от Antares » Пон Юни 30, 2008 8:18 am
от Antares » Пон Юни 30, 2008 8:18 am 

Приятелю, прости ми опита за психоанализа, но бунтарското ти поведение ми говори за младеж около 16-19 години. Нормално е да искаш да промениш целия свят по свое усмотрение, но в случая грешиш.
Както бях казал и другаде - рейтинга е огледален образ на мнението, което форума има за теб. Защото повечето по-стари потребители, както и тези, които имат какво да кажат (като знания) много бързо достигат до рейтинга, позволяващ гласуване. Във всеки форум си има поне един или двама бунтаря, които навсякъде са опозиция и на всеки и на всичко правят напук. Рейтинга е система, която премахва този деструктивен фактор. Така че импулса да разбиваш крепостните стени с глава води само до вреда за теб. 
Казваш, че има модератори. Да, но те не могат да угодят на всеки. Това е голям форум, с много потребители със доста голям ежедневен поток информация, която те трябва да филтрират. А са хора, на които не се плаща за този труд. 
Другия проблем, с който се сблъскват е компетентността на потребителите. Защото примерно има някой нов, който бъкел не разбира, но обяснява в някоя тема, как Cross Nomad е идеалната рамка за downhill(имаше подобен пресен случай) и понеже звучи убедително, някой пълен новак му се доверява, взима тази рамка и след това горчиво съжалява, при сблъсъка с действителността. Модераторите нямат основание да премахнат мнението за Cross Nomad и по тази причина въпросния вредител носи негативи за начинаещите потребители. В този случай рейтинга играе важна филтрираща роля - в рамките на десет оценени отрицателно поста потребителя се лишава от възможността да подвежда останалите. Това е само един от примерите на позитивното влияние на рейтинга.
Всеки форум, разгледан като цялостен "организъм" в началото е негативно, подозрително настроен към новите потребители. Аз също съм го изпитал на гърба си в началото си тук. Отнесъл съм немалко присмех и ирония. Нормалното поведение за нов потребител е повече да мълчи, повече да чете, и по-малко да пише. Да потърси стари теми, преди да пусне нова, тоест да докаже, че е готов и той да положи известни усилия за безценната информация, която се съдържа във форума, както и в знанията на посещаващите го. Когато един нов потребител демонстрира такова поведение, повече чете, по-малко пише, първо търси, преди да попита - това не остава неоценено. Ако не се изказваш непотготвен във сериозните секции няма кой как да ти цъкне минуса.
Така че наистина - вземи прочети темата за рейтинга, ще ти е полезна. Надявам се написаното да е достигналои до съзнанието ти, защото рейтинга не е просто една случайна приумица на властоимащата прослойка, с която да малтретира потребителите. Наистина е нещо, с което форума стана по-добър. Говоря ти от гледната точка на човек, видял форума преди и след въвеждането на рейтинговата схема.
			Карикатурите миHe who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin