За храната

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Nymphetamine » Пет Юли 04, 2008 10:17 am

Който гликоген отново може да бъде върнат до форма глюкоза и да се използва.
Нишестен разтвор не се влива. Казах глюкозен, не знам дали си обърнал внимание.
Естествено, никой не тъпче само глюкоза... А ми се струва, че ефекта върху организма е индивидуален. Аз, да речем, по цял ден се тъпча с плодове и натурални сокове... особено сега в жегите. Вчера, например ми се случи да изям едно кило праскови с два литра сок. Жив и здрав съм и изследванията на кръвната ми захар са напълно нормални.
Все едно... усещам, че започва да се губи смисъла на спора.
Да, въглехидрати са, полезни са, дават енергия, яжте. :)
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Анелия » Пет Юли 04, 2008 10:23 am

Пфу, колко нещо се е изписало :bigeyes: Нямам нерви да чета всичко, но въглехидрати не ям (ям де, но само зеленчуци). Чувствам се чудесно. Днес имам 2,5 ч. походче с посещение на селска кръчма с ядене на шкембе за закуска. Документирано: http://www.turboimagehost.com/p/482483/DSC00077.JPG.html
Аватар
Анелия

Рейтинг: 2000

Мнениеот Дизел » Пет Юли 04, 2008 12:04 pm

Идеята ми като цяло беше, че при приемането на равни по енергийна стойност на крайния продукт нишесте и глюкоза е в ползва на втория по отношение на натрупана енергия.

Не, не е така, точно по отношение на получената енергия. Разликата идва от това, че приемането на големи количества чиста глюкоза през храносмилателният тракт не е изгодно. Кръвно, да, там я напомпват директно в кръвния поток, където тя се усвоява напълно, щото няма къде да ходи. В червата не е така. Точно какво става не съм се интересувал, но като се има предвид какъв живот кипи в червата и, че почти всичко живо кльопа глюкоза с огромен кеф, бих предположил, че отива за храна на чревните бактерии.
От друга страна би било абсурдно да се влива нишестян разтвор в кръвта, защото там ги няма разграждащите скорбяла ензими (които, като стана ясно, са предимно в слюнката и панкреаса), т.е. нишестето ще бъде неусвоимо.
С две думи, до тук. Да, ако ти вливат постоянно глюкозен разтвор в кръвта, ще генерираш вероятно повече енергия, отколкото, ако ядеш еквивалентно количество хидролизирано нишесте. Също така би се усвоявала добре и глюкоза приемана през устата постоянно в малки количества. Кой обаче смучи постоянно захарен сироп докато кара? По-скоро прихапваш нещо от време на време. Да речем, мушкаш 200 грама въглехидрати. Ако те са предимно глюкоза, първо няма да се усвоят напълно; и второ, нивото на кръвната захар се повишава рязко, което индуцира освобождаване на големи количества инсулин, и скоро кръвната захар пада отново. За това говорихме, но не искаше да го коментираш. Резултатът е бърз, но кратък енергиен прилив и после отново отново си без енергия.
Съвсем друго е, като глюкозата е под формата на полизахарид. Ако приемеш същите 200 гр. въглехидрати под формата на малтодекстрин, то той започва да се разгражда постепенно, като се освобождава постоянно глюкоза, но без да се повишава рязко нивтото на кръвната захар. Така енергията се усвоява по-пълно и стига за по-дълго време.
Хайде бе, толкова пъти вече го написах това, че дето се вика, чак на мен ми стана ясно :)
Аватар
Дизел

Рейтинг: 1970

Мнениеот Дизел » Пет Юли 04, 2008 12:34 pm

Nymphetamine написа:Естествено, никой не тъпче само глюкоза... А ми се струва, че ефекта върху организма е индивидуален. Аз, да речем, по цял ден се тъпча с плодове и натурални сокове... особено сега в жегите. Вчера, например ми се случи да изям едно кило праскови с два литра сок. Жив и здрав съм и изследванията на кръвната ми захар са напълно нормално...:)

Да бе, тука няма спор. Няколко пъти казах - при нормален, ежедневен режим, нормални натоварвания, всеки може да се яде каквото си иска и му харесва.
И за да се върнем на темата,
Аз например, като излизам с колелото през седмицата след работа, не ям нищо по-особено от обикновено. Закуска, една салата на обяд и някоя лека прихапка следобяда. За 30-40 км нормално каране батериите ми стигат спокойно и без презареждане. За всеки случай обаче винаги си нося обаче и едно гелче или пауър бар, в случай, че нещата загрубеят. Ако планирам по-дълъг поход през уикенда, внимавам какво ям само един ден преди това - тогава ям предимно тестени изделия (иначе не ги обичам много) и избягвам всякакъв алкохол. По време на похода гледам да дозареждам редовно, преди да съм огладнял или ожаднял. Веднага след края на похода задължително мушкам една-две вафлички или нещо такова, щото, ако не го направя, точно половин час след това ме напада такъв зверски глад, че няма насищане. Ами това е, не се тъпча с нишестета, както се вижда :)
Аватар
Дизел

Мнениеот blizzard » Сря Юли 16, 2008 5:05 pm

@ Дизел
Стана ми интересно от изговореното за различните захари и се зачетох в интернет от разни източници. В крайна сметка поне според това, което аз разбрах, малтодекстрина съвсем не е по-бавен въглехидрат от глюкозата - той има по-висок глекимичен и инсулинов индекс. Гледам, че се ползва предимно от weight gainer-и, които с него попълват гликогеновите запаси след тренировка. Не мога да разбера каква е логиката да го приемаме ние по време на колоездене, след като ефектът от разклащането на нивата на кръвната захар след поемането му биха били още по-изразени отколкото при обикновени бонбони например.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот Дизел » Сря Юли 16, 2008 6:54 pm

Вижте сега, малтодекстрина не е препарат за диабетици! Разбира се, че ще е с висок гликемичен индекс, след като е съставен от навързани глюкози. Тука става въпрос за източник на бърза енергия при високи спортна активност, а не за диета за отслабване за госпожици! Аз поне, до тук противопоставям малтодекстрина само на моно и дизахаридите (глюкоза, фруктоза, захароза и т.н.), а не на здравословната и балансирана храна.
Захарите не могат да се избегнат. При продължителна висока спортна активност (1 1/2 час и нагоре), мускулите просто трябва да получат допълнителна енергия, иначе минават в авариен режим. По време на състезание такава енергия трябва да е бързоусвоима, каквито са само захарите. Глюкозата обаче е твърде бързо усвоима. Прави пик, който почти веднага пада. Това не върши работа. И тука се появява малтодекстрина. Той също се резорбира бързо, но НЕ толкова бързо колкото глюкозата. По най-простата възможна причина - малтодекстрина първо трябва да се разгради до глюкоза!
Обаче нещата в биологията рядко са толкова прости, затова трябва да се признае, че има и други мнения по въпроса, в смисъл, че поради различни ефекти, малтодекстрина може да е почти толкова бърз, че дори и по-бърз от глюкозата. Още се спори по въпроса.

А въпросът е гликемичният индекс е още по-спорен. Първо, това не е точна мерна единица, а се определя емпирично по различни методи.
Второ - малтодекстрина не е точно дефинирано вещество. Има малтодекстрин от различни източници (пшеница, царевица, картофи), както и с разлина дължина на веригите. Затова в литературата може да се намери малтродекстрин както ГИ 60-80, така и с 100-110.
Аватар
Дизел

Мнениеот blizzard » Сря Юли 16, 2008 7:55 pm

Нали все пак е да имаме храна, която хем да е бързоусвоима, хем да не трябва да се приема през 10 минути, за да не падне кръвната захар? А нали точно това показва инсулиновият индекс? Колко силна инсулинова реакция ще предизвика даденият въглехидрат и съответно колко бързо ще падне отново кръвната захар до нормални нива и дори под тях? Точно това ме озадачи - защо малтодекстрина да е по-подходящ от глюкозата като излиза, че се усвоява по-бързо. Тук нещо не разбрах какво мислиш по въпроса - първо казваш, че малтодекстринът е по-бавен от глюкозата, после че можел да бъде по-бърз. Възможно е да има различни мнения по въпроса, но аз попаднах само на едно - че малтодекстринът е по-бърз и с по-силно изразен инсулинов отговор. Ако има и други мнения, ще се радвам да ме просветиш с някое линкче по въпроса :). И да, наистина малтодекстринът явно се наричат различни по дължина глюкозни полимери (до 20 молекули), но все пак нали това, което се продава по магазините, е смес от тея полимери? А и ние няма как да знаем кое колко точно молекули съдържа. Иначе гликемичният индекс не знам доколко е точна мярка, но аз поне на по-точна не попаднах. :)
И накрая - нямам за цел да споря излишно, нито претендирам за някакви по-задълбочени познания в областта, ограничавам се само до прочетеното за час-два в интернет. Просто се опитвам да разбера каква е точно причината да го слагат тоя малтодекстрин в енергийните блокчета и гелчета, защото все пак трябва да има някаква. Като че ли ми се струва, че истината е в комбинацията на няколко вида въглехидрати, която дава енергия бързо и без силен инсулинов шок. Ако имаш представа по въпроса, моля сподели. :agree:
Аватар
blizzard

Мнениеот DarKFate » Сря Юли 16, 2008 8:08 pm

Ориз! МНОГО ОРИЗ! Варен. Бърз въглехидрат. Дава ти много бууст и се изгаря лесно. :)
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот blizzard » Сря Юли 16, 2008 8:25 pm

Нищо бързо няма в ориза.
Аватар
blizzard

Мнениеот bacarkata » Сря Юли 16, 2008 8:38 pm

Стафидите също дават енергия :)
Аватар
bacarkata

Рейтинг: 1176

Мнениеот DarKFate » Чет Юли 17, 2008 10:17 am

blizzard написа:Нищо бързо няма в ориза.

Брей ти ще кажеш... За това културистите в периода на трупане на релеф ядат само това... :popcorn:
Аватар
DarKFate

Мнениеот skiman » Чет Юли 17, 2008 10:21 am

DarKFate написа:

Брей ти ще кажеш... За това културистите в периода на трупане на релеф ядат само това... :popcorn:

Точно за това го ядат. Защото НЯМА бързи въглехидрати. :)
Аватар
skiman

Мнениеот DarKFate » Чет Юли 17, 2008 10:28 am

skiman написа:
DarKFate написа:

Точно за това го ядат. Защото НЯМА бързи въглехидрати. :)

Aм поправи ме ако греша, но целта е изгаряне и изчистване. РЕЛЕФ! :)
Аватар
DarKFate

Мнениеот skiman » Чет Юли 17, 2008 10:32 am

DarKFate написа:Aм поправи ме ако греша, но целта е изгаряне и изчистване. РЕЛЕФ! :)

Именно, не грешиш ;) И точно за това употребяват ориз(кафяв). Защото не са бързи въглехидрати. И не покачват рязко инсулина. Поне така пишеше навремето в дебелите книги, ама сега знам ли :)
Аватар
skiman

Мнениеот stuff_rider » Чет Юли 17, 2008 12:29 pm

според мен най много енергия дава една филия хляб върху нея дебело парче шунка,кашкавал и сирене иии след тва една вафла.Щото тестените издилия само те засищат като ти надуват корема но не дават много енергия.Това е лично мнение
Аватар
stuff_rider

Рейтинг: 942

Мнениеот Newone » Чет Юли 17, 2008 6:16 pm

stuff_rider написа:според мен ......

Извинявай, ще ми припомниш ли къде преподаваш..... :nono: :crazy:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот DarKFate » Чет Юли 17, 2008 8:24 pm

skiman написа:
DarKFate написа:Aм поправи ме ако греша, но целта е изгаряне и изчистване. РЕЛЕФ! :)

Именно, не грешиш ;) И точно за това употребяват ориз(кафяв). Защото не са бързи въглехидрати. И не покачват рязко инсулина. Поне така пишеше навремето в дебелите книги, ама сега знам ли :)

Явно не съм доразбрал... :bowdown: :popcorn:
П.П.: Брат ми има бивш съученик културист (Може би най-добрия в България на всички времена поне за сега), казва се Киро (не Киро Скалата) и поне така съм чувал и съм се интерасувал за това се изказах уж "компетентно". :)
Аватар
DarKFate

Мнениеот skiman » Чет Юли 17, 2008 8:36 pm

DarKFate написа:П.П.: Брат ми има бивш съученик културист (Може би най-добрия в България на всички времена поне за сега), казва се Киро

Абе и тука са те излъгали ;)
Ама темата беше за храната. :popcorn:
Аватар
skiman

Мнениеот Rancid » Чет Юли 17, 2008 10:46 pm

Да попитам един въпрос,който идва малко офтопик.По колко пъти седмично горе-долу ядете месо?Щото аз ям всеки ден и се чудя до каква степен е вредно?Все пак гледам да ям по-чисто месо като пилешко или риба,ама все пак...
Изображение
Аватар
Rancid

Рейтинг: 1710

Мнениеот Дизел » Чет Юли 17, 2008 10:56 pm

Ей, в последен ден преди лятната отпуска съм и в работата ми е лудница. Аз излизам за сега от дискусията с една статия, която излезна с бърз сърч из литературните бази-данни.

http://www.pubmedcentral.nih.gov/picrender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=1478623&blobtype=pdf

The final time in the competition in the group ingesting 2.5 per cent glucose...was 113 min 37 s..., and in the group which had additionally ingested glucose polymer...107 min....
Group G+GP (глюкоза+глюкозен полимер) orienteered the last third of the competition faster than group G (само глюкоза).

С две думи, поемалите глюкоза + глюкозен полимер са били по-бързи, особено в последната третина на състезанието, отколкото тези само на глюкоза.

We suggest that adequate carbohydrate ingestion using glucose polymers during long competitions is beneficial. In addition to increasing performance level, the use of glucose polymers might also hasten recovery,

"Нашето предположение (на базата на резултатите) е, че използването на глюкозни полимери по време на дълги състезания е ползотворно. В допълнение към увеличената производителност, използването на глюкозни полимери може още да ускори възстановяването."

Но, ако някой търси достатъчно, сигурен съм, че ще намери и обратното. Както казах, храненето е тънка работа :)
Аватар
Дизел

Мнениеот skiman » Пет Юли 18, 2008 8:40 am

Rancid написа:Да попитам един въпрос,който идва малко офтопик.По колко пъти седмично горе-долу ядете месо?Щото аз ям всеки ден и се чудя до каква степен е вредно?Все пак гледам да ям по-чисто месо като пилешко или риба,ама все пак...

Всеки ден. Минимум по 2 пъти. Гледам поне 2 хранения от 5-те да са ми с месо. Не мога без месо. Организма си ми го изисква. Имам чувството, че са ме закърмили с пържола, вместо с мляко :rofl: .
Дядо ми навремето беше месар. В къщи имаше количества месо, салами.....никога не съм имал проблеми. А вече съм на години. Баща ми и дядо ми също само с месо са се хранили. Единият почина(бог а го прости) на 92 години, другият е още жив и в добро здраве. Някак си не мога да се наям, когато ям храната на храната ;)
Аватар
skiman

Мнениеот тучо чучо » Пет Юли 18, 2008 10:39 am

skiman написа:Всеки ден. Минимум по 2 пъти. Гледам поне 2 хранения от 5-те да са ми с месо. Не мога без месо. Организма си ми го изисква. Имам чувството, че са ме закърмили с пържола, вместо с мляко :rofl: .
Дядо ми навремето беше месар. В къщи имаше количества месо, салами.....никога не съм имал проблеми. А вече съм на години. Баща ми и дядо ми също само с месо са се хранили. Единият почина(бог а го прости) на 92 години, другият е още жив и в добро здраве. Някак си не мога да се наям, когато ям храната на храната ;)

При теб може да е така, но не е редно всички да практикуват обилно месоядство. Има множество фактори, които важат за всеки отделен индивид.
Както каза Дизел, храненето е тънка работа. :)
Аватар
тучо чучо

Мнениеот pascoff » Пет Юли 18, 2008 10:47 am

skiman написа:
Rancid написа:Да попитам един въпрос,който идва малко офтопик.По колко пъти седмично горе-долу ядете месо?Щото аз ям всеки ден и се чудя до каква степен е вредно?Все пак гледам да ям по-чисто месо като пилешко или риба,ама все пак...

Всеки ден. Минимум по 2 пъти. Гледам поне 2 хранения от 5-те да са ми с месо. Не мога без месо. Организма си ми го изисква. Имам чувството, че са ме закърмили с пържола, вместо с мляко :rofl: .

Може ли да ми кажеш каква кръвна група си? (да предположа нулева?) Има една теория (не яско колко е вярна) за връзката между кръвната група и храната. През последните 2 години експериментирам върху себе си за да видя дали има ефект ... за сега извода ми е, че има ... искам да разбера при другите хора как е. Аз съм нулева и се храня предимно с месо и зелечуци и се чувствам добре ... кажете какво обичате да ядете и какво не и кръвната ви група съответно за да събера повече практично инфо по въпроса. Няма да се обидя ако разбиращите дадат малко по-теоретична информация дали е възможно това да е вярно или е поредната "зарибявка" на някой луд доктор по натурална медицина :)
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот skiman » Пет Юли 18, 2008 11:15 am

Има връзка. И да, точно 0-ева съм. Имаше цели научни трудове по въпроса. Просто при някой хора има нужда от повече месо, при други не. Жена ми например може да кара съвсем без месо, докато аз .....ако съм вечерял нещо постно се налага към 2 часа през нощта а ставам да си дояждам. Всичко е въпрос на метаболизъм.
Примерно зелена салата не мога да усвоявам. Много обичам, но ми създава проблеми. :crap:
Аватар
skiman

Мнениеот blizzard » Пет Юли 18, 2008 11:55 am

Дизел написа:

Първо, благодаря, че си си отнел от времето, за да търсиш литература. :agree:
Прегледах линка, който си дал и там не видях никъде да пише какъв точно глюкозен полимер за изследвали... защото все пак 'глюкозен полимер' може да е всичко от захароза до целулоза. Та не се знае дали резултатите от тоя тест могат да се приложат към въпроса с малтодекстрина.
Но все пак и това ме навежда на мисълта, че истината е в комбинирането на различни въглехидрати, които да не провокират толкова силна инсулинова реакция.

Ето една интересна статийка, която е по-принцип за меда, но мисля, че е във връзка с темата.
http://www.virginactive.co.za/get_healt ... port_2.htm

П.С. Приятна отпуска. :)
Аватар
blizzard

Мнениеот Antares » Пет Юли 18, 2008 12:42 pm

Темата за зависимостта кръвна група/храна определено ми стана интересна, откакто Митето я разви :)
Иначе ме интересува друго, малко встрани от самото колоездене, но коя храна вреди на сърцето и черния дроб. Тоест кои типове (начини на приготвяне) са по-товарещи за сърцето и черния дроб. Питам, защото черния дроб ми е леко проблемен, а има и леки съмнения и за сърцето.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот skiman » Пет Юли 18, 2008 12:55 pm

Хъм. Според мен тука е най-добре да се изкаже доктор. Щото едно е какво сме чели някъде си, съвсем друго е какво показват изследванията.
Иначе предполагам общите приказки за мазни, пикантни и др. си ги знае всеки. Иначе за прекарали хепатит има специална диета. Нея пак доктор а я каже.
:offtopic: Намали пенето :offtopic: ;)
Аватар
skiman

Мнениеот BluE_Magic » Пет Юли 18, 2008 2:02 pm

Аз незнам каква кръвна група съм обичам да ям плодове и зеленчуци и много течности незнам защо е така но от една седмица изпитвам постоянен глад и немога да се наситя какво и да ям пия ужасно много течности толкова много че вместо да си напълня корема с храна го пълня с течности и немоа да ям повече . А ако не пия ми пресъхва устата и немога да преглътна. ко да праиме сеа . много е кофти . :bawling:
Аватар
BluE_Magic

Рейтинг: 1477
Местоположение: The universe, milky way galaxy, solar system, earth, bulgaria, plovdiv, trud

Мнениеот jivkonik » Пет Юли 18, 2008 2:57 pm

BluE_Magic написа:Аз незнам каква кръвна група съм обичам да ям плодове и зеленчуци и много течности незнам защо е така но от една седмица изпитвам постоянен глад и немога да се наситя какво и да ям пия ужасно много течности толкова много че вместо да си напълня корема с храна го пълня с течности и немоа да ям повече . А ако не пия ми пресъхва устата и немога да преглътна. ко да праиме сеа . много е кофти . :bawling:

Иди при личния ти лекар и му обясни, вероятно ще се наложи да ти пусне изследване за кръвната захар!!!!
Това постоянно пресъхване на устата не ми харесва..... :bigeyes:
Аватар
jivkonik

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум