Идеята ми като цяло беше, че при приемането на равни по енергийна стойност на крайния продукт нишесте и глюкоза е в ползва на втория по отношение на натрупана енергия.
Не, не е така, точно по отношение на получената енергия. Разликата идва от това, че приемането на големи количества чиста глюкоза през храносмилателният тракт не е изгодно. Кръвно, да, там я напомпват директно в кръвния поток, където тя се усвоява напълно, щото няма къде да ходи. В червата не е така. Точно какво става не съм се интересувал, но като се има предвид какъв живот кипи в червата и, че почти всичко живо кльопа глюкоза с огромен кеф, бих предположил, че отива за храна на чревните бактерии.
От друга страна би било абсурдно да се влива нишестян разтвор в кръвта, защото там ги няма разграждащите скорбяла ензими (които, като стана ясно, са предимно в слюнката и панкреаса), т.е. нишестето ще бъде неусвоимо.
С две думи, до тук. Да, ако ти вливат постоянно глюкозен разтвор в кръвта, ще генерираш вероятно повече енергия, отколкото, ако ядеш еквивалентно количество хидролизирано нишесте. Също така би се усвоявала добре и глюкоза приемана през устата постоянно в малки количества. Кой обаче смучи постоянно захарен сироп докато кара? По-скоро прихапваш нещо от време на време. Да речем, мушкаш 200 грама въглехидрати. Ако те са предимно глюкоза, първо няма да се усвоят напълно; и второ, нивото на кръвната захар се повишава рязко, което индуцира освобождаване на големи количества инсулин, и скоро кръвната захар пада отново. За това говорихме, но не искаше да го коментираш. Резултатът е бърз, но кратък енергиен прилив и после отново отново си без енергия.
Съвсем друго е, като глюкозата е под формата на полизахарид. Ако приемеш същите 200 гр. въглехидрати под формата на малтодекстрин, то той започва да се разгражда постепенно, като се освобождава постоянно глюкоза, но без да се повишава рязко нивтото на кръвната захар. Така енергията се усвоява по-пълно и стига за по-дълго време.
Хайде бе, толкова пъти вече го написах това, че дето се вика, чак на мен ми стана ясно