозахариди от панкреатичната и чревната гликозидази. Гюкозата след това се транспортира през апикалната мембрана на резорбтивните клетки на чревния епител или ентероцитите от SLC5A1 и по-късно през базолатералната им мембрана от SLC2A2. Част от глюкозата отива направо да захрани мозъчните клетки и еритроцитите, докато останалата част отпътува за черния дроб и мускулите, където се съхранява под формата на гликоген и към мастните тъкани, където се съхранява под формата на мазнини. Гликогенът е допълнителният енергиен източник на тялото, като се извлича и преобразува обратно в глюкоза.
И така, мой човек, не виждам никъде нишесте в цялата таа работа...
Текста е директна извадка от учебника по Биохимия на Медицински Университет Пловдив, в съкратен вариант, разбира се, да не кажеш нещо...
Мога да ти осигуря едно копие и да ти го пратя по пощата, чрез колет, чрез куриер и всичко това на мои разноски. Ама го прочети целия, че друг път да не пишеш глупости не само от този род.
А на твоя треньор можеш да пратиш много поздрави.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Дизел » Пет Юли 04, 2008 12:23 am

Хехе, и тук не позна. :) Не съм учил в НСА. Извинявам се, ако съм заблудил някого. Имам две визши образования, едното по биохимия и микробиология от Софийския университет, и докторска дисертация по биология защитена в Германия. Това за протокола.
А ти ме разочароваш малко. Не знам за какво си постнал този дълъг текст. Първо, не ми казвай моля те, че това се учи в Медицинската акадения в Пловдив, шокирам съм от ниското ниво. Това е текст за гимназията, не за университет. Вторo, за съжаление явно не си прочел дори и този, написан на елементано ниво текст. Иначе нямаше да питаш „кви глюкозо-транспортери“. То си ги пише в текста -
Гюкозата след това се транспортира през апикалната мембрана на резорбтивните клетки на чревния епител или ентероцитите от SLC5A1 и по-късно през базолатералната им мембрана от SLC2A2.

Е, точно пропусквателната способност на тия транспортери не е безгранична. Затова някои фирми (Nestle-PowerBar), комбинират глюкозата с фруктоза, за да използват и фруктозните транспортери (те са други) и така да увеличат сумарното количество на усвоените захари. Но дори и тогава, основното количество въглехидрати е под формата на малтодекстроза. Защото постепенното разграждане на полизахаридите осигурява постоянен приток на прости захари (глюкоза в случая), а не някакви сервитьори (това пък от къде ти хрумна?).
После хем хем ме питаш Alien ли съм, как я правя тая сложна работа с разграждането на нишестето, хем после сам си го пишеш, че
Тя ( хидролизата на нишесте, б.а.) се извършва в човешкия организъм под действието на ензима амилаза

Така е, просто и ясно. Няма нужда от нечовешки условия. А амилазите са едни от най-бързите ензими, ако не знаеш.
Следва :
Приказките, че малтодекстрина е точно толкова лесно усвоим, колкото и глюкозата можем да ги игнорираме само сравнявайки формулите на двете съединения и поглеждайки алгоритъма на лизиране на нишесте в организма.
.
Ами виж сумарната формула де, сам си я дал:
(C6H10O5)n + n H2O→ n C6H12O6

Честно, на мен това ми изглежда много директен начин за получаване на глюкоза. Ако това ти се струва сложен начин, по-добре не се захващай с биохимия.

Аха!
електрофрретична

- все пак май си преписвал, не копирал. Благодаря, но нямаше смисъл, чел съм и много по-добри учебници.

И така, мой човек, не виждам никъде нишесте в цялата таа работа..

Ами само няколко реда по-горе -
Всички основни хранителни въглехидрати съдържат глюкоза или като единствен градивен елемент като в нишестето и гликогена...
.
Полизахаридите обикновено са основния въглехидратен източник, не простите захари. Иначе бабите нямаше да се редят всяка сутрин на опашка за хляб и картови, а щяха да хрупат захар на бучки.
Та така мой човек. Аз може и да не успея да те убедя, че малтодекстрозата е много подходящ източник на енергия в спорта, но това няма да промени факта, че вече почти няма спортна напитка или енергийна храна, която да не съдържа въпросното хидрилизирано нишесте (и честно казано това много ме дразни). Но не е изключено, разбира се, и целия свят да греши, ти да си прав, имало е и такива случаи :) :)
Спортно-биохимични поздрави! :beer:
Аватар
Дизел

Мнениеот Nymphetamine » Пет Юли 04, 2008 12:45 am

Спи ми се, затова накратко:
Не виждам мястото на транспондерите в цялата тая схема. Те нямат общо с лизирането на нишесте и всякакъв друг вид полизахариди (поне доколкото съм запознат с белтъците-преносители в билипидния слой).
Запознат съм с действието на алфа-амилазата.
Сумарната формула на малтодекстрозата и глюкозата.
Директен, за по-просто. :)
Електрофореза съм имал предвид.
До колкото разбирам, във всичките си постове се опитваш да ме убедиш колко енергийно изгодно е приемането на нишесте, което тепърва трябва да се лизира чрез амилаза, за която е необходимо енергия, за да се синтезира, както в панкреаса, така и в паротидните жлези; след това да продължи да се разгражда до съставните си съединения, което също е свързано с разход на енергия, докато накрая се достигне глюкозата, която именно е монозахарида, съставна част на всички останали полизахариди, участваш в така важния цикъл на Кребс, посредством който става синтеза на АТФ и складирането на енергията, заложена в макроергичните връзки на съединението.
На каквито и проции да се дават тия захари чрез транспондерите, важен, ми се струва е крайния резултат - а именно наичието на брой глюкозни молекули и равносметката - синтезирана енергия за сметка на изгубена за лизиране на нишестето. Процесите са навързани. А нека погледнем и времето, за което биха се извършили всички тези процеси...
Бабичките може да се редят за хляб, но за мен достоверен пример е и концумацията именно на плодове, преди появата на обработваеми земи, мелене на жито, месене и печене на хляб. Интересно как преживяват животинките, които нагъват само плодчета и растения.
И нека поясня - не настоявам, че нишестето не е източник на енергия, напротив. Това ни е ясно на болшинствтото от пишещите тук. В случая заставам зад позицията, че приемането на плодове, повреме на каране, да речем е много по-бърз и енергийно изгоден начин за сдобиването бързо с енергия. Естествено, че плодовете са комплекс от въглехидрати, както глюкоза, така и нишесте (може би в по-малко количества, не съм експерт). Ако беше обратното, щяхме да ядем хляб повреме на каране, и гевреци, вместо плодове...
А, и да не забравя - мда, учебника не е шедьовър на биохимичните науки, все пак основен приоритет в образованието ми е друг. ;)
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот Дизел » Пет Юли 04, 2008 1:44 am

Аз съм един час назад, така че още не съм заспал :)

Значи, транспортерите (транспондери е друго), са за да вкарват глюкозата в клетката. Глюкозата, както сигурно ти е известно, е полярна молекула и трудно може да премине сама през липидна мембрана, каквато е клетъчната стена. Затова трябват специални белтъчни комплекси, които обикновено се наричат транспортери, ако са активни (пренасят с израсходване на енергия) или канали, ако са пасивни. Стриктно погледнато SLC2 е канал, защото е пасивен. Иначе би било тъпо - за да получиш енергия (закоето трябва да вкараш глюкоза) ти трябва енергия за да задействаш транспортера. Ми, ако няма енергия какво правим? Не, природата не е толкова тъпа.
Абе отплеснах се...
С две думи тези канали са за вкарване на глюкоза и още един-два монозахарида, и да, прав си, нямат нищо общо с нишестето или какъвто и да е полизахарид. Това, което исках да кажа е, че те, каналите, си имат капацитет. Повече от него не могат. Скоростта на резорбция на глюкоза е ограничена. Излишъкът се губи. Освен това, глюкозата бързо се усвоява, няма спор, но и бързо свършва.
Затова, в крайна сметка е по-изгодно да се ядат храни, които освобождават глюкозата постепенно, а не наведнъж.
Другият вариант е постоянно да се приемат малки дози монозахариди, ама е досадно.
А че плодовете и зеленчуците са незаменим хранителен продукт, няма спор. Не толкова заради захарите, а заради всичко останало което съдържат. Никои комбинирани витамини, минерали и незнамкво, не могат да заменят перфектният баланс на веществата в една най-обикновена ябълка или маруля. Затова, след десетилетия тъпчене с най-различни витаминни-минерални бъркочи, хита в момента сред здравните маниаци е не друго, ами "специалните" препарати съдържащи какво? - сушени и стрити плодове и зеленчуци. :) Много са модерни в Западна Европа. Но ние като по-прости, ги ядем на салатата с оцет и олио, не на хапчета.
Казано е - Зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте.
Хайде лека, че и на мен ми се доспа, а и достатъчно отегчихме аудиторията :)
Аватар
Дизел

Мнениеот Nymphetamine » Пет Юли 04, 2008 9:40 am

Наясно съм с действието на глюкозните и фруктозните белтъчни канали и белтъци преносители, както и с билипидния слой. И съм съгласен с това, което казваш за тях. Но тук се губи същината на спора.
Идеята ми като цяло беше, че при приемането на равни по енергийна стойност на крайния продукт нишесте и глюкоза е в ползва на втория по отношение на натрупана енергия.
Не ми стана ясно едно обаче (признавам си, това до момента не сме го разглеждали по биохимия, нито по биофизика): казваш, при приемане на глюкоза, каналите пренасят количество, равно на капацитета си. Тогава къде отива този излишък? Не съм склонен да се съглася с това...
Друг достоверен пример е директното вливане на глюкозен разтвор на болни... защо не е нишестен, след изтъкнатите от теб нейни свойства? Също така, защо се влива голямо количество за кратко време? :)
Аватар
Nymphetamine

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум