Ловец или рибар

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Ъ?

Ловец съм
9
9%
Рибар съм
35
33%
Нито едното
53
50%
С каквото ми дадат с това лова!
8
8%

Общо гласове : 105

Мнениеот Alpina » Вто Юни 24, 2008 7:17 pm

И все пак баш ловците, в баш ловните дружинки, от баш ловните стопанства, дават определено доста повече, от колкото взимат. Точка. :D

P.S. Aко някой беше отстъпил крачка назад, за да погледне нещата от по-голям мащаб, би съзрял това :beer:
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sp3c7r3 » Вто Юни 24, 2008 9:36 pm

Ъъъ.. Alpina, съзират го доста хора, но го признават само тия дето им изнася... справка: PtD и did :beer: :)
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот Grigo » Сря Юни 25, 2008 1:40 am

@ Harka
@ Alpina

:agree: :) :beer:

Само да кажа, че от 3 годишен съм с татко по полигоните, както и ловните поля, също, а и дядото (ветеран от втората световна война, без крак беше), също беше ловджия, и с протеза изминаваше десетки километри, като тръгне на лов! Той беше, също от трънско! ;)

Имам си и билет и пушка, че и морал, представи си!

А и вече давах достатъчно отчет, без да съм длъжен, на арогантни персони, както каза и колегата Харка, без особено ясна теза и изобщо представа за понятието ловджия, ловен билет, процедура при придобиването му ( а тя не е като тази, с която си си купил, например, ши**ната таратайка и с която вредиш доста повече, ежедневно), или пък за боклука, който произвеждаш на ден!

Защото мога, в много скоро време, да ти приложа снимки, с какво се занимавам, когато ми остава време, weekend-ите след работа и лекции, в някой резерват *******, представи си на територията на България (имам в предвид дейност без пушка в ръка, или каквото и да било оръжие, и имам в предвид Истински РЕзерват със своя флора и фауна и не Софийската Зоологическа Градина, където на някои определено ще ви е като на хотел, и да ви затворят при мечките ви е малко...), или пък какво правя със сметта, която се събира, от консумацията и ежедневните ми домакински нужди!

Мога да поздравя "опонентите си" в този "спор", по мое скромно мнение, нищо подобно на спор няма, в тези жалки мнения, публикувани, от типа "Абе ти си е*** тъпака, прост, като маруля, АГахгаХГахгаххаха :rofl: "

&

"-Абе, Харка, къде виде простотия, какво имАше в предвид, бе да го ЕвЪ? А, кажи ми, ко**ле, мама му стара аз да е** Херцигова!"

И прочие и прочие...

Наистина бях до тук, работя на 2 места, защото сам си плащам и сметките и нета и телефона, и колелата и оръжията, че и другите насоки от хобито ми, не само патроните, далеч не се изчерпва с "психопат с заредена пушка, готов да убива, руши, троши, Руши и т.н."

Лека вечер и всичко хубаво!

Жалко, че успяхте, за пореден път, доста долнопробно, но задоволително (откъм цинизми, спам и флуд) да оакате (меко казано) още една, не-лоша тема! :crap:

Отново мерси на някои от, все още, нормалните потребители, на този форум...

А останалите са толкова много и упорити, че да не се тревожат, много скоро няма да ги тормозя повече с "идЕотизма" си! :V:
Grigo

Мнениеот Grigo » Сря Юни 25, 2008 1:44 am

Евалата, също на хората, които по един или друг начин, насърчават спортове, като колоезденето, без значение в каква разновидност!

Включително и PtD & bikerider, макар че с подобни просташки изяви и нападки (без никаква обосновка и ясно-защитена теза) отказват доста младежи от спорта, както виждам и по форума, което не е мнгоо "Мъжка" постъпка, а твърдят, че пубертета ги е пуснал и те тях - него...

Силно ме съмнява, уви, от тогва което съм видял и прочел, до тук!

Лека вечер! :beer: ;) :) :agree:

Моля, ако съм засегнал някого, или има ОЩЕ НЕЩО да ми пише/казва, или ДА МЕ НАПСУВА, ОТНОВО (по каквато иска линия и повод/ с лексика по негов избор, тъй като граматиката ви куца, както всички се увериха), моля НЕКА Е НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ ! ! ! :crazy:
Grigo

Мнениеот bluskanie » Сря Юни 25, 2008 4:24 am

А ти па пердашиш запетайки с повод и без повод :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Сря Юни 25, 2008 6:13 am

Grigo, и преди го казах. Нямам против ловците като цяло. Разбирам, че има тръпка в тоя "спорт". Не приемам обаче аргументи за това, че видите ли даваме на природата, затова имаме оправдание. Това са лицемерни аргументи - индулгенциите не говорят нищо освен за гузна съвест. Консуматорския манталитет е нещо нормално днес, обаче приложен към живи същества е чисто и просто убийство за удоволствие. Да беше казал "да, убивам, така е, правя го за еди-какво си". Обаче защо ли, защо ли, ти тръгна директно да се оправдаваш, че даваш нещо в замяна. Защо така? Какво значение има, че отглеждаш животни като малки? Или те са като предмети, взаимозаменяеми и човек може да си взима колкото иска, стига да дава? Ето това не мога да го разбера - удоволствието да се усетиш Господ-Бог да убиваш животни и после да си чистиш съвестта с някви смешни оправдания, че отглеждаш още. Знаеш ли как изглеждаш с тези оправдания? Няма да ти казвам, вече казах предостатъчно.
И да - в ловните дружинки определено правят много за природата. Но това не е аргумент ЗА лова като цяло.

Далеч съм от мисълта, че ловците като цяло са гадняри, лоши хора и прочие. Тук се различавам от PtD. Но някои неща са факт - има ловци и ловци. След репликата ти директно те причислявам към лицемерните ловци. Как да не си помисли човек, че се избиват комплекси, че се разтоварва напрежение. Което е чудесно като идея, докато не е намесено отнемане на чужд живот. Или животните нямат живот, нямат душа? И имаш очи да говориш за морал! След като си отгледал едно животинче, гледал си го в очите, хранил си го ти отиваш и застрелваш друго животно. Чудно ми е наистина убивал ли си животно, което ти си отгледал?

Нямаш право да се оправдаваш. Защо убиваш си е твоя работа, но щом убиваш за удоволствие значи си убиец. Имай поне смелостта да го признаеш, вместо да бучиш глупости.

Както и да го въртим и да го сучем, нещата се свеждат до няколко момента
1. Ловците разтоварват напрежение в лова.
2. Ловците изпитват удоволствие от убийството. Тези, които убиват за да изхранят себе си или семействата си са единици и в статистическия смисъл са пренебрежима бройка. Оттам и обобщенията на PtD.
3. Ловците не гледат на животните като на живи същества с душа, които имат равно право на живот. За тях животните са ресурс за удоволствие.

Всеки ловец би трябвало да преживее един ден под обстрел преди да му дадат ловен билет. Ако след такъв ден още иска ловен билет, значи е истински ловец. Колко от вас, ловците, обаче имат смелостта да се изправят срещу пушка? Цитираш ми Фройд - би ли се изправил срещу пушка? Или викаш това е без значение... :)

Критикуваш ме, че нямам ясно защитена теза. Ето ти я. И забележи - моята теза не е срещу ловците. Моята теза е срещу фалшивия морал.

Edit: И не ми говори за велосипедизъм. Ние, велосипедистите сме достатъчно ориентирани, за да избиваме напреженията от всекидневния живот без да убиваме животни.

@Harka: Така и не разбрах - ти ловец ли си? Убивал ли си животно, гледал ли си го в очите докато умира? Аз съм. И не смятам да повтарям, освен ако не се налага за да спася себе си или някой друг. Което, разбира се, теб лично не те касае.

И още нещо. Аз не споря. Не търся да доказвам нищо. Казвам си мнението. Достатъчно съм наясно, че няма една Истина, няма Правилно и Неправилно. Но има морално и неморално.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Сря Юни 25, 2008 8:25 am

само този, който може да дарява живот
може да го отнема
когато започнете да съживявате животни
можете да отнемате животите им
вменявате си функциите на Бог и природа
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Antares » Сря Юни 25, 2008 9:01 am

Grigo, ако искаш - ще ти купя велосипед, ще ти осигуря хубави трасета, безплатна карта за лифта, но... Ще дебна на произволно място по време на спускането ти да те отстрелям. Искаш ли?
После с чиста съвест - направил съм за него повече, отколкото който и да е.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bikerider » Сря Юни 25, 2008 11:06 am

kotka12 написа:само този, който може да дарява живот
може да го отнема

Ние хубаво си казваме каквото ни е на душата, но това няма да спре Grigo и подобните му, защото те са си самообективирали някакъв техен ловджийски морал и си мислят, че имат етични основания да убиват животни за удоволствие. Крачката до фашисткия морал и етичните основания за изтребление на стотици хиляди хора е много малка. Всеки геноцид е скрит зад монолог и отнемане на правата на жертвите от позиция на силата. Grigo-вците правят същото спрямо животните.

Някой ако ме пита защо говоря за морал, след като морала е субективна величина - защото говоря за морала, който признава правата на животните и отричам етика даваща рамо на дискриминация. За мен лицемерните ловци не са по-добри от фашистите, комунистите и всякаква подобна сган. Grigo-вците обожават да се изкарват праведни и жалостиви, но най-точното определение за страхливец, което знам е "човек, мамещ и отричащ собствената си съвест".
Аватар
bikerider

Мнениеот Antares » Сря Юни 25, 2008 12:18 pm

[quote="bikerider"][/quote]
:bowdown: :bowdown: :bowdown:

Чудно ми е какъв ехиден довод ще измисли Harka за гореизказаното. Също така ми е адски интересна позицията на TOYAGA по въпросната тема :)
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот borislav » Сря Юни 25, 2008 12:32 pm

kotka12 написа:само този, който може да дарява живот
може да го отнема

Абе пич на кой свят живееш бе. Замисли се малко върху това което си написал
Аватар
borislav

Мнениеот Antares » Сря Юни 25, 2008 1:17 pm

borislav написа:Абе пич на кой свят живееш бе. Замисли се малко върху това което си написал
Аз смятам, че е написано много с акъла си. Ти ако имаш с какво да обориш казаното - давай. Ако не - спести ни словесната си смрад.
Последна промяна Antares на Сря Юни 25, 2008 2:10 pm, променена общо 1 път
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот 4getcredo » Сря Юни 25, 2008 1:40 pm

bikerider написа:...

Следният казус: Лисица нахлува в кокошарника на баба ми и издушава всички пилци и пр. пернати... и си заминава. Явно не е била гладна. Дори трофей не си вземала;). Трябва ли в този момент да защитим правата на пилците в тази микрообщност (кокошарника на баба ми) или това е в реда на нещата според природата...? От гледна точка на баба ми това е доста нечестно, защото пилците са нейна собственост. Гледната точка на лисицата не ми е ясна, но и на нея не и е... еволюцията не я е дарила с подобна способност. Затова да вменявам на животните права ми се струва доста пресилено...

Ако редуцираме действията на ловците до действията на лисицата, то значи има нещо естествено в лова... ;).

Не виждам и нищо лицемерно да се грижиш за дивеча в едно ловно стопанство. Даже се и презастрахова, че като се върне пак да има пак пилци за душене, а това, виж, лисицата не може да направи и следващият път като дойде я баба ми ще я чака, я пилци няма да има ;)... С времето човекът е разбрал, че това носи някаква изгода за него и го прави. Ако животните разполагаха с такива способности да осъзнават и усъвършенстват способностити си чрез уреди (както маймуната чупи кокоса с камък... или подобно издевателство е нечестно спрямо кокоса, или пък спрямо камъка?), сигурно и те щяха да ни отглеждат... знае ли човек! ;)

С няколко думи, не съм съгласен с крайността в изказванията на PtD и bikerider. От това, че простотията се среща нявсякъде по света, ловците не са имунизирани... просто като хора с по-неспосредствени нагони им личи повече :D

-----
Edit: няколко поправки в името на словесната шаренийка ;)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот Antares » Сря Юни 25, 2008 2:18 pm

Въобще не бях поглеждал нещата от тази гледна точка. Хм. Прав си. Поведението на лисицата наистина е антихуманно и по тази причина всички лисици трябва да се заличат от лицето на земята. Целта оправдава средствата, така че може да се използват бактериологични оръжия, генетично модифицирани за целта вируси, напалм, автоматично оръжие, балистични ракети дори и ако в процеса бъдат заличени някоя-друга гора, животински вид и т.н.

След като прибягваме до животните вредители, тогава какво да кажем за купчините боклуци оставяни в гората от хората? Смятам, че вредите, нанесени от животните над човешката "собственост" не могат да се сравняват с вредите, нанесени от човека върху природата.
А това, с грижата за дивеча е тъпо. "Дайте да опитомим и дивата природа" Все едно някой да ти дава на готово храна, жилище, джобни, срещу скромната цена периодично да идва и да стреля по теб, да ти окачи главата на стена в къщата си. Ти кое би предпочел - лесния живот и да украсяваш посмъртно жилището на някой нашественик, или настоящия си живот?
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот chill » Сря Юни 25, 2008 2:21 pm

Antares написа:
borislav написа:Абе пич на кой свят живееш бе. Замисли се малко върху това което си написал

Аз смятам, че е написано много с акъла си. Ти ако имаш с какво да обориш казаното - давай. Ако не - спести ни словесната си смрад.

Оборва се аргумент или логическо заключение. Горното не е нищо повече от лично мнение.

А всеки има право на лош вкус и неправилно мнение.

ПП. Ловецът не е по-различен от всеки друг хищник - той е продукт на еволюцията и част от нормалния естествен подбор. Или поне за тези, който не вярват на разни измишльотини за Бог.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот bikerider » Сря Юни 25, 2008 2:36 pm

4getcredo написа:
bikerider написа:...

Следният казус: Лисица нахлува в кокошарника на баба ми и издушава всички пилци и пр. пернати... и си заминава. Явно не е била гладна. Дори трофей не си вземала;). Трябва ли в този момент да защитим правата на пилците в тази микрообщност (кокошарника на баба ми) или това е в реда на нещата според природата...?

bikerider написа:не смятам да повтарям, освен ако не се налага за да спася себе си или някой друг.

4getcredo написа: От гледна точка на баба ми това е доста нечестно, защото пилците са нейна собственост. Гледната точка на лисицата не ми е ясна, но и на нея не и е... еволюцията не я е дарила с подобна способност. Затова да вменявам на животните права ми се струва доста пресилено...

Митко, ако ти кажа, че и гледната ти точка не ми е ясна, но и на теб не ти е ясна, следователно ми се струва пресилено да се говори за правата ти? Как ти се струва? На мен ми се струва точно в стила на монолозите...
Да не говорим, че на лисицата й е ПРЕДЕЛНО ясна гледната й точка. Точно тук следваш същата логика, за коят говоря - априори я обявяваш за "неразумно" същество, следователно по-ниско от човека, следователно нямащо права, следователно подлежащо на геноцид. Същата логическа последователност довела до фашистките извращения. Продължаваме да мислим в тия рамки.
И не ме разбирай погрешно - не те обявявам за фашист. Отбелязвам, че следваш класическите модерни схващания за Разума.

В крайна сметка лисицата е лисица. Ловеца е ловец. Лисицата души кокошки. Ловеца стреля по лисиците да не му душат кокошките. Дотук добре. Лошото идва когато започнем да стреляме превантивно по лисиците, защото по принцип душат кокошки - "Я лисица, у мама ти деба." Нема шест-пет, тая лисица утре може да утрепе два двора кокошки. Бум. Ае. Следва душевна чекия и морално удовлетворение от собствената мъжественост и големия чеп в ръката ми.

4getcredo написа:Ако редуцираме действията на ловците до действията на лисицата, то значи има нещо естествено в лова... ;).

Естествено, че има много естествено в лова. Неестественото е да се ОПРАВДАВАМ и да демонстрирам като аргумент/индулгенция отглеждането на нов дивеч. Яйцето или кокошката? Виждаш ли парадокса? Пишман-ловците не го виждат със сигурност, затва всеки трофей е повод за гордост. Истинските ловци го виждат, живеят с него и внимават по какво стрелят и колко убиват.

4getcredo написа:Не виждам и нищо лицемерно да се грижиш за дивеча в едно ловно стопанство. Даже се и презастрахова, че като се върне пак да има пак пилци за душене, а това, виж, лисицата не може да направи и следващият път като дойде я баба ми ще я чака, я пилци няма да има ;)... С времето човекът е разбрал, че това носи някаква изгода за него и го прави.

Смесваш нещата. Едно е да защитаваш собственото си стопанство от хищници, СЪВСЕМ друго е да ходиш в гората/Ирак, за да стреляш превантивно по лисици/терористи. Разликата е тънка, ама я има! ;)
Отишли, стреляли. Убивало им се, убили. Окей, аз нямам проблем. Виж когато започнат с оправданията и да ми говорят за ТЕХНИЯ МОРАЛ, тогава имаме проблем.

С няколко думи, не съм съгласен с крайността в изказванията на PtD и bikerider. От това, че простотията се среща нявсякъде по света, ловците не са имунизирани... просто като хора с по-неспосредствени нагони им личи повече :D

Изобщо не мисля, че съм краен, особено с оглед на горенаписаното. Не ми се дълбаше толкова, но на теб не мога да не ти отговоря :)
bikerider написа:Далеч съм от мисълта, че ловците като цяло са гадняри, лоши хора и прочие. Тук се различавам от PtD. Но някои неща са факт - има ловци и ловци.

@chill:
chill написа:ПП. Ловецът не е по-различен от всеки друг хищник - той е продукт на еволюцията и част от нормалния естествен подбор.

Точно така, истинският ловец е точно това :agree:
А какво е този, който отива и стреля за кеф? Лисицата души кокошките от ловен инстинкт. Ловеца същото ли прави? Ако да, значи не е по-различен от животното. Ако не, защо го прави? Кое животно убива за кеф? Всеки случай лисицата не го прави за кеф.

Интересно ми е какво ще стане, ако някой строителен предприемач/инвеститор по принципа на естествения подбор гътне гората, в която ловците ловят? Моментално ще се превърнат във фанатични природозащитници, нали :spin:

Не възразявам срещу естествения подбор. Възразявам, когато се използва като оправдание за убийства без причина, ей така заради самото убийство. В това измерение няма разлика дали убития е животно или човек, има значение, че е живо същество.
Последна промяна bikerider на Сря Юни 25, 2008 3:01 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот Grigo » Сря Юни 25, 2008 2:56 pm

Нямам гузна съвест, наистина съм отгледал повече малки, че и повече животински видове, като цяло, отколкото съм отстрелял.
Не го крия, да убивал съм!

Дори в момента не го правя, попрочети Архив и Изтрити теми в форума forum.oragie.com
&
nalov.com

Продал съм оръжие на стойност над 3000 лева, само последната година, включително Английска 10 зарядна PCP пушка с американска оптика Leapers, камуфлажен калъф, шомпул за почистване/смазване и др. струващи, повече, от на повечето колеги тук велосипедите, именно, защото смятам, че не е редно да се нарушава естественият баланс в природата!

Ма нищо не каза за шибаните таратайки на по 10-20/30+ години, които търкаляте и бълвате отрови, или за боклука, който ежедневно създавате, щото аз и на двете съм си намерил алтернативата и решението.

Не се имам за Господ, но като ти чета писанията и обидите, ти май се имаш за над него...

Спазвай, пак ще те помоля, за последен път, добрият тон...

Стреляли са по мен, а и са ме мушкали с нож, още преди да навърша пълнолетие, а от животни също съм си патил и имам шевове, но това не те засяга!

В старият ми квартал, например - Слатина - немска овчарка разкъса почти до смърт дете, познай татко ми какво направи с кучето, с ловния Merkel, пред лицето на стопанката.

Лисиците и Вълците, когато надвишат дадена бройка в популациите си, стават по-нахални и набезите им по-стръвнишки и влизат в домашните стопанства, също, както вече бе опоменато.

Не зная на колко си, но не разсъждаваш зряло, за някои неща, за други си прав! :agree:

Не отричам, че има ловци и ловци, казах го преди теб, и регулации трябва да има и закони и т.н. но да обиждаш без да знаеш не е мъжко!

Всичко добро!
Grigo

Мнениеот bikerider » Сря Юни 25, 2008 3:02 pm

Grigo написа:но да обиждаш без да знаеш не е мъжко!

Мерси, че потвърди моята елементарна психоанализа. Не си разбрал и една дума от това, което написах.

Grigo написа:Нямам гузна съвест, наистина съм отгледал повече малки, че и повече животински видове, като цяло, отколкото съм отстрелял.

Това ли ти държи съвестта чиста? Убил си педесе предмета, отгледал си 150, следователно няма причина за угризения?

Grigo написа:Не го крия, да убивал съм!

Имаш моите поздравления, без никаква ирония.

Grigo написа:Не отричам, че има ловци и ловци, казах го преди теб.

Зная това. Не си разбрал обаче срещу какво възразявам. Виж по-горе.

Grigo написа:Всичко добро!

И на теб :agree:
Последна промяна bikerider на Сря Юни 25, 2008 3:16 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Сря Юни 25, 2008 3:08 pm

Grigо, не че нещо и аз бях на страната, която си заел, но след последните няколко поста на bikerider, трудно може да се каже нещо, което да ги обори или да защити ловците.
Така че по-добре се спри, защото наистина от постовете ти не излиза нищо съществено, което да представи това съсловие в по-добра светлина.

Все пак оставам на мнение, че ако си помогнал в отглеждането на диво животно, то нямаш кой знае какво право да го отстреляш, но малко ми прилича на отглеждането на домашното прасенце за коледа.
Аз по нищо не виждам разлика, освен в оставянето на дивото животно в по-голяма свобода.
Като имам предвид лова за ядане, а не само "мойта е по-голяма"
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Сря Юни 25, 2008 3:11 pm

Alpina написа:отглеждането
Alpina написа:диво
Абе само аз ли виждам известно противоречие в тези двете?!
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Alpina » Сря Юни 25, 2008 3:14 pm

Хм, храненето на диви животни през зимата, оставянето на сол, както и доста други дейности от страна на ловните дружинки, без да одраничават обитаваната територия на дадено животно с огради или други препядствия за мен е нещо като "отглеждане на диво" ;)
Но си прав, има голямо противоречие в тези две думи, но скромния ми и беден речник не намира други с които да представя ситуацията по-подобаващо :beer:
Аватар
Alpina

Мнениеот 4getcredo » Сря Юни 25, 2008 3:22 pm

bikerider написа:
Точно тук следваш същата логика, за коят говоря - априори я обявяваш за "неразумно" същество, следователно по-ниско от човека, следователно нямащо права, следователно подлежащо на геноцид. Същата логическа последователност довела до фашистките извращения. Продължаваме да мислим в тия рамки.
И не ме разбирай погрешно - не те обявявам за фашист. Отбелязвам, че следваш класическите модерни схващания за Разума.
...

Ами не! :) Нищо такова не исках да кажа - че лисицата заслужава превантивен геноцид, защото е неразумна и пр. ... Разсъжденията ми не са в тази посока. Не смятам човека за по-висш, защото е разумен, а го смятам за поне толкова нисш/висш, колкото лисицата.

В моя пример лисицата е ловец, а пилците жертви ... и се питах имат ли права пилците в тази ситуация, че да търсим права на животните в ситуацията им пред ловеца?? Нищо повече. :)... и нямат ли право ловците на поне толкова "разум", колкото лисиците. ;) В порядъка на този "разум" (но по-евалюирал) е целенасоченото отглеждане на животни с цел спортен лов.... твърдението, че "истинското" ловуване на "истинските" ловци е естествено, а отглеждането на животни за лов е лицемерие, са в противоречие... според мен са едно и също нещо, но "са друг етап...", както казва клишето ;)

Chill го каза по-простичко и ясно след мен. Всичко останало е спор между различни ЧОВЕШКИ светогледи и не виждам защо трябва да намесваме животните и правата им в това! Това исках да кажа. :beer:

P.S. В събота се надявам кривите спици да са "отстреляли" нещо ... да го завъртим на бавен огън ;) :D
Аватар
4getcredo

Мнениеот Sp3c7r3 » Сря Юни 25, 2008 3:23 pm

Момчета, само едно искам да запитам - чувствате ли се мъже като доказвате и потвърждавате неколкократно тезите си пред хора, които, колкото и да ни е забавно отстрани, просто не могат да ви оборят?
Намерете някой, който може да се обоснове...
И kotka12 - тия приказки стил Господ, извини ме, но са плод на ИЗКЛЮЧИТЕЛНО едностранчива гледна точка... не знам защо не искаш да погледнеш и от другата страна (не не можеш, а именно не искаш...) защото там има факти, които, макар на bikerider звучат като оправдания, и те са такива, накланят везната в полза на ловците (или поне малко към средата...). Не ми се занимава да пиша фермани, да споря с "елита" на форума като kotka12, bikerider, PtD, did и други "природозащитници", просто защото дори и по други теми мненията ни да съвпадат, по тази явно се различават коренно... а точно по тази тема няма да имаме допирна точка никога. Тоест - никога няма да ме видите да ловувам, а аз да речем - няма да стрелям по нещо ценно за вас (или по вас :D) освен ако разбира се не сте от момчетата в списъка за екскурзия за Сатурн там с плакатите и голите протести, в което се съмнявам.
Отстоявайте своята гледна точка, но моля ви - не пред някой, който не може да се защити или да защити своята теза...
Пример за какво говоря: -Хахах, какво като си десет пъти световен шампион по карате (да речем!), не знаеш какво е курбел, жалък тип! Мухахах!
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот bikerider » Сря Юни 25, 2008 3:27 pm

@4getcredo: Разсъжденията ти са кристално ясни и ги подкрепям напълно. Но ти говориш за истинския лов. Аз говоря за другия "спортния" лов - лов заради самия лов.

@Sp3c7r3: Каквото повикало, такова се обадило. Убеден съм, че с теб дискусията щеше да протече по коренно различен начин :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот Sp3c7r3 » Сря Юни 25, 2008 3:34 pm

:beer: :bowdown:
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Мнениеот bikerider » Сря Юни 25, 2008 3:43 pm

@Sp3c7r3: :beer:
@4getcredo: всъщност (ша ма прощаваш ама съм захапал като питбул гумена топка), нека разгледаме по-отблизо промера с кокошарника.

Идва у дома ми някой ром и го обира. Така. Отивам аз, фащам го и с пушката го издънвам на място (забравяме за Закона за момент и мислим само в условия на естествен подбор).

След което имам избор:
1. Да си укрепя кокошарника, за да не могат да влизат роми и да крадат. Това, нали, струва пари и иска усилия.
2. Купувам шест кутии патрони и започвам да стрелям по всеки ром, който видя. Ромите крадат, значи са изроди, значи са низшестоящи, значи ако отстрелям колкото мога съвестта ми ще е чиста. Ем е по-евтино, ем носи кеф, ем е "окончателно решение".

Ти кое би избрал? :popcorn:
Аватар
bikerider

Мнениеот 4getcredo » Сря Юни 25, 2008 3:55 pm

bikerider написа:@Sp3c7r3: :beer:
@4getcredo: всъщност (ша ма прощаваш ама съм захапал като питбул гумена топка), нека разгледаме по-отблизо промера с кокошарника.

Идва у дома ми някой ром и го обира. Така. Отивам аз, фащам го и с пушката го издънвам на място (забравяме за Закона за момент и мислим само в условия на естествен подбор).

След което имам избор:
1. Да си укрепя кокошарника, за да не могат да влизат роми и да крадат. Това, нали, струва пари и иска усилия.
2. Купувам шест кутии патрони и започвам да стрелям по всеки ром, който видя. Ромите крадат, значи са изроди, значи са низшестоящи, значи ако отстрелям колкото мога съвестта ми ще е чиста. Ем е по-евтино, ем носи кеф, ем е "окончателно решение".

Ти кое би избрал? :popcorn:

В примера с кокошкарника и лисицата/рома не ме интересува каква ще е реакцията спрямо лисицата/рома, а по-скоро ловуването за самия лов на лисицата, която, изглежда по твоите доводи, е по-виновна от рома, защото той най-вероятно може да се оправдае "Батйе, дицата, жината... нямам пъри за рънаатаа..."
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Сря Юни 25, 2008 4:01 pm

Не мисля, че лисицата носи каквато и да е "вина". За вина може да се говори само в случая на ловеца тръгнал да стреля лисици, защото са "вредители".

Сами сме се намесили в природния баланс. Никой не ни е карал, такъв е бил естествения ход на нещата. Ходим на лов, убиваме за храна и се прибираме. Чат-пат някой "вредител" ни причинява вреда, следвайки собствените си инстинкти. Ок. Отвръщаме с пушка срещу зъбите на "вредителя". Разумния човек спира дотам.

Но да искаме да изтрием от лицето на земята "вредителите" или поне мнозинството от тях е доказано грешна, глупава, противоестествена стратегия. И не само това, но води до обратните резултати. Няма да давам примери с избити популации на "вредители", след което същите тия фермери-ловци си скубят косите кой им осра реколтата... оттам идва.

Като е такъв зор с кокошките и лисиците, кравите и вълците - ми да си пазят кокошарниците и пасищата... не е като да нямат избор.
Аватар
bikerider

Мнениеот 4getcredo » Сря Юни 25, 2008 4:09 pm

Моята позиция е нарочно силно еволюционистка в противовес на твоята нарочно силно морализаторска.

Основният довод в примера с кокошарника е, че в природата, може би, съществуват самоцелни действия (лисица убива пилета за нищо, ловец ходи да убива някакви неща за ... нищо, да го кажем, заради самото убийство). Усъвършенстватнето на технологията на тези действия (отглеждането на животни и спортното им острелване) е в същия порядък като този на самоцелния лов на лисицата.

След това е вече спорът дали това е целесъобразно или не за бъдещето оцеляване (морално, физическо...) на човешкия и другите видове... по това е трудно да се спори :)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Сря Юни 25, 2008 4:14 pm

Да, разбрах, че всичките ти аргументи се основават на довода, че лисицата убива целия кокошарник ей така, за нищо. Оспорвам това :)
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща

Назад към Бла - Бла