Колело до 300 лв за градско и магистрално каране?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колело до 300 лв за градско и магистрално каране?

Мнениеот Scorpio » Чет Юли 03, 2008 1:01 am

Здравейте! Надявам се да съм възможно най-малко досаден и не бих създавал нова тема, но съм изкарал парите с як труд и не ми се иска да сбъркам, а виждам, че тук определено сте компетентни. Просто на този етап финансите са кът, а и не мисля, че ще е удачно веднага да се хвърлям на нещо скъпо, предвид уменията ми като колоездач. Разполагам с 250 лв като имам готовност да приготвя и 300, но колелото ми трябва спешно. Ще го използвам да се придвижвам в София през седмицата (Младост - Княжево - Младост) и на разстояния от 60-80 километра по магистрали и черни пътища през уикенда. На този етап нямам влечение към екстремно и планинско каране, затова имам надежда, че мога да си намеря що-годе читаво колело за тези цели. Висок съм 171 см и тежа 65 кг, ако последното въобще има значение в случая. По това, което прочетох във форума, оставам с впечатление, че най-добър вариант би бил Drag One, резервен - Drag Haker SF, а Drag Virus е по-скоро неудачен? Ще ви помоля ако имате наблюдения над модела, който ще ми препоръчате, да споделите и вие лично какви замени и подобрения бихте направили в последствие - да посочите слабите му места, така че през следващите няколко месеца да мога максимално да повиша надеждността на велосипеда и да намаля шанса от неприятни изненади. Имам мерак да си направя прилично колелото, но просто ми трябва до седмица, а за този период от време мога да заделя пряко сили 350... Благодаря предварително и се извинявам за некомпетентността!

П.С.: Продавач в квартален сервиз в Младост 2 ми предложи за 250-280 лв. в края на другата седмица да разгледам колела втора употреба със "значително по-качествени части", за които той на думи "дава 5 години гаранция". Проблемът ми е обаче, че бъкел си нямам коя част какъв клас е и до колко си заслужава според моите изисквания. Та какво мислите принципно и за този вариант? Ще бъда много благодарен ако ми препоръчате и хубави магазини, по възможност по-близо до Младост. Отново благодаря!
Scorpio

Рейтинг: 1220

Мнениеот Bolverk » Чет Юли 03, 2008 9:41 am

Здравей
.
Виждам че си чел достатъчно и си извлякъл информацията сам. Понеже вече си разбрал само ще потвърдя - като цяло колело в ценовият клас до 250 лв. най-добрият избор е Драг Едно. Сега това е ниско бюджетно колело и то си има редица недостатъци, но става и за надграждане. Основното рамката е добра.

Сега още един вариант е да си вземеш най-ниският в ценово отношение модел на Спринт Аполон (в момента вървят мисля че 3 различни модификации на модела с различна цена). Аполона е с много стабилна рамка, която може да се надгражда доста и засега копувайки най-ниският модел в последствие да го снабдиш с части да стане от по-високият клас. Мисля че това колело най-евтино го видял при Близнаците - едно магазинче на Левски (след попа посока НДК) за 260 лв ако не се лъжа. Иначе магазини кадето можеш да сравниш двете колелета и да ти дадат добри съвети на място това може би е Байк Центъра в Младост. До колкото помня там имаха и двата модела.

Колкото до предложението за коелета втора ръка можем да ти помогнем със следното:
Първо питай от къде са внос колелетата има смисал ако са от западна Европа.
Второ кажи как се казва магазинчето и каде точно се намира. По принцип аз не ги знам магазинчетата в Младост, но някой от съфорумниците може да се е сблъсквал със съответното и да ти каже информация дали те лъжат или са коректни и др.
Трето когато пристигнат колелета им погледни ги и си запиши марките и моделите на тези колелета, който ти харесат ако можеш помоли и продавача да ти напише и кой модел с какво е окомплектован ( а да и от коя година е) после разпитай тук и ако имаш възможност и другаде съответният модел и окомплектовка стават ли. По принцип това няма да ти гарантира, че някоя част няма да е дефектирала или рамката няма да е спукана, но поне що се отнася до асемблиране можем да ти помогнем.

Последно само да предупредя всичко става с гледане и пробване каквито и съвети да ти дадем трябва с твоето око и с твоята ръка (и твоето дупе) да прецениш това ли е колелото за теб.
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот Antares » Чет Юли 03, 2008 10:05 am

Размерите и тежестта ти имат отношение по-скоро към размера на рамката, която ще взимаш.
А да си купуваш на старо колело, без да разбираш от колелета е като да бъркаш в леген със змии, надявайки се да хванеш неотровната.
От сега казвам - не съм карал нито аполо(н), нито единичка, нито хакера. Най-доброто решение, поне според мен, би било да вземеш колелото с най-добра рамка. В случая, ако както казва колегата, в този ценови диапазон можеш да намериш някакво аполо - това е рамка, с един клас над другите две. Идеята е, че апетита идва с яденето и ако след време установиш, че простото градско джиткане не ти стига, аполона позволява надграждане, докато ако си взел от другите - ще се наложи да вземеш нов велосипед.
Линкза Sprint Apolon
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Pirate » Чет Юли 03, 2008 11:24 am

Продавач в квартален сервиз в Младост 2 ми предложи за 250-280 лв. в края на другата седмица да разгледам колела втора употреба със "значително по-качествени части", за които той на думи "дава 5 години гаранция". Проблемът ми е обаче, че бъкел си нямам коя част какъв клас е и до колко си заслужава според моите изисквания. Та какво мислите принципно и за този вариант? Ще бъда много благодарен ако ми препоръчате и хубави магазини, по възможност по-близо до Младост.

Продавача може и да е бил собственика на сервиза - Дженко, но както и да е. При него наитина често пъти има колела втора употреба, които за същите пари които ще дадеш за ново са много по-качествени и с тях ще имаш по-малко проблеми. Сервиза му не е "квартален" и самия Дженко е много добър майстор. Същия магазин/сервиз е представител и на ДРаг и цената им там е както навсякаде другаде като можеш да си избереш да смениш някой компоненти още при покупката. Обаче за да вземеш колело втора употреба, което да ти е подходящо и да не се минеш е хубаво да идеш с някой, който разбира, за да прецени дали окомплектовката отговаря на цената и т.н.

Разглеждай и раздела Купува/Продава, но като ще ти е първо колело е трудно да прецениш.

В Младост най-близкия магазин е байкцентъра в Мл1 във високия блок. Друг близък магазин ти е този до 119то училище на Плиска.
Аватар
Pirate

Рейтинг: 1777

Мнениеот bacarkata » Чет Юли 03, 2008 1:00 pm

Я кажете кое е по-издръжливото колело - Drag Hacker или Drag Hacker SF,нещо на този фалшив амортисиор му нямам доверие ?
Аватар
bacarkata

Рейтинг: 1176

Мнениеот Pirate » Чет Юли 03, 2008 1:53 pm

Карането дори с кофти амортисъорна вилка е доста по-приятно отколкото с твърда. Като минеш от колело с твърда вилка на такова с амортисъорна дори и да е евтина и скапана и да се наложи да я смениш след 1 месец с по-хубава, вече никога не би подкарал колело с твърда вилка.
Аватар
Pirate

Мнениеот bacarkata » Чет Юли 03, 2008 2:22 pm

Аз пък точно обратното ще правя ;) От меко на твърдо,но се чудя дали да има преден амортисиор ? :) Реших да смяна старата изстрадала машина,защото ми дадоха много луда оферта и реших да зема нещо по-хубаво,но без заден амортисиор,просто не виждам да ми е нужен.

Намерих тема: http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=25506 но там не се стига до крайно решение :D
Аватар
bacarkata

Рейтинг: 1176

Мнениеот Scorpio » Чет Юли 03, 2008 6:28 pm

Благодаря за изчерпателните отговори и отзивчивостта!

Pirate, да, точно за Дженко става въпрос, а това за кварталния сервиз го казах само в смисъл, че помещението му е такова. Иначе колкото и да не разбирам от велосипеди, наистина ми направи впечатление, че е доста навътре. Стегна ми козметично за без пари една стара трошка, която не беше вървяла толкова добре, откакто е купена (5 години), а не е да не съм я водил на "майстори"... А можеше спокойно да ме завлече да си купя някоя и друга част, както не вдявах съвсем и нищо не бях чел. Та може би щях да влача със старото, докато деяни, но аз пък взех, че се пребих с него на наклона на влизане в Дружба. Ебати и ямите има в София, а аз с изхабени и калпави спирачки се правя на специалист... :rofl: Да усетя "вятър в косите" :D Е, усетих и асфалта, летях, търкалях се и може би и белег ще ми остане хаха Това е, защото не съм падал като малък хаха Както и да е - когато отидох да "премеря" щетите асистентът на Дженко беше там и ми обясни, че ако трябва да го правим ще се сменят капли, курбели и пр., а рамката не си заслужава толкова усилия и средства. Та мисълта ми е, че наистина изглеждат коректни и точни в този сервиз (че са специалисти няма спор), но достатъчно съм се напатил от доброжелателни продавачи и винаги имам едно на ум... Вече обаче със сигурност ще знам, че може да се разчита на тях, защото от второ място ми ги хвалят, а и аз съм доволен. Иначе сега мисля да послушам Antares и да не си взимам втора употреба, защото не се сещам за мой познат или приятел, който да се интересува от тези неща и да е дотолкова наясно, че реално да ми помогне при един такъв избор. След време ако ми "умалее" вече хем аз самият се надявам, че ще съм по-навътре, хем това ще остане за градско каране, а другото - за по-сериозно. Мисля, че не е толкова неразумно.
Понеже наистина това, което съм чел и което ми казвате сега съвпада, ще отида утре в Байк Центъра и ще послушам Bolverk като сравня на място Sprint Apolon и Drag One, пък живот и здраве ще се похваля с новата придобивка, след като и ако оживея след концертите на Whitesnake и Manowar. Поздрави и отново благодаря за съдействието!!!
Scorpio

Мнениеот hitar_potter » Чет Юли 03, 2008 6:44 pm

Отдели малко пари и за каска, важно е :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Scorpio » Чет Юли 03, 2008 6:59 pm

Определено ще го направя след този инцидент! Добре че в случая единственото място, което не си ударих, беше главата. хах...
Scorpio

Мнениеот Bolverk » Чет Юли 03, 2008 9:24 pm

Амии Успех на концертите вярвам, че и двата ще са невероятни за жалост само на единият ще успея да присъствам. Когато се сдобиеш с колело да се похвалиш.
Аватар
Bolverk

Мнениеот Scorpio » Пет Юли 04, 2008 7:34 am

Да, така се очертава :))) Точно на Manowar не съм от най-големите фенове, но като разбрах, че ще има и симфоничен оркестър и като се има в предвид колко приятели ще ходят, заделих и аз. Любимата ми смесица е тежка музика със симфоничен, това е нещо уникално!... Досега съм го гледал само на двд-та с най-различни групи и очаквам нещо нереално :popcorn: Освен това от 2005-та не съм пропускал да посетя Каварна поне веднъж в годината и ще е жалко сега да прекъсна хаха Айде, отивам да си взема придружител и към Байк Центъра! Приятен и успешен ден!
Scorpio

Мнениеот Scorpio » Пет Юли 04, 2008 11:35 am

ВЗЕХ ГО!!! Drag One! :beer: Евтин Apolon въобще нямаше... С едни по-читави педали от пластмасовите, които вървяха с него, и километраж с 8 функции ми излезе 320 лв. Леле, сега разбирам какво е велосипед :bigeyes: Все едно си в облак, и какво е леко, и как бързо набира... Смятайте мойта трошка какво менте е била :rofl: Нищо де, поне малко заякнах. Довечера или в понеделник ще приложа снимки (извадиха ми го даже в любимият цвят - червен без да искам специално хаха) и по дълъг пост, че сега вече се ориентирам към концерт... Леле няма да имам търпенеие да се върна от Каварна, за да го поизцапам хаха Много благодаря за помощта!
Scorpio

Мнениеот Bolverk » Пет Юли 04, 2008 12:06 pm

Eee радвам се. Найстина забравих да спомена червеният цвят на Едното който е много по-добър от стандартният синьо-зелен на снимките в нета :) (бях му хвърлил око на това колело с този цвят за един подарък ама там друга история)

Честито и да го скъсаш от каране :) пък като изкараш още малко пари - каска

П.П. Пък като се върнеш може да се обадиш да караме :) да разкажеш за Каварна, че пак я изпускам :(
Аватар
Bolverk

Мнениеот Scorpio » Пет Юли 04, 2008 1:03 pm

Супер е идеята и ще я реализираме! Наистина цветът ме радва изключително! Ето и първите три снимки, които направих :)

Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Scorpio

Мнениеот magic1 » Пет Юли 04, 2008 1:19 pm

Честито. Приятни моменти с него. :beer: Тръпката с ново колело е голяма, но интересното става като те хване манията за надграждане. Първо се почва от седалката да знаеш. Добре изглежда в червено. :)
Аватар
magic1

Рейтинг: 1160

Мнениеот Ozzie » Пет Юли 04, 2008 2:20 pm

Брееее, ама то вече и с уши за дискова спирачка и сменяемо ухо за обтегача...
Браво!
Да им се зарадва човек накрая на "Веломания".
:)
Едни метални лостчета му липсват, за да се подбри малко работата на спирачките, ама това не е кусур. Около 15 лв. за чифт се върти цената за евтинките.
А цвета наистина е "веднъж" както се казва.
Безаварийна експлоатация.
:beer:

P.S. Персоната на втората снимка (с фаса в ръка) ли ще го кара?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Pirate » Пет Юли 04, 2008 3:11 pm

Ооо честито колело и от мен. Тая новата рамка на One изглежда доста по-добре от рамката на Гризли, а и това червено е уникален цвят просто. Междудругото дори да си беше взел на старо колело с по-хубави компоненти нямаше да те разва толко. Друго си е да седнеш за пръв път на чисто номо и чистичко колело.

Приятно и без контузии най-вече каране!
Аватар
Pirate

Мнениеот MuTeB` » Пон Юли 07, 2008 10:26 pm

Айде честито и от мене :)
Аватар
MuTeB`

Рейтинг: 1287

Мнениеот pisankata69 » Вто Юли 08, 2008 8:50 am

Здравейте,

извинявам се, че така се намесвам в темата, но може ли аз едно бързо въпросче и аз да задам :) Виждам, че сте много отзивчиви и помагате на хората да вземат решение :), та проблема е следния:
Все още не съм си взела колело, но имам голям мерак да карам, за сега смятам да се огранича до градските условия и парковете. Нямам идея кое ще е най-добро за мен, все още само чета и решавам, но онзи ден някой се пошегува много кофти с мен и ми казаха, че е крайно време вече да се кача на нещо вместо да чета за вилки, рамки, курбели и тем подобни :) Та надявам се вие да ми помогнете поне малко, за да реша какво да си купя. В този ред на мисли, ми предлагат един DRAG Armour за 150 лв., втора ръка разбира се, изглежда много запазен, няма нищо повредено, поне на външен вид, беше ми много удобно като се качих за едно кръгче. Другия вариант за който си мислех е Scott contessa 50 или aspect 50, понеже ми предлагат отстъпка там, обаче сматам че е по-добре на първо време да не давам толкова много пари. Благодаря ви предварително.
Аватар
pisankata69

Рейтинг: 1205

Мнениеот Bolverk » Вто Юли 08, 2008 10:27 am

Хмм значи понеже гледам много голяма разлика има между колелата, който си ти дали предложения няма да мога да ти там много съвети. Всъщност ще е само един - не се занимавай с Драг Армор. Задното окачване в този ценови клас е минус а втора ръка означава, че съвсем няма да е стока задното. Сега Скотовете са добри и ако отстъпката е прилична може да си заслужават. Иначе са на цената на РАМ и ще е по-добре РАМ.

П.П. Кажи горе долу колко пари си заделил какво горе долу като желания имаш от колелото и къде ще го караш. Така ще можем да ти помогнем повече :)
Аватар
Bolverk

Мнениеот pisankata69 » Вто Юли 08, 2008 10:35 am

Ами принципно се надявах да се вместя във около 500-600 (+/-, разбира се). Обещали са ми отстъпка на Scott или Drag, което си харесам, затова съм се насочила към тези две марки, но по принцип ми е все тая какво ще карам, стига да ми е удобно. Смятах, че мога да взема Драга, като начало и после да му мисля сериозно, затова питах за него. Много благодаря за помощта.
Аватар
pisankata69

Мнениеот Bolverk » Вто Юли 08, 2008 2:24 pm

Ами значи аз мога да ти кажа в този ценови диапазон кой са добрите модели на Драг. Не съм съвсем наясно с Скот така, че за там няма да те съветвам. Моделите на Драг са 2:

1 Драг Онтарио Team Edition - http://screambikes.eu/product_info.php? ... ad91a46ed1

2 Драг Climber - http://screambikes.eu/product_info.php? ... ad91a46ed1

По-принцип на сайта си е описано предзначението им така, че няма да ти мътя главата.
Аватар
Bolverk

Мнениеот pisankata69 » Вто Юли 08, 2008 2:30 pm

:thanks:
Аватар
pisankata69

Мнениеот Bolverk » Вто Юли 08, 2008 3:18 pm

:) Няма защо

Сега от гледна точка на удобството от двата модела, който съм споменал Climber е с по-скосена рамка и зареди това по-удобен за момиче иначе другото удобство идва от седалката. А тя май почети всеки си я сменя след като си вземе колелото :)

Иначе сега ако искаш с по-малко пари да минеш кажи има и по-нискобюджетни предложения. Примерно ниският Гризли (17 инча) и 16 инчовият Едно са подходящи за момичета (ама сега незнам малко колко си висока да не би да ти са ниски). Сега и на други фирми има предложения, но когато ти дават отстъпки няма смисъл да се гледа другаде :) . Иначе надявам се някой друг да те съветва за Скот просто за не смея, защото принципно се интересувам само от Българските фабрики и другите не ги познавам добре.

Поздрави и успех.

П.П. Така и не каза за какво ще ползваш колелото :) защото примерно ако е само за градско и други предложения мога да ти дам просто давам за сега предложения, който са повече планински модели.
Аватар
Bolverk

Мнениеот pisankata69 » Вто Юли 08, 2008 5:20 pm

Ами висока съм 1.72 и съм 58-60 кг. За начало смятам из парковете и из града да карам, но след като чета тука и гледам и снимки имам желание и да се спускам по баирите, ама това е в едно далечно бъдеще ;) Когато си взема нещо, каквото и да е ще се похваля задължително.
Отново много благодаря за инфото, беше изключително полезно.
Аватар
pisankata69

Мнениеот Scorpio » Вто Юли 08, 2008 8:24 pm

Благодаря много на всички за честитките и пожеланията!!! :beer: И се радвам, че цветът ви харесва, колкото и на мен хаха

magic1, това ми е ясно още от преди да го купя хаха Сега като взема втория аванс директно сменям седалката и си взимам каска, фенерче и стоп-мигачи, защото вчера се връщах по тъмно и направо на късмет беше, че не нацелих някоя от грозните дупки или не ме нацелиха мен хаха Ръкавици, багажник и калници също мисля да си взема след това, пък вече по самото колело ще чакам предложения какво да пипам :P

Ozzie, обясни ми, моля те, за какво са точно тези лостчета, с какво помагат, за да знам какво да обясня и поискам в Байк центъра след 2-3 дни. А че ще послушам съвета ти, е без колебание.

Pirate, да, и на мен ми беше мерак да усетя нещо новичко и хубаво. Сега направо ми е удоволствие да карам, дори след цял ден физически труд, а преди със старата трошка просто нямах сили понякога. Егати кютука е... :rofl:

Иначе вече навъртях близо 80 километра с колелцето. Вчера и днес ходих и се върнах от работа с него (40-45 минути от Младост до Княжево, а иначе ми е час-час и половина с рейса хохо). Днес на околовръстното вдигнах 43 км/ч и засега ми е рекорд според километража. Не смея повече, че още не съм му свикнал съвсем, а и си е борба за оцеляване в София хаха Поддържам си от 20 до 30 км/ч и ми е страхотен кеф. Карах го на дъжд, по павета, по пясък (със и без камъни), по една "колоеждачна" алея цялата в дупки, къде ли не и съм много доволен. Пазя си го, но дори да се случи да не мога да избегна дупка или гаден участък като този с пясъка и камъните, дори да поднесе остава стабилно и го овладявам без особени усилия предвит теглото му. Със старото досега да съм се пребил :D Освен това ми е супер удобно като габарити и конструкция. Седалката след 1 час каране не е много приятна, но това скоро ще се оправи. Със сигурност обаче и тя е песен в сравнение със старата хаха Поздрави!
Scorpio

Мнениеот t.kyosev » Вто Юли 08, 2008 10:56 pm

Scorpio написа:Седалката след 1 час каране не е много приятна, но това скоро ще се оправи. Със сигурност обаче и тя е песен в сравнение със старата хаха Поздрави!

Не бързай да сменяш седалката веднага. Обикновено първите 3-4 карания с каквато и да е седалка натъртват задните части, но след това се свиква. Покарай го още 1-2 седмици и ако още имаш проблеми с нея сменяй без колебание.
Аватар
t.kyosev

Рейтинг: 1724

Мнениеот Scorpio » Вто Юли 08, 2008 11:07 pm

Да, по принцип мисля, че ще е по-добре вместо нея да купя ръкавици да кажем. Днес точно забелязах, че навръщане не ми стана неудобна през целия път. А и си е сравнително мека на допир, така че наистина ще послушам съвета ти и ще го оставя за по-нататък. Благодаря!
Scorpio

Мнениеот pisankata69 » Чет Юли 10, 2008 7:56 am

Ето това си поръчах, до седмица ще е мое :D
http://scottusa.com/gb_en/product/245/848/contessa_50
Отказах се от ДРАГ, защото Climber просто не е това което ми трябва, а за Онтарио Team Edition пише, че има само S (16"), L (19"), XL (22"), а аз мился че съм нещо между тях и се отказах и от него. В магазина ми казаха, че ще остана доволна от Скот, и че ако искам мога по-нататък да си сменя гумите за градски условия, което ме устройва напълно :) Ами това е. Много благодаря за помощта в избора. Ако имам някакви други въпроси, пак ще питам. Поздрави на всички и лека седмица ;)
Аватар
pisankata69

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти