P.S. Aко някой беше отстъпил крачка назад, за да погледне нещата от по-голям мащаб, би съзрял това

kotka12 написа:само този, който може да дарява живот
може да го отнема
когато започнете да съживявате животни
можете да отнемате животите им
вменявате си функциите на Бог и природа
kotka12 написа:само този, който може да дарява живот
може да го отнема
когато започнете да съживявате животни
можете да отнемате животите им
вменявате си функциите на Бог и природа
Аз смятам, че е написано много с акъла си. Ти ако имаш с какво да обориш казаното - давай. Ако не - спести ни словесната си смрад.borislav написа:Абе пич на кой свят живееш бе. Замисли се малко върху това което си написал
bikerider написа:...
Antares написа:borislav написа:Абе пич на кой свят живееш бе. Замисли се малко върху това което си написал
Аз смятам, че е написано много с акъла си. Ти ако имаш с какво да обориш казаното - давай. Ако не - спести ни словесната си смрад.
4getcredo написа:bikerider написа:...
Следният казус: Лисица нахлува в кокошарника на баба ми и издушава всички пилци и пр. пернати... и си заминава. Явно не е била гладна. Дори трофей не си вземала;). Трябва ли в този момент да защитим правата на пилците в тази микрообщност (кокошарника на баба ми) или това е в реда на нещата според природата...?
bikerider написа:не смятам да повтарям, освен ако не се налага за да спася себе си или някой друг.
4getcredo написа: От гледна точка на баба ми това е доста нечестно, защото пилците са нейна собственост. Гледната точка на лисицата не ми е ясна, но и на нея не и е... еволюцията не я е дарила с подобна способност. Затова да вменявам на животните права ми се струва доста пресилено...
4getcredo написа:Ако редуцираме действията на ловците до действията на лисицата, то значи има нещо естествено в лова....
4getcredo написа:Не виждам и нищо лицемерно да се грижиш за дивеча в едно ловно стопанство. Даже се и презастрахова, че като се върне пак да има пак пилци за душене, а това, виж, лисицата не може да направи и следващият път като дойде я баба ми ще я чака, я пилци няма да има... С времето човекът е разбрал, че това носи някаква изгода за него и го прави.
С няколко думи, не съм съгласен с крайността в изказванията на PtD и bikerider. От това, че простотията се среща нявсякъде по света, ловците не са имунизирани... просто като хора с по-неспосредствени нагони им личи повече
bikerider написа:Далеч съм от мисълта, че ловците като цяло са гадняри, лоши хора и прочие. Тук се различавам от PtD. Но някои неща са факт - има ловци и ловци.
chill написа:ПП. Ловецът не е по-различен от всеки друг хищник - той е продукт на еволюцията и част от нормалния естествен подбор.
Grigo написа:но да обиждаш без да знаеш не е мъжко!
Grigo написа:Нямам гузна съвест, наистина съм отгледал повече малки, че и повече животински видове, като цяло, отколкото съм отстрелял.
Grigo написа:Не го крия, да убивал съм!
Grigo написа:Не отричам, че има ловци и ловци, казах го преди теб.
Grigo написа:Всичко добро!
Alpina написа:отглеждането
Абе само аз ли виждам известно противоречие в тези двете?!Alpina написа:диво
bikerider написа:
Точно тук следваш същата логика, за коят говоря - априори я обявяваш за "неразумно" същество, следователно по-ниско от човека, следователно нямащо права, следователно подлежащо на геноцид. Същата логическа последователност довела до фашистките извращения. Продължаваме да мислим в тия рамки.
И не ме разбирай погрешно - не те обявявам за фашист. Отбелязвам, че следваш класическите модерни схващания за Разума.
...
bikerider написа:@Sp3c7r3:
@4getcredo: всъщност (ша ма прощаваш ама съм захапал като питбул гумена топка), нека разгледаме по-отблизо промера с кокошарника.
Идва у дома ми някой ром и го обира. Така. Отивам аз, фащам го и с пушката го издънвам на място (забравяме за Закона за момент и мислим само в условия на естествен подбор).
След което имам избор:
1. Да си укрепя кокошарника, за да не могат да влизат роми и да крадат. Това, нали, струва пари и иска усилия.
2. Купувам шест кутии патрони и започвам да стрелям по всеки ром, който видя. Ромите крадат, значи са изроди, значи са низшестоящи, значи ако отстрелям колкото мога съвестта ми ще е чиста. Ем е по-евтино, ем носи кеф, ем е "окончателно решение".
Ти кое би избрал?
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта